Proč zrovna teď vyrazit do Cancúnu

LP

Cancún nabízí všechno, o čem jeho návštěvníci sní – nádherné pláže s bělostným pískem, velké turistické resorty i zdejší proslulou zábavní scénu, která pulsuje v nočních i plážových klubech.

Najdete tu však i pár nečekaných skvostů, jako jsou náměstí stíněná stromy, téměř každý měsíc nějakou slavnost či festival, a v blízkosti města je dokonce národní park či mayské ruiny.

V Cancúnu party nikdy nekončí. Matteo Colombo/Getty Images

Přidejte k tomu modrou oblohu s příjemným počasím, a bude vám hned jasné, proč je Cancún tak oblíbenu cestovatelskou destinací. Ceny tu mohou být vysoké, obzvláště v oblíbených obdobích, jako jsou Vánoce nebo velikonoční prázdniny. Pokud sem však vyrazíte mimo sezonu, zažijete za příznivé ceny tiché dny na plážích. Může být horko a trochu pršet, ale nádherné to tu bude pořád stejně.

Díky nízkým cenám a malému počtu turistů jsou mimosezonní návštěvy Cancúnu velmi lákavé. Frederico Scotto/Getty Images

Mimo sezonu: květen až červen a září až listopad

Nejlepší doba pro cestování za nízké ceny
Horké počasí a dešťové přeháňky vyhánějí z okolí davy turistů. Ti, kteří hledají slušné slevy, je najdou v hotelech, při organizovaných výletech, nebo dokonce na vstupném či jiných poplatcích. Většinu dní svítí slunce, ale sledujte pečlivě předpověď počasí a na podzim neberte na lehkou váhu varování před hurikány. Bouřlivé počasí sice většinou nepůsobí větší škody, může však znamenat prudké lijáky, vysoké vlny na moři a utlumený noční život. V listopadu se vrací krásné počasí, ceny jsou však stále nízké.

Na začátku velikonočních prázdnin stojí před oblíbeným nočním klubem Coco Bongo dlouhé fronty turistů. Shakzu/Getty Images

Hlavní sezona: prosinec až duben

Nejlepší doba pro skvělé počasí a bujarý noční život
Sluníčko, teplé počasí a legendární noční život láká do Cancúnu celá letadla hýřilů a plážových turistů – obzvláště o Vánocích, na přelomu roku a o Velikonocích. Rezervujte si ubytování dlouho dopředu a nedivte se, že o svátcích a prázdninách budete platit přirážku. Nepříliš horké počasí je ideální pro poznávání památek a šnorchlování, zatímco silný a stálý vítr na nedalekém poloostrově Isla Blanca určitě potěší milovníky kitesurfingu.

Vedlejší sezona se skvěle hodí ke šnorchlování a pozorování korálových útesů kypících životem. M.M. Sweet/Getty Images

Vedlejší sezona: červenec a srpen

Nejlepší doba pro noční život a pozorování žraloků obrovských
Od radovánek na cancúnských plážích neodrazuje milovníky nočního života − hlavně Mexičany − horko ani vysoká vzdušná vlhkost. Krátké prudké přeháňky nejsou vzácností, sluníčko však vždy zase začne svítit. Mírné počasí v noci také nahrává přecházení od jednoho baru ke druhému a tancování až do úsvitu. Je to také nejlepší období v roce na plavání se žraloky obrovskými a pozorování mláďat mořských želv v národním parku na ostrově Isla Contoy. Želvičky se líhnou a podnikají svou první cestu k moři. Ceny v hotelech v porovnání s hlavní sezonou sice trochu klesají, ne však na nejnižší úroveň.

Cancúnské panenské pláže čekají právě na vás. Buena Vista Images/Getty Images

Leden
Cancún je plný cestovatelů, kteří si prodloužili prázdniny, a probíhají poslední vánoční a novoroční slavnosti. Nejvyšší ceny platí až do poloviny měsíce. Očekávejte perfektní počasí pro odpočinek na pláži – teplé dny a chladnější noci – a sem tam nějaký ten podmračený den.
Hlavní události: Día de los Reyes Magos

Únor
Krásné počasí trvá dál, život v Cancúnu však zpomaluje. Davy mizí až do Carnavalu, během kterého město, včetně Parque de las Palapas, ovládnou slavnostní průvody, živá hudba, pestré kostýmy a pouliční party.
Hlavní události: Carnaval

