Nejlepší místa, která navštívit v únoru 2024

Getty Images

Únor je sice nejkratší měsíc v roce, přesto můžete jeho 28 dní bohatě využít k cestování.

Užijte si karibské pobřeží Kolumbie v únoru © Jupiterimages / Getty Images

Bez ohledu na to, zda potřebujete poklidný odpočinek po rušném období prázdnin a dovolených, nebo vzrušující dobrodružství, abyste získali energii do nastávajícího roku, určitě na vás čeká nějaká perfektní destinace. Uvádíme několik oblíbených míst, kam vyrazit v únoru. 

Kde jsou nejlepší místa, kam v únoru vyrazit za divoce žijícími zvířaty a přírodou?

Louka Zanoaga v Rumunsku, stovky monarchů stěhovavých v Michoacánu v Mexiku a pohled na žirafu na safari v Tanzanii © iStock; Shutterstock; Getty Images

Karpaty, Rumunsko
Proč teď? Sledujte vlky a rysy v zasněžené divoké přírodě.
V rumunské části Karpat je konec zimy obdobím páření vlků a rysů. Nyní je ten pravý čas k jejich stopování zasněženou divočinou národního parku Piatra Craiului pod vedením zkušeného místního průvodce, se kterým se naučíte číst stopy a sledovat putování těchto nepolapitelných predátorů, když hledají družky. 

Michoacán, Mexiko
Proč teď? V lesích jedlí posvátných v mexickém státě Michoacán uvidíte vzlétnout miliony monarchů stěhovavých. 
Navštivte lesy státu Michoacán za slunného únorového rána a stanete se svědky úžasné podívané, kdy se do vzduchu vznesou obrovské mraky monarchů stěhovavých. Každou zimu migruje až miliarda těchto neuvěřitelných motýlů tisíce kilometrů ze severovýchodu Severní Ameriky do teplejších krajů Mexika – zejména do lesů jedlí posvátných v Michoacánu, z nichž některé jsou dnes chráněné jako Biosférická rezervace monarchy stěhovavého.  Za nejhustšími hejny monarchů se vydejte do oblasti El Rosario nebo Sierra Chincua.

Tanzanie
Proč teď? Uvidíte statisíce pasoucích se pakoňů.
Únor je skvělou dobou k prozkoumání severní Tanzanie, kdy zdejší pláně přecházejí stáda pakoňů a zeber. Cestou spásají nízkou trávu v jižním národním parku Serengeti, aby se zásobili kaloriemi před porodem, k němuž obvykle dochází v první polovině února.

Kde jsou nejlepší místa, kam v únoru vyrazit za jídlem a pitím?

Proslulý montrealský bagel, vinice v Argentině a restované žabí maso s jarní cibulkou v hliněném kastrolku v Singapuru © Stocksy; iStock

Montreal, Kanada
Proč teď? Zahřejte se jídlem v kulinářském centru Québecu.
V únoru je v Montrealu opravdu chladno, ale město se svému podnebí přizpůsobilo, stejně jako jeho gastronomická scéna. Kalorie navíc, které k fungování při těchto mrazivých teplotách budete potřebovat, vám poskytnou klasická jídla: montrealské bagely a sendviče s uzeným masem – a (samozřejmě) poutine. Montreal je však etnicky rozmanitější než kdy jindy a podobně rozmanitá je i jeho kulinářská nabídka. Ochutnat zde můžete korejské smažené kuře, haitský pokrm griot (smažené marinované vepřové maso), syrský kibbeh a mnoho dalšího.

Mendoza, Argentina
Proč teď? V argentinské Mendoze vyrazte do některého z vinných sklípků, kde si v neuvěřitelné krajině vychutnáte kvalitní červené víno malbec. 
Únor je nejopojnější dobou k návštěvě srdce argentinské vinařské oblasti. Regionu vévodí vinice – každý svah je pokrytý řadami vinné révy – a v horkém, slunečném únoru budou obtěžkané hrozny, jak se blíží březnová sklizeň. Vládne tu sváteční atmosféra, kdy každá bodega (a je jich tu kolem 900) nabízí prohlídky, ochutnávky a oslavy. Dobrou základnou je město Mendoza, plné zeleně a poseté okouzlujícími náměstími.

Singapur
Proč teď? Poznávejte singapurské lahůdky v pulzujících centrech pouličních prodejců. 
V Singapuru je po celý rok zaručené teplé počasí s poměrně stálou průměrnou teplotou 27 °C. Únor je však jedním z nejsušších měsíců v roce, a pokud přijedete po lunárním Novém roce (státním svátku), není tu nijak bláznivě rušno. Hlavním důvodem k návštěvě však může být singapurská kuchyně. V levných jídelnách tržnic nabízejí stánkaři skutečně fenomenální jídla, zatímco špičkové restaurace se stále zlepšují. Ochutnejte chilli kraba, pikantní kari rendang a celou řadu pokrmů nonya, jimiž je singapurská kuchyně proslulá. 

