Best in Travel 2024

LP

Při příležitosti 50. výročí Lonely Planet přinášejí naši experti své tipy, jak tuto událost oslavit návštěvou některých z top 50 zemí, regionů, měst a udržitelných i cenově nejvýhodnějších destinací.

TOP 10 ZEMÍ

Mongolsko
Cestovatelům, kteří hledají otevřené prostory, dobrodružství a kulturu, má Mongolsko rozhodně co nabídnout. Hlavní město je plné protichůdných kontrastů, je rozlehlé, plné lidí a jedinečných zajímavostí. Mongolsko, vměstnané mezi Rusko a Čínu, může vzhledem k současné geopolitické situaci v těchto dvou velkých sousedních zemích působit jako obtížná destinace. Avšak země je turistům otevřená a díky kampani na podporu turismu budou do roku 2025 zmírněny vízové požadavky.

Indie
Nové letecké spoje umožňují snadný přístup z Evropy do velmi oblíbených uzlů, jako je Dillí, Bombaj, Goa a Kérala, a k novým dopravním trasám v severovýchodních státech. Indické železnice procházejí modernizací a po místních tratích začínají jezdit elegantní nové vlaky. Pro cestovatele toužící po dávce dosy a prohlídce dalších chrámů je ideální čas vrátit se do nejbarevnější země světa.

Maroko
Nic se nevyrovná toulkám Saharou na velbloudu, hledání výhodných cen na marrákešském tržišti a prozkoumávání okouzlujícího modrého města Šafšawán (Chefchaouen). Tato severoafrická země se však na náš seznam pro rok 2024 dostala kromě jiného také díky jejímu historickému vystoupení na fotbalovém mistrovství světa, vzestupu na úroveň světového surfařského okruhu a znovuzrozenému hudebnímu festivalu Mawazine. I pokud jste v Maroku již byli, bude rok 2024 tou správnou dobou na případnou další návštěvu.

Chile
Rozšířené parky, ambiciózní nový prezident a plány na novou ústavu zajišťující spravedlnost – tyto a další změny prostupují celé Chile, zemi solných plání, deštných pralesů, sopek, ledovců a fjordů. Kuchaři v Santiagu odkrývají potenciál endemických surovin. Vinaři objevují přirozenější způsoby výroby vína. Rapa Nui (Velikonoční ostrov) představuje udržitelnou budoucnost a snahy o opětovné zavedení přírodního prostředí v Patagonii vedou k obnově biologické rozmanitosti.

Benin
Benin je možná zastíněný sousední Nigérií na východě, ale tato drobná a okouzlující západoafrická země svou malou rozlohu víc než vynahrazuje svým charismatem, historií a kulturou. Kdysi se zde rozkládalo starověké Dahomejské království, je to také duchovní domov vúdú, fascinujícího a často nepochopeného náboženství. Zasvěcení cestovatelé si razí cestu k beninským plážím lemovaným palmami a k některým z nejlepších národních parků v této části kontinentu.

Mexiko
Co má společného nová železnice, epický astronomický zážitek a nově budovaná dálnice vedoucí na pobřeží? Všechno to jsou pádné důvody k návštěvě Mexika. A zároveň jsou přitažlivé svým jedinečným způsobem. Cesta nově vybudovanou železnicí vedoucí na pláže Karibiku a ke starověkým mayským památkám. Jedinečné zatmění Slunce pozorované ze zlatého písku pláže v Mazatlánu. Nebo jízda do bohémských plážových měst podél drsně krásného pobřeží Oaxacy.

Uzbekistán
Moderní turisté cestují po Uzbekistánu po staletí starých obchodních cestách vedoucích od jedné oázy ke druhé. Vysokorychlostní železnice a pohodlná vnitrostátní letecká síť nahradily velbloudí karavany, které kdysi spojovaly prosperující opevněná města, ale starobylá kulturní centra Samarkand, Buchara a Chiva stále evokují éru Hedvábné stezky. Iniciativy komunitního turismu v pohoří Nuratau umožňují návštěvníkům poznat život místních pastevců.