Březen
Březen přináší velikonoční šílenství, protože do města vtrhnou studenti na prázdninách. Čekejte živé večírky na plážích, koncerty nejlepších umělců a narvané noční kluby. Olej do ohně přilévá i festival Inception Fest, tedy měsíc trvající nonstop party. Ceny v hotelech šplhají k vrcholu a počasí se otepluje.
Hlavní události: Velikonoční prázdniny, Inception Fest

Do Cancúnu míří studenti, aby se během prázdnin veselili na sluníčku. Ranplett/Getty Images

Duben
Stále přijíždějí noví studenti na prázdniny a během Svatého týdne (Semana Santa), kdy Mexičané tradičně míří na pláže, zůstávají ceny hotelů na vrcholu. Cancún také slaví své založení koncerty se vstupem zdarma nebo průvodem po bulváru Avenida Tulum. Teplota se stále zvyšuje.
Hlavní události: Velikonoce, Semana Santa, Fundación de Cancún

Květen
Teplota vzduchu přesahuje třicet stupňů a roste i vzdušná vlhkost. Začíná vedlejší sezona – turismus zpomaluje a ceny v hotelech se snižují, což však nijak netlumí zdejší živý a někdy hlučný noční život. K pobřeží ostrova Isla Contoy připlouvají mořské želvy, aby zde nakladly vajíčka.
Hlavní události: Cancún Jumpoff, Cancúnský festival vína a jídla, Challenge Cancún Triathlon

Červen
Oficiálně začíná sezona hurikánů. Čekejte horké dusné počasí s občasnými dešťovými přeháňkami. Počty turistů i ceny v hotelech zůstávají nízké, dokud Pride Cancún nepřinese duhově zabarvený víkend s plážovými veselicemi, akcemi v nočních klubech i plavbami na lodích.
Hlavní události: Pride Cancún

Šnorchlování je skvělým způsobem, jak obdivovat podmořský život na korálovém útesu. Cristian Cioata/Getty Images

Červenec
V červenci je sice vedro, v Mexiku však zároveň začínají letní prázdniny a dovolené. Ve městě je opět živo a ceny v hotelech stoupají. Na vrcholu je také sezona pozorování žraloků obrovských, která probíhá od května do září, a místní potápěčské základny nabízejí šnorchlování s těmito mírnými obry poblíž ostrova Isla Contoy. Probíhají všemožné akce, od čištění pláží po dovádění v pěně.
Hlavní události: Festival de los Océanos, Destination X

Srpen
Patří mezi nejteplejší měsíce v roce a zároveň začíná více pršet. Protože však stále přijíždějí mexičtí rekreanti, ceny neklesají. Na ostrově Isla contoy se začínají líhnout první mláďata mořských želv, aby po pláži zamířila k moři.

Září
Sezona hurikánů je na vrcholu, což znamená hodně deštivých dnů, málo turistů a výhodné ceny všeho možného. V polovině září probíhají v Parque de las Palapas oslavy Dne mexické nezávislosti. Na radnici můžete zaslechnout slavnostní provolání nezávislosti El Grito.
Hlavní události: Día de Independencia

Říjen
V říjnu sice stále silně prší, většinou se však každý den objeví slunce. V Cancúnu jde o nejklidnější období, kdy některé turistické agentury a restaurace na měsíc zavírají. Stále platí nejvýhodnější ceny a pláže jsou nádherně prázdné. V oblasti Zona Hotelera se slaví Halloween a na maškarních večírcích teče alkohol proudem. Končí sezona mořských želv.
Hlavní události: Cancún Jazz Festival, Halloween

Día de Muertos je v Mexiku velkou slavností. Sergio Carraso/Sony Photografhy Awards

Listopad
Listopad přináší vítanou úlevu od horka a deště. Začíná oslavou Dne zesnulých v centru Cancúnu a tematickými večírky v Zona Hotelera. Během festivalů a slavností probíhá řada kulturních akcí. Počet turistů však zůstává nízký, stejně jako ceny v hotelech.
Hlavní události: Día de Muertos, Día de los Inocentes, Festival de Cultura del Caribe, Festival Internacional de Música de Cancún

Prosinec
Sezona hurikánů už je dávno pryč, očekávejte však občasné nortes (bouře se severním větrem). Počasí pro dovolenou na pláži je ideální. Výhodné ceny můžete najít do poloviny prosince, kdy začínají přijíždět turisté na Vánoce. Hotely se začínají plnit a ceny stoupají.
Hlavní události: Día de Virgen de Guadalupe, Vánoce, Silvestr a Nový rok, Rock ’n’ Roll Marathon Cancún.

