Utečte hluku s neotřelými zážitky v Patagonii

©

Jako první vás v Patagonii uchvátí ticho. Vzápětí nato krajina – sněhem pokryté úpatí hor tyčící se k nebi jako šlehačková pěna, třpytivá jezera, akvamarínové kry, které plavou okolo obřích zubatých ledovců a rozbíjejí a otevírají cestu do modrých mléčných vod pod nimi.

Tyto končiny lákají průzkumníky a horolezce už po staletí a přitom neslouží jen náročným trekařům. Patagonie dokáže odkrýt i svou něžnou stránku: projížďky na koních po zelených rančích, procházky borovicovými lesy, venkovské kulturní prohlídky po malých vesničkách, výlety lodí okolo ohromných ledovcových ploch. Ve skutečnosti je tato rozlehlá rozmanitá oblast ideální pro každého, kdo chce spočinout a naladit se na nedozírnou netknutou divočinu bez ohledu na to, zda je či není zkušený turista. Pro vás, kteří spadáte do skupiny odpočinkových výletníků, jsme dali dohromady průvodce s několika tipy na nejlepší alternativní zážitky v okolí argentinských měst Bariloche a El Calafate. 

Patagonie_1
Turisté si užívají západ slunce u jezera Roca Lake poblíž El Calafate © Guillermo Palavecino / 500p

Vyplujte na ostrov la Isla Victoria 

Na tento dvacet kilometrů dlouhý zelený ostrov se můžete vydat lodí z Puerto Pañuelo (hned za Bariloche). Doplujete na místo vhodné pro klidné procházky označené turistickými trasami v malebném prostředí, kde se k nebi tyčí cypřiše a odlehlé pláže lemují modré vody jezera Nahuel Huapi. Mezi všemi zdejšími atrakcemi stojí určitě za pozornost Bosque de Arrayanes, myrtový les plný obřích, oranžově zbarvených kmenů, které se sklání k zemi a vzájemně se proplétají do zázračných tvarů. 

K dalším významným místům patří Playa del Toro, vulkanická písečná pláž rozprostírající se poblíž útesu, který zdobí starobylé jeskynní malby. Společnost Turisur nabízí výlety do jejích klíčových míst a plavba lodí je vskutku velkolepá – očekávejte panoramata s ostrovy posetými stromy a mystickými vrcholky hor. 

Patagonie_2
Ochutnejte vynikající hostinu v lese Nahual Huapi v Národním parku s průvodcem Constellations. © Laura French / Lonely Planet

Piknik na „skrytém jezeře“ 

Zpátky na pevnině najdete spoustu dalších zalesněných tras. Mezi jasné favority patří cesta na Lago Escondido, „skryté jezero“ vykukující mezi stromy a ohraničené zasněženými horami. V blízkosti se rozprostírá také zcela opuštěný skalnatý záliv Bahía de los Troncos. Obě místa jsou součástí Národního parku Nahuel Huapi. 

Jste-li dobrodruzi, můžete oblast prozkoumat snadno a nezávisle sami. Pokud byste však stáli o zkušený doprovod, obraťte se na společnost Constellations. Její průvodci vás vezmou na komentovanou prohlídku s nečekanými překvápky po cestě – od ochutnávky maté v hlubinách lesa až po milý piknik pod stromy, společně s degustací whisky na břehu vody a s hudebním doprovodem v podání argentinského muzikanta s dudami i tradičním kiltem. Dost už ale bylo řečeno.

Okružní jízda okolo scénického Bariloche 

Americká okružní jízda v mátově zelené krajině by vám jako první v souvislosti s Patagoniíí asi na mysl nepřišla. Nicméně společnost Constellations vám takový zážitek dopřeje. V jejich repertoáru máte na výběr klasickou tour autem okolo hor, periferiemi ve švýcarském stylu s řidičem, průvodcem a se zastávkami na několika místech s dechberoucím výhledem po cestě. Představte si k tomu ještě melodie z šedesátých let, které se tiše linou z rádia, zatímco míjíte zářivé břehy jezera Nahuel Huapi a úpatí And se staženými okýnky a čerstvým větrem ve vlasech. 

