Ta nejtradičnější Kuba ve Valle de Viñales

©

Kuba se postupně otevírá turismu, ale většina lidí zná pouze chátrající, a přesto stylovou Havanu a pláže ve Varaderu. Chcete-li poznat méně známou tvář Kuby, vydejte se do kraje Valle de Viñales zapsaného na Seznam světového dědictví UNESCO, kde farmáři dodnes orají pole se svými volky. Projděte se nebo projeďte na koni či kole mezi fantastickými skalními útvary zvanými mogotes a pak se uvelebte do křesílka na verandě svého pěkného casa particular a v klidu počkejte, až vám donesou něco dobrého na zub.

Kubánská cadilac
Po více než padesáti letech začínají být vztahy mezi Kubou a USA konečně trochu vřelejší. Tato karibská země se nachází na prahu velké změny. Havana má mnoho co nabídnout z architektury, historie, hudby, muzeí a galerií, ale až se nabažíte historických cadillaců, zapózujete vedle Che Guevary na Plaza de la Revolución a projdete se po Malecónu, nastane chvíle, kdy budete chtít ochutnat pomalejší životní rytmus, tak typický pro mnohé Kubánce. Vydejte se na západ do zemědělského kraje Valle de Viñales, který leží přibližně dvě hodiny jízdy od hlavního města.

Valle de Viñales


Ve Viñales, hlavním městě provincie, se můžete uvelebit do houpacího křesla na verandě své casa particular (domu nabízejícího pokoje k pronájmu) a pozorovat, jak se kolem valí volci zapřažení do pluhů. Až vás to omrzí, čeká na vás v této krajině zapsané na Seznam světového dědictví UNESCO celá řada aktivit. Najměte si průvodce, který vás vezme na túru, na vyjížďku na koni nebo cyklovýlet mezi skalní útvary zvané mogotes, a vychutnávejte si úchvatné výhledy do údolí. Den zakončete osvěžující koupelí v jeskyni a pak se vraťte zase pěkně zpátky do svého houpacího křesla. Usaďte se se sklenicí studeného piva, zaposlouchejte se do zvuků živého sonu, který se line z nejbližšího baru, a těšte se na domácí večeři – většina majitelů casas bere přípravu jídla velmi vážně. Můžete se těšit na takové dobroty, jako je kuře nebo grilovaný humr, obojí podávané s tradičními přílohami, například rýží s černými fazolemi nebo zelenými banány plátanos.

Kuba
Až se budete cítit zralí na změnu scenerie, zajeďte si asi 60 km na severozápad na Cayo Jutías. Tato dlouhá bílá písečná pláž, ke které se dostanete po vyvýšené cestě mezi mangrovy, představuje skvělý cíl jednodenního výletu z Viñales. Nenajdete tu žádné hotely a jenom pár restaurací a stejně jako ve Viñales si i tady můžete vybrat mezi aktivitou (jako je třeba šnorchlování a kajakaření) a lenošením (tentokrát u moře).

 Cayo Jutías

I přesto, že se dá po zlepšení vztahů s USA očekávat nárůst počtu turistů, Viñales si zřejmě zachová své tradiční kouzlo a pomalé životní tempo. Pokud si návštěvou Valle de Viñales zpestříte svůj pobyt v Havaně, poznáte obě tak protichůdné tváře Kuby.

Zážitky, které změní váš život

  • Vápencové mogotes ve Valle de Viñales mohou být až 300 m vysoké a představují fantastickou příležitost pro zkušené horolezce – těšte se na četné vápencové převisy a tufové sloupy. 
  • Poněkud zemitější zážitek nabízí návštěva tabákové plantáže, na které si budete moci ubalit vlastní doutník. Pak se můžete usadit zpátky do houpacího křesla a vrátit se k nicnedělání.

Sušení tabákových listů

O čem se mluví

Součástí navrhovaných změn ve vztazích mezi USA a Kubou je také poskytnutí softwaru a hardwaru, který umožní vylepšení telekomunikační sítě po celé Kubě. To by mohlo přinést rychlejší internetové připojení namísto současného drahého a velmi pomalého vytáčeného připojení, díky kterému se spojení s domovem podaří navázat jen několika málo šťastným turistům.

Nejbizarnější podívaná

Dopravní zácpa způsobená volky zapřaženými do pluhů a koňskými povozy, které řídí farmáři (guajiros) s doutníky v puse.

