Na jih Španělska za sluncem mimo sezónu

Tereza Šimůnková

Vyměnit pár studených zimních dnů za týden na slunci u moře pomůže doplnit vitamín D, zlepšit náladu nebo také ekzém. A tak jsme během posledních dvou let začali poznávat španělskou Andalusii mimo letní sezónu.

Z ČR se tam dá letět do Malagy nebo Alicante a to mnohdy levněji z letišť jako Vídeň nebo Vratislav. My jsme dokonce jednu cestu absolvovali tak, že tam jsme letěli do Malagy, půjčili si auto, které pak vrátili v Alicante, odkud jsme letěli zpět.

Příjemný ruch Marbelly

V Malaze ani Alicante jsme ale nezůstali, máme radši menší města. Nejdříve jsme zavítali do Marbelly. V Marbelle jsme bydleli v historickém centru, což velmi doporučím. Ráno zajdete do pekárny pro čerstvé pečivo, večer na dobrou večeři v postranní uličce a domů to je jen pár kroků. Na pláži jste taky hned, zejména pokud jste běžci a jdete se provětrat při západu slunce. To se tam shromažďují mladí i staří, na promenádě je rušno.

Do Marbelly jezdí boháči, ale to neznamená, že tam najdete pouze luxusní podniky. Zároveň se dá vyrazit na výlet do přírody do kopců severně od města nebo do vesničky Istán. V Marbelle jsme v lednu měli krom jednoho upršeného dne sluníčko a oblečení dlouhá sukně a tričko s mikinou v záloze. Do moře vlezl málokdo, ale rozhodně příjemnější než se otužovat ve Vltavě.

Výměna domovů v městečku Almería

Dalším místem v Andalusii, kde jsme strávili velikonoční týden, byla Almería. Tentokrát to bylo jiné, protože jsme nebydleli v hotelu, ale v bytě španělské rodiny, která si s námi vyměnila domov. Zatímco my jsme si žili jako místní ve Španělsku, oni poznávali Prahu.

Byla to naše třetí výměna přes Home Exchange a i do třetice vše proběhlo v pořádku a my byli nadšení. Díky výměně šetříme peníze za hotel a zároveň náš domov nezeje prázdnotou, když cestujeme. Trochu nepříjemné je, že vzájemná výměna domovů zahrnuje také úklid. Jednak musíte před odjezdem uklidit váš domov pro rodinu, která jede k vám, a to samé pak udělat při odjezdu z domova, kde jste byli hosty vy. Ale i to se dá vyřešit zaplacením uklízečky. Důležité je, že bydlíte mezi místními v plně vybaveném bytě/domě, což zejména s dětmi je výhoda - nové hračky.

Výměna domovů nemusí být pouze vzájemná. Stačí nasbírat tzv. guest points a můžete někam vyrazit a platit těmito body. Ty získáte tím, že někdo přijede k vám, zatímco vy k němu nejedete - jste třeba na dovolené v hotelu nebo zkrátka pryč.

Španělské Velikonoce

V Almeríi jsme o Velikonocích zažili jejich tradiční průvody kajícníků, kdy z kostela vynesou sochu nebo sousoší Marie, Ježíše a svatých a nesou je v doprovodu hudebníků do katedrály a pak zpět. Socha je velmi těžká, a tak se každou chvíli zastavují, aby dočerpali síly na napili se vody. Průvod může trvat klidně celý den nebo od večera do půl druhé ráno.

Kam na výlet v okolí Almeríe

Kolem Almeríe doporučuji zajet na tapas do městečka Roquetas del Mar. Poté do horských vesnic, například Velefique. Tam se ztraťte v úzkých uličkách. A v neposlední řadě do přírodního parku Cabo del Gata-Nijar. Tam bude zejména o víkendu plno, a tak hned ráno dejte na kávu v San José a než se tam navalí turisté, přejeďte do Rodalquilar. Ten se proslavil rozvěšenými obrazy na fasádách domů. Cestou si vychutnejte svačinu na vyhlídce La Amatista. 

O Velikonocích jsme v Almeríi měli 15-22 stupňů a chodili v letním oblečení. Dva dny bylo chladněji, na mikinu. Bylo to i na koupání, ale o plných pláží se rozhodně nedá mluvit. Pokud tedy přemýšlíte, kam za sluncem v zimě, a netrváte na vedrech, Andalusie je dobrou volbou. Název regionu Costa del Sol mluví sám za sebe, celých 325 dní ročně tam svítí!

