Poznejte Ázerbájdžán – zemi ohně a nedostupných hor! – 2. část

M. Půlpán

V první části průvodce Ázerbájdžánem jsme prozkoumali hlavní město Baku a jeho okolí. V druhém díle prozkoumáme nádherná horská zákoutí, kterými je zejména sever Ázerbájdžánu proslulý.

Majestátní Kavkaz

Mestátní hory Kavkazu oddělují Ázerbájdžán od Ruska a Gruzie a naleznete zde nespočet možností pro několikadenní treky při kterých můžete obdivovat doslova pohádkovou horskou krajinu, ale i zapomenuté historické vesnice. Výchozím bodem pro vás může být město Quba, které od pradávna patřilo k významným obchodním střediskům. Možná i proto se zde usadila největší populace Židů na Kavkaze.

Xinaliq — pohled na okolní hory

Z Quby se vydejte směrem na západ, kde se vám otevřou obrázkové hory. Zajímavostí je, že v minulosti se díky těžké dostupnosti v každé zdejší vesnici mluvilo jiným dialektem. Tou nejkrásnější, k níž vede i nejdobrodružnější cesta, je vesnice Xinaliq. V létě je vesnice častým cílem turistů, jelikož do nedaleké Quby je to pouhých padesát kilometrů. V zimě, kdy si zde budete připadat jako v pohádkovém zimním království, zde budete naprosto sami a potkáte jen pár místních, kteří v jedné z malých čajoven hrají domino. Zajímavostí v okolí jsou staré zoroastrijské svatyně. Xinaliq leží ve výšce více jak dva tisíce tři sta metrů. Zdejší obyvatelé mají svůj jazyk zvaný Khinalug, kterým mluví jen zhruba tisíc pět set lidí = pouze obyvatelé vesnice a přilehlého okolí.

Xinaliq - Lada Niva - jediné auto, které v zimě do vesnice dojede

Z Xinaliq již dále není možné pokračovat automobilem a ti největší odvážlivci se mohou pokusit překonat kavkazské vrcholky pěšky. Mějte ovšem na paměti, že se nacházíte v pohraničním pásmu mezi Ruskem a Ázerbájdžánem a krom divoké zvěře můžete potkat i hraniční hlídku. 

Pokud se z Baku vydáte podél Kavkazu směrem na Gruzii, čeká na vás několik dalších historicky zajímavých míst. Tím prvním (po cestě z Baku) je město Shamakhi. Zdejší páteční mešita patří k nejstarším a největším v Ázerbájdžánu a vybudována byla v letech 743 až 744. V roce 2009 poté prošla nákladnou rekonstrukcí. Za návštěvu ale stojí i další zajímavost. Nad městem se nachází staré muslimské pohřebiště s mauzoleem zvané Yeddi Gumbaz. Pozoruhodné jsou zejména zdejší náhrobky, které dosahují výšky několika metrů a ty nejstarší se datují do čtrnáctého století. Budovy mauzoleí poté pochází z počátku devatenáctého století. 

Shamakhi - Yeddi Gumbaz mauzoleum

Odbočíte-li z hlavní cesty na Gruzii a vydáte-li se do nitra hor, objevíte historickou vesnici Lahic. Ta je relativně lehce dostupná, protože sem nedávno byla postavena nová silnice, která ovšem končí pár kilometrů od vesnice, a tak se zbytek cesty opět stává velkým dobrodružstvím. Nachází se v oblasti častých zemětřesení, proto místní vyvinuli sofistikovanou techniku stavění kamenných domů. Ty krášlí vyřezávané dřevěné balkóny. Vybudován zde byl také kanalizační systém a odborníci jeho stáří odhadují na více jak tisíc pět set let. Lahic je ale především znám pro zdejší kovotepectví a výtvory zdejších řemeslníků můžete nakoupit na každém kroku. Místní obyvatelé se nazývají Tat a mají opět vlastní jazyk, kterým již dokáže mluvit jen pár tisíc obyvatel v Ázerbájdžánu a Rusku. 
Pokud budete z Baku sledovat hlavní cestu podél Kavkazu, dojedete až do města Sheki, které v minulosti bývalo hlavním městem státního útvaru, který se nazýval Kavkazská Albánie a v pátém století to byla třetí země světa, která přijala za své hlavní náboženství křesťanství. Těmi prvními dvěma byly sousední Arménie a Gruzie. Nejzajímavější stavbou, která by vám v Sheki rozhodně neměla ujít, je zdejší chánský palác neboli palác zdejších perských vládců. Ten byl vybudován v osmnáctém století a vyniká především nádhernými vnitřními nástěnnými malbami. 