Zaujala Vás popisovaná destinace, chtěli byste se dozvědět vic a získat podrobnější informace? V e-shopu najdete tištěné průvodce Lonely Planet

Byli jste na výletě, dobrodružné cestě či třeba stáži a rádi byste o tom řekli světu? Sdílejte své zážitky z cest s dalšími cestovateli přímo zde na webu anebo na Facebooku Lonely Planet Česká republika.

Napsal: Lonely Planet

Předchozí článek

Proč jsou Azory tajnými evropskými ostrovy dobrodružství

Další článek

Fototrip - Okolo Arequipy

Související články

Články

Mexický kaleidoskop zajímavostí

Vyjmenovat všechny krásy Mexika je stejně nemožné, jako spočítat hvězdy v noci na obloze: stále slunné letovisko Acapulco, indiánské pyramidy v Chichén Itzá, podmořské jeskyně v Dos Ojos, katedrála v Guadalupe, muzea a galerie v Mexico City, průzračná, tyrkysově zbarvená a nádherně čistá mořská voda na všech plážích a mnoho dalších, stejně přitažlivých zajímavostí i památek najdete právě zde – ve středoamerické zemi, v níž si můžete naplno užít jak slunce, tak i příjemně teplou vodu Karibiku i Tichého oceánu. Každá pláž v Mexiku, katedrála, park, domorodý trh, archeologické naleziště, hacienda… to vše zde upoutává svým půvabem. Potřebujete si odpočinout? Zapomenout na shon? Sotva najdete lepší místo než Mexiko. Objednejte si zájezd do Mexika, vypněte mobilní telefon a odleťte s někým, koho milujete, alespoň…

Články

Krásy Mexika

Mexiko, konkrétně Mayská riviéra ve státě Quintana Roo je poslední roky stále častěji navštěvovaná. Břehy riviéry omývá krásné Karibské moře plné pestrobarevných ryb, je zde celoročně teplo a poměrně málo deštivo. Během posledního roku jsme podnikly do Quintana Roo celkem dvě cesty – jednu v zimě a druhou v létě, kdy dle statistik hrozí nejčastěji déšť. Naštěstí máme pozitivní zkušenost a v létě nám pršelo jen jeden den. Teploty v srpnu ovšem stoupaly až ke 38 stupňům. Cancún Cancún je bývalé rybářské městečko, které se za poslední desítky let změnilo k nepoznání. Trošku nám připomíná Miami Beach s honosnými hotelovými komplexy, restauracemi a bary. Moře je v Cancúnu krásné a pláže jsou písčité. Za nás vyhrává Playa Chac-Mool. Levnější variantou bydlení je Cancún…

Články

Neuspořádané zápisky z Mexika

Také se vám stává, že po návratu z delšího pobytu v nějaké zemi vám v paměti jako zářící diamanty vyvstávají vzpomínky na některé konkrétní zajímavosti? Je to jako když letmo a na přeskáčku znovu pročítáte vám už dobře známou knihu a vybíráte si jen ty nejzajímavější pasáže. Zastavme se nyní nad několika z mexických vzpomínek a zajímavostí. Radost až do rána O zdejších svérázných veselých Dušičkách, čili o Día de los muertos, toho dozajista víte už spoustu, protože nejeden časopis o cestování právě tento svérázný svátek mrtvých popisoval. Nakonec účastnil se ho dokonce i James Bond. Tato bujará oslava, kdy se často pořádají pikniky přímo…

Články

Poznejte Mexiko – průvodce zemí mayské kultury

V Mexiku najdete naprostou jistotu slunečního svitu, skvělou turistickou vybavenost umožňující odpočinek na plážích, v restauracích i barech a také historii doplněnou okouzlující přírodou. Dovolenou v Mexiku vystihují tři slova začínající na písmeno „P“. Pyramidy, potápění, pláže. Nejvhodnější čas pro dovolenou v Mexiku je právě nyní – od ledna do května. Neváhejte, hlavní sezóna je  v plném proudu. Světově nejproslulejší turistickou destinací na pobřeží Tichého oceánu je mexické Acapulco.…