Tchaj-wan na kole I. – Co potřebujete vědět před cestou

© V. Tomanová

Tchaj-wan je země cyklistům zaslíbená: nabízí kombinaci krásné přírody a kvalitní infrastruktury čítající na 3000 kilometrů cyklostezek. Tento ostrov v Tichém oceánu je přitom velký jen jako polovina České republiky. Trasy vedou podél řek, rýžových polí nebo do hor tisíce metrů nad mořem. O nádherné výhledy tady není nouze. Není divu, že cyklistika patří k nejoblíbenějším sportům na Tchaj-wanu.

Taiwan na kole_před cestou_1
Nejlepší doba na návštěvu Tchaj-wanu

Jezdit na kole se dá na Tchaj-wanu téměř celoročně – s výjimkou léta, kdy celou zemi zavalí vlna veder s teplotami nad 30°C. Všudypřítomná vlhkost navíc způsobuje, že subjektivně vnímaná teplota je ještě vyšší. Venkovním sportovním aktivitám je možné se věnovat jen brzy ráno nebo navečer.  

Výše uvedené je realitou přibližně od poloviny června do poloviny září – tomuto období se snažte vyhnout. A kdy je na Tchaj-wanu naopak hezky? Nejlepší doba pro cyklistické výlety je od září do prosince: na příjemné a suché počasí se můžete těšit jak na subtropickém severu, tak na tropickém jihu. Pokud si můžete vybrat, volte říjen.

Lehké přeháňky nejsou na Tchaj-wanu nic neobvyklého – právě na východním pobřeží jsem je zažila častěji, než kdekoli jinde. Když vás déšť zastihne nepřipravené, pláštěnku koupíte v téměř identických prodejnách 7/11 nebo Family Mart (najdete je v každé vesnici či městě). Lehká nepromokavá bunda se ve vaší výbavě rozhodně neztratí, stejně jako sluneční brýle či opalovací krém.

Taiwan na kole_před cestou_2

Taipei na dvou kolech

Co se týká cyklistiky, Taipei patří mezi nejlepší asijské metropole. Oblíbené cyklostezky vedou podél říčních toků. Jsou vyhrazeny cyklistům a chodcům, takže jsou o hodně bezpečnější než široké ulice Taipei, kde hraju prim hlučné skútry.

Říční cyklostezky tvoří propojenou síť, která má dohromady přes 100 kilometrů. Taipei lze projet nejen křížem krážem, ale také kolem dokola. Okruh kolem města trvá pět hodin a vede i kolem obřího hřbitovního komplexu Liuzhangli. Stezky mají navíc nečerní osvětlení, takže se dobře zajezdíte i po setmění.

Taiwan na kole_před cestou_3

Taipei je většinou rovinatá, takže trasy jsou nenáročné, zvládne je každý. Navíc jsou o velkou podívanou – cesty vedou přes krajinné parky, mokřady a mangrovové bažiny.  Každých pár kilometrů je nějaká zajímavost.

Místní běžně používají kolo i ke kratším přesunům po městě: k dispozici mají veřejná kola, kterých je nyní už přes 7000. Youbike lze za malý poplatek půjčit na jednom místě a vrátit jinde. V Taipei je rozmístěno na 200 stanic, často v okolí zastávek metra.

Taiwan na kole_před cestou_4

Co vidět na Tchaj-wanu

Návštěvníci, kteří směřují na Tchaj-wan za cyklistikou, klasicky stráví několik dní v Taipei. Jejich cesta pak pokračuje směrem k méně obydlenému východnímu pobřeží. Právě to patří k nejpopulárnějším místům na cyklistiku v zemi.

Třem nenáročným výletům, včetně východního pobřeží, se budeme věnovat v dalším článku: Tchaj-wan na kole II. – Tipy na nejkrásnější cyklovýlety.

Taiwan na kole_před cestou_5
Na větší cyklistické expedice (například výlet okolo celého ostrova, nebo přejezd od severu k jihu) je možné zvolit formu organizovaného výletu. Po ostrově však bez problému zvládnete cestovat i na vlastní pěst - Taiwan je kompaktní a pro cyklisty přívětivý. Vybrané vlaky mají dokonce speciální vagon vyhrazený pro kola. Místní lidé jsou nápomocní a s trochou trpělivosti se anglicky domluvíte všude. Cizince mají rádi. 

Taiwan je vulkanického původu a na jeho území vyvěrá celá řada termálních pramenů. Relax v léčivé vodě je příjemným zakončením cyklistického dne na ostrově. Tchaj-wanské hotsprings lze navštívit jako veřejné lázně (například Beitou), častou jsou i součástí resortů (tedy v kombinaci s ubytováním). Největší zajímavostí jsou však prameny přímo v divoké přírodě (např. Wenshan Hot Spring v Taroku).

Taiwan na kole_před cestou_6

Půjčování kol: kde a za kolik

Podél cyklostezek v Taipei je rozmístěno 10 velkých půjčovních stanic. Kolo vás přijde na 25-60 TWD (20 – 50 CZK) za hodinu nebo  250-350 TWD (200– 280 CZK) za den. Cena se odvíjí od kvality kola.

Další variantou je Youbike, které se hodí na popojíždění po městě. Přijde na zanedbatelných 5 TWD (4  CZK) na prvních 30 minut. Každá další půl hodina stojí  10- 40 TWD (8-40 CZK). Na delší výlety se nehodí: pro průměrného Evropana je příliš malé.

