Top 10 měst dle Lonely Planet pro rok 2024

LP

Při příležitosti 50. výročí Lonely Planet přinášejí naši experti své tipy, jak tuto událost oslavit návštěvou některých z top 10 městech.

TOP MĚSTA

Nairobi, Keňa

Keňské hlavní město se hlásí o svůj nárok jako globální centrum kultury, které je plné nezapomenutelných cestovatelských zážitků. Město již nedbá na koloniální pohledy a je hrdé na svůj jedinečný rytmus, dynamickou řadu restaurací, vozíků s jídlem a kaváren a neustále se měnící nabídku uměleckých a kulturních podniků, které všechny utvářejí výraznou nairobskou pohodovou atmosféru. K tomu přidejte stejnojmenný národní park plný divokých zvířat snadno dostupný z centra města a můžete se těšit na nezapomenutelný výlet.

  • Sledujte představení tradiční hudby a tance v turistické vesnici Bomas of Kenya, které vás zavede na bleskovou prohlídku celé země.
  • Projděte se lesy rezervace Ngong Hills při východu slunce a za jasného dne se kochejte výhledem na hory Kenya a Kilimandžáro.
  • Navštivte Národní park Nairobi a vydejte se na cenově dostupné safari, s postupně se měnícím panoramatem města v pozadí.
  • Vystoupejte na vrchol budovy Kenyatta International Conference Centre, odkud se naskýtá panoramatický výhled na město. (V budově je také výtah.)

Paříž, Francie

Prozradíme to předem: Paříž se v roce 2024 stane středobodem letních olympijských a paralympijských her a poskytne návštěvníkům nový způsob interakce s jedním z nejoblíbenějších měst světa. Městem se projedou cyklistické časovky, plážový volejbal a fotbal nevidomých se bude hrát pod Eiffelovou věží, za rytmů DJ bude předveden break dance na náměstí, kde v roce 1793 přišel Ludvík XVI. o hlavu. Paříž, město neustále znovu objevující neobjevené (najdete zde lékárnu předepisující knihy, výstavy fotografií na hladině Seiny, skleněný mrakodrap ve tvaru trojúhelníku), předvádí své inovace mimo sportovní arénu.

  • Nechte se překvapit moderním uměním sbírky Collection Pinault v budově Bourse de Commerce, bývalém obilném trhu a burze.
  • Hledejte poklady na bleším trhu a zajděte si na hostinu do nového gurmánského jídelního centra v tržišti Marché aux Puces de Saint-Ouen.
  • Obdivujte zahradní design ze 17. století a Monetovy lekníny na nástěnných malbách v elegantním parku Jardin des Tuileries v centru města.
  • Připijte si koktejlem ve střešním baru Le Perchoir s pobočkami v hipsterském 11. obvodu nebo na největší evropské městské farmě v 15. obvodu.

Montreal, Kanada

Celoroční kalendář festivalů a uměleckých akcí, měnící se čtvrti plné rozmanité kuchyně, moderní galerie a svérázné obchody patří k mnoha důvodům, proč je Montreal dlouhodobě jednou z nejlepších kanadských destinací. Ale letos, s novými muzei, přepracovanými atrakcemi, pulzující scénou restaurací a rozšířenými dopravními možnostmi, díky nimž je cestování ještě snazší, je tento metropolitní region připraven na důkladnější poznávání.

  • V Musée des Beaux-Arts de Montréal je vždy něco nového, ať už se zajímáte o klasické, nebo současné umění.
  • Výhledy na město se otvírají ze zelené oázy Parc du Mont-Royal na montrealské „hoře“.
  • Zkuste něco jiného než poutine a zajděte si do restaurací, jako je francouzsko-marocká Nili, moderní korejská 9 Tail Fox a Anemone, oblíbená mezi sběrači lesních plodů.
  • Další kulinářské zážitky čekají na městských trzích, od klasiky v podobě trhu Marché Jean Talon po novější možnosti, jaké nabízí gurmánský Le Central.

