Poznejte přední mexické mayské památky při nejlepším silničním výletu na Yucatánu

LP

Existuje nekonečné množství důvodů, proč prozkoumat majestátní mexický Yucatán – haciendy, růžové solné laguny, hejna plameňáků, pláže s bílým pískem či cenotes.

Milovníky historie však do této oblasti lákají dějiny starobylé kultury na nesčetných mayských archeologických nalezištích. Zde se dozvíte, jak podniknout velkolepý týdenní výlet za poznáváním mayských archeologických nalezišť na Yucatánu.
 
 

Yucatán je posetý mayskými městy s neuvěřitelnou architekturou, jako je Kouzelníkův chrám v Uxmalu © P. Lubas / Getty Images

Kde začít: Dopravte se do hlavního města Mérida a přenocujte zde nebo si zamluvte hotel u trasy Ruta Puuc, například FlyCatcher Inn Boutique Hotel nebo nádhernou Haciendu Temozón, abyste mohli druhý den vyrazit co nejdříve.

První den: Ruta Puuc, 1. část

Z Méridy se vydejte brzy ráno po kopcovité trase Ruta Puuc, což je klikatá silnice, u níž leží architektonické pozůstatky puucké mayské civilizace. V 8 hodin ráno, kdy se areál otevírá, se rychle zastavte na nalezišti Oxkintok. Lokalita je poměrně rozlehlá a není tak dobře zrekonstruovaná jako jiné, ale pomůže vám lépe pochopit uspořádání předkolumbovských mayských měst. Archeologové se domnívají, že Oxkintok byl osídlený od roku 300 př. n. l. do roku 1500 n. l.

V Oxkintoku se příliš nezdržujte, protože budete chtít předběhnout davy mířící na jedno z nejkrásnějších mayských nalezišť – Uxmal. Průzkum rozlehlé lokality vám lehce zabere celý den. Turistické autobusy sem obvykle přijíždějí kolem 10. hodiny. Uxmal je v neuvěřitelném stavu a pyšní se jedněmi z nejzachovalejších zdobných reliéfů, které znázorňují příběhy z mayského folkloru. Reliéfy obepínají Guvernérský palác. Obřadní Casa del Adevino neboli Kouzelníkův chrám má výšku 35 metrů a vyznačuje se neobvykle zaoblenými rohy. Navštívíte-li v uxmalský Planetario Maya, poučíte se o mayských nebeských božstvech.

Kde se ubytovat: Přenocujte v podniku The Pickled Onion

Kde se najíst: Restaurace v Pickled Onion je skvělé místo, kde ochutnat typická yucatánská jídla, jako je poc chuc či pollo pibil. 
 
 

Kabáh krášlí nádherné detaily, například tyto kamenné reliéfy © Lola Mendez / Lonely Planet

2. den: Ruta Puuc, 2. část

Bude to rušný den, takže vyrazte časně a zamiřte do Kabáhu, což znamená „mocná ruka“. Po schodech Paláce masek vystoupejte za neuvěřitelným výhledem na naleziště, který zahrnuje i obětní oltář. Cestou nahoru si všimnete obřích obličejů – ty zobrazují Chaaca, mayského boha deště.

Vaší další zastávkou bude Sayil. Nechte se ohromit třípatrovou budovou Paláce s neuvěřitelnou délkou 85 metrů. Na nalezišti jsou k vidění i další stavby, včetně stél s detailními reliéfy a různých budov, které pohltil prales – kráčet v Sayilu po lesních stezkách mezi stromy působí ve srovnání s infrastrukturou jiných lokalit jako skutečné dobrodružství.

Kousek dál po silnici leží Xlapak, který není tak udržovaný jako ostatní naleziště a je podstatně menší, ale stojí za krátkou návštěvu, abyste si prohlédli detailně propracované sloupy a mřížoví na Paláci. Poslední zastávkou na trase Ruta Puuc je Labná, kde budete moci projít starobylým obloukem s puuckými reliéfy. Nezapomeňte dorazit před 17. hodinou, kdy se areál zavírá.

Kde se ubytovat: Na noc se vraťte do Méridy a ubytujte se v Rosas & Xocolate Boutique Hotelu s proslulým růžovým bazénem nebo si užijte noc v podniku La Hacienda Xcanatun.
 
 

Dzibilchaltún je rozlehlé naleziště, ale odhalena byla zatím jen jeho menší část © Lola Mendez / Lonely Planet

3. den: Dzibilchaltún

První dva dny na trase Ruta Puuc jsou trochu náročné, takže třetí den výletu pojměte klidněji. Dopoledne věnujte procházce po Méridě. Pozdě odpoledne si vezměte plavky a zamiřte na sever do Dzibilchaltúnu. 

Toto mayské město bylo obydlené téměř 3000 let. Je tu přes 8400 staveb, z nichž bylo dosud odhaleno jen několik, které si můžete při návštěvě prohlédnout. Nejoblíbenější dobou k návštěvě je rovnodennost, kdy paprsky vycházejícího slunce procházejí přímo hlavním vchodem do Chrámu sedmi panenek a vytvářejí strašidelnou záři. 