Autorka článku a fotografií Tereza Šimůnková o sobě: „Překvapení a spontaneita jsou mé způsoby objevování. S manželem si dáváme letenky jako překvapení, kdy ten druhý neví, že letí, natož kam. Měníme si domovy s cestovateli, a díky tomu poznáváme nová místa jako místní, zatímco oni u nás obdivují Prahu. Už dva roky cestujeme ve třech s naším synem. Žila jsem na Zélandu, Madeiře, Maltě, Portu a v Bretani. Mezi nejzajímavější cesty patří Guatemala, Sýrie, Ekvádor, Írán a Kazachstán. Píšu o tom na svém blogu Cestujzababku.cz a zde můžete také sledovat naše další cesty.“

Byli jste na výletě, dobrodružné cestě nebo třeba na stáži a rádi byste o tom řekli světu? Sdílejte své zážitky z cest s dalšími cestovateli přímo zde na webu anebo na Facebooku Lonely Planet Česká republika.

 

Napsal: Tereza Šimůnková

Předchozí článek

Představujeme - Skandinávie

Další článek

Devět mokřadů ideálních na pozorování zvířat

Související články

Články

Ceuta a Melilla – španělské exklávy na severu Afriky

Pokud se vydáte poznávat krásy Maroka, rozhodně by vám na vašich cestách neměly uniknout ani dvě exklávy Ceuta a Melilla ležící na severu této africké země. Působí totiž trochu jako zjevení a dalo by se říct, že ač každý z nás pravděpodobně již byl ve Španělsku, tyto dva svobodné přístavy se přeci jen trochu vymykají všem zaběhnutým pravidlům. Být totiž na africkém kontinentu, ale přitom být na území Evropské unie, to se vám nikde jinde nepodaří. Pohled do historie Z historického hlediska mrzí ztráta těchto dvou území marocké království dodnes. Není divu, jak Ceuta, tak Melilla jsou po staletí důležitými středomořskými přístavy. Věděli to jak Kartaginci, tak Římané, tak Arabové. Ti všichni se zde v minulosti vystřídali. V případě Ceuty bylo…

Články

Neznámé Španělsko: autem po Extremaduře

Často přehlížená a podceňovaná Extremadura je ve skutečnosti jednou z nejúžasnějších oblastí Španělska, přitažlivou směsicí historických událostí, jež ovlivnily celý svět, a současných kulinářských požitků. Z této autonomní oblasti, ležící u hranic s Portugalskem, pochází mnoho conquistadorů (dobyvatelů). Extremadura je místem, kde se již dávno zastavil čas. Objevíte zde stará města, zapomenutá v minulosti, rozpadající se hrady, poklidné kláštery, překrásnou krajinu a báječnou regionální kuchyni. Náš sedmidenní itinerář předpokládá, že se do Extremadury vydáte z Madridu, odkud pojedete tři hodiny (300 kilometrů) na jihozápad do města Cáceres. Mohli byste ale také vyrazit ze Sevilly a cestovat na sever, případně ze Salamanky a jet na jih. Nejvhodnější měsíce na cestu jsou duben, květen a září.…

Články

Andaluské perly – města, která okouzlí každého

Na úplném jihu Španělska a na dohled od Afriky leží Andalusie, kam každý rok míří velké množství návštěvníků. Není divu, nejteplejší oblast Evropy je pro mnohé kouskem exotiky v bezpečí evropských standardů. Navíc nabízí unikátní kombinaci úžasných přírodních krás a okouzlujících historických měst, která se vám vepíšou do srdce. Z jejich uliček přímo sálá historie a užijete si v nich skvělou kombinaci památek, kulturního vyžití a jedinečné andaluské gastronomie. Jaká města tedy při toulkách krajem pomerančů a věčného sluníčka rozhodně nevynechat? Malaga Toto tepající město na jižním pobřeží Španělska v sobě má od každého trochu. Je to moderní metropole s necelými dvěma miliony obyvatel, ale také rušný přístav a historické město s křesťanskými i muslimskými památkami. Dopoledne tu můžete strávit poznáváním památek, odpoledne odpočinkem na pláži…

Články

Andalusie - perla jižního Španělska

Andalusie a její významná města zatím nepatří k nejnavštěvovanějších místům v Evropě. Nenechte se však uchvátit pouze španělskou metropolí, Madridem, nebo druhým záchytným bodem, Barcelonou. Využijte příhodné a pohodlné autobusové dopravy či krátkých letů mezi těmito perlami jižní Evropy, vyjdete se až na samotný jih a nebudete litovat. Centra Andalusie Granada, Sevilla, Córdoba a Cádiz jsou velmi významná města Andalusie. Cádiz se od nich mírně liší tím, že je na samotném pobřeží a dodá vám více toho pocitu, že jste opravdu na jihu a u moře. Córdoba je hrdá na svůj monument v podobě podivuhodně postavené mešito-katedrály. Po mnoho…