Patagonie_3
Prozkoumejte zelené kopce Patagonie z koňského sedla. © Chris Bladon / 500px

Najděte venkovskou oázu klidu

Jinde v národním parku narazíte na Estancia Peuma Hue, útulné přírodní ubytování poskytující současně turistické vyžití jakým může být jízda na koni, kajakování, degustace vína, vaření, rafting, jóga a dokonce i lekce tanga – to vše na pěti stech akrech netknuté panenské země. Majitel vás přivítá s otevřenou náručí doslova v teple domova a s výtečnou kuchyní. Jen si pomyslete na hráškovou polévku, po které následuje čerstvý lahodný pstruh, vše podávané s čerstvou bio zeleninou vypěstovanou přirozeným způsobem v místních zahradách. Nocleh můžete strávit v jednom z několika příbytků pro hosty, odkud se snadno dostanete za pětadvacet minut jízdy do města. 

Vydejte se za ochutnávkou čokolády

Město Bariloche je proslulé díky svému čokoládovému dědictví. Vděčí za to švýcarským, německým a dalším evropským osadníkům, kteří sem přišli po válce v polovině 20. století. Čokoládové obchody jsou dnes rozeseté po celé oblasti, včetně VanWynsberghe Chocolates - rodinné belgické čokoládovny, která nabízí ochutnávkové semináře v malebné dřevěné chatě nacházející se jen kousek od města (Av.Bustillo). Tady se vám naskytne fascinující pohled do historie a výrobního procesu, zatímco budete našlapovat mezi hladkými, krémovými kousky z různých regionů. Libovat si budete určitě v jejich nejkvalitnějších delikatesách, kam patří čokoláda kořeněná pepřem a kardamomem nebo metalově zbarvené lanýže ochucenými lesním ovocem a levandulí. 

Patagonie_4Letecký pohled na ledovec Perito Moreno v Los Glaciares National Park
© Gable Denims / 500px

A co takhle ledovec Perito Moreno

Většina turistů míří až sem na jih, aby na vlastní oči spatřili ledovce. A žádný výlet by nebyl kompletní bez návštěvy mamuta - zubatého ledovcového uskupení nazývaného Perito Moreno Glacier. Nachází se nedaleko El Calafate, přibližně dvě hodiny letu na jih od Bariloche. Tato masa ledových částic o rozloze dvě stě padesát kilometrů čtverečních je architektonickým dílem přírody – všechny ty čistě bílé věžičky natahující se do zdánlivého nekonečna a kry vyčnívající nad hladinou nefritově zbarvené vody. Je tu několik cestiček, které můžete následovat, abyste viděli tuto scenérii shora, ale nejlepší způsob, jak ji prozkoumat, je z vody. Společnosti Hielo a Aventura nabízí hodinový výlet lodí, na kterém budete zblízka žasnout nad složitou mramorovitou strukturou ledovce, kusy modrobílého ledu klesajícími až pod hladinu vody a vznášející se akvamarínové kry tak pevné a jasné, že připomínají obrovské kusy polystyrénu. 

Patagonie_5
Hory odrážejí se ve skleněné hladině jezera Argentino © Laura French / Lonely Planet

Svezte se okolo ledovců v Národním parku 

Ještě větší je však ledovec Upsala dominující ledovému poli o současné rozloze tři krát větší,  než je Buenos Aires, který od doby ledové postupně taje. Společnost Estancia Cristina poskytuje dvou a půl hodinovou plavbu napříč jezerem Argentina a tato plavba je velkolepá - s mocnými zářivě bílými krami plujícími po hladině tajících vod tak hustých, že se zdají být namalované tyrkysovou emulzí. Jakmile se dostanete na druhou stranu jezera, vezmou vás průvodci na terénní projížďku k vyhlídce Upsala, kde se vám onen ohromující ledovec odhalí v impozantní síle. Nezapomenutelnou prohlídku zakončí vydatný oběd cestou zpět na ranč s tradičními pirohy a jehněčím ragú podávaným na pozadí smaragdové patagonské scenérie - se všemi jejími krásami.  