Pákistán
Neohrožení dobrodruzi udržovali cestovní plamínek pro Pákistán naživu, připraveni na den, kdy povstane, aby znovu získal své právoplatné místo na nejvyšších příčkách žebříčku cestovních destinací. Ten den by už mohl být blízko – s uvolněním politického napětí se agentury pořádající dobrodružné zájezdy vracejí do rušných pákistánských bazarů, mešit z doby Mughalů, vysokohorských údolí a sněhem zaprášených himálajských průsmyků. Každá rupie, kterou zde utratíte, pomůže v obnově země zdevastované povodněmi z roku 2022.

Chorvatsko
Chorvatsko, s pobřežím zalitým sluncem, bezpočtem ostrovů, dramatickými horami a historickými opevněnými městy, je pevně usazené na seznamech nejlepších turistických destinací. Cestování do této turisty oblíbené země se nedávno stalo ještě snadnějším. Pokud se k návštěvě Chorvatska chystáte, v roce 2024 to bude ještě jednodušší než kdykoli dříve.

Svatá Lucie
Sluncem zalité pláže, jemný bílý písek a blankytně modrá voda jsou, to je přesný popis ostrova, který je dlouhodobě označován jako nejlepší světová destinace pro svatební cestu. Nedávno však představitelé cestovního ruchu ze Svaté Lucie vědomě přesunuli pozornost na bohaté dědictví ostrova, jedinečné tradice a kreativitu, což představuje ideální zážitek pro milovníky Karibiku, kteří hledají něco, co přesahuje typický pobyt all-inclusive.

TOP 10 REGIONŮ

Cyklostezka Trans Dinarica, západní Balkán
Stezka Trans Dinarica, která bude uvedena do provozu v roce 2024, je první cyklotrasou spojující západní Balkán. Středně obtížná trasa dlouhá 3 364 kilometrů se vine Slovinskem, Chorvatskem, Bosnou a Hercegovinou, Černou Horou, Albánií, Severní Makedonií, Kosovem a Srbskem a zaměřuje se na pohoří, Jaderské moře a hojnost jezer a řek a zároveň upřednostňuje udržitelné poznávání památek UNESCO, národních parků a vesnic.

Klokaní ostrov, Jižní Austrálie
Klokaní ostrov (Kangaroo Island), který místní nazývají zkratkou „KI“, působí jako z jiného světa a oslňuje, okouzluje a omamuje. Třetí největší ostrov Austrálie je překvapivě odlehlý, přestože leží pouhých 40 minut letu z Adelaide. Ostrov, ošidně rozlehlý a s neuvěřitelně dlouhým nádherným pobřežím, láká návštěvníky svými jedinečnými místními produkty, možnostmi setkání s rozkošnými zvířaty a jedněmi z nejlepších pláží v zemi.

Toskánsko, Itálie
Jenom málo míst oslavuje pomalý způsob života nebo ztělesňuje la dolce vita jako Toskánsko. Ať už budete prozkoumávat nové turistické stezky, nebo znovu objevovat selskou kuchyni (cucina contadina), zůstanou toskánské zážitky nové generace v dokonalé symbióze s krajinou. V Toskánsku je asi 50 vesnic, kde můžete spatřit etruské dědictví, a ve venkovském údolí Valdichiana archeologové odkrývají minulost, aby proměnili mantry všímavosti vytvořené starověkými lidmi v moderní představy o péči o sebe sama.

Donegal, Irsko
V hrabství Donegal, které má z celého Irska nejdelší pobřeží a víc než 100 pláží, můžete být na opuštěném pruhu písku u moře naprosto sami. Toto nejsevernější irské hrabství je čistou divočinou s velkým srdcem. Zde najdete nejvyšší mořské útesy v Evropě a kilometry nedotčených pobřežních turistických pěších stezek podél turistické trasy Wild Atlantic Way. Zvídavým návštěvníkům se budou líbit také starobylé pevnosti, hudební tradice a bohaté dědictví irského jazyka.

Baskicko, Španělsko
Oblast País Vasco (baskicky nazývaná Euskadi) na severním pobřeží Španělska omývaném příbojem hraničí s jihozápadní Francií a je nekonečně okouzlující. Bezkonkurenční místní gastronomie je jen jedním z charakteristických znaků bohaté kultury tohoto regionu, spolu s euskarou (baskičtinou) a vírem osobitých fiest. Celá oblast prosazuje udržitelné iniciativy cestovního ruchu s pozitivním dopadem a probíhá zde také výstavba vysokorychlostní vlakové trati AVE.

