To nejlepší z Marakéše

LP

Marrákeš ví, jak přitáhnout pozornost. Jeho opojné zajímavosti a zvuky již téměř celé tisíciletí oslňují, okouzlují a vyvádějí z míry. Ruch a shon zde získávají zcela nový význam, zejména v marrákešské medíně.

Klenoty, jako je překrásný palác Bahia, se ukrývají za vysokými zdmi marrákešské medíny © saiko3p / Shutterstock


Bez ohledu na to, zda si chcete zpestřit spíž severoafrickými lahůdkami, nebo si koupit koberec, abyste svému domovu propůjčili marocké kouzlo, Marrákeš patří k nejlepším nákupním destinacím na světě. Připravili jste si mapu? Pravděpodobně vám tu k ničemu nebude. Představte si súky v medíně jako obchodní centrum, poseté prodejnami, ubytovacími zařízeními, muzei a historickými památkami, ale uspořádané podle středověkého plánu spletitého labyrintu ulic.

Lidé nakupují, občerstvují se a procházejí na legendárním marrákešském náměstí Džámi al-Faná (Djemaa el-Fna) © ullstein bild / Getty Images

Džámi al-Faná (Djemaa el-Fna) 

Jestliže je celý svět jevištěm, představuje Džámi al-Faná velkolepé finále. Jakmile se každý večer začne vzduchem linout kouř z restauračních grilů, náměstí se rozezní a rozvibruje do svého jedinečného soundtracku. Skupiny hrající rytmickou hudbu gnawa (gnaoua) rozezvučí své perkuse, jež se mísí s pronikavou melodií fléten zaklínačů hadů, slyšet se snaží být i berberští hudebníci, stánkoví prodejci občerstvení halasně vnucují své zboží a do toho všeho se ozývá pokřikování žen nabízejících tetování henou. Výsledkem je okouzlující pestrobarevná směsice charakteristická pro náměstí Džámi al-Faná.

Obuvník v marrákešské medíně se soustředí na svou práci © Thomas Koehler / Getty Images

Zvládněte orientaci v bludišti marrákešské medíny 

Naučit se orientovat v křivolakých derbs (uličkách) marrákešské medíny může trvat celý život. Nikomu však neuškodí to alespoň zkusit. Vydejte se z náměstí Džámi al-Faná (Djemaa el-Fna) a vrhněte se do spleti dlážděných uliček medíny, kde se budete proplétat mezi vozíky taženými osly, jízdními koly a davy lidí. Když už se vám hlavní súky budou zdát příliš klaustrofobické, ponořte se do vedlejších uliček a toulejte se podél vysokých hradeb laděných v růžových odstínech, kolem velkých zchátralých bran a dveří zdobených mosaznými klepadly, nízkými tunely a klenutými štukovanými průchody, ať vedou kamkoli.

Seznamte se s marrákešskou minulostí v Maison de le Photographie © Chris Griffiths / Lonely Planet

Maison de la Photographie

Soukromé sbírky vystavené v paláci Maison de la Photographie představují obraz Maroka v době minulé. Autory výstav jsou Patrick Menac’h z Paříže a Hamid Mergani z Marrákeše, kteří dali dohromady svou vášeň pro staré marocké fotografie a otevřeli tuto galerii. Ze zdí hledí tetované ženy z pohoří Atlas, aristokratičtí Arabové z Fezu (Fès), prosté služebnictvo a poutníci oblečení v tradičním berberském oděvu dželaba. Nejvíce fascinují snímky zachycující významné marrákešské památky, jako například záběr náměstí Džámi al-Faná (Djemaa el-Fna) jako jednoho velkého berberského tržiště z dvacátých let minulého století. Tyto fotografie vytvářejí decentní, sépiově zabarvenou bránu do minulosti. 

Okouzlující Jardin Majorelle se u návštěvníků Marrákeše těší nesmírné oblibě © Wolfgang Kaehler / LightRocket / Getty Images

Jardin Majorelle

Odpočiňte si od památek a prachu medíny v botanické zahradě Jardin Majorelle, kterou přivedl k životu francouzský malíř Jacques Majorelle a nad kterou později převzal záštitu francouzský módní návrhář Yves Saint Laurent. Projděte se pod svěží zelenou klenbou po pastelově zbarvených cestách, jež se vinou bambusovými háji a kaktusovými zahradami. Zatímco lidé zabývající se módou pózují před zářivě modrým ateliérem ve stylu art deco, v němž kdysi maloval Majorelle, uvnitř najdete fenomenální Musée Berbère. Uvidíte zde oslnivé výstavy šperků a artefaktů, jež ukazují široký záběr kultury marockých Berberů.

