Tchaj-wan na kole II. – Tipy na nejkrásnější cyklovýlety

© V. Tomanová

Krajina na Tchaj-wanu je velmi různorodá. Díky krátkým vzdálenostem a husté koncentraci přírodních památek a dalších zajímavostí, toho na kole třeba i během jednodenního výletu můžete vidět hodně.

Taiwan na kole_tipy
Sportovní nadšenci se vydávají na okruh okolo celého ostrova, tomu se budeme věnovat samostatně v dalším článku Tchaj-wain na kole III. - Itinerář na 9 dní, ale na své si tu přijdou i ti, co se cyklistice věnují jen rekreačně. Vybrali jsme pro vás tři pohodové výlety na krásná a zároveň cyklisticky přívětivá místa ostrova.

Taiwan na kole_tipy_1

Tip č. 1 - Jezero Slunce a Měsíce  

Největší sladkovodní jezero v  zemi je magnetem na návštěvníky. Jezdí sem především za pěknými výhledy: Sun Moon Lake je obehnáno hradbou hor, které kolem jezera vytvářejí přírodní amfiteátr. Na kolo je lepší sem vyrazit ve všední dny, vyhnete se tak davům a užijete si toto místo v klidu.

Trasa kolem jezera (Yuetan Bike Path) se dostala na seznam nejkrásnějších cyklostezek od CNN. Kratší verze má 19 a delší verze 30 kilometrů. Když přidáte zastávky na různých památkách, se kterými se tu roztrhl pytel, protáhne se to na příjemný půl- až jednodenní výlet.

Za nejhezčím pohledem na jezero vystoupejte na pagodu CieEn při jižním břehu. Tuto mohutnou stavbu nechat vystavět generál Čankajšek v roce 1971 na památku své matky. Za dobrého počasí odtud uvidíte nádherný východ slunce.

Taiwan na kole_tipy_2

Plánujeme cyklovýlet okolo Sun Moon Lake

Umístění: Nantou country
Vzdálenost z Taipei: cca 250 km
Jak se tam dostat: přímé autobusové spojení (4 hod 30 min), popřípadě přestup v Taichungu. Raději rezervuje celý den na cestu tam – je to dálka.
Kde půjčit kolo: Giant má půjčovnu Shuishe Visitor Center. Kola vám půjčí i většina ubytování. Na cyklostezku se napojíte kdekoli v okolí jezera.

Taiwan na kole_tipy_3
Tip č.2 - 
Východní údolí příkopové propadliny  

Úrodná nížina East Rift Valley vás na kole bude bavit: jde o dokonalou placku, nejezdí tu auta a cyklostezku lemují pikareskní rýžová políčka. Z obou stran vás přitom obklopují hory – Centrální pohoří z jedné strany, Pobřežní hory ze strany druhé. 

Nejhezčí krajina je u vesniček Chishang and Guanshan. Určitě si naplánujte I návštěvu horkých pramenů, v okolí totiž jsou hned dvě možnosti: Antong hotsprings nebo siřičité Reushuei hotsprings. Léčivé prameny uleví vašim svalům, Tchaj-wanci je prostě milují.

East Rift Valley je ideální na půldenní nebo denní výlet, snadno se dá také zkombinovat s výletem na východní pobřeží podél Pacifiku.

Taiwan na kole_tipy_4

Plánujeme cyklovýlet v East Rift Valley
Umístění:Hualien County a Taitung County
Vzdálenost z Taipei: cca 170 km
Jak se tam dostat: vlakem do Hualienu (cca 3 hodin), můžete se svézt ale i dál (např. Guanshan). Napojte se na Provincial Highway No.9.
Kde půjčit kolo: Pobočky Giantu jsou v Hualienu, Ruisui, Guanshanu a Taitungu. V okolí železničních stanic je ale spousta dalších možností – na menší výlety poslouží i horší kolo. 

Taiwan na kole_tipy_5

Tip č.3 - Východní pobřeží

Nedotčená příroda, malé vesničky a cyklostezky přímo podél Pacifiku - to jsou některá lákadla východního pobřeží. Mezi cyklisty platí za nejoblíbenější část ostrova.

Populární Highway 11 spojuje jediná dvě větší města na východě – Hualien a Tautung. Jde o 180 kilometrů, které by průměrný cyklista měl zvládnout za tři dny. Ubytoven typu Bed & Breakfast je všude dost, takže není třeba vše detailně plánovat předem.

Nenechte si ujít návštěvu Národního Parku Taroko, který je dostupný z Hualienu. Tady ale doporučuji vyměnit kolo za skůtr nebo autobus – silnice jsou úzké a stoupání vám dá zabrat (horská cyklostezka). Každoročně se tu koná extrémní závod King of The Mountain, jehož trasa vede od mořské hladiny až do hor 3500 metrů nad mořem.