Mostar, Bosna a Hercegovina

Mostar, po dlouhou dobu oblíbený mezi batůžkáři a milovníky Balkánu, se svým nezapomenutelně malebným středověkým starým městem plným minaretů a proslulým mostem, nyní láká návštěvníky na víc než jenom jednodenní výlet. Jeho dynamické festivaly umění, řemesel a hudby neustále přitahují návštěvníky zpět a lákají je, aby tu chvíli zůstali. S blížícím se 20. výročím rekonstrukce mostu Stari Most nikdy nebyla lepší příležitost k návštěvě.

  • Monumentální budovy z osmanské éry patří k těm nejlepším příkladům evropské islámské architektury. Nevynechte mešitu Koski-Mehmeda Paši, Kajtazův dům, mešitu Sevri Hadži Hasana a Biscevicův dům, stejně jako poklidný Dervišův dům pouhých 20 minut od města.
  • Dejte si burek. Toto plněné pečivo původem z Turecka je základní potravinou na území bývalé Osmanské říše a ty z Bosny jsou proslulé jako nejlepší na Balkáně. Nejlepší burek ve městě připravuje restaurace Buregdžinica Rođeni. Na výběr je burek plněný sýrem, špenátem nebo masem.
  • Jednodenní výlet k oblíbenému vodopádu Kravica je vždy dobrý nápad, ale pokud máte omezený rozpočet, vydejte se k menšímu vodopádu Koćuša, který můžete vidět zdarma.

Philadelphia, USA

Na soutoku řek Delaware a Schuylkill leží první město světového dědictví v USA, rodiště Spojených států a „město bratrské lásky“. Ale v té historické velkomyslnosti by se mohla ztratit moderní kinetická energie města zvaného zkráceně Philly a jeho tektonicky se posouvající kulturní jádro. Kromě významných zahájení a důležitého výročí jsou dostatečnými důvody k návštěvě v roce 2024 zdejší muzea, stejně jako místní restaurace.

  • Projděte se historickou oblastí italského trhu a dejte si antipasti v restauraci Di Bruno Bros, tacos v podniku South Philly Barbacoa a vyberte si z nabídky titánů typických sýrových sendvičů.
  • Po letech nepravidelného provozu se ve velkém rozjel trh s nabídkou z jihovýchodní Asie, kde od dubna do října dostanete jídla kambodžské, laoské, thajské a vietnamské kuchyně.
  • V halách tržnice Reading Terminal Market vyhledejte zmrzlinu Bassetts, jablečné knedlíky ve stánku Dutch Eating Place a cannoli v prodejně Termini Bros.
  • Rezervujte si stůl v restauraci Zahav Michael Solomonova a dejte si jejich meze, salatim a grilované dobroty.

Manaus, Brazílie

V Manausu vás čeká poetický střet parné podívané a ekoturistického dobrodružství. Největší město Amazonie stojí na a zvláštně se nemíchající černé vody Rio Negro a khaki zbarvené řeky Rio Solimões, jak se zde horní tok Amazonky nazývá. A kolem toho všeho se rozkládá největší deštný prales na světě, kde má svůj domov nespočet jedinečných a ohrožených druhů.

  • Vraťte se do doby takzvané gumové horečky v Teatro Amazonas, manauské budově opery a architektonického klenotu belle époque.
  • Místní suroviny mají hlavní slovo v restauraci Restaurante Banzeiro kuchaře Felipeho Schaedlera, která je přední gurmánskou destinací Amazonie.
  • Úzká říční pláž Praia da Lua s jemným pískem, dostupná pouze lodí, je pohlednicově krásná městská pláž.
  • Staňte se svědky velkolepého setkání vod Encontro das Águas, kde se střetávají mocné řeky Negro a Solimões.

