Leeds - deset důvodů, proč navštívit znovuzrozené energické město

©

Pro největší yorkshirské město bývaly typické továrny a průmysl, ale viktoriánské centrum Leedsu hrdě kráčí do 21. století. Průmyslová duše a zaneřáděné vnitřnosti městu zůstaly, ale vzkvétají tu kulturní enklávy, rekonstrukční projekty zkrášlují památkové oblasti a je tu citelná nová energie.

Leeds_1
Leeds je město s hrdými dějinami a vzkvétající kulturní scénou © PoohFotoz / Shutterstock
 

Díky úsilí o získání titulu Evropského hlavního města kultury pro rok 2023 je nabídka města velmi široká, ať už vás zajímá brunch v pivovaru, baristické kurzy, improvizované akce či elegantní nákupní centra. Zde nabízíme průvodce po zdejší živé gastronomické, pivní a kavárenské scéně, zrestaurovaných tržnicích a galeriích i historických památkách.

Pivo z minipivovarů a