Novozélandský ostrov Waiheke - ráj pro umělce milující víno

Getty Images

Mezi největším novozélandským městem Aucklandem a Coromandelským poloostrovem se nachází něco kolem padesáti ostrůvků, z nichž jeden z nich se nazývá Waiheke a je ideálním místem, kam si zajet odpočinout od městského života v Aucklandu, posedět u sklenky výtečného vína či jen tak relaxovat na jedné z krásných pláží, které patří mezi největší lákadla tohoto ostrova.

Dostanete se sem během 40 minut trajektem z Aucklandu v ceně asi 40 NZD na osobu za zpáteční jízdenku, což je poměrně dost. Pokud budete mít štěstí, můžete po cestě zahlédnout třeba i delfíny, nám se však nepoštěstilo. Když jsme se přiblížili k ostrovu, byli jsme nadšeni pohledem na smaragdové vody omývající skalnaté zátoky. Na návštěvu ostrova jsme si však nevybrali úplně nejlepší den, bylo to v druhé polovině března a počasí bylo dost chladné a sychravé, takže když jsme vystoupili z trajektu, byli jsme zklamaní, že pravděpodobně nevyužijeme žádnou z lákavě vypadajících pláží.

Ostrov má rozlohu 93 km čtverečních a do města Waiheke to z výlezu z trajektu zase tak blízko není, takže jsme si asi hodinu počkali na autobus, který nás dovezl do města, kde jsme si pak za nekřesťanské peníze půjčili elektrická kola. V nabídce byla i kola normální, ale když jsme se porozhlédli a viděli všude ty obrovské kopce, vytušili jsme, že by to nebyl nejlepší nápad a udělali jsme dobře. Projížďka na elektrickém kole byla skvělá a díky ní jsme si ušetřili spoustu času a námahy.

TIP: Vydejte se na ostrov Pána Prstenů a poznejte méně navštěvovaná místa na jednom ze zájezdů na Nový Zéland. Zájezd Nový Zéland mini na 10 dní pořídíte už za 49 500 Kč.

Město Waiheke samo o sobě na první pohled není vůbec zajímavé, na druhý pohled už nevím, protože mě nenadchlo tak, abych se rozhodla ho více prozkoumat. Na venkovních zahrádkách posedávali bohatí novozélandští důchodci a také bohémští umělci, kteří zde čerpají inspiraci k tvorbě svých děl. Předražené obchůdky vás lákají k návštěvě a utrácení peněz, restaurace k posezení nad některou z místních lahůdek a galerie k nasátí místního uměleckého ducha. My však raději na kole vyrazili na průzkum ostrova a hlavně jeho vinic.

Nabídka je pestrá, na ostrově je něco kolem 20 vinařství a my se stavili téměř všude. Hlavním důvodem nebyla ani tak naše láska k vínu, ale snažili jsme se tu sehnat práci. Pro mě byly vinice to nejkrásnější na ostrově. Představte si, že sedíte na zahrádce na kopci s výhledem na oceán a rozlehlé vinice, přitom usrkáváte ze sklenice plné toho nejlepšího červeného bordeaux či špičkového rosé a přikusujete k tomu některých ze sýrů či klobás. A že ty výhledy a vína stojí za to!

Během projíždění mezi jednotlivými vinicemi jsme se občas zastavili na některé z vyhlídek a užívali si ten klid, rušený pouze některým z mnoha druhů ptáků, kteří zde poletují. Ostrov vám nestále dává na odiv, že se opravdu jedná o místo, kde žijí multimilionáři ve svých přepychových vilách a plují na luxusních jachtách, které kotví u místních pláží.


Už se pomalu blížil večer a s ním také brzké vyplutí našeho trajektu a tak přišel čas vrátit elektrické kolo. Autobus nás však neodvezl až k trajektu, pouze nás přiblížil, takže nám nezbylo nic jiného než běžet a doufat, že běžíme na správné místo, protože míst, ze kterých vyplouvají trajekty, je tu více, konkrétně dvě. Nakonec jsme trajekt včas stihli a cesta zpět byla naprosto úchvatná, protože v ten den byl jeden z nejkrásnějších západů slunce, které jsem v životě viděla. Pohled z lodi na příbližující se Auckland ozářený těmi nejkrásnějšími barvami, do toho šplouchání vln a příjemné uvolnění po skvělém výletu...už to snad ani nemohlo být lepší.

