Poznejte Ázerbájdžán – zemi ohně a nedostupných hor! – 1. část

M. Půlpán

Ázerbájdžán je tak trochu neprávem mezi cestovateli opomíjen na úkor sousední Gruzie nebo Arménie. Faktem ale je, že bývalá sovětská republika na břehu Kaspického moře toho nabízí více než dost. Na své si přijdou jak milovníci nedostupných hor, tak historie nebo moderní architektury.

Baku — Flame Towers

Historický Ázerbájdžán byl znatelně větší, než jak ho nalezneme v mapách dnes. Až do roku 1828, kdy proběhla válka mezi Ruskem a Persií, totiž zabíral Ázerbájdžán i severní část dnešního Íránu. I proto se značná část obyvatelstva severního Íránu hrdě hlásí ke svému Azerskému původu. U současných Azerů, obyvatel Ázerbájdžánu, kterých je zhruba deset milionů, nalezneme turecké, íránské nebo kavkazské kořeny. Na jihu země poté žije etnická skupina Talyšů, na severu pak Lezgínci. Tvoří ovšem jen jednotky procent z celkové populace. Ázerbájdžán je muslimskou zemí převážně šíitského vyznání. Díky náležitosti k Sovětskému svazu, jehož součástí byl Ázerbájdžán v letech 1922 až 1991, se zde domluvíte bez problémů rusky, což našinci značně zjednodušuje komunikaci.

Baku — náměstí v noci

Supermoderní hlavní město Baku 

Své toulky Ázerbájdžánem nemůžete začít nikde jinde než v hlavním městě Baku. Kdo by čekal šedivou a nevzhlednou metropoli, velice by se mýlil. Baku je jedním z největších překvapení, které na svých cestách objevíte. Moderní město roste do krásy především díky ropě a plynu, které se v jeho okolí těží. Pokud se vydáte na periferii, naleznete zde desítky těžebních plošin, které tvoří zajímavý kontrast s okolními obytnými domy. Centrum města poté nabízí úžasný mix historické a moderní architektury. 

Baku — uličky starého města

Staré město Baku je od roku 2000 zapsáno na seznam světového dědictví UNESCO. Dříve se nacházelo přímo na břehu Kaspického moře, nicméně díky rozsáhlé asanaci ze začátku dvacátého století je nyní zhruba dvě stě metrů od vody, od které ho odděluje nádherný park s pobřežní promenádou, která ožívá především v podvečer. Staré město je ohraničeno hradbami, za kterými můžete obdivovat nespočet historických domů, malebných mešit a vstupních bran z nichž nejznámější je tzv. Panenská věž dokončená ve dvanáctém století. 

Baku — Pannenská věž

Baku je ale především synonymem pro pokrok. Procházet se širokými bulváry opravdu stojí za to. Možná i proto se zde pravidelně jezdí velká cena Formule 1, jejíž trasa vede přímo mezi moderními i historickými stavbami. Symbolem Baku jsou tzv. Flame towers (Ohnivé věže), které byly postaveny na výběžku nad starým městem a jsou viditelné doslova odkudkoliv. Rovněž se ze zdejšího parku nabízí nádherný pohled na Kaspické moře a celé město, které zde máte jako na dlani. Ohnivé věže jsou nejvyššími stavbami v Ázerbájdžánu a tvoří je celkem tři budovy ve tvaru plamenů. Dosahují výšky sto osmdesát metrů a ihned po svém dokončení v roce 2012 se staly nejenom symbolem Baku, ale celého Ázerbájdžánu.

Flame Towers v noci

Symbolem města je také kulturní centrum Heydara Aliyeva, což byl v letech 1993 až 2003 prezident Ázerbájdžánu a jeho portréty můžete vídat po celé zemi. Nedaleko od historického centra stojí futuristická budova, která nese jeho jméno, a kterou projektovala významná světová architektka Zaha Hadid. Centrum bylo dokončeno v roce 2012 a jeho stavba stála čtvrt miliardy dolarů. Díky jeho nákladnosti tak není mezi samotnými Ázerbájdžánci příliš oblíbenou stavbou, což ovšem neznamená, že se rychle nestala symbolem města. Uvnitř se odehrávají výstavy a koncerty a prohlídka by neměla uniknout žádnému návštěvníkovi Baku. 