Jižní Thajsko
Vítejte v jiném Thajsku, se zdobenými mešitami a mystickými svatyněmi, kde melodické volání k modlitbě souzní se zvukem chrámových zvonů. Tato oblast je místem kilometrů opuštěných pláží, tradičních rybářských vesnic a ohromujících národních parků zahalených džunglí a její historie sahá několik století zpět. Zde po staletích vzájemných kontaktů thajských, malajských a indicko-perských vlivů vznikla jedinečná halal kuchyně a místní kultura.

Svahilské pobřeží, Tanzanie
V minulosti návštěvníci dorazili na svahilské pobřeží Tanzanie po obchodních trasách řízených monzuny, které vedly do Arábie, Indie a Číny. Minulost se zde proplétá se současností a vedle mechem porostlých ruin stojí moderní hotely. Rybáři v dřevěných lodích ngalawa pádlují ve stínu rychlých trajektů. Prodejci nabízejí kešú u kanceláří, kde se uzavírají velké obchody. Region pod vedením své první prezidentky sebevědomě hledí do budoucnosti.

Montana, USA
Velký stát Montana je domovem jedněch z nejmajestátnějších scenerií v USA s rostoucím důrazem na ochranu přírody, kulturu, jídlo a pití. Můžete zde chodit dlouhé kilometry v zapadlé divočině, poznávat bohatou historií domorodé kultury nebo se vydat do ulic oblíbených horských měst Bozeman a Missoula. Montana je správnou destinací pro každého v každém ročním období.

Saalfelden Leogang, Rakousko
Ať už budete sledovat ohnivý západ slunce žhnoucí přes vápencové vrcholy, projíždět dráhu pro horská kola vinoucí se borovými lesy, poslouchat Bachův koncert na vrcholku hory, nebo půjdete na sněžnicích v čerstvém prašanu, příroda regionu Saalfelden Leogang vás jistě ohromí. V roce 2024 se toto horské středisko posune k udržitelnější budoucnosti s novou zelenou sedačkovou lanovkou, fantasticky stylovým spa a spoustou horských aktivit s průvodcem.

Severní Skotsko
Davy ve Skotsku instinktivně proudí k opevnění Edinburského hradu, ke břehům jezera Loch Lomond a k vrcholům Glencoe. Relativně málo turistů směřuje dál na sever. Nicméně rok 2024 by snad pro tento region měl přinést nové uznání, neboť si klade za cíl dosáhnout statusu světového dědictví UNESCO. Nyní je tedy ideální čas udělat si výlet na daleký sever Skotska a prozkoumat jeho neopěvované bažinaté vnitrozemí a pobřeží úchvatné krásy.

TOP 10 MĚST

Nairobi, Keňa
Keňské hlavní město se hlásí o svůj nárok jako globální centrum kultury, které je plné nezapomenutelných cestovatelských zážitků. Město již nedbá na koloniální pohledy a je hrdé na svůj jedinečný rytmus, dynamickou řadu restaurací, vozíků s jídlem a kaváren a neustále se měnící nabídku uměleckých a kulturních podniků, které všechny utvářejí výraznou nairobskou pohodovou atmosféru. K tomu přidejte stejnojmenný národní park plný divokých zvířat snadno dostupný z centra města a můžete se těšit na nezapomenutelný výlet.

Paříž, Francie
Prozradíme to předem: Paříž se v roce 2024 stane středobodem letních olympijských a paralympijských her a poskytne návštěvníkům nový způsob interakce s jedním z nejoblíbenějších měst světa. Městem se projedou cyklistické časovky, plážový volejbal a fotbal nevidomých se bude hrát pod Eiffelovou věží, za rytmů DJ bude předveden break dance na náměstí, kde v roce 1793 přišel Ludvík XVI. o hlavu. Paříž, město neustále znovu objevující neobjevené (najdete zde lékárnu předepisující knihy, výstavy fotografií na hladině Seiny, skleněný mrakodrap ve tvaru trojúhelníku), předvádí své inovace mimo sportovní arénu.

Montreal, Kanada
Celoroční kalendář festivalů a uměleckých akcí, měnící se čtvrti plné rozmanité kuchyně, moderní galerie a svérázné obchody patří k mnoha důvodům, proč je Montreal dlouhodobě jednou z nejlepších kanadských destinací. Ale letos, s novými muzei, přepracovanými atrakcemi, pulzující scénou restaurací a rozšířenými dopravními možnostmi, díky nimž je cestování ještě snazší, je tento metropolitní region připraven na důkladnější poznávání.

