Miami - pár tipů, jak si jej opravdu užít

Shutterstock

Miami, druhé největší město státu Florida, vypadá již při příletu epicky. Kolem pláží se tyčí vysoké hotely, v centru zase mrakodrapy, průzračná voda vás láká k osvěžení a národní park Everglades ležící pár km od města zase k poznávání. Miami má co nabídnout i při dvoutýdenním pobytu, proto zde rozhodně dny nešetřete.

V Miami zažijete velmi horké, deštivé léto a  teplé, suché zimy. Průměrná teplota vody se i v lednu pohybuje kolem 22 stupňů, takže se nebojte vyrazit na Floridu po vánočních svátcích. V létě teplota vody dosahuje až 29 stupňů, což vás příliš neochladí, a také zde v letním období často řádí hurikány. 


Miami Beach

Miami Beach není jen nekonečně dlouhá pláž, ale dokonce samotné město ležící v okrese Miami-Dade County. Podél oceánu vede nádherná promenáda, takže zvažte vypůjčení in-line bruslí, či skateboardu a užijte si trošku sportu v těchto nezapomenutelných scenériích. 

Na Miami Beach najdete ty nejznámější a nejdražší hotely celého Miami. Zpravidla jde o luxusní hotely s bazény a přístupem na pláž přes promenádu. Pokud cestujete raději nízkonákladovým stylem, pak je vhodné se podívat po ubytování v centru města Miami. 


Everglades National Park

Od roku 1979 je NP Everglades zapsaný v UNESCO. Everglades je známý rozsáhlými mokřady, faunou i flórou. Žijí zde nejen aligátoři, krokodýli, ale také ohrožené pumy. Odhaduje se, že krokodýlů v Everglades žije přibližně 2 000, zatímco aligátorů zde žije až 200 000. Vlhké klima je perfektní pro vysoký výskyt komárů, takže si přibalte repelent. 

Aligátoři ve volné přírodě přitahují miliony lidí ročně, ale je třeba dbát opatrnosti. Sami bez záminky na vás nezaútočí, přestože se budou pohybovat pár metrů od vás. Nutností je ovšem obezřetnost, držet se pouze na vyhrazených stezkách a nevzdalovat se. Po rozlehlém národním parku se dá pohybovat tzv. airboats, neboli vznášedly, které jsou poháněné vrtulí a po mokřadech se pohybují rychlostí kolem 70 km/hod. 

V případě, že dáváte přednost organizovanému výletu do Everglades, pak se podívejte na internetu na jednodenní výlety, kterých je k dispozici velká spousta. Většinou se ceny výletu pohybují kolem 1 000 Kč. 

Skrytý ráj

Pokud se chcete zchladit a pokochat se krásným výhledem, pak rozhodně musíte vyrazit do Venetian Pool. Sladkovodní jezírko o rozloze cca 2 ha leží v samotném městě Miami a otevřeno bylo již v roce 1924! Se svými 820 000 galony vody se řadí Venetian pool na první místo největších sladkovodních bazénů na Floridě. 

Jedná se o areál vytvořený přírodně v jeskynních prostorách. Jeskyně si můžete libovolně proplavat, nebo si vlézt pod vodopád a relaxovat. Voda má přibližně 23 stupňů, což přijde obzvláště v létě vhod. 

V samotném areálu jsou k dispozici slunečníky, lehátka i restaurace s hot dogy, zmrzlinou. Ideální místo pro piknik. Venetian Pool není mezi turisty příliš známý, můžete si tedy užít krásy tohoto jezírka téměř sami. Vstupné činí 15 dolarů. 

Moderní centrum

Chcete si užít výhledy na moderní centrum města s mrakodrapy? Ačkoliv Miami není New York City, tak si i zde můžete užít novodobou architekturu, především v městské části Brickell plné luxusních obchodů, kaváren a restaurací. Jedinečným zážitkem je návštěva obchodního centra Brickell City Centre, kde se architekti opravdu vyřádili. Kolem obchodního centra je vybudovaná spousta fontán, jezírek a příjemnou procházkou můžete dojít až do přístavu. 