Kde jsou nejlepší místa, kam v únoru vyrazit za kulturou?

Velká mešita šejka Saída v Abú Dhabí a tanečnice v karnevalové masce při Diabladě v Bolívii © iStock

Spojené arabské emiráty
Proč teď? Užijte si směsice slunce, písku, nakupování a kulturních zážitků.
V tomto poměrně příjemném měsíci, kdy se denní teploty pohybují kolem 24 °C, čekají na odhalení svých krás Spojené arabské emiráty. Neomezujte se pouze na turistická střediska v Dubaji: vyhledejte písečné pláže, jako je Al Sufouh (Black Palace Beach), Chór Fakkán, Džebel Alí nebo Dibba v emirátu Fudžajra. Odpočinek na pláži prostřídejte trochou kultury: prohlédněte si historické centrum a pevnosti oázového města Al Ajn, seznamte se s deseti tisíciletími dějin v rozlehlém Archeologickém centru Mleiha a navštivte prvotřídní muzea a galerie ve městech Šardžá a Abú Dhabí, jako je Louvre a Guggenheim. 

Bolívie 
Proč teď? Zatančete si s ďábly během nejdivočejších jihoamerických slavností.
Když se v únoru vydáte do Orura v Bolívii, počítejte s tím, že se promáčíte. Nejen proto, že je období dešťů (a tak byste měli očekávat silné lijáky). Spíše však proto, že se během karnevalu, který se koná týden před půstem, pořádá obrovská vodní bitva, stejně jako velkolepé průvody, jejichž vrcholem je Diablada neboli „tanec ďáblů“, kterého se účastní desítky tanečních souborů v pestrobarevných kostýmech. Karneval v podobně kaleidoskopickém stylu slaví i jiná bolivijská města, například Tarija a Santa Cruz. 

Kde jsou nejlepší místa, kam v únoru vyrazit za dobrodružstvím?

Koupání u kolumbijské pláže Playa Cristal a běžecké lyžování v Jackson Hole ve Wyomingu © Nadège Mazars/Lonely Planet; Getty Images

Karibská Kolumbie
Proč teď? Objevte dávno ztracené město uprostřed pobřežních hor.
Komplex starověkých náměstí a kamenných teras ležel ukrytý v džungli vysoko v kolumbijském národním parku Sierra Nevada de Santa Marta téměř čtyři staletí: město nazývané zdejšími domorodci Teyuna (což znamená „Matka příroda“) a dnes známé jako Ciudad Perdida – „Ztracené město“. Objeveno bylo v sedmdesátých letech minulého století a jediný způsob, jak se k tomuto výjimečnému místu dostat, představuje čtyř- až šestidenní trek vlhkou džunglí, včetně cesty zpět dlouhý 51 km, který vrcholí zdoláním přibližně 1 200 kamenných schodů od řeky Buritaca – je to náročné, ale nesmírně obohacující dobrodružství. Únor je obzvlášť příjemný měsíc k návštěvě kolumbijské karibské oblasti. Zpravidla zde bývá méně návštěvníků (a nižší ceny) než v prosinci nebo v lednu a vánek na pobřeží poskytuje vítanou úlevu od celoročního vedra.

Wyoming
Proč teď? Zalyžujte si na zasněžených svazích Wyomingu, než si zahřejete zkřehlé prsty u geotermálních gejzírů a pramenů.
Když kovbojský stát zahalí sníh, dějí se věci. Lyžaři a snowboardisté v Tetonských horách si kvůli strmým svahům a skvělému prašanu (od ledna do února je nejsušší a nejhlubší) zamilují středisko Jackson Hole, přezdívané „The Big One“ („To velké“). Dále na sever vás v Yellowstonském národním parku čeká úplně jiný druh vzrušení. Zatímco v létě praská ve švech pod náporem turistů, v zimě se vyprázdní. Silnice v národním parku se uzavřou a jediné možnosti, jak si ho prohlédnout, zahrnují speciální autobus do sněhu, sněžný skútr, běžecké lyže nebo sněžnice. Z gejzírů a horkých pramenů stoupá v ledovém vzduchu pára a v termálních oblastech se shromažďují zvířata, aby se zahřála. 

Kde jsou nejlepší místa, kam v únoru vyrazit za odpočinkem? 