Netrapte se tím, že se při procházce areálem zapotíte – můžete se vykoupat ve zdejší cenote nebo navštívit klimatizované Museo del Pueblo Maya, kde se dozvíte víc o stavbách v Dzibilchaltúnu.

Kde se ubytovat: Hotel Reef Yucatán v městečku Progreso

Kde se najíst: Dopřejte si večeři v restauraci na plážovém písku v Progresu
 
 

Z vrcholu Kukulcánu je nádherný výhled © Thomas Barwick / Getty Images

4. den: Xcambó a Mayapán

Než se vydáte prozkoumat Xcambó, užijte si pláž. Cestou na naleziště budete míjet růžová solná jezera Laguny Rosada a hejna letících plameňáků.  Xcambó je malé, ale působivé díky mnoha mohutným stavbám ve vynikajícím stavu. Vystoupejte na všechny stavby, odkud se vám naskytnou různé výhledy do okolí – pokud jste unavení, schovejte si energii na výstup na Křížovou pyramidu. 

Nastupte zpátky do auta a vydejte se na hodinu a půl trvající cestu na jih do Mayapánu. Ten byl v letech 1200–1440 n. l. centrem mayské civilizace. Ve skupině staveb je velká řada zajímavostí, včetně působivých masek Chaaca a Okrouhlého chrámu. Za nádherným výhledem do okolní krajiny vystoupejte na vrchol Kukulcánova hradu.

Kde se ubytovat: Hacienda Sac Chich vám zjednoduší časný ranní start do dalšího dne
 
 

Průzkum Aké vám nepotrvá dlouho, ale zaujmou vás odlišnosti od řady dalších nalezišť © Lola Mendez / Lonely Planet

5. den: Aké a Izamal

Den zahajte brzy, abyste na archeologické naleziště Aké dorazili do 8. hodiny. Lokalita je malá a k její prohlídce nebudete potřebovat moc času. Vystoupejte na Palác a projděte se mnoha řadami sloupů na jeho vrcholu – na rozdíl od ostatních staveb v oblasti, které mají strmá schodiště s mělkými stupni, je zdejší schodiště povlovné a se širokými stupni. V yucatánské mayštině znamená Aké „místo rákosí“.

Hned vedle naleziště sídlí funkční hacienda, kde se stále vyrábí henequén (vlákno získávané z agáve). 
Odpoledne zamiřte do Izamalu a vychutnejte si žlutou architekturu města a některou z restaurovaných pyramid v jeho okolí. Kdysi zde stávala desítka chrámů, protože Izamal byl ústředním místem uctívání hlavního mayského boha Itzamná a slunečního boha Kinich-Kakmó. Nejzachovalejší chrám je zasvěcený bohu slunce a lze na něj vystoupat. S výškou 34 metrů je to třetí nejvyšší pyramida na Yucatánu. 

Kde se ubytovat: Mayaland, kde můžete sledovat světelnou show v Chichén Itzá

Kde se najíst: Oběd si dejte v Kinich Restaurantu a objednejte si papadzules, což jsou stočené tortilly plněné sekanými vejci natvrdo a přelité božskou omáčkou z pražených dýňových semínek. 
 
 

Chichén Itzá je rozlehlé a velmi oblíbené místo – najměte si průvodce, který vám vysvětlí, co všechno skrývá © Steven Dos Remidos / Getty Images

6. den: Chichén Itzá

Chichén Itzá je druhé největší archeologické naleziště, součást Světového dědictví UNESCO a jeden ze sedmi novodobých divů světa. Davy sem dorážejí kolem desáté hodiny dopoledne. Stojí za to pořídit si vstupenku na časnější dobu a najmout si průvodce, který vám vysvětlí vše o různých budovách na nalezišti, objasní historii oblasti, obětní obřady v cenote i to, že Hradní pyramida je vlastně kalendář.

Při příchodu se zeptejte dalších turistů, zda se nechtějí o průvodce (a cenu za něj) podělit.
Během rovnodennosti slunce osvětluje boční stranu schodiště Hradní pyramidy tak, že to působí, jako by po ní sestupoval had. Vzhledem k tomuto jevu jde o nejoblíbenější období roku k návštěvě.

Kde se ubytovat: Přenocujte ve Valladolidu v podniku Mesón del Marqués.
 
 

Výhled z vrcholku největší pyramidy v Ek Balamu je úchvatný © Lola Mendez / Lonely Planet

7. den: Ek Balam

Poslední zastávkou je Ek Balam zasvěcený jaguárovi, jenž byl posvátným mayským symbolem. Největší atrakcí je dvaatřicetimetrová pyramida, na niž lze vystoupat. Schody jsou úzké, takže nespěchejte. Z vrcholku je za jasných dní vidět Chichen Itzá.
Zakončení výletu

Z Ek Balamu se můžete vydat na dvouhodinovou jízdu zpátky do Méridy nebo zamířit na pobřeží a strávit nějaký čas na Mayské riviéře (Riviera Maya). Playa del Carmen je odtud dvě a půl hodiny jízdy. 