Barevná čtvrť

Little Havana, kubánské srdce Miami s galeriemi, restauracemi a bary kam jen oko dohlédne. Všude hraje latinská hudba, lidé tančí, nebo hrají domino v Domino Parku. Nejznámější ulice Calle Ocho láká obrovskými výraznými graffiti na stěnách domů a místním chodníkem slávy. Chvíli si budete připadat jako v Hollywoodu. Přestože se jedná o nejchudší čtvrť celého Miami, tak se nemusíte bát o svou bezpečnost. Místní lidé jsou zde milí a vítají návštěvníky. 

Skryté zahrady

V městské čtvrti Coconut Grove se ukrývá Vizcaya vila se zahradami a muzeem z roku 1916. Vilu původně obýval obchodník James Deering, ale aktuálně slouží výhradně jako muzeum. Jelikož jde o soukromý pozemek, vstup je zpoplatněný částkou 25 dolarů. Architektura je opravdu unikátní ve stylu benátské a toskánské renesance a okolní botanická zahrada jen doplňuje tuto krásnou podívanou. 

Kam na graffiti?

Rozhodně do Wynwood Walls! Jde o venkovní muzeum, kde už dlouhé roky nejznámější světoví umělci zanechávají svá ohromná díla. Nejde o žádný nepovedený vandalismus, ale opravdu moc pěkný street art. Vstup do areálu není zpoplatněn a součástí je bar, kde můžete posedět s přáteli. 

V Miami za přírodou?

Ano, i to je zde možné. Stačí sednout na autobus a vydat se do Bill Baggs State Parku. Autobus vás vysadí kousek od vstupu, kde zaplatíte 2 dolary a můžete vyrazit. Spousta lidí sem míří autem, ale není třeba, park se dá v klidu projít pěšky (za vozidlo se platí 8 dolarů). Ze začátku půjdete po cestě mezi krásnými stromy a palmami, dorazíte k zázemí samotného parku (stoly, lavičky, gril, toalety, parkoviště..), kde se potuluje obrovská spousta mývalů a odtud se po dřevěných chodníčcích stačí vydat k oceánu. Už na dálku uvidíte krásný bílý maják. Místní lidé na tyhle pláže chodí často, neboť nejsou tolik frekventované jako Miami Beach, ale přitom je zde voda krásnější. Dávejte pozor na mývaly, rádi kradou lidem jídlo z deky a občas si odnesou i samotnou deku. 

A pokud vám ještě zbyde troška času, tak po cestě zastavte v Crandon Beach State Parku, kde také najdete rozlehlé pláže s křišťálově čistou vodou. Opět jde o méně navštěvované místo, kde si můžete užít samoty. 

Doprava zdarma

V Miami jezdí tzv. Trolley zdarma. Nečekejte ovšem trolejbusy, ani tramvaje. Jde o klasické autobusy v retro stylu v dřevěnými lavicemi. Mapu s jednotlivými linkami najdete na internetu, anebo si můžete stáhnout mobilní aplikaci, kde uvidíte polohu jednotlivých trolejek. Stačí jen nastoupit a nechat se vézt. Nedostanete se s nimi na Miami Beach, ale po městě Miami téměř kamkoliv, potřeba je jen troška kreativity a plánování.  

Tip na závěr

Chcete plout na obrovské výletní lodi, tzv. plujícím městě plném barů, restaurací, bazénů? Miami je ideálním místem vyplutí a spousta turistů sem míří právě za tímto účelem. Můžete se vydat na týdenní či dvoutýdenní cestu Karibikem, anebo třeba jen na otočku na Bahamy. Výletní plavby jsou zde velmi levné oproti evropským. 

Autorky textu a fotografií — Denisa Zmeškalová & Karolína Kilhofová o sobě: „Jsme studentky sociální práce, cestovatelky, přednášející na cestovatelských festivalech a dalších místech. Vzhledem k našemu oboru vzdělávání se v zahraničí zaměřujeme na sociální situaci obyvatel a místní kulturu. Pravidelně cestujeme od svých 18 let a snažíme se k cestování motivovat především mladé lidi, kteří nemají dostatek odvahy, či financí. Sledujte nás na IG.