 
Zaujala Vás popisovaná destinace, chtěli byste se dozvědět víc a získat podrobnější informace týkající se Chile? V e-shopu najdete tištěného průvodce Lonely Planet Chile a Velikonoční ostrov.


Byli jste na výletě, dobrodružné cestě či třeba stáži a rádi byste o tom řekli světu? Sdílejte své zážitky z cest s dalšími cestovateli přímo zde na 
webu anebo na Facebooku Lonely Planet Česká republika.

Napsal: Lonely Planet

Předchozí článek

Fototrip do pestrého Penangu

Další článek

Za ledními mědvědy do Kanady

Související články

Články

Tři města, která stojí za to vidět v Peru

Země Inků je pro každou dobrodružnou duši jedním z nejvyhledávanějších cílů. Peruánská krajina je jako supermarket – můžete si vybrat, jaké dobrodružství podstoupíte: zda zamíříte k zaledněným andským vrcholům, vydáte se přes rozlehlé pobřežní pouště nebo do vlhkých deštných pralesů Amazonské nížiny. My se však dnes vydáme do měst, která stojí za to v Peru vidět! Lima – vstupní brána do jiného světa Hlavní město Peru – Lima, je pro většinu cestovatelů vstupní branou nejen do země, ale hlavně do úplně jiného světa. Tedy pokud nejste z Peru, Bolívie nebo jiné země Jižní Ameriky, kteří v tomto světě žijí a vše, nad čím my Evropané a jiné národnosti „valíme bulvy“,…

Články

Jak procestovat svět velmi levně

Jsme dva: Lukáš (29) a Nikol (26) a vydali jsme se cestovat napříč JV Asií. Byl to takový náš společný sen, jenže znáte to, pořád jsme si namlouvali milion důvodů, proč to vlastně nejde. Máme přeci dobrou práci, hezký byt, auto, a tak to bylo pořád dokola a náš sen stále v nedohlednu. Osud nám ale přál, a tak jsme se jednoho dne rozhodli, že vyrazíme a aby naše cesta měla nějaký smysl a poslání, budeme v každé zemi pracovat jako dobrovolníci. Co je to vlastně dobrovolničení? Pod pojmem dobrovolničení si můžeme představit spoustu věcí. Zaměříme se ale na dobrovolničení spojené s cestováním. Stručně řečeno se jedná o formu práce, za kterou dostanete ubytování zdarma a ve většině případů i stravu. Existuje spousta webových stránek na kterých…

Články

Národní park Chiloé – přírodní klenot Chile

Ostrov Chiloé má osobitou pověst - místní rybáři zde žijí svým způsobem odtrženi od zbytku Chile, poměrně moderní a civilizované země a návštěvníci tu tedy mohou najít pořádnou porci historie, tradic a folkloru. Stejnojmenný národní park je pak nádhernou ukázkou bujícího a místy až neprostupného deštného pralesa a nedotčené a drsné přírody vůbec. Uvítání v Chile Národní park Chiloé se stal vlastně hned naším prvním cílem po příletu do Chile, nepochybně jedné z nejrozmanitějších zemí planety. Po celodenním, přesto nečekaně komfortním přejezdu autobusem ze Santiaga do Puerto Montt míříme dalším spojem do hlavního města ostrova, Castra. Jediný…

Články

Jak jsem mrzla v Brazílii: proč je zima v São Paulu horší než v Praze

Jsem ten typ člověka, který má rád teplo nebo klidně i takové to lepivé vedro…během ledna, když teplota u nás klesne k nule nebo pod ní, vidím se na pláži v Karibiku nebo aspoň v Záhřebu. Brazilské teplíčko jsem si rychle oblíbila. Do São Paula jsem odletěla na konci prosince, tedy uprostřed léta. Žabky, tady pod slavnou značkou havaianas, jsem nesundala z nohou. Skoro každý den pár kapek příjemného horkého deště a děti ve školce jsme dvakrát denně mazaly opalovacím krémem. U vás v Evropě je ale větší zima Pro Brazilce…