Mostar, Bosna a Hercegovina
Mostar, po dlouhou dobu oblíbený mezi batůžkáři a milovníky Balkánu, se svým nezapomenutelně malebným středověkým starým městem plným minaretů a proslulým mostem, nyní láká návštěvníky na víc než jenom jednodenní výlet. Jeho dynamické festivaly umění, řemesel a hudby neustále přitahují návštěvníky zpět a lákají je, aby tu chvíli zůstali. S blížícím se 20. výročím rekonstrukce mostu Stari Most nikdy nebyla lepší příležitost k návštěvě.

Philadelphia, USA
Na soutoku řek Delaware a Schuylkill leží první město světového dědictví v USA, rodiště Spojených států a „město bratrské lásky“. Ale v té historické velkomyslnosti by se mohla ztratit moderní kinetická energie města zvaného zkráceně Philly a jeho tektonicky se posouvající kulturní jádro. Kromě významných zahájení a důležitého výročí jsou dostatečnými důvody k návštěvě v roce 2024 zdejší muzea, stejně jako místní restaurace.

Manaus, Brazílie
V Manausu vás čeká poetický střet parné podívané a ekoturistického dobrodružství. Největší město Amazonie stojí na a zvláštně se nemíchající černé vody Rio Negro a khaki zbarvené řeky Rio Solimões, jak se zde horní tok Amazonky nazývá. A kolem toho všeho se rozkládá největší deštný prales na světě, kde má svůj domov nespočet jedinečných a ohrožených druhů.

Jakarta, Indonésie
Jakarta, brzy již pouze bývalé hlavní město Indonésie, je už dlouho základním táborem zahraničních cestovatelů, kteří se vydávají do divokých deštných pralesů a na vzdálené ostrovy země. Vláda v roce 2022 oznámila, že se kvůli opakovaným záplavám a děsivé dopravě v Jakartě přestěhuje do nově budovaného hlavního města. Toto kosmopolitní centrum je stále místem, kde si můžete dopřát městské pohodlí, než se vydáte do odlehlejších koutů země. Poznejte tuto dynamickou metropoli dřív, než se navždy změní.

Praha, Česko
Praha, pulzující hlavní město zahalené do gotického panoramatu, s ikonickými památkami, jako je Pražský hrad a Karlův most, působí skoro až příliš krásně na to, aby bylo skutečné. V minulém desetiletí sem přijížděly bezpočetné davy turistů, což kouzlo města částečně kazilo. Propad turismu v době pandemie covidu-19 dal městu šanci stisknout resetovací tlačítko a na rok 2024 město slibuje, že zmenší davy tím, že podpoří pomalou turistiku a atrakce mimo centrum města.

İzmir, Turecko
Město İzmir, které se pyšní dobrým životem, přímořskou polohou, svěží egejskou kuchyní a směsí znovuobjeveného dědictví a revitalizované současné kultury, si zaslouží mnohem víc pozornosti. Živá stará bazarová čtvrť, oblíbený každoroční hudební a taneční festival, nová umělecká a kulturní místa, kvetoucí vinařská oblast a snadný přístup ke krásným plážím a starobylým ruinám patří mezi důvody, proč přijet dříve než ostatní.

Kansas City, USA
Opravdu to není místo, kde se nikdo nezastaví, jak je někdy možné slyšet. Díky otevření nového moderního letištního terminálu a prodloužení linky tramvají vedoucí přes centrum Kansas City je „Srdce Ameriky“ usazené na mapách cestovatelů pevněji než kdykoli dříve. KC toho může v roce 2024 nabídnout opravdu hodně, včetně jedinečných velkých sportovních událostí, neustále se rozvíjející špičkové kulinářské scény a místních snah o revitalizaci panoramatu města.

TOP 10 UDRŽITELNÝCH DESTINACÍ

Španělsko
Sluncem zalité Španělsko, jedna z nejoblíbenějších destinací na světě, dělá obrovské pokroky v podpoře mimosezonního cestování, jež má povzbudit turisty k příjezdu po celý rok a také k návštěvě přehlížených destinací. Nové cyklostezky, elektrické autobusy a železniční tratě nabízejí způsoby, jak si prohlédnout zemi bez nutnosti cestovat letadlem. Kreativní malé hotely a další iniciativy oživují venkovské oblasti země a díky novým vlakovým trasám je cestování bez letů skutečně snadné.

