Top 10 udržitelných destinací dle Lonely Planet pro rok 2024

LP

Při příležitosti 50. výročí Lonely Planet přinášejí naši experti své tipy, jak tuto událost oslavit návštěvou některých z top 10 udržitelných destinací.

 

TOP UDRŽITELNÝCH DESTINACÍ

Španělsko

Sluncem zalité Španělsko, jedna z nejoblíbenějších destinací na světě, dělá obrovské pokroky v podpoře mimosezonního cestování, jež má povzbudit turisty k příjezdu po celý rok a také k návštěvě přehlížených destinací. Nové cyklostezky, elektrické autobusy a železniční tratě nabízejí způsoby, jak si prohlédnout zemi bez nutnosti cestovat letadlem. Kreativní malé hotely a další iniciativy oživují venkovské oblasti země a díky novým vlakovým trasám je cestování bez letů skutečně snadné.

  • Jardín del Turia, důmyslná přeměna starého koryta řeky Turia ve Valencii na 9 kilometrů dlouhý park bez silnic, vytvořila jednu z nejoblíbenějších zelených zón Španělska a také snížila místní provoz; půjčte si kolo nebo se připojte k organizovanému cyklistickému výletu.

Patagonie, Argentina a Chile

Díky novým stezkám, rozšířeným parkům a ambicióznímu projektu opětovného zavedení přírodního prostředí je Patagonie působivější než kdy předtím. Národní park Patagonia na argentinské straně odhalí koncem roku 2023 planetárium a interpretační centrum. Ve stejnojmenném parku na druhé straně hranice se v Chile úspěšně podařilo rozmnožit pumy, nandu a ohrožené huemuly jižní. Jako bonus můžete v říjnu nad oběma parky sledovat zatmění Slunce.

  • Navštivte některé z rychle tajících ledovců v Parque Nacional Los Glaciares v Argentině.
  • Odlehčete velmi navštěvovaným pěším trasám a vydejte se na pětidenní okruh Dientes, nejjižněji vedoucí pěší túru na Zemi.

Grónsko

Impozantní ledový pokryv a tundra přitahovaly a lákaly do Grónska zvídavé a neohrožené cestovatele již dlouho. Nyní bude cesta na největší ostrov světa snazší, protože v roce 2024 budou otevřena dvě nová mezinárodní letiště, jedno v barevném hlavním městě Nuuk, druhé ve městě Ilulissat. Grónsko se svou nedotčenou přírodou také čekají větší možnosti sledování polární záře, neboť Slunce dosáhne v průběhu několika příštích let vrcholu aktivity.

  • Pozorujte polární záři a obdivujte ledovou krajinu při dobrodružství s nízkým dopadem, které nabízí Camp Ice Cap, dvoudenní výlet s kempováním na druhém největším ledovém příkrovu světa. Výlet začíná ve městě Kangerlussuaq, krátkou jízdu od moře ledu.

Stezky Walesu

Rekonstrukce železnice ve Walesu, jedné z prvních zemí na světě, které přijaly legislativu pro udržitelnost, rozšíří udržitelné možnosti objevování divokého a nádherného západu tohoto regionu. Bez auta zde můžete cestovat poměrně snadno, odlehlý Národní park Pembrokeshire Coast je docela přístupný a brzy to bude ještě lepší. Na začátek roku 2025 je na hlavní železniční trati v jižním Walesu plánováno otevření nových nádraží a rozšíření spojů.

  • Na starobylé farmě nedaleko St Davids je nyní Dr Beynon’s Bug Farm, kde se nachází výzkumné centrum, přírodní rezervace a Grub Kitchen, první restaurace v Británii podávající jedlý hmyz. Můžete se zde dozvědět o udržitelném jídle a potom si pochutnat na sušenkách z cvrčků.