Pouliční občerstvení v marockém Marrákeši: dušená jídla podávaná v tradičních hliněných nádobách © David Bathgate / Getty Images

Ochutnejte marocké lahůdky

Marocká kuchyně dráždí chuťové buňky labužníků z celého světa již desítky let a Marrákeš má nejrozmanitější nabídku možností stravování v zemi. Vydatná, lahodná marrákešská jídla najdete jak při bohatých hostinách diffa v palácových restauracích, tak u pouličních stánků, kde na plynových vařičích bublají karamelizované tažiny. Zúčastněte se některého z kurzů vaření, kde se naučíte připravovat marocká jídla s místními dadas (šéfkuchaři), projděte si súky s pytli velkých zelených oliv a s marockým pečivem nasáklým medem nebo si rezervujte stůl v některé střešní restauraci, abyste zjistili, kam se marocká kuchyně ubírá. 

Obdivujte působivé umění a architekturu v marrákešském paláci Bahia © Chris Griffiths / Lonely Planet

Palác Bahia 

Vnitřek paláce Bahia, nejvýznamnější stavby v medíně, vyzdobili marrákešští řemeslníci nespoutanou záplavou zellidž (zellij; marocké barevné geometrické mozaiky ze smaltovaných keramických kachlíků), štukovou výzdobou jemnější než krajka a malovaným dřevem zouak. V salonech paláce, kde přebývali pašové (vysocí civilní hodnostáři), zakloňte hlavu, abyste si prohlédli úžasné stropy zdobené složitými a decentně vybarvenými motivy a vzory. Zapomeňte na ruch a shon medíny, ukryjte se v nádherných, stinných vnitřních nádvořích, plných svěží zeleně, a projděte se po naprosto mimořádném velkém nádvoří se spoustou mramoru.

Marrákešské Saadské hrobky jsou propracovanou vstupní branou do posmrtného života © Jose Ignacio Soto / Shutterstock

Saadské hrobky

Slovo „skromnost“ se ve slovní zásobě sultána Ahmada al-Mansúra zjevně příliš nevyskytovalo. V Komnatě 12 pilířů v Saadských hrobkách vytvořil Al-Mansúr nejelegantnější místo posledního odpočinku ve městě, kde na mrtvé dohlížela spousta mramoru a štuku s pozlacenými okraji. Monumentální hrobky Ahmada al-Mansúra a jeho družiny uzavřel před světem žárlivý sultán Muláj Ismáíl, který dával přednost tomu, aby se na předchozí vládnoucí dynastie a jejich říše zapomnělo. Svou bývalou proslulost opět získaly v roce 1917, kdy byly znovuobjeveny.

Objevte Le Jardin Secret, zahradu ukrytou za zdmi medíny © Balate Dorin / Getty Images

Le Jardin Secret

Přesuňte se ze zahrad Majorelle do Le Jardin Secret (Skrytých zahrad), v nichž mají kaktusové háje Yvesa Saint Laurenta v Guelizu silnou konkurenci. Základy této kouzelné islámské zahrady přímo uprostřed medíny jsou více než 400 let staré, ale majitelé se místo restaurování interiéru rijádu zaměřili na obnovu zahrady a původního středověkého podzemního zavlažovacího systému khettara, který jim přivádí potřebnou vláhu. Výstavy s využitím počítačové animace a modelů odborně vysvětlují význam vody a zeleně v islámské kultuře. Pavilony a místa k posezení pod vysokými zdmi oddělují vodní kanály spolu s fíkovníky a granátovníky.

Musée Yves Saint Laurent je poctou Maroku © Alex Cimbal / Shutterstock

Musée Yves Saint Laurent

Od své první návštěvy v šedesátých letech minulého století byl francouzský módní návrhář Yves Saint Laurent Marokem uchvácen. Zahrada Jardin Majorelle se stala jeho druhým domovem, a když v roce 2017 zemřel jeho partner Pierre Berge, bylo hned vedle otevřeno odvážné Musée Yves Saint Laurent jako svatyně života a díla YSL. Muzeum je také poctou zemi, která živila Laurentovu představivost. Sídlí v mohutné moderní terakotové budově, jež čerpá inspiraci z tradiční architektury rijádů a z islámských barev. Uvnitř najdete technicky vylepšenou stálou životopisnou výstavu plnou návrhářových skic, módy a doplňků.