Jakarta, Indonésie

Jakarta, brzy již pouze bývalé hlavní město Indonésie, je už dlouho základním táborem zahraničních cestovatelů, kteří se vydávají do divokých deštných pralesů a na vzdálené ostrovy země. Vláda v roce 2022 oznámila, že se kvůli opakovaným záplavám a děsivé dopravě v Jakartě přestěhuje do nově budovaného hlavního města. Toto kosmopolitní centrum je stále místem, kde si můžete dopřát městské pohodlí, než se vydáte do odlehlejších koutů země. Poznejte tuto dynamickou metropoli dřív, než se navždy změní.

  • V neděli ráno si vychutnejte procházku po úsecích ulic Jalan Sudirman a Jalan Thamrin bez obvyklého víru aut.
  • Na náměstí Medan Merdeka v centru města navštivte památník Monas vysoký 132 metrů, z jehož vyhlídkové plošiny se otvírají výhledy na siluetu města.
  • Zajděte si na víkendové představení v muzeu Wayang s jeho jedinečnou sbírkou jedněch z nejlepších kdy zhotovených loutek stínového divadla.
  • Museum Layang-Layang ukrývá stovky rozmanitých draků, všimněte si těch ve tvaru obří ryby a vozu s koněm.

Praha, Česká republika

Praha, pulzující hlavní město zahalené do gotického panoramatu, s ikonickými památkami, jako je Pražský hrad a Karlův most, působí skoro až příliš krásně na to, aby bylo skutečné. V minulém desetiletí sem přijížděly bezpočetné davy turistů, což kouzlo města částečně kazilo. Propad turismu v době pandemie covidu-19 dal městu šanci stisknout resetovací tlačítko a na rok 2024 město slibuje, že zmenší davy tím, že podpoří pomalou turistiku a atrakce mimo centrum města.

  • Připojte se k místním, kteří si přišli odpočinout na náplavku na pěkném úseku břehu Vltavy, kde se v sobotu ráno koná farmářský trh.
  • Secesní Smetanova síň v Obecním domě je pravděpodobně nejúžasnější koncertní sál ve střední Evropě.
  • Park Stromovka severně od centra představuje obrovskou rozlohu udržované zeleně a je oblíbeným místem pro klidné procházky.
  • Vychutnejte si perfektně načepované plzeňské pivo s gulášem a houskovým knedlíkem v dobře vedené hospůdce Lokál.

İzmir, Turecko

Město İzmir, které se pyšní dobrým životem, přímořskou polohou, svěží egejskou kuchyní a směsí znovuobjeveného dědictví a revitalizované současné kultury, si zaslouží mnohem víc pozornosti. Živá stará bazarová čtvrť, oblíbený každoroční hudební a taneční festival, nová umělecká a kulturní místa, kvetoucí vinařská oblast a snadný přístup ke krásným plážím a starobylým ruinám patří mezi důvody, proč přijet dříve než ostatní.

  • Dejte si přímořské jídlo z čerstvých ryb a meze (malé porce) s raki (anýzovou pálenkou) v restauracích Balıkçı Hasan, Deniz nebo Veli Usta.
  • Při procházení historické bazarové čtvrti Kemeraltı s obchody všeho druhu je vždy co objevovat.
  • İzmirský festival přináší každý červen a červenec koncerty a taneční představení na jedinečná místa, jako je starověká římská agora.
  • Ochutnejte místní vína od malých butikových vinařů uprostřed zvlněných kopců Urla na západ podél pobřeží.

Kansas City, USA

Opravdu to není místo, kde se nikdo nezastaví, jak je někdy možné slyšet. Díky otevření nového moderního letištního terminálu a prodloužení linky tramvají vedoucí přes centrum Kansas City je „Srdce Ameriky“ usazené na mapách cestovatelů pevněji než kdykoli dříve. KC toho může v roce 2024 nabídnout opravdu hodně, včetně jedinečných velkých sportovních událostí, neustále se rozvíjející špičkové kulinářské scény a místních snah o revitalizaci panoramatu města.