Kriangkrai Thitimakorn v Kambodži a výhled na sopečné vrcholy Velký a Malý Piton na ostrově Svatá Lucie © Getty Images; Lonely Planet

Kambodža
Proč teď? Kambodža má příjemně suché počasí a mírné teploty – ideální podmínky pro cestování po zemi. 
Odpočiňte si na zlatých plážích  Sihanoukville, navštivte plovoucí vesnice Tonlé Sap a vyhraďte si několik dní k prohlídce památek Angkoru. Po celé Kambodži je v únoru suché a nádherné počasí. Je tepleji než v předchozím období sucha (od října do ledna), ale ještě není parno, a tak je tento měsíc ideální k prohlídce rozsáhlého chrámového komplexu v Angkoru, zapsaného na seznamu světového dědictví UNESCO. 

Svatá Lucie 
Proč teď? V tomto chladnějším, sušším měsíci zkombinujte romantiku s odpočinkem – a možná i s čokoládou. 
Mezi karibskými destinacemi, které soupeří o „nejromantičtější“ korunu, má Svatá Lucie několik obzvlášť záviděníhodných rysů: množství vynikajících luxusních letovisek s výhledem na nádherné pláže s bílým pískem, omývané tyrkysovou, příjemně teplou vodou Karibského moře, a dlouhou tradici kakaových plantáží, podněcující vášeň pro čokoládu, která v posledních letech znovu vzplanula. Únor, kdy je vzduch nejchladnější a nejsvěžejší, je tou pravou dobou, kdy si Svatou Lucii a její krásy lahodící smyslům zamilujete.

Zaujaly Vás popisovaná destinace, chtěli byste se dozvědět víc a získat podrobnější informace? V e-shopu najdete tištěné průvodce. 

Byli jste na výletě, dobrodružné cestě či třeba stáži a rádi byste o tom řekli světu? Sdílejte své zážitky z cest s dalšími cestovateli přímo zde na webu anebo na Facebooku Lonely Planet Česká republika.

Napsal: Lonely Planet

Předchozí článek

19 nejlepších míst na Havaji

Další článek

Letem světem - Ecuador

Související články

Články

Nejlepších dvanáct specialit - zakuste kuchyni v Bangkoku

Pro relativně tak malou zemi je thajská kuchyně ohromně různorodá. Jídlo mění tvar i chutě téměř pokaždé, když překročíte hranice jednotlivých provincií. Bangkok, největší thajské město a zároveň středobod veškerého dění stran lidí a jídla, není výjimkou této rozmanitosti a sám se pyšní svou vlastní charakteristickou kuchyní. Lidé v Bangkoku mají obzvlášť rádi sladké chutě a mnoho jídel zahrnuje sladkovodní ryby, vepřové maso, kokosové mléko a palmový cukr - běžné přísady na talíři v centrálním Thajsku. Snadný přístup k moři přináší také bohatství mořských plodů. Přistěhovalci z jižní Číny již po staletí ovlivňovali thajskou…

Články

10 nejlepších dětských dobrodružství v Londýně

Neobvyklá lákadla a známé atrakce Londýna mohou být stejně tak příjemné pro děti jako pro jejich rodiče. Poznávání města s rodinou může přinést spoustu fajn zážitků a aktivit. A můžete je poznat a užít si je, i když ještě děti nemáte. 1. Tanec Tanec, poslech hudby a zábava s tím spojená je nezbytnou součástí londýnské scény. A obyvatelé města se této zábavy kvůli dětem nevzdají. Navštivte rodinné koncerty, kde děti společně se svými rodiči protancují za živých rytmů celé nedělní odpoledne. To jsou místa, kde se děti společně se…

Články

Best in Travel 2024

Při příležitosti 50. výročí Lonely Planet přinášejí naši experti své tipy, jak tuto událost oslavit návštěvou některých z top 50 zemí, regionů, měst a udržitelných i cenově nejvýhodnějších destinací. TOP 10 ZEMÍ Mongolsko Cestovatelům, kteří hledají otevřené prostory, dobrodružství a kulturu, má Mongolsko rozhodně co nabídnout. Hlavní město je plné protichůdných kontrastů, je rozlehlé, plné lidí a jedinečných zajímavostí. Mongolsko, vměstnané mezi Rusko a Čínu, může vzhledem k současné geopolitické…

Články

10 nejlepších zážitků z Tbilisi

Hlavní město Gruzie, podmanivá směsice evropských a asijských vlivů, je kompaktní a překvapivá destinace, kterou si snadno prohlédnete za několik dnů. Křivolaké uličky, jež se klikatí ze Starého Města u řeky, vedou k velkolepé pevnosti na vrcholku kopce a majestátní třídy a historické památky doplňuje působivá současná architektura. Zdejší restaurace a trhy přinášejí to nejlepší z celého regionu. Uvádíme deset zážitků, které byste si na svém výletě…