Ostrov bych určitě doporučila všem romantickým duším, které si rády vychutnají kvalitní víno a nevadí jim, že je krapet dražší a také těm, kteří potřebují načerpat novou energii. Určitě nebudete litovat!

Chystáte se na Nový Zéland na vlastní pěst? Pronajměte si auto nebo obytný vůz na Novém Zélandu a procestujte jej křížem krážem. 

Zaujala Vás popisovaná destinace, chtěli byste se dozvědět víc a získat podrobnější informace týkající se Nového Zélandu? V e-shopu najdete tištěného průvodce Lonely Planet Nový Zéland. 

Nový Zéland LP
Byli jste na výletě, dobrodružné cestě či třeba stáži a rádi byste o tom řekli světu? Sdílejte své zážitky z cest s dalšími cestovateli přímo zde na webu anebo na Facebooku Lonely Planet Česká republika.

Napsal: Jiří Houdek - CK GO2

Předchozí článek

Ostrý S' - čchuan - objevte typickou čínskou provincii

Další článek

Představujeme Yellowstone & Grand Teton NP

Související články

Články

Západním pobřežím Jižního ostrova Nového Zélandu

Jižní ostrov Nového Zélandu je nejkrásnější místo na světě. Hory, jezera, řeky, vodopády, fjordy, ledovce... pro milovníky přírody to pravé! Po 10 dnech cestování po Novém Zélandu ve vypůjčeném autě po východní, střední a jižní části Jižního ostrova Nového Zélandu jsme se dostali na západní pobřeží Jižního ostrova. Naším dalším cílem po rušném Queenstown a úžasném Puzzling World ve Wanace je Národní park Mt. Aspiring. Národní park Mt. Aspiring – ledovec Rob Roy Glacier Vydáváme se autem z Wanaky po silnici Mt.Aspiring Road směr carpark, výchozí bod dalšího dne. Po 20km končí asfalt, začíná zóna asi 20 přejezdů přes kraví překážky a co nás dál čeká? 30 km gravel (štěrk)! Po kilometru Filip začíná zuřit a neví, jak…

Články

Trekování pod dohledem Mt. Cook, Nový Zéland

Mt. Cook (3 724 m), nejvyšší hora Nového Zélandu, pokrytá ledovcem, je vhodná pro výstup spíše zkušených a vybavených horolezců, avšak hluboko u jejího úpatí se klikatí údolí řeky Hooker (Hooker Valley), které nabízí údajně nejkrásnější jednodenní trek na Zélandu. Zvládnout se dá prakticky v jakékoli kondici, pro ty aktivnější se pak najdou i náročnější horská dobrodružství v okolí. Procházka na nedělní odpoledne Výchozím bodem do Hooker Valley je buď přímo vesnice Aoraki/Mt. Cook, nebo vhodnější parkoviště White Horse Hill, kde najdete i vybavený kemp (10 NZD/os.). Trasa od parkoviště k ledovcovému jezeru Hooker a zpět stejnou cestou, měří 10 km a průměrnému chodci by měla trvat…

Články

Na návštěvě u Hobitů - Nový Zéland

Pohádková vesnička a neslavnější filmové místo Pána Prstenů. Pojďme se na chvíli společně zatoulat do smyšleného světa. Do světa Hobitů! Co je vlastně Hobbiton a jak vznikl?  Když se řekne Nový Zéland všem se pravděpodobně vybaví jeho jedinečná příroda, která hrála nemalou úlohu ve slavné trilogii Pána Prstenů nebo Hobita. To ve svém názvu nese i nejslavnější místo Nového Zélandu právě z hlediska těchto filmů. Hobbiton, nebo česky…

Články

Nový Zéland - putování tam a zase zpátky

"Mami, mám pro tebe jednu dobrou a jednu špatnou zprávu," oznámila jsem doma v březnu 2017. "Na to Bali nakonec nejedu, to máš radost, že? Ale poletím ještě dál, jen si musím počkat 9 měsíců." Moje maminka je z mých cest vždycky nervózní, takže zaměnu letu na Bali za Nový Zéland nepřijala s nadšením. Prý by radši 9 měsíců čekala na něco jiného... Zato já jsem se už nemohla dočkat. Země Pána Prstenů a Hobita je skoro na dosah ruky. Jen se 275x vyspat a už se poletí. “Země dlouhého bílého oblaku”, jak jí přezdívají původní obyvatelé Maorové (v původním jazyce Aotearoa), byla na mém cestovatelském žebříčku na jeho samém vrcholku. Zpáteční letenka…