Patagonie, Argentina a Chile
Díky novým stezkám, rozšířeným parkům a ambicióznímu projektu opětovného zavedení přírodního prostředí je Patagonie působivější než kdy předtím. Národní park Patagonia na argentinské straně odhalí koncem roku 2023 planetárium a interpretační centrum. Ve stejnojmenném parku na druhé straně hranice se v Chile úspěšně podařilo rozmnožit pumy, nandu a ohrožené huemuly jižní. Jako bonus můžete v říjnu nad oběma parky sledovat zatmění Slunce.

Grónsko
Impozantní ledový pokryv a tundra přitahovaly a lákaly do Grónska zvídavé a neohrožené cestovatele již dlouho. Nyní bude cesta na největší ostrov světa snazší, protože v roce 2024 budou otevřena dvě nová mezinárodní letiště, jedno v barevném hlavním městě Nuuk, druhé ve městě Ilulissat. Grónsko se svou nedotčenou přírodou také čekají větší možnosti sledování polární záře, neboť Slunce dosáhne v průběhu několika příštích let vrcholu aktivity.

Stezky Walesu
Rekonstrukce železnice ve Walesu, jedné z prvních zemí na světě, které přijaly legislativu pro udržitelnost, rozšíří udržitelné možnosti objevování divokého a nádherného západu tohoto regionu. Bez auta zde můžete cestovat poměrně snadno, odlehlý Národní park Pembrokeshire Coast je docela přístupný a brzy to bude ještě lepší. Na začátek roku 2025 je na hlavní železniční trati v jižním Walesu plánováno otevření nových nádraží a rozšíření spojů.

Camino Português, Portugalsko a Španělsko
Portugalská cesta (Caminho Português de Santiago) je více než poutní stezka a představuje malebnou cestu napříč Portugalskem a Španělskem pěšky nebo na kole. Podél této 620 kilometrů dlouhé trasy spojující Lisabon a Santiago de Compostela spatříte románské kostely, řeky a starodávné vesnice. Přenocujte v místních staveních, dejte si oběd v tradičních restauracích a prozkoumejte malá města, na která dolehl únik jejich obyvatel do velkých měst. Zpomalte a vychutnejte si měnící se scenerii a cestou se seznamte s dalšími poutníky.

Palau
Malý tichomořský stát Palau ukazuje, jak může udržitelné cestování zmírnit dopad změny klimatu. Nová aplikace s názvem Ol’au Palau motivuje cestovatele, aby se rozhodovali s ohledem na ochranu přírody, jako je používání opalovacího krému bezpečného pro útesy nebo stravování v restauracích, kde podávají suroviny z udržitelných zdrojů. Návštěvníci svým zodpovědným jednáním získávají přístup k zážitkům obvykle vyhrazeným pro palauské rodiny a jejich přátele.

Hokkaidó, Japonsko
Hokkaidó, které je dlouhodobě v hledáčku milovníků zimních sportů, podporuje ekologické aktivity a ubytování a navíc kulturní renesanci domorodých Ainu. Hokkaidó, s 20 procenty rozlohy Japonska, ale pouze 5 procenty jeho populace, se může pochlubit pásy hor a divočiny, jejichž části zůstávají relativně neobjevené, což z něj činí ideální alternativu nebo doplněk k destinacím, jako je Tokio, Kjóto a Ósaka.

Ekvádor
Nesmírně rozmanitý Ekvádor, domov rozlehlých deštných pralesů, divokých řek, 20 aktivních sopek a odhadem 6 procent všech druhů na Zemi, má co chránit. V důsledku toho tu má velkou váhu zodpovědný turismus, který má podobu omezení počtu návštěvníků, solárních ekolodgí, nové mořské rezervace a prvního letiště využívající obnovitelné zdroje. Nedávno zavedená víza pro digitální nomády jsou příležitostí prodloužit si pobyt bez nutnosti ze země opakovaně odcestovat.