Upozornění

Na většině archeologických nalezišť na Yucatánu platí přísná pravidla zakazující používání dronů a stativů bez předchozího povolení. Pokud si je přivezete, pravděpodobně budete muset zaplatit za jejich uschování ve skříňce (protože je lepší nenechávat nic cenného v autě). Zmíněné předměty nejsou povoleny proto, že mohou poškodit posvátná místa.
Pijte dostatek vody, protože řada archeologických nalezišť je rozlehlá, takže se dost nachodíte. Na větších nalezištích budou malé kavárny s občerstvením, ale vezměte si vlastní láhev na opakované použití, abyste se vyhnuli plastovému odpadu. Nešetřete minerálními opalovacími krémy, noste pohodlnou turistickou obuv a nezapomeňte na pokrývku hlavy. 

Zaujala Vás popisovaná destinace, chtěli byste se dozvědět víc a získat podrobnější informace? V e-shopu najdete tištěné průvodce. 

Byli jste na výletě, dobrodružné cestě či třeba stáži a rádi byste o tom řekli světu? Sdílejte své zážitky z cest s dalšími cestovateli přímo zde na webu anebo na Facebooku Lonely Planet Česká republika.

Napsal: Lonely Planet

Předchozí článek

Dovolenka v albánskom Drači

Další článek

11 největších skotských zážitků, od festivalů po papuchalky a hory

Související články

Články

Krásy Mexika

Mexiko, konkrétně Mayská riviéra ve státě Quintana Roo je poslední roky stále častěji navštěvovaná. Břehy riviéry omývá krásné Karibské moře plné pestrobarevných ryb, je zde celoročně teplo a poměrně málo deštivo. Během posledního roku jsme podnikly do Quintana Roo celkem dvě cesty – jednu v zimě a druhou v létě, kdy dle statistik hrozí nejčastěji déšť. Naštěstí máme pozitivní zkušenost a v létě nám pršelo jen jeden den. Teploty v srpnu ovšem stoupaly až ke 38 stupňům. Cancún Cancún je bývalé rybářské městečko, které se za poslední desítky let změnilo k nepoznání. Trošku nám připomíná Miami Beach s honosnými hotelovými komplexy, restauracemi a bary. Moře je v Cancúnu krásné a pláže jsou písčité. Za nás vyhrává Playa Chac-Mool. Levnější variantou bydlení je Cancún…

Články

Neuspořádané zápisky z Mexika

Také se vám stává, že po návratu z delšího pobytu v nějaké zemi vám v paměti jako zářící diamanty vyvstávají vzpomínky na některé konkrétní zajímavosti? Je to jako když letmo a na přeskáčku znovu pročítáte vám už dobře známou knihu a vybíráte si jen ty nejzajímavější pasáže. Zastavme se nyní nad několika z mexických vzpomínek a zajímavostí. Radost až do rána O zdejších svérázných veselých Dušičkách, čili o Día de los muertos, toho dozajista víte už spoustu, protože nejeden časopis o cestování právě tento svérázný svátek mrtvých popisoval. Nakonec účastnil se ho dokonce i James Bond. Tato bujará oslava, kdy se často pořádají pikniky přímo…

Články

2 týdny v mexickém Chiapasu

Mexický stát Chiapas je známý díky nádherné přírodě, mayům, kteří zde pobývají a tzv. Zapatově armádě (největší mexická odbojová skupina). Naneštěstí je tato oblast Mexika stále dosti opomíjená a příliš mnoho turistů sem nezavítá. Doprava v Chiapasu je velmi zdlouhavá, jelikož je spousta cest nezpevněných a projíždí se horskými vesničkami. Džungle a kostely Dvě nejvýznamnější města v zeleném státě jsou Palenque a San Cristobal de las Casas. Jde o skvělá výstupní místa na okolní poznávání.  Městečko Palenque neohromí svou velikostí, ale spíše lokalitou – leží ukryté v džungli, kde se stále ve volné přírodě houpou opice na stromech.  Montebello…

Články

Poznejte Mexiko – průvodce zemí mayské kultury

V Mexiku najdete naprostou jistotu slunečního svitu, skvělou turistickou vybavenost umožňující odpočinek na plážích, v restauracích i barech a také historii doplněnou okouzlující přírodou. Dovolenou v Mexiku vystihují tři slova začínající na písmeno „P“. Pyramidy, potápění, pláže. Nejvhodnější čas pro dovolenou v Mexiku je právě nyní – od ledna do května. Neváhejte, hlavní sezóna je  v plném proudu. Světově nejproslulejší turistickou destinací na pobřeží Tichého oceánu je mexické Acapulco.…