Camino Português, Portugalsko a Španělsko

Portugalská cesta (Caminho Português de Santiago) je více než poutní stezka a představuje malebnou cestu napříč Portugalskem a Španělskem pěšky nebo na kole. Podél této 620 kilometrů dlouhé trasy spojující Lisabon a Santiago de Compostela spatříte románské kostely, řeky a starodávné vesnice. Přenocujte v místních staveních, dejte si oběd v tradičních restauracích a prozkoumejte malá města, na která dolehl únik jejich obyvatel do velkých měst. Zpomalte a vychutnejte si měnící se scenerii a cestou se seznamte s dalšími poutníky.

  • Alternativní trasa Caminho de Torres spojující Salamancu ve Španělsku se severním Portugalskem vede kolem vinic, středověkých měst a horských řek.

Palau

Malý tichomořský stát Palau ukazuje, jak může udržitelné cestování zmírnit dopad změny klimatu. Nová aplikace s názvem Ol’au Palau motivuje cestovatele, aby se rozhodovali s ohledem na ochranu přírody, jako je používání opalovacího krému bezpečného pro útesy nebo stravování v restauracích, kde podávají suroviny z udržitelných zdrojů. Návštěvníci svým zodpovědným jednáním získávají přístup k zážitkům obvykle vyhrazeným pro palauské rodiny a jejich přátele.

  • Výlety pořádané agenturou Sam’s Tours (samstours.com) jsou zaměřené na udržitelné postupy. Agentura nabízí potápění, projížďky na kajaku a poznávací výlety a dodržuje přísná pravidla provozu s nulovou stopou.

Hokkaidó, Japonsko

Hokkaidó, které je dlouhodobě v hledáčku milovníků zimních sportů, podporuje ekologické aktivity a ubytování a navíc kulturní renesanci domorodých Ainu. Hokkaidó, s 20 procenty rozlohy Japonska, ale pouze 5 procenty jeho populace, se může pochlubit pásy hor a divočiny, jejichž části zůstávají relativně neobjevené, což z něj činí ideální alternativu nebo doplněk k destinacím, jako je Tokio, Kjóto a Ósaka.

  • Podívejte se na tradiční tanec a loutková představení lidu Ainu v divadle Ikor v ainuské vesnici (kotan) v oblasti Akanko Onsen.
  • Pozorujte jeřáby mandžuské, symbol Japonska, v Národním parku Kushiroshitsugen. 

Ekvádor

Nesmírně rozmanitý Ekvádor, domov rozlehlých deštných pralesů, divokých řek, 20 aktivních sopek a odhadem 6 procent všech druhů na Zemi, má co chránit. V důsledku toho tu má velkou váhu zodpovědný turismus, který má podobu omezení počtu návštěvníků, solárních ekolodgí, nové mořské rezervace a prvního letiště využívající obnovitelné zdroje. Nedávno zavedená víza pro digitální nomády jsou příležitostí prodloužit si pobyt bez nutnosti ze země opakovaně odcestovat.

  • Centrum ochrany přírody Napo, které vlastní a provozuje komunita Añangu Kichwa, je stylová amazonská chata s kompostovacími toaletami a solárními panely, která se nachází hluboko v džungli Národního parku Yasuní.

Stezky Pobaltím

Tyto stezky představují to, co lze považovat za nejdelší meditaci v Evropě. Cesta vinoucí se kolem písečných dun, řek a jezer je cestou k objevení svého nitra. Poznejte strohou severskou krajinu Estonska, jemný písek Kurské kosy v Litvě a údolí řeky Gauja v Lotyšsku, které je známé svým podzimním listím. Po většinu cesty budete mít pocit, že máte celý svět jen pro sebe.

  • Rozpusťte únavu v sauně v malém letovisku Ziedlejas v údolí řeky Gauja.
  • Vychutnejte si bylinkový čaj a cibulové koláčky v restauraci Samovar House v ruské vesnici starověrců u Čudsko-pskovského jezera (také jezero Peipus).

