Podzim - nejlepší doba na eurovíkendy!

©

Karlštejn nebo Lipno jsou fajn česká klasika, ale co se trochu (anebo i trochu víc) odvázat a české rybníčky vyměnit za španělské moře například. Na podzim není nic lepšího, než uniknout z každodenních povinností a využít nepřeberné nabídky eurovíkendů a podívat se za hranice všedních dnů – sbalit si na tři čtyři dny a užívat si chutě a vůně nějaké evropské metropole. Za nás je takovou destinací číslo jedna Barcelona.

Krásná, sluncem prosvětlená a uměním protkaná metropole jihu Evropy. Gaudí na každém kroku. Při hledání opaku našeho českého stereotypu není lepší volba než prodloužený víkend v Barceloně. Z každého rohu tohoto moderního města vás bude svádět restaurace či kavárna, takže cesta k La Sagrada Família bude nakonec trvat dvakrát déle, než jste mysleli. Taková Barcelona je, jakmile se do ní rozhodnete vydat, její bulváry a bary se skvělými tapas vás už nenechají v klidu.

Dalí museum 1

Na našem seznamu povinných barcelonských zážitků jsou samozřejmě hlavní památky, umělecké skvosty od Gaudího, pláž s nádherně modrým mořem (taková listopadová fotka s kotníky v moři rozhodně není k zahození), ale i místní vyhlášená kuchyně. Barcelona je proslulá svými dlouhými nocemi, takže počítejte s posunutím vaší večerky na neurčito. Pokud hledáte večer strávený v ruchu velkoměsta, vyberte si jednu z mnoha restaurací a barů na bulváru Les Rambles. Anebo byste radši strávili romantický večer ve společnosti šumění moře? Jděte k pláži, tamní venkovní bary s lucerničkami vám Barcelonu ukážou z jiného úhlu. Každé pondělí zde navíc od osmi hodin tančí místní nadšenci swing na ulici, což je velmi příjemné ozvláštnění vašeho výletu. Za návštěvu stojí i místní tržnice v centru města, která nabízí velký výběr ovocných šťáv, ovoce v celku i plodů moře.

Více se o nočním životě v Barceloně dozvíte zde

Jestliže stojí v centru vašeho cestovatelského zájmu umění, budete mít v Barceloně velmi nabitý program. Zapomeňme na chvíli na stokrát zmiňovaného Antoni Gaudího, Barcelona je z hlediska architektury jednou z největších gotických pokladnic Evropy a právě převážně z těchto skvostů čerpal Gaudí a modernisté svou inspiraci. Katalánská gotika se vydala svým směrem a upřednostňovala šířku před výškou. K úchvatným ukázkám patří Saló del Tinell v Palau Reial, Drassanes (bývalá loděnice, kde je dnes Museu Marítim) a překrásný Església de Santa Maria del Mar. Ve druhé polovině 19. století umělecké kruhy zachvátila belle époque a její průkopníci čerpali inspiraci hluboko v minulosti, vše nasávali a pak pravidla úplně rozcupovali.

Dalí museum 2

A zde se dostáváme do období génia, bez něhož by Barcelona neměla své hlavní ikony. Antoni Gaudí je pro mnoho lidí synonymem pro modernismus, nicméně tento směr vyznávali i další význační umělci. Nenechte si ujít nádherný Palau de la Música Catalana od Domènech i Montanera nebo Puig i Cadafalchovu hravou Casa Amatller.

Současná Barcelona se také nenechá zahanbit a spousta místních i mezinárodních architektů nadále do městského panoramatu přidává nové smělé prvky. Nejpozoruhodnější je barevná věž ve tvaru okurky Torre Agbar od Jeana Nouvela. Nejviditelnější je rozvoj v severovýchodní části pobřeží, kde nyní stojí Parc del Fòrum a v okolí rezidenční čtvrť  Diagonal Mar.

Podívejte se do ulic, náměstí a parků v Barceloně, které jsou plné doteků umělců minulých i současných, slavných i neznámých.

Radnice je právem hrdá na své bohaté dědictví pouličního umění a často vytváří rozsáhlé archivy na internetu, najdete je na www.bcn.cat (klikněte na Art Públic). Na stránkách najdete popisky stovek prvků rozmístěných po celém městě, zahrnují také výklad historie města skrze pouliční umění.