Stezky Pobaltím
Tyto stezky představují to, co lze považovat za nejdelší meditaci v Evropě. Cesta vinoucí se kolem písečných dun, řek a jezer je cestou k objevení svého nitra. Poznejte strohou severskou krajinu Estonska, jemný písek Kurské kosy v Litvě a údolí řeky Gauja v Lotyšsku, které je známé svým podzimním listím. Po většinu cesty budete mít pocit, že máte celý svět jen pro sebe.

Jihoafrická republika
S biodiverzitou Země v ohrožení a působivým souborem ekolodgí zavázaných k její ochraně je nyní čas pokochat se divokou krásou Jižní Afriky, trávit hvězdné noci v luxusních kempech, a pokud budete mít štěstí, procházet se mezi žirafami a zebrami, jako to dělali lidé v dávných časech. Toto místo je ódou na přírodní majestátnost, podél pobřeží se houfně shromažďují tučňáci a keřovitá vegetace zvaná fynbos vdechuje život kopcům Západního Kapska.

TOP 10 CENOVĚ NEJVÝHODNĚJŠÍCH DESTINACÍ

Středozápad USA
Americký Středozápad rozkvetl městy, která jsou pohodovější, než byste si mysleli, jsou plná kreativity, rozmanitosti a jídla tak dobrého, že se vyrovná všemu, co ochutnáte na obou pobřežích. Během posledního desetiletí byli kuchaři, umělci a designéři nalákáni do měst jako Chicago, Milwaukee a Detroit, která nabízejí více prostoru a nižší náklady. Nyní zde najdete staré sklady přeměněné na umělecká studia, nové hotely s ekologickým designem a mnoho restaurací oceněných michelinskou hvězdou.

Polsko
Polsko září jako jedna z nejdostupnějších evropských destinací a nabízí vynikající škálu kvalitních cestovatelských zážitků. Mnoho návštěvníků směřuje do měst, jako je Varšava, která v roce 2024 otevírá nový komplex s Muzeem moderního umění a divadlem TR Warszawa. Nevynechte však ani nadčasový polský venkov. V Karpatech se vydejte po turistické stezce Cesta ikon, která prochází vesnicemi ozdobenými starými dřevěnými kostely.

Nikaragua
Nikaragua je cenově nejvýhodnější destinací Střední Ameriky se surfováním, sluncem, koloniálními vesnicemi, tropickými pralesy, ztracenými ostrovy a dalšími lákadly. Pohled na jedinečné představení úplného zatmění Slunce z vrcholu jedné z nikaragujských sopek může být tím nejlepším, co může rok 2024 nabídnout. Je tu také spousta dalších zážitků, dlážděné ulice Granady, surfařské vesnice, které lemují pobřeží Tichého oceánu, nebo některé ze 78 přírodních rezervací v zemi.

Dunajský limes, Rumunsko
Řada dramatických pevností a osad na starověkých hranicích Římské říše, známá jako Dunajský limes, byla nominována na zařazení na Seznam světového dědictví UNESCO v roce 2024. Zatímco ochrana UNESCO by se týkala čtyř zemí, bulharský úsek by mohl být nejpůsobivější, a protože mnoho míst lze prozkoumat na kole po stezce, která vede podél Dunaje až k Černému moři, můžete se tam dostat zdarma.

Normandie, Francie
V roce 1872 Monet namaloval východ slunce v normanském přístavu Le Havre (nazvaný Imprese, východ slunce) a o dva roky později se zrodil impresionismus. Nyní tento proslulý region můžete znovuobjevit v ekologickém duchu. Vzhledem k blízkosti Paříže, kam to je jen něco málo přes hodinu vlakem na nádraží Gare St-Lazare, slibují louky protkané živými ploty, farmářské usedlosti plné sýrů a voňavé jabloňové sady ve venkovské Normandii dostupnou protilátku proti davům návštěvníků olympijských her v roce 2024 ve francouzské metropoli.

Egypt
S tajuplnými hrobkami Luxoru, nadčasovou esencí Nilu a mocnými pyramidami v Gíze má Egypt spoustu historického bohatství, jehož návštěva nestojí jmění. Zažijte neocenitelné spojení s jinou stranou egyptského dědictví na Sinajské stezce a Stezce po horách Rudého moře, dvou dálkových turistických trasách založených sdružením beduínských kmenů. A doufejme, že se v roce 2024 konečně otevře dlouho očekávané Velké egyptské muzeum.