Taiwan na kole_tipy_6

Plánujeme cyklovýlet na Východní pobřeží
Umístění
:Hualien County a Taitung County
Vzdálenost z Taipei: cca 170 km
Jak se tam dostat: vlakem do Hualienu (cca 3 hodin). Napojte se na Provincial Highway No.11.
Kde půjčit kolo: Pobočky Giantu v Hualienu, Ruisui, Guanshanu a Taitungu. Menší půjčovny rozmístěny podél pobřeží. 

Taiwan na kole_tipy_7

Veronika Tomanová je blogerka o cestování. Navštívila 30 zemí, nebojí se cestovat sólo a jejím cílem je inspirovat ostatní, aby překonali hranice komfortní zóny.  Svoje cestovatelské tipy sdílí na blogu Veronika’s Adventure. Najdete ji na Facebooku

Zaujala Vás popisovaná destinace, chtěli byste se dozvědět víc a získat podrobnější informace týkající se Taiwanu? V e-shopu najdete tištěné průvodce. 


Byli jste na výletě, dobrodružné cestě či třeba stáži a rádi byste o tom řekli světu? Sdílejte své zážitky z cest s dalšími cestovateli přímo zde na webu anebo na Facebooku Lonely Planet Česká republika.

Napsal: Veronika Tomanová

Předchozí článek

Božský a bohy zapomenutý Šrínagar

Další článek

Great Glen: skotským riftovým údolím od pobřeží k pobřeží

Související články

Články

Munnar aneb „krajina čaje“

Poslední paprsky slunce, které se derou přes šedá mračna. Mlžná lavina řítící se po svazích čajových plantáží dál a dál. Nepropustná bílá stěna během vteřiny pohltí hustý les, takže se ocitám v bílé tmě. Za pár desítek minut je po všem a krajinu opět zaplavuje oranžová sluneční záře a já mohu nerušeně sledovat hektary čajových plantáží, mozaiky čajových keříků na kopcích indického pohoří Annámalái. Komunismus s indicky-lidskou tváří Jihozápad Indie patří převážně státu Kerala. Jde o jeden z nejprogresivnějších států Indie a také je to její jediný stát s komunistickým zřízením. Mnoho lidí jej nazývá komunismem s indicky-lidskou tváří. Možná se právě díky tomu keralské vládě podařilo zmírnit bídu…

Články

Praktické: Co se vyplatí vědět při výletu na pevninskou Malajsii

Chystáte se podniknout cestu po pevninské Malajsii? To je dobrá volba. Malajsie nabízí mix krásných ostrovů s vynikajícími destinacemi pro potápění, panenské deštné pralesy, čajové plantáže i koloniální města. Ať už rady na cestu čerpáte z tištěných průvodců či blogů, těchto pár bodů stojí za to si před odjezdem připomenout. Na Langkawi je možné dostat se letecky nebo lodí z Malajsie i Thajska. Cestovat po Kuala Lumpur se dá téměř zdarma Hromadná doprava v KL je levná. Při prozkoumávání centra ale za ni nemusíte zaplatit ani ringgit. Fialové autobusy, které operují na čtyřech různých linkách, vás vezmou po nejdůležitějších…

Články

Jak cestovat nalehko – rady od mistra v balení

Malé a lehké zavazadlo je nezbytností pro každého světoběžníka, který chce minimalizovat chaos spojený s cestováním. S malým batohem můžete stihnout japonský vlak, který odjíždí opravdu přesně. Můžete se vtěsnat do jediného autobusu (či na jeho střechu) jedoucího do další vesnice v Indii. Nebo, jak jsme se dozvěděli, umožní vám kompaktní zavazadla v situaci, kdy se snažíte vyplatit svého průvodce z vězení, nacpat šest objemných cestovatelů do maličké rybářské loďky, jež vás doveze k bungalovu na opuštěném ostrově právě včas, abyste mohli sledovat západ slunce. Součástí balení jsou samozřejmě hluboce osobní rozhodnutí. Každý má svoje vlastní představy o pohodlí a stylu. Avšak pokud se budete držet několika jednoduchých, praxí osvědčených zásad cestování nalehko, můžete ušetřit na velikosti a váze. Ne vždy to sice zachrání vaši cestu, ale rozhodně tím ulehčíte…

Články

Tchaj-wan na kole I. – Co potřebujete vědět před cestou

Tchaj-wan je země cyklistům zaslíbená: nabízí kombinaci krásné přírody a kvalitní infrastruktury čítající na 3000 kilometrů cyklostezek. Tento ostrov v Tichém oceánu je přitom velký jen jako polovina České republiky. Trasy vedou podél řek, rýžových polí nebo do hor tisíce metrů nad mořem. O nádherné výhledy tady není nouze. Není divu, že cyklistika patří k nejoblíbenějším sportům na Tchaj-wanu. Nejlepší doba na návštěvu Tchaj-wanu Jezdit na kole se dá na Tchaj-wanu téměř celoročně – s výjimkou léta, kdy celou zemi zavalí vlna veder s teplotami nad 30°C. Všudypřítomná vlhkost navíc způsobuje, že subjektivně vnímaná teplota je ještě vyšší. Venkovním sportovním aktivitám je možné se věnovat…