Baku — kulturni centrum Heydara Aliyeva

Okolí Baku 

Při prohlídce Baku počítejte také s pár dny na prozkoumání jeho zajímavého okolí. Na půldenní výlet se můžete vypravit například do městečka Merdekan. V jeho centru naleznete malý hrad Quadrangular ze dvanáctého století. Ihned vedle hradu samotného stojí další zajímavost, a sice malá mešita Tuba Shahi postavená na konci patnáctého století. Nekrásnější památkou v Merdekanu je ovšem mauzoleum islámského světce Mir Movsum Aga. Tento světec byl prý mentálně postižený nicméně se věřilo, že má nadpřirozené schopnosti. Svatostánek byl dokončen v roce 1994, takže nepatří k těm nejstarším památkám v okolí Baku, patří ovšem k těm nejkrásnějším. Uvnitř naleznete nejenom nablýskanou hrobku, ale i velkou modlitební místnost zdobenou celou do modra modrými kachlemi. Ve své kráse se podobá nejznámějším mešitám v Íránu. 

Merdekan mauzoleum

Necelých sto kilometrů od Baku si na své přijdou i milovníci pravěké historie. Oblast, která se nazývá Qobustan (Gobustan) totiž nabízí náhorní plošinu, která díky zdejším petroglyfům byla zařazena na seznam UNESCO. Zdejší oblast je významná pro skalní rytiny a kresby, které jsou staré až čtyři tisíce let. Na okolních skalách jich je prý uchováno až šest tisíc. Nacházejí se zde také zbytky osídlení a pohřebišť starých obyvatel od konce doby ledové až do středověku. 
A ještě jednu zajímavost nabízí oblast Qobustanu. Nedaleko od skalních rytin jsou takzvané bahenní sopky. Jejich krátery dosahují výšky několika metrů a trochu nečekaně chrlí ze svého nitra studené bahno. Měsíční krajina, kterou zde sopky pomalu tvoří, patří k největším lokalitám podobného druhu na světě. 

Země, kde hoří voda!

Ne nadarmo se Ázerbájdžánu přezdívá země ohně. Pokud vás ve škole učili, že voda nehoří, tak v Ázerbájdžánu to tak doslova neplatí. Na jihu země, nedaleko hranic s Íránem, poblíž města Astara, naleznete jednu přírodní zajímavost. Vodní pramen Yanar Bulaq jehož voda hoří. Zdejší voda totiž obsahuje vysoké množství metanu, který se dostává na povrch společně s vodou. Místní věří, že má léčivé účinky, a když si ji zrovna někdo nečepuje do sudů, tak si u ní hrají se sirkami děti! Jedinečný zážitek je zaručen! 

V Ázerbájdžánu ale hoří i hora! Jmenuje se Yanar Dag a naleznete ji na okraji Baku. Legenda říká, že hora, pod kterou se evidentně nachází velké zásoby plynu, hoří od padesátých let dvacátého století, kdy zde plamen omylem zažehl jeden z pastevců. Půvab hořící hory vynikne v noci, kdy je celé okolí nádherně osvíceno a všude slyšíte syčet plyn. Místo je také velmi častým dějištěm koncertů a různých kulturních představení ve kterých oheň hraje hlavní roli. 
Zajímavým zážitkem poté mohou být desítky těžebních plošin, které naleznete podél pobřeží Kaspického moře a můžete je obdivovat přímo z pláže. Ropný průmysl ale můžete obdivovat i nedaleko centra Baku a pohled, který se vám naskytne, působí pro našince skutečně zvláštně. Ropné pumpy se zde nachází ihned vedle obytných domů nebo dětských hřišť. 

Autor článku a fotografií — cestovatel Martin Půlpán již navštívil 85 zemí. Původem z Pardubic, vystudoval Metropolitní Univerzitu Praha a studoval, žil a pracoval například ve Velké Británii, USA, Kanadě, Maďarsku nebo Belgii. Jednoho dne se rozhodl, že si zabalí malý batoh a vydá se do světa. Razí heslo, že nejlepší plán, je žádný plán, a proto se úmyslně toulá světem a své poznatky a fotografie zveřejňuje nejenom na sociálních sítích, ale i cestovatelskývh webech a v časopisech. Snadno jej naleznete jako „Lost Czech Man“ nebo na www.lostczechman.com.  