Prach z procházek po městě ze sebe smyjte v marrákešském hammámu © freevideophotoagency / Shutterstock

Hammámy

Hammámy jsou neodmyslitelnou součástí marockých měst. Po dni stráveném prohlídkou zajímavostí v prašných marrákešských uličkách budete po dobrém vydrhnutí pokožky úžasně čistí, svěží a plní sil vrhnout se znovu do medíny. V nejjednodušší podobě tvoří hammám parní lázeň, kde se omyjete, vypotíte a pak vydrhnete. Jsou skvělé pro setkání s místními obyvateli a některé, jako je Hammam Mouassine, nabízejí služby vstřícné k turistům, ale první zkušenost s veřejným hammámem může být pro někoho odrazující. Naštěstí ve městě vzkvétá nabídka soukromých hammámů poskytujících vytříbenou péči, pohodu a skutečný odpočinek. 

Zaujala Vás popisovaná destinace, chtěli byste se dozvědět víc a získat podrobnější informace týkající se Maroka? V e-shopu najdete tištěného průvodce Lonely Planet Morocco.

  Morocco LP
Byli jste na výletě, dobrodružné cestě nebo třeba na stáži a rádi byste o tom řekli světu? Sdílejte své zážitky z cest s dalšími cestovateli přímo zde na webu anebo na Facebooku Lonely Planet Česká republika.

Napsal: Lonely Planet

Předchozí článek

Největší amsterdamské zážitky

Další článek

Kouzlo a historie čtrnácti věží toskánského San Gimignana

Související články

Články

Fototrip za marockými pevnostmi

Narůžovělé skály rozřezané hlubokými kaňony a zelené oázy pod pevnostmi ze sušených cihel. V některých se dosud bydlí, jiné se pomalu rozpadají a lákají na dobrodružné průzkumné výpravy. Větší či menší pevnosti, v severní Africe nazývané kasby či ksary, jsou nedílnou součástí marocké krajiny. Ty nejznámější a asi i nejhezčí leží nedaleko Ouarzazate (Varzázatu). Ksar Aït Benhaddou poznají leckteří milovníci filmů, zahrála si nejen v Gladiátorovi, ale také Lawrence z Arábie, Ježíš Nazaretský…

Články

Poznejte 5 nejkrásnějších měst v Maroku

Severoafrické Maroko se stalo v posledních letech doslova cestovatelským hitem. Není divu. Nenajdete totiž moc zemí, které nabízí vaší cestovatelské duši vše, po čem jen touží. Je libo nebe se dotýkající hory, vyprahlou poušť, exotická tržiště, starodávná města, nespoutaný oceán nebo čisté vody Středozemního moře? To vše a mnohem více naleznete pouze v Maroku! Vezměte si k ruce mapu a zakroužkujte si následujících pět měst, která by vám při vašich toulkách touto nádhernou zemí rozhodně neměla utéct. V našem výčtu se vyhneme těm nejznámějším městům jako je Casablanca, Marrákeš nebo Agadir. Tato města jsou sice krásná, ale naleznete je v každé turistické příručce. My se podíváme na města, která by neměl vynechat žádný cestovatel, který chce zažít to opravdové Maroko!    FEZ – severoafrický skvost Fez…

Články

Gurmánský průvodce po Fèsu, kulinářském hlavním městě Maroka

Marocká kuchyně je tavicím kotlíkem různých kultur a chutě Fèsu (Fès) se zrodily ve funducích (karavanserájích; orientálních hostincích využívaných cestujícími obchodníky) na křižovatkách cest obchodníků četných národností. Berberský vliv je patrný v tradičních jídlech, jako je kuskus, Arabové přinesli sušené ovoce a koření a Francouzi zde zanechali kulturu pití kávy. Recepty se v různých regionech Maroka liší, ale některé z těch nejoriginálnějších jídel pocházejí z Fásu. Ochutnejte to nejlepší z marocké kuchyně v rijádech a restauracích ve Fásu © Fernando Vazquez Miras / Getty Images Nejlepší lehké občerstvení: Café Clock Zavedená fáská restaurace Café Clock se nachází v samém srdci mediny. Sídlí ve dvou dars (tradičních městských domech s vnitřními dvory).…

Články

Maroko očima nomádů - digitálních i berberů

Hory dosahující výšky přes 4000 m. n. m. Koupání na pobřeží Atlantiku. Návštěva filmových studií, kde se točila například Mumie, Hra o trůny nebo Gladiátor. Nocování v písečných dunách Sahary. Mírně nepohodlná projížďka na velbloudech. To není scénář z cestovatelského dokumentu, ale reálný výlet na africký kontinent do Maroka. Ale nebezpečí ani nemocí se tady bát nemusíte. Ačkoliv je Maroko africkou zemí, tak díky stabilnímu režimu (konstituční monarchie s králem Mohamedem VI.) vám tu nic moc nehrozí. Maximálně ve městech narazíte…