Na vícedenní výlety po Taiwanu má nejlepší nabídku Giant. Kvalitní kolo i s nářadím na tři dny stojí 1200 TWD (970 CZK). Za každý další den si připlatíte 200 TWD (170 CZK) navíc. Jeho pobočky najdete v Taipei, ve větších městech a cyklisticky populárních oblastech. 

Taiwan na kole_před cestou_7

Ubytování a jídlo na Tchaj-wanu

Ceny za ubytování se velmi liší v závislosti na místě (v Taipei zaplatíte víc, navíc za méně prostoru) a čase (o víkendu jsou ceny běžně vyšší).

Lůžko v hostelu přijde přibližně na 600 NTD na noc, dvoulůžkový pokoj v hotelu přijde na cca 1400-2600 NTD. Východní pobřeží nabízí spoustu příjemných rodinných Bed & Breakfast. Alternativou jsou kempy nebo divoké kempování.

Nejjednodušší variantou na doplnění zásob vody a svačiny na cestách je jsou již zmíněné obchody 7-11 nebo Family Mart. Mnohé z nich jsou vybaveny i veřejnou toaletou. Narazíte na nich každých pár kilometrů.

Taiwan na kole_před cestou_8

Veronika Tomanová je blogerka o cestování. Navštívila 30 zemí, nebojí se cestovat sólo a jejím cílem je inspirovat ostatní, aby překonali hranice komfortní zóny.  Svoje cestovatelské tipy sdílí na blogu Veronika’s Adventure. Najdete ji na Facebooku

Zaujala Vás popisovaná destinace, chtěli byste se dozvědět víc a získat podrobnější informace týkající se Tchaj-wanu? V e-shopu najdete tištěné průvodce.


Byli jste na výletě, dobrodružné cestě či třeba stáži a rádi byste o tom řekli světu? Sdílejte své zážitky z cest s dalšími cestovateli přímo zde na webu anebo na Facebooku Lonely Planet Česká republika.

Napsal: Veronika Tomanová

Předchozí článek

Na stravu a na byt u sikhů

Další článek

Putování po jižním Vietnamu

Související články

Články

Co nedělat v Thajsku – 8 užitečných tipů

Chystáte se do Thajska? Jako zkušení cestovatelé víte, že byste měli při poznávání cizí země nejen dodržovat zákony, ale také ctít kulturní a náboženské zvyky. Čtěte tipy a triky, na co si dát pozor a jak si Thajsko co nejvíce užít. Nerezervujte ubytování se snídaní Jezte prostě na ulici. Co se týká hostelu, snídaně většinou zahrnuje džus z krabice, toastový chleba a kávu. Možná i mléko a cornflakes. Ale co takhle si sednout spolu s místními na plastovou židli a objednat si rýžovou polévku s vejcem, kokosové palačinky nebo sladké…

Články

Jak chutná ratan? Treking v Laosu ‒ 1. část

Nádherná písečná pláž, stín palmy, průzračně čisté moře, kokos s brčkem v ruce. Typická představa jihovýchodní Asie. Mohou za to nejnavštěvovanější thajské ostrovy nebo indonéské Bali. Ale jaká je typická představa o Laosu? Když jsem plánoval naši cestu po Vietnamu, Kambodže, Laosu a severním Thajsku, byl právě Laos tím největším otazníkem. V této zemi jsme měli nejméně plánů, itinerář velmi přibližný. A to bylo to nejlepší, co jsme mohli udělat! Protože právě tam jsme zažili skvělá dobrodružství, která se ani naplánovat…

Články

Vietnam má hory, pláže i bohatou historii

Když se podíváte na mapu jihovýchodní Asie, jistě si všimnete jednoho státu, který se jako had klikatí od severu k jihu podél pobřeží Jihočínského moře. Je to Vietnam, země, která má od severu k jihu délku přes dva tisíce kilometrů. Země, která je neskutečně pohostinná, pestrá a přátelská k cestovatelům z celého světa. Vietnam je země, kterou je navíc velmi jednoduché navštívit. Dostat se do Vietnamu není žádný problém. V průběhu roku se objevují letenky v různých akcích už od 10 tisíc korun a často přímo z Prahy. Letecké společnosti pak nejčastěji míří do Hanoje nebo do Ho Či Minova Města. Já sám jsem se vydal směr Hanoj a více než měsíc po Vietnamu cestoval. Věřte mi, pořád…

Články

Jak cestovat nalehko – rady od mistra v balení

Malé a lehké zavazadlo je nezbytností pro každého světoběžníka, který chce minimalizovat chaos spojený s cestováním. S malým batohem můžete stihnout japonský vlak, který odjíždí opravdu přesně. Můžete se vtěsnat do jediného autobusu (či na jeho střechu) jedoucího do další vesnice v Indii. Nebo, jak jsme se dozvěděli, umožní vám kompaktní zavazadla v situaci, kdy se snažíte vyplatit svého průvodce z vězení, nacpat šest objemných cestovatelů do maličké rybářské loďky, jež vás doveze k bungalovu na opuštěném ostrově právě včas, abyste mohli sledovat západ slunce. Součástí balení jsou samozřejmě hluboce osobní rozhodnutí. Každý má svoje vlastní představy o pohodlí a stylu. Avšak pokud se budete držet několika jednoduchých, praxí osvědčených zásad cestování nalehko, můžete ušetřit na velikosti a váze. Ne vždy to sice zachrání vaši cestu, ale rozhodně tím ulehčíte…