Jeho poslední rok a půl dlouhá cesta jej zavedla do celkem dvaceti jedna států a z Evropy dojel po zemi a bez letadel až do jihoasijské Barmy. 

Zaujala Vás popisovaná destinace, chtěli byste se dozvědět víc a získat podrobnější informace týkající se Ázerbajdžánu? V e-shopu najdete tištěného průvodce Lonely Planet Gruzie, Arménie & Ázerbajdžán.

 
Byli jste na výletě, dobrodružné cestě nebo třeba na stáži a rádi byste o tom řekli světu? Sdílejte své zážitky z cest s dalšími cestovateli přímo zde na webu anebo na Facebooku Lonely Planet Česká republika.

Napsal: Martin Půlpán - LostCzechMan

Předchozí článek

LP Magazine 01/2021

Další článek

Poznejte Ázerbájdžán – zemi ohně a nedostupných hor! – 2. část

Související články

Články

Írán - krásy Persie

Země, která je pro mnoho lidí velkou neznámou, leží kdesi mezi Irákem a Afganistanem a není považována za příliš bezpečnou. Ovšem Írán, kterému dominují rozlehlá pohoří a neobydlené pouště, překvapí neuvěřitelně milými a pohostinnými lidmi, kteří vždy rádi pomohou, krásnou přírodou a památkami z doby mocné Perské říše i ze středověké a moderní Persie. Předsudky „Írán?!“ „Nezbláznil ses?“ „To jako vážně?“ Takových a dalších podobných reakcí jsem před odletem slyšel víc než dost. Lidé mají Írán zařazený do kategorie nebezpečných zemí, nicméně po pár dnech pobytu pohostinnost místních jistě každého přesvědčí o opaku. Lidé si turistů váží a dávají jim…

Články

Fototrip za sopečnými krásami Arménie

Esencí Arménie jsou sopky v čele s národním symbolem – horou Ararat, ležící ovšem za současnými hranicemi země a malebné kláštery a kostelíčky, rozházené po krajině. Podívejme se do Geghamských hor. Na břehu Sevanu S rozlohou 940 km2 a hladinou v nadmořské výšce 1900 m n. m. je Sevanské jezero vpravdě horským arménským mořem. Nedaleko stejnojmenného města na břehu jezera se na skalnatém poloostrovu tyčí Sevanský klášter, kterému dominují dva kostelíky z 9. století, od nichž je nádherný výhled…

Články

Kavkaz volá! Šest důvodů proč navštívit Gruzii

Gruzie se rozprostírá na rozhraní Evropy a Asie a leží zčásti mezi úpatím Velkého a Malého Kavkazu. Její bohatá kultura a různorodá krajina kontrastují s tím, jak skromná svou rozlohou tato země je. Subtropická údolí a impozantní hory budí respekt, zatímco proslulá a vřelá pohostinnost gruzínských lidí vybízí návštěvníky k tomu, aby zemi pochopili hlouběji včetně jejího dědictví. Existuje nespočet důvodů, proč srdečnou Gruzii plnou překvapení navštívit. My přinášíme alespoň šest z nich.  Staré Město metropole Tbilisi je známé svými lázněmi. Ve čtvrti Abanotubani se nachází kopule se sírovými koupelemi a město zdobí barevné domy s dřevěnými balkony. © saiko3p / Getty Images Kouzlo…

Články

Arménie – deset nejkrásnějších klášterů

Malá země sevřená mezi velikány. To je Arménie. Těmi velikány nemyslíme pouze pohoří velkého a malého Kavkazu, ale i okolní muslimské státy Turecko, Írán a Ázerbájdžán, mezi které je malá křesťanská země vklíněna. Zemička, ve které žijí pouhé tři miliony obyvatel, přesto nabízí nespočet nádherných míst k návštěvě, a především zdejší kostelíky a kláštery jsou tím, co do země láká cestovatele z celého světa. Není divu. Arménie byla první zemí, která v roce 301 přijala křesťanství za státní náboženství, je proto historickými stavbami doslova posetá. Pojďte s námi poznat deset nejkrásnějších klášterů, které Arménie nabízí!  Klášter Tatev Tatev je jedním z nejznámějších, ale také nejodlehlejších klášterů v Arménii. Nachází se na jihu země a cesta z hlavního města Jerevanu sem po krkolomných arménských silnicích trvá více jak půl dne. Nicméně…