Na návštěvě u Hobitů - Nový Zéland

© Lonely Planet

Pohádková vesnička a neslavnější filmové místo Pána Prstenů. Pojďme se na chvíli společně zatoulat do smyšleného světa. Do světa Hobitů!

Co je vlastně Hobbiton a jak vznikl? 

Když se řekne Nový Zéland všem se pravděpodobně vybaví jeho jedinečná příroda, která hrála nemalou úlohu ve slavné trilogii Pána Prstenů nebo Hobita. To ve svém názvu nese i nejslavnější místo Nového Zélandu právě z hlediska těchto filmů.

Hobbiton, nebo česky Hobitín se nachází u městečka Matamata na Severním ostrově Nového Zélandu v srdci oblasti Waikato. I pro nás to patřilo k místům, které člověk musí vidět a určitě bychom si vyčítali opustit tento ostrov bez jeho návštěvy. Hobbiton se nachází na soukromé ovčí farmě jménem Alexander o rozloze 1250 akrů s výhledem na Kaimaiské útesy.

Hobbiton_1

Když režisér hledal místo pro natáčení právě tady našli největší podobnost, kterou autor popsal ve své knize a tak Hobbiton našel domov. Byl vybudován právě kvůli natáčení Pána Prstenů na rozloze asi 12 akrů. Zahrnoval 39 hobitích děr a při natáčení a stavění této kulisy byly zavedeny přísné bezpečností podmínky. Okolní oblasti zůstaly nedotčené. Prohlídky zde začaly v roce 2002. V roce 2009 se tady štáb vrátil a pokračoval v natáčení Hobbita. Po tomto filmu za sebou zanechali krásný movie set. Tak jak ho vidíte ve filmu, tak ho můžete vidět dnes i se 44 hobitími děrami. Jako bonus byla v roce 2012 otevřena i hospůdka The Green Dragon. 

Hobbiton_2

Jak to funguje? 

Pro náš výlet do Středozemě jsme se rozhodli v měsíci květnu, takže hodně po sezóně v očekávání ne tak velkého návalu turistů. Opak byl ovšem pravdou a je tedy zcela jedno, kdy se tady vydáte. Pokud chcete navštívit toto slavné místo je dobré si to předem rezervovat na internetových stránkách. Vstupné je 79$ za osobu. Tato možnost je nejběžnější, ale nabízí se taky zájezd z Rotoruy odkud se cena i s dopravou pohybuje na 114$. Můžete si dokonce objednat i soukromou prohlídku, které taky ale odpovídá cena. Ta je i tak předražená, ale určitě se jedná o jednu z nejnavštěvovanějších atrakcí Nového Zélandu. Láká ročně tisíce turistů z celého světa a stává se tak zážitkem na celý život.

Hobbiton_3

Velká Hobbiton tour může začít 

Vzhledem k tomu, že Hobbiton se nachází na soukromém pozemku, z parkoviště Vás hromadně odveze autobus i s průvodcem. Cílem je tedy minimalizovat počet jedoucích dopravních prostředků do ,,vesničky". Je vhodné být na místě o pár desítek minut předem kvůli davům turistů a vyzvednutí Vašich lístků. Tato expedice do filmového zákulisí trvá cca 2 hodiny i s 10minutovou jízdou v autobuse.

Hobbiton_4
Při této tour se dozvíte spoustu informací z natáčení a to určitě potěší především nadšené fanoušky tohoto filmu. Nevýhodou je, že po celou dobu se musíte držet své skupiny a my tak nevěnovali dostatečnou pozornost vyprávění průvodce. Důležitější pro nás bylo snažit se udělat co nejvíce hezkých fotek bez lidí nebo pořídit záběry do našeho videa, na které se můžete podívat tady.

Hobbiton_5
Na každém něčím významném místě se průvodce zastavuje, aby poreferoval nějaké ty zajímavosti z natáčení a vysvětluje jak vlastně vzniklo kouzlo filmu. Za Vaší skupinou se řítí další, takže se opravdu dbá na časový harmonogram. Do žádné z hobitích děr není přístup. Jen u některých jsou pootevřená dvířka, nakouknout tak můžete, ale je to spíše naaranžované na fotku.

Hobbiton_6
Uprostřed Hobbitonu se rozprostírá rybníček, kde se odehrávaly určité scény. Všechno je tady krásně naaranžované a i ty nejmenší detaily jsou skvěle promyšlené. Umělé dýně, visící prádlo na šňůře, vysázené květiny nebo stolečky s jídlem. Krásné chodníčky s dřevěnými můstky přidávají taky na pohádkové dokonalosti. Na mini louce, kde ve filmu probíhaly oslavy jsou stále k vidění ozdobné praporky a lampiony. Můžete si tady vyzkoušet chůzi na chůdách nebo vrhání podkovy.