Byli jste na výletě, dobrodružné cestě nebo třeba na stáži a rádi byste o tom řekli světu? Sdílejte své zážitky z cest s dalšími cestovateli přímo zde na webu anebo na Facebooku Lonely Planet Česká republika.

Napsal: Karolina Kilhofova

Předchozí článek

Příroda, příboj a kultura - 7 největších zajímavostí v novozélandském Northlandu

Další článek

Deset nejlepších jídel na Phuketu - co a kde ochutnat

Související články

Články

Podzim v New Yorku

Pokud se mě zeptáte, které období je nejlepší pro návštěvu New Yorku, bez velkého přemýšlení odpovím: podzim. Každé období má něco do sebe. Každý měsíc v roce nabízí něco navíc, co okoření vaši návštěvu metropole. Ale je to právě podzim, který má podle mého názoru tu správnou kombinaci příjemných teplot, zajímavých svátků a akcí, doplněnou kontrastem melancholického tajemna ulic velkoměsta a barevností spadaného listí. Podzim sluší New Yorku nejvíc. Období podzimu přitom pro mě dlouho patřilo k tomu nejméně oblíbenému. Jeho příchod znamenal konec prázdnin, školu, pochmurné deštivé počasí a předzvěst měsíců krátkých studených dní. Zvlášť ty listopadové jsem většinou přetrpěla v depresivní náladě a v těšení se na první advent. A bylo to právě…

Články

Vyber si svůj pramen, aneb objevte krásy floridského vnitrozemí!

Pokud vás slunění nebaví a moře nudí, ale přece jen se vody nechcete v tom vedru vzdát, vydejte se na průzkum floridského vnitrozemí: za smaragdově a tyrkysově zbarvenými prameny, kde si můžete zašnorchlovat třeba s želvami, projet se pak po řece na půjčené kánoi, nebo nějakém nafukovadle. To celé pod laskavým dohledem zdejších rangerů, kteří dávají bedlivý pozor, aby krajina ani vy jste nepřišli k jakékoli úhoně. Vy se tak můžete s batůžkem projít po okolním lese a zakončit obvykle nenáročnou túru osvěžující koupelí ve smaragdové vodě, která má po celé Floridě obvykle teplotu kolem 21°C. Přírodních…

Články

Tak trochu jiná Florida - St Augustine

Nic proti horké vaně, ale od jara do podzimu na Floridě ztrácí své kouzlo. I to je důvod proč vyrazit spíše na sever k Atlantiku, než za plážemi Mexického zálivu, či na jih k Miami, kde je voda v létě až protivně teplá a žije v ní kdejaká žahavá havěť. V minulém článku jsem vás už lehce naťukla s floridským severem a jeho krásami, chytli jste se? Prima! Dneska to bude trochu více “evropské”. Vypravíme se do starodávného St Augustine a lenošení učiníme zadost na přilehlých plážích. Poznáte rozdíl mezi teplotou vody a vzduchu (vítr zde příjemně pofukuje) a nejsou zde davy poživačných turistů - zatím. St Augustine St Augustine je v podstatě nejstarší trvale osídlené místo Evropany na Americkém kontinentě, a to od roku 1565, takže je to pro Američany něco jako pro nás keltská oppida - tedy velice, ale velice historické. Centrum St Augustine je velmi pěkně zachovalé a relativně malé. Na první pohled…

Články

Tak trochu jiná Florida - sever

Věděli jste, že to nejkrásnější z Floridy se neukrývá na městských plážích Miami, ani na přeplněné, ale ikonické silnici spojující střed Miami s 200 kilometrů vzdáleným ostrovem Key West v Karibiku? Ne snad, že by Miami a Key West nestáli za to, ale pokud chcete uniknout davům z celého světa, které touží spolu s Disneym Worldem a Cape Canaveral, vidět právě tyto turistické atrakce, vydejte se na sever: za krásnou nedotčenou přírodou, kde pobíhají volně medvědi a na aligátora narazíte v téměř v každé…