Jihoafrická republika

S biodiverzitou Země v ohrožení a působivým souborem ekolodgí zavázaných k její ochraně je nyní čas pokochat se divokou krásou Jižní Afriky, trávit hvězdné noci v luxusních kempech, a pokud budete mít štěstí, procházet se mezi žirafami a zebrami, jako to dělali lidé v dávných časech. Toto místo je ódou na přírodní majestátnost, podél pobřeží se houfně shromažďují tučňáci a keřovitá vegetace zvaná fynbos vdechuje život kopcům Západního Kapska.

  • Rezervujte si zodpovědně provozované zážitky, jež nabízí například Lebombo Lodge v Krugerově národním parku. Vyhněte se místům, kde jsou divoká zvířata držena v zajetí nebo kde jsou nucena měnit své přirozené chování.

Zaujala Vás popisovaná destinace, chtěli byste se dozvědět víc a získat podrobnější informace? V e-shopu najdete tištěné průvodce. 

Byli jste na výletě, dobrodružné cestě či třeba stáži a rádi byste o tom řekli světu? Sdílejte své zážitky z cest s dalšími cestovateli přímo zde na webu anebo na Facebooku Lonely Planet Česká republika.

Napsal: Lonely Planet

Předchozí článek

Best in Travel 2024

Další článek

13 nejlepších míst, kde v Kolumbii vychutnávat salsu, slunce a další

Související články

Články

Top 10 cenově nejvýhodnějších destinací dle Lonely Planet pro rok 2024

Při příležitosti 50. výročí Lonely Planet přinášejí naši experti své tipy, jak tuto událost oslavit návštěvou některých z top 10 cenově nevýhodnějších destinací. TOP CENOVĚ NEJVÝHODNĚJŠÍCH DESTINACÍ Středozápad USA Americký Středozápad rozkvetl městy, která jsou pohodovější, než byste si mysleli, jsou plná kreativity, rozmanitosti a jídla tak dobrého, že se vyrovná všemu, co ochutnáte na obou pobřežích. Během posledního desetiletí byli kuchaři, umělci a…

Články

Top 10 regionů dle Lonely Planet pro rok 2024

Při příležitosti 50. výročí Lonely Planet přinášejí naši experti své tipy, jak tuto událost oslavit návštěvou některých z top 10 regionů. TOP REGIONY Cyklostezka Trans Dinarica, západní Balkán Stezka Trans Dinarica, která bude uvedena do provozu v roce 2024, je první cyklotrasou spojující západní Balkán. Středně obtížná trasa dlouhá 3 364 kilometrů se vine Slovinskem, Chorvatskem, Bosnou a Hercegovinou, Černou Horou, Albánií, Severní…

Články

Top 10 zemí dle Lonely Planet pro rok 2024

Při příležitosti 50. výročí Lonely Planet přinášejí naši experti své tipy, jak tuto událost oslavit návštěvou některých z top 10 zemí. TOP ZEMĚ Mongolsko Cestovatelům, kteří hledají otevřené prostory, dobrodružství a kulturu, má Mongolsko rozhodně co nabídnout. Hlavní město je plné protichůdných kontrastů, je rozlehlé, plné lidí a jedinečných zajímavostí. Mongolsko, vměstnané mezi Rusko a Čínu, může vzhledem k současné geopolitické…

Články

Top 10 měst dle Lonely Planet pro rok 2024

Při příležitosti 50. výročí Lonely Planet přinášejí naši experti své tipy, jak tuto událost oslavit návštěvou některých z top 10 městech. TOP MĚSTA Nairobi, Keňa Keňské hlavní město se hlásí o svůj nárok jako globální centrum kultury, které je plné nezapomenutelných cestovatelských zážitků. Město již nedbá na koloniální pohledy a je hrdé na svůj jedinečný rytmus, dynamickou řadu restaurací, vozíků s jídlem a kaváren a neustále se…