Hobbiton_7
Závěrem prohlídky je ne dlouho zpřístupněná a světoznámá hospůdka The Green Dragon, ve které se můžete občerstvit speciálně vařeným pivem nebo nealkoholickým ciderem a nasávat u krbu filmovou atmosféru alespoň na pár chvil. Do této hospůdky vede cesta už jen přes kamenný mohutný most kolem nádherného mlýna. I přes svou komerci se výlet do Středozemě pro nás stal jedním z nejsilnějších zážitků z Nového Zélandu. 

Hobbiton_8

Autoři článku a fotografií - Barbora Martináková a Marek Rybář - společně vyrazili na dlouhou dobu do světa. Jejich první destinací se stal právě Nový Zéland. Jejich další dobrodružství můžete sledovat také na FB Travelife - M&B kolem světa.

Zaujala Vás popisovaná destinace, chtěli byste se dozvědět víc a získat podrobnější informace týkající se Nového Zélandu? V e-shopu najdete tištěného průvodce Lonely Planet Nový Zéland. 

Nový Zéland LP
Byli jste na výletě, dobrodružné cestě či třeba stáži a rádi byste o tom řekli světu? Sdílejte své zážitky z cest s dalšími cestovateli přímo zde na webu anebo na Facebooku Lonely Planet Česká republika.

Booking.com
Napsal: TraveLife - M&B kolem světa

Předchozí článek

Bombaj v sedmi vírách

Další článek

Tři místa, kam na Bali raději nejezdit

Související články

Články

Západním pobřežím Jižního ostrova Nového Zélandu

Jižní ostrov Nového Zélandu je nejkrásnější místo na světě. Hory, jezera, řeky, vodopády, fjordy, ledovce... pro milovníky přírody to pravé! Po 10 dnech cestování po Novém Zélandu ve vypůjčeném autě po východní, střední a jižní části Jižního ostrova Nového Zélandu jsme se dostali na západní pobřeží Jižního ostrova. Naším dalším cílem po rušném Queenstown a úžasném Puzzling World ve Wanace je Národní park Mt. Aspiring. Národní park Mt. Aspiring – ledovec Rob Roy Glacier Vydáváme se autem z Wanaky po silnici Mt.Aspiring Road směr carpark, výchozí bod dalšího dne. Po 20km končí asfalt, začíná zóna asi 20 přejezdů přes kraví překážky a co nás dál čeká? 30 km gravel (štěrk)! Po kilometru Filip začíná zuřit a neví, jak…

Články

Nejpoutavější nové turistické atrakce

Myslíte, že už jste viděli všechno? Tak si na svůj seznam připište tyhle neuvěřitelné nové zážitky, které si můžete dopřát od roku 2018. Ve stopách nindžů, Japonsko Japonsko se chystá pokračovat v oživování starobylého nindžovského umění pestrou nabídkou aktivit, které budou zahájeny v roce 2018. Návštěvníci si budou moci vybrat ze dvou zájezdů specializovaných na tradici bojovníků nindža, při kterých budou ubytováni na slavných místech,…

Články

Trekování pod dohledem Mt. Cook, Nový Zéland

Mt. Cook (3 724 m), nejvyšší hora Nového Zélandu, pokrytá ledovcem, je vhodná pro výstup spíše zkušených a vybavených horolezců, avšak hluboko u jejího úpatí se klikatí údolí řeky Hooker (Hooker Valley), které nabízí údajně nejkrásnější jednodenní trek na Zélandu. Zvládnout se dá prakticky v jakékoli kondici, pro ty aktivnější se pak najdou i náročnější horská dobrodružství v okolí. Procházka na nedělní odpoledne Výchozím bodem do Hooker Valley je buď přímo vesnice Aoraki/Mt. Cook, nebo vhodnější parkoviště White Horse Hill, kde najdete i vybavený kemp (10 NZD/os.). Trasa od parkoviště k ledovcovému jezeru Hooker a zpět stejnou cestou, měří 10 km a průměrnému chodci by měla trvat…

Články

Nový Zéland - putování tam a zase zpátky

"Mami, mám pro tebe jednu dobrou a jednu špatnou zprávu," oznámila jsem doma v březnu 2017. "Na to Bali nakonec nejedu, to máš radost, že? Ale poletím ještě dál, jen si musím počkat 9 měsíců." Moje maminka je z mých cest vždycky nervózní, takže zaměnu letu na Bali za Nový Zéland nepřijala s nadšením. Prý by radši 9 měsíců čekala na něco jiného... Zato já jsem se už nemohla dočkat. Země Pána Prstenů a Hobita je skoro na dosah ruky. Jen se 275x vyspat a už se poletí. “Země dlouhého bílého oblaku”, jak jí přezdívají původní obyvatelé Maorové (v původním jazyce Aotearoa), byla na mém cestovatelském žebříčku na jeho samém vrcholku. Zpáteční letenka…