Zcela unikátní

Kubánská společnost je neuvěřitelně multietnická. Ve Valle de Viñales žijí potomci afrických otroků, kteří pracovali na tabákových plantážích, španělských dobyvatelů i místních obyvatel. Díky tomu, a také díky své jedinečné krajině, je toto údolí nesmírně kulturně významné.

Zaujala vás Kuba? Více informací naleznete v novém průvodci Lonely Planet Kuba, který jsme pro vás právě vydali.

  • Byli jste na výletě, dobrodružné cestě či třeba stáži a rádi byste o tom řekli světu? Sdílejte své zážitky z cest s dalšími cestovateli přímo zde na webu anebo na Facebooku Lonely Planet Česká republika.
Napsal: Lonely Planet

Předchozí článek

Na vlně městské výstavby, přestavby a obnovy

Další článek

Praktické: Co se vyplatí vědět při výletu na pevninskou Malajsii

Související články

Články

Hřiště bohů

Jen 35 minut plavby od Aucklandu se z moře vynořuje ostrov Waiheke, ráj kouzelných zátok a pláží, vinic, bohémských požitků a především zábavy. Rezervujte si tu prázdninový dům (tzv. bach), a pokud zrovna nebudete usrkávat víno na některé ze třiceti ostrovních vinic, můžete objevovat uměleckou a dobrodružnou stránku Waiheke. Působí tu více než 100 umělců v oborech, jako je sochařství, sklářství, malba nebo řezbářství, a kromě toho také celý ostrov připomíná hřiště pro milovníky přírody a sportu – užijete si hlavně jízdu na horských kolech, kajacích a plachetnicích. V zálivu Hauraki Gulf po boku impozantního spícího vulkánu Rangitoto, pouhých 35 minut plavby trajektem z centra Aucklandu, najdete ostrovní ráj plný tajuplných zátok, nádherných pláží, zvlněných vinic, luxusních chat a bohémských slastí. Waiheke Island je známý jako „Ostrov vína“ – nachází se zde přes…

Články

Žhavější než chilli paprička

„Město hudby“ umí předvést zajímavý trik: naplní vaše očekávání, a zároveň je zklame. Ano, duše tohoto města je stále venkovská, ale Nashville zároveň zažívá příliv bohatších vrstev, které se sem stěhují za nízkými náklady na život a pracovními příležitostmi v rychle se rozvíjejícím technologickém, zdravotním a automobilovém průmyslu. Zpěváci na dolní Broadwayi sice stále pějí o zlomených srdcích a smůle, ale všichni ostatní si v tomhle jižanském městě užívají parádně rozjetý večírek. Jestli jste si mysleli, že je Nashville plný kytar, bujných hřív a zlomených srdcí, máte pravdu. Country je stále duší tohoto města a díky hvězdám, jako je Taylor Swift, která se dokázala prosadit i za hranicemi Tennessee, je tohle kdysi trochu nudné místo najednou obrovsky populární.Ale když nakouknete…

Články

Fidži je opět v pohodě

Nastražte uši – cesta do ráje se zase trochu zjednodušila. Fidži opět získalo rovnováhu po státním převratu a ústavní krizi a na turisty čeká vylepšené Mezinárodní letiště Nadi. A na co se těšíte nejvíc? Na lenošení v některém z luxusních letovisek, extrémní sporty nebo klasické potápění, jachting a rybaření? Toto tropické souostroví má skutečně mnoho co nabídnout. Po desetiletí nejistoty, které následovalo po státním převratu komodora „Franka“ Bainimaramy z roku 2006 a ústavní krizi roku 2009, zavládl na Fidži opět mír a klid. Na konci roku 2014 dostál Bainimarama konečně svému slibu uspořádat demokratické volby. Stal se premiérem a do značné míry obnovil konstituční…

Články

Objevte nejzajímavější destinace roku 2016

Lonely Planet představuje kolekci trendů, destinací a zážitků pro příští rok. Je jen na vás, kam se vydáte, a je nám ctí vám vybrané destinace postupně představit. Best in Travel 2016 prezentuje 10 zemí, 10 regionů a 10 měst, které odborníci Lonely Planet doporučují pro rok 2016. Na 1. místě žebříčku zemí se umístila Botswana, následovaná Japonskem a USA. Kotor v Černé Hoře se umístil na 1. příčce mezi městy, a to před ekvádorským Quitem a irským Dublinem. Mezi první tři favority regionů, které Lonely Planet Best in Travel 2016 řadí mezi ty, které musíte v nadcházejícím roce…