Ikaria, Řecko
Řecký ostrov Ikaria svádí akvamarínovými vodami a divokým terénem a navíc nezávislým duchem a kulturou, která hýří náboženskými festivaly panigyrie. Ikaria, pojmenovaná po Ikarovi, který se zde údajně zřítil poté, co letěl příliš blízko Slunci, je také ctěna jako místo narození Dionýsa, boha vína. K prozkoumání ostrova, návštěvě ikarijských vesnic překypujících jídlem, vínem a tradičním tancem využijte dlážděnou pobřežní cestu.

Alžírsko
Alžírsko, vzdálené zhruba tři hodiny letu z Evropy, je pro dobrodružné cestovatele jednou z nejzajímavějších destinací na krátkou dovolenou. Čekají vás tady cesty vlakem, dobře zachované římské lokality a krásná historická města, z nichž nejpozoruhodnější jsou pastelově zbarvené citadely na kopcích v údolí M’Zab. Alžírsko nabízí cenově dostupný zážitek bez davů a jedny z nejúžasnějších památek na africkém kontinentu.

Southern Lakes a Central Otago, Nový Zéland
V okolí oblíbených letovisek jižních jezer Queenstown a Wānaka a také v regionu Central Otago, v oblasti nejvíce známé svými golfovými hřišti, zimními sporty a vinařstvími, jsou aktivity jako cyklistika, pěší turistika a poznávání přírody zdarma a přístupné všem. Otvírají a budují se zde o další a další cyklistické stezky. Za pár let se cyklisté budou moct vydat z Queenstownu do Dunedinu na východním pobřeží.

Noční vlaky, Evropa
Ještě nedávno to vypadalo, že evropské noční vlaky dojely na konečnou, neboť levné aerolinky a novější, rychlejší vysokorychlostní železniční spoje upozadily přitažlivost lehátka v kupé a podřimování v rytmu pomalé ukolébavky kolejí. Nyní ve věku cestování s ohledem na uhlíkovou stopu se to mění. Zdá se, že Evropa se probouzí k potenciálu spacích vlaků a kouzlu probuzení se v nové destinaci.

Zaujala Vás popisovaná destinace, chtěli byste se dozvědět víc a získat podrobnější informace? V e-shopu najdete tištěné průvodce. 

Byli jste na výletě, dobrodružné cestě či třeba stáži a rádi byste o tom řekli světu? Sdílejte své zážitky z cest s dalšími cestovateli přímo zde na webu anebo na Facebooku Lonely Planet Česká republika.

 

Napsal: Lonely Planet

Předchozí článek

Top 10 měst dle Lonely Planet pro rok 2024

Další článek

Top 10 měst dle Lonely Planet pro rok 2024

Související články

Články

TOP 10 regionů podle Best in Travel 2020

Tipy na ta nejlepší místa - regiony, cesty i možnosti zodpovědného cestování pro příští rok. 1. Středoasijská část Hedvábné stezky Region, který zbohatl zejména díky čilému obchodu a obchodníkům, kteří za ním tudy cestovali, se opět vrací do centra celosvětového zájmu. Starověká města, rušné bazary a divoká krajina střední Asie lákají stále více návštěvníků, kteří hledají dobrodružství na…

Články

TOP 10 měst podle Best in Travel 2020

Tipy na ta nejlepší místa - města, cesty i možnosti zodpovědného cestování pro příští rok. 1. Salcburk, Rakousko Fanfáry, prosím: Salcburský festival v příštím roce oslaví 100 let trvání a tento zloděj srdcí milovníků umění se zdá být právě na vrcholu sil. Festival je jednou z největších událostí světa klasické hudby a je vždy nespoutaným svátkem opery, klasické hudby a dramatu - a v roce…

Články

TOP 10 zemí podle Best in Travel 2020

Tipy na ta nejlepší místa - země, cesty i možnosti zodpovědného cestování pro příští rok. 1. Bhútán Tucet národů soupeří o titul skutečné Shangri-La, ale jediný Bhútán se zdá, že se charakteristice pozemského ráje přibližuje nejvíc. Tento maličký kousek himalájského ráje provozuje systém turismu popsaný jako ‘high-value, low-impact’ (tedy něco jako silný cestovatelský zážitek s co nejmenším…