  • Pusťte se do grilování – tričko „Joe Arthur Gatestack“ Teda Lassa je vtipem v jádru nenasytného dilematu KC, takže vyzkoušejte všechny čtyři restaurace: Joe’s, Arthur Bryant’s, Gates a Jack Stack.
  • Kromě steaků je zdejší jídelní scéna stále rozmanitější a uznávaná po celé zemi. Zkuste autentické palestinské jídlo v podniku Baba’s Pantry nebo mexické nápoje v kavárně Ollama.
  • Během prohibice se Kansas City říkalo „Paříž plání“, protože tok alkoholu nikdy neustal díky politickému bossovi Tomu Pendergastovi. Duch této éry byl společně s alkoholickými nápoji oživen v palírnách, jako je J Rieger a Tom’s Town.

Zaujala Vás popisovaná destinace, chtěli byste se dozvědět víc a získat podrobnější informace? V e-shopu najdete tištěné průvodce. 

Byli jste na výletě, dobrodružné cestě či třeba stáži a rádi byste o tom řekli světu? Sdílejte své zážitky z cest s dalšími cestovateli přímo zde na webu anebo na Facebooku Lonely Planet Česká republika.

Napsal: Lonely Planet

Předchozí článek

Best in Travel 2024

Další článek

Best in Travel 2024

Související články

Články

Top 10 cenově nejvýhodnějších destinací dle Lonely Planet pro rok 2024

Při příležitosti 50. výročí Lonely Planet přinášejí naši experti své tipy, jak tuto událost oslavit návštěvou některých z top 10 cenově nevýhodnějších destinací. TOP CENOVĚ NEJVÝHODNĚJŠÍCH DESTINACÍ Středozápad USA Americký Středozápad rozkvetl městy, která jsou pohodovější, než byste si mysleli, jsou plná kreativity, rozmanitosti a jídla tak dobrého, že se vyrovná všemu, co ochutnáte na obou pobřežích. Během posledního desetiletí byli kuchaři, umělci a…

Články

Top 10 udržitelných destinací dle Lonely Planet pro rok 2024

Při příležitosti 50. výročí Lonely Planet přinášejí naši experti své tipy, jak tuto událost oslavit návštěvou některých z top 10 udržitelných destinací.   TOP UDRŽITELNÝCH DESTINACÍ Španělsko Sluncem zalité Španělsko, jedna z nejoblíbenějších destinací na světě, dělá obrovské pokroky v podpoře mimosezonního cestování, jež má povzbudit turisty k příjezdu po celý rok a také k návštěvě přehlížených destinací. Nové cyklostezky, elektrické autobusy…

Články

Top 10 regionů dle Lonely Planet pro rok 2024

Při příležitosti 50. výročí Lonely Planet přinášejí naši experti své tipy, jak tuto událost oslavit návštěvou některých z top 10 regionů. TOP REGIONY Cyklostezka Trans Dinarica, západní Balkán Stezka Trans Dinarica, která bude uvedena do provozu v roce 2024, je první cyklotrasou spojující západní Balkán. Středně obtížná trasa dlouhá 3 364 kilometrů se vine Slovinskem, Chorvatskem, Bosnou a Hercegovinou, Černou Horou, Albánií, Severní…

Články

Top 10 zemí dle Lonely Planet pro rok 2024

Při příležitosti 50. výročí Lonely Planet přinášejí naši experti své tipy, jak tuto událost oslavit návštěvou některých z top 10 zemí. TOP ZEMĚ Mongolsko Cestovatelům, kteří hledají otevřené prostory, dobrodružství a kulturu, má Mongolsko rozhodně co nabídnout. Hlavní město je plné protichůdných kontrastů, je rozlehlé, plné lidí a jedinečných zajímavostí. Mongolsko, vměstnané mezi Rusko a Čínu, může vzhledem k současné geopolitické…