Lahic — mešita

V historickém centru Sheki naleznete, mimo majestátních kupeckých domů, také starý karavanseráj. Zde odpočívaly obchodníci, kteří putovali po Hedvábné stezce z Ruska. Pokud chcete zažít atmosféru dávných časů, můžete v karavanseráji přespat. Byl totiž předělán na hotel a nabízí více jak dvě stě čtyřicet místností. Jedna z legend říká, že právě v Sheki byla vynalezena oblíbená desková hra šachy.  

Sheki — Karavanseráj

Zajímavým výletem ze Sheki může být návštěva historické vesnice Kiš. Právě zde se až do šestého století prý nacházelo centrum státního útvaru Kavkazské Albánie. Nyní zde zbyla nádherná kamenná vesnice, která jako by byla zakletá v čase na úpatí majestátních hor. V jejím centru stojí křesťanský kostelík, který byl postaven na místě, kde již od prvního století stával menší, který zmiňuje jeden arménský historik ve století sedmém. Historici tvrdí, že se jedná o nejstarší křesťanskou stavbu na Kavkaze. Nedaleko vesnice se nachází i zbytky středověkého hradu Galarsan-Gorarsan, který byl vybudován již v osmém století. Hrad kontroloval místní cestu podél řeky Kish, která vedla přes Kavkaz       

Kiš — pohled na vesnici

Malý Kavkaz

Do jihozápadního Ázerbájdžánu zasahuje i další pohoří, kterému se říká Malý Kavkaz. Poznávání můžete začít ve městě Lankaran, které se nachází u Kaspického moře. Zde objevíte několik krásných mešit – například mešitu Kiçik Bazar, která byla dokončena v roce 1906 nebo mešitu Böyük Bazar z roku 1864. Obě mešity jsou šíitské a vynikají nádherným vnitřním dřevěným zdobením. Za zmínku také stojí starý maják postavený v roce 1746. V Lankaranu naleznete také jeden z největších bazarů (tržišť) v Ázerbájdžánu. Stovky překřikujících se obchodníků a vůně všeho druhu vás přenesou do úplně jiného století. Nebojte se koupit čerstvou zeleninu a ovoce od některé z místních babiček.  

Lankaran — mešita

Malý Kavkaz se v Lankaranu zvedá skoro přímo z moře. Ihned za městem tak můžete vyrazit do krásných hor. Kouzelné výhledy se potom milovníkům přírody otevřou v okolí vesnice Lerik, odkud můžete podnikat treky do okolí. 
Na okraji Malého Kavkazu leží druhé největší město v Ázerbájdžánu, které se jmenuje Ganja. To bohužel bylo v roce 1980 značně poničené zemětřesením, proto zde mnoho historických památek nenaleznete. Přesto je pár míst, která by vaší pozornosti ujít neměla. Mezi Baku a Ganjou jezdí moderní vlaky, které můžeme Ázerbájdžánu směle závidět. V centru města vyniká především páteční mešita (Juma Mosque nebo Shah Abbas Mosque) postavená v roce 1606. Nedaleko mešity stojí nová budova filharmonie, která byla dokončena v roce 2017 a ihned se stala jednou z krásných dominant města. Budova radnice vás zase vrátí o desítky let zpátky do doby Sovětského svazu. Postavena byla v roce 1961. Nedaleko radnice naleznete jednu zajímavost. Lahvový dům, který byl kompletně postaven z lahví od piva, šampaňského a vodky. Nevynechejte rovněž návštěvu pravoslavné katedrály Alexander Nevsky postavené v roce 1887. 