S Barcelonou jsou spojována tři velká jména umění 20. století a dvě z nich po sobě zanechala ve městě významný odkaz. Když budete obdivovat raného Picassa a rozsah Miróových děl v jejich vlastních barcelonských muzeích, byla by škoda nechat si ujít podivínství Salvadora Dalího, nestora bizarnosti, ve Figueres, kam se dostanete vlakem.

Benátky gondola

Ale jestli je vám Evropa malá, bez výčitek si dopřejte prodloužený víkend v New Yorku, v Izraeli nebo v Istanbulu. Zaručená romantika na vás zase čeká při projížďkách na gondolách v Benátkách. Anebo snad míří střelka vašeho kompasu do severských zemí? Díky stále rychlejší a jednodušší dopravě a rozšiřující se nabídce přímých letů z Prahy můžete být za pár hodin třeba v norském Bergenu nebo ve Skotsku na podzimní ochutnávce whisky. V rámci eurovíkendů se před vámi ani tak atraktivní místa, jako jsou Island, norské Špicberky nebo finské Laponsko, neschovají.

Bergen, Norsko

Tak co? Ještě pořád váháte, jak strávíte následující víkendy?

Byli jste na výletě, dobrodružné cestě či třeba stáži a rádi byste o tom řekli světu? Napište nám, třeba příští článek bude ten váš.

Napsal: redakce LonelyPlanet.cz

Předchozí článek

Cestování po ostrovech u pobřeží Kambodže

Další článek

I nenaplánovaná Paříž vás odzbrojí svojí bezprostředností

Související články

Články

Nejhorší cestovatelské rady na světě

Poučte se z chyb druhých prostudováním našeho výběru deseti klasických i novodobých příkladů opravdu špatných cestovatelských rad. „Neutrácejte peníze za balenou vodu! Piju vodu z kohoutku a je mi dobře,“ chlubil se jeden z hotelových hostů v Káthmandú. Viděli jsme ho znova až po třech dnech a vypadal, že je tak o 3 kila lehčí. „Před příjezdem na místo si nikdy nerezervuju pokoj. Je lepší nejdříve zajít do všech hostelů, pak se…

Články

10 důvodů, proč jet (znovu) do New Yorku

Město, které nikdy nespí, toho za poslední rok zvládlo opravdu hodně. V roce 2014 odhalilo muzeum 9/11 Memorial svou desetitisícovou sbírku artefaktů, byla dokončena poslední část High Line a poprvé od roku 1910 se návštěvníci Coney Islandu mohou projet na horské dráze. Děje se tu tolik fascinujících věcí, že dokonce i velryby se vracejí. Na konci května 2015 se na Dolním Manhattanu otevře vyhlídková plošina nejvyšší budovy na západní polokouli. Nikdo nepotřebuje záminky, aby si zamluvil let do New Yorku na tento rok – nicméně deset vám jich přinášíme. Vyhlídka One World Observatory Největší (nebo alespoň nejvyšší) událostí roku…

Články

Nezadržitelný trend poshtelů. Víte, o co jde?

Máte tušení, co je to poshtel? Nejnovější trend ve světě cestování je vlastně kombinací stylu a komfortu butikových hotelů a ceny a dalších výhod hostelu. V podstatě jde o lepší a luxusnější hostely. Celý trend se rozvinul z potřeb cestovatelů, kteří mají na paměti při cestách do různých koutů světa svůj rozpočet, ale zároveň nechtějí počítat šváby pod postelí v ušmudlaném pokoji plném chrápajících baťůžkářů. Jednoduše chtějí za dobrou cenu najít příjemné a zajímavé místo, kde se dá pohodlně přespat.…

Články

Lisabon – tramvaje, kopce a surf

Co si průměrný Čech vybaví při vyslovení názvu Lisabon? Půjčku od EU? Slunce? Fado? Ať je to cokoli, já už si navždycky budu vybavovat krásné výhledy, nekonečné množství kopců a mé zmrzlé kotníky při „surfování“ (surfování to nebylo, ale tak to nazýval instruktor, když jsem mu za lekci platila 25 eur). Teplo. Tak strašně očekávané a skvělé teplo. Příslib toho, že se tohohle luxusu brzy dočká i Česká republika, ne jen Portugalsko. To je to, na co jsem se těšila, a vypadalo to i nadějně – slunce svítilo, slabá klimatizace na letišti slibovala úpal. Všechno dobré, pak ale kde se vzal, tu se vzal, vítr…