Lankaran — tržiště

Ganja ale nabízí i krásné výlety do okolí. Snadno dostupným je Imamzadeh Mausoleum neboli mešita Imáma Goy. Byla vybudována na místě, kde je dle legendy pohřben jeden z potomků proroka Mohameda. Kombinace oranžových cihel a modrých kachliček nadchne opravdu každého. Bývá zde velmi rušno a pokud budete chtít zasvětit do života šíitských muslimů, určitě se vás ujme někdo z milých věřících, kterých se zde během dne vystřídají tisíce. 

Ganja — Imamzadeh Mausoleum

Několik kilometrů od Ganji stojí vesnice Göygöl, která se již na první pohled liší od všech ostatních, které v Ázerbájdžánu naleznete. Jedná se totiž o vesnici, kterou založili němečtí osadníci v devatenáctém století. Vesnice se nejdříve jmenovala Helenendorf a založena byla v roce 1819. Na pozváni cara Alexandra sem přišlo sedm set rodin z okolí německého města Ulm. Němci zde měli pomoci zalidnit, a hlavně zkultivovat krajinu. Zdejší luteránský kostel byl dokončen v roce 1857. Na některých domech stále naleznete původní německé nápisy. 

Německá vesnice Göygöl

Pokud budete pokračovat dále do hor, dojedete až k velmi oblíbenému horskému jezeru Göygöl ve stejnojmenném národním parku. Od jezera se vám otevřou úchvatné výhledy na Malý Kavkaz, ale potkáte zde i mnoho vojáků. Nacházíte se totiž poblíž neklidné hranice Náhorního Karabachu. Není se ale čeho bát. Jedná se o oblíbenou turistickou oblast a žádné nebezpečí zde nehrozí, jen nádherná příroda.

Malý Kavkaz — jezero Göygöl

Ať se v Ázerbájdžánu vydáte kamkoliv, můžete si být jisti jednou věcí. Všude naleznete přívětivé a ochotné domorodce, kteří nebudou váhat vás pozvat na skleničku čaje nebo vodky. Mimo Baku je totiž turista spíše výjimkou a místní se rádi přiučí něco o zemi vašeho původu. Česká republika, potažmo Československo, má v zemích bývalého Sovětského svazu stále dobré jméno a pokud se s místními zapovídáte, určitě objevíte někoho, kdo má doma například zbraň z brněnské zbrojovky nebo český porcelán. Tak i tak je Ázerbájdžán zemí, která nadchne jak začínající, tak zkušené cestovatele. Nabízí dokonalý mix historických, přírodních, ale i moderních památek. Dokonale se zde mísí sovětský vliv s vlivem islámu, ale i křesťanství a ceny jsou pro našince více než přívětivé.   

Malý Kavkaz

Autor článku a fotografií — cestovatel Martin Půlpán již navštívil 85 zemí. Původem z Pardubic, vystudoval Metropolitní Univerzitu Praha a studoval, žil a pracoval například ve Velké Británii, USA, Kanadě, Maďarsku nebo Belgii. Jednoho dne se rozhodl, že si zabalí malý batoh a vydá se do světa. Razí heslo, že nejlepší plán, je žádný plán, a proto se úmyslně toulá světem a své poznatky a fotografie zveřejňuje nejenom na sociálních sítích, ale i cestovatelskývh webech a v časopisech. Snadno jej naleznete jako „Lost Czech Man“ nebo na www.lostczechman.com.  

Jeho poslední rok a půl dlouhá cesta jej zavedla do celkem dvaceti jedna států a z Evropy dojel po zemi a bez letadel až do jihoasijské Barmy. 

Zaujala Vás popisovaná destinace, chtěli byste se dozvědět víc a získat podrobnější informace týkající se Ázerbajdžánu? V e-shopu najdete tištěného průvodce Lonely Planet Gruzie, Arménie & Ázerbajdžán.

 
Byli jste na výletě, dobrodružné cestě nebo třeba na stáži a rádi byste o tom řekli světu? Sdílejte své zážitky z cest s dalšími cestovateli přímo zde na webu anebo na Facebooku Lonely Planet Česká republika.

Napsal: Martin Půlpán - LostCzechMan

Předchozí článek

Poznejte Ázerbájdžán – zemi ohně a nedostupných hor! – 1. část

Další článek

Objevujte Singapur od soumraku do úsvitu

Související články

Články

Fototrip za sopečnými krásami Arménie

Esencí Arménie jsou sopky v čele s národním symbolem – horou Ararat, ležící ovšem za současnými hranicemi země a malebné kláštery a kostelíčky, rozházené po krajině. Podívejme se do Geghamských hor. Na břehu Sevanu S rozlohou 940 km2 a hladinou v nadmořské výšce 1900 m n. m. je Sevanské jezero vpravdě horským arménským mořem. Nedaleko stejnojmenného města na břehu jezera se na skalnatém poloostrovu tyčí Sevanský klášter, kterému dominují dva kostelíky z 9. století, od nichž je nádherný výhled…

Články

Kavkaz volá! Šest důvodů proč navštívit Gruzii

Gruzie se rozprostírá na rozhraní Evropy a Asie a leží zčásti mezi úpatím Velkého a Malého Kavkazu. Její bohatá kultura a různorodá krajina kontrastují s tím, jak skromná svou rozlohou tato země je. Subtropická údolí a impozantní hory budí respekt, zatímco proslulá a vřelá pohostinnost gruzínských lidí vybízí návštěvníky k tomu, aby zemi pochopili hlouběji včetně jejího dědictví. Existuje nespočet důvodů, proč srdečnou Gruzii plnou překvapení navštívit. My přinášíme alespoň šest z nich.  Staré Město metropole Tbilisi je známé svými lázněmi. Ve čtvrti Abanotubani se nachází kopule se sírovými koupelemi a město zdobí barevné domy s dřevěnými balkony. © saiko3p / Getty Images Kouzlo…

Články

Arménie – deset nejkrásnějších klášterů

Malá země sevřená mezi velikány. To je Arménie. Těmi velikány nemyslíme pouze pohoří velkého a malého Kavkazu, ale i okolní muslimské státy Turecko, Írán a Ázerbájdžán, mezi které je malá křesťanská země vklíněna. Zemička, ve které žijí pouhé tři miliony obyvatel, přesto nabízí nespočet nádherných míst k návštěvě, a především zdejší kostelíky a kláštery jsou tím, co do země láká cestovatele z celého světa. Není divu. Arménie byla první zemí, která v roce 301 přijala křesťanství za státní náboženství, je proto historickými stavbami doslova posetá. Pojďte s námi poznat deset nejkrásnějších klášterů, které Arménie nabízí!  Klášter Tatev Tatev je jedním z nejznámějších, ale také nejodlehlejších klášterů v Arménii. Nachází se na jihu země a cesta z hlavního města Jerevanu sem po krkolomných arménských silnicích trvá více jak půl dne. Nicméně…

Články

Poznejte Ázerbájdžán – zemi ohně a nedostupných hor! – 1. část

Ázerbájdžán je tak trochu neprávem mezi cestovateli opomíjen na úkor sousední Gruzie nebo Arménie. Faktem ale je, že bývalá sovětská republika na břehu Kaspického moře toho nabízí více než dost. Na své si přijdou jak milovníci nedostupných hor, tak historie nebo moderní architektury. Baku — Flame Towers Historický Ázerbájdžán byl znatelně větší, než jak ho nalezneme v mapách dnes. Až do roku 1828, kdy proběhla válka mezi Ruskem a Persií, totiž zabíral Ázerbájdžán i severní část dnešního Íránu. I proto se značná část obyvatelstva severního Íránu hrdě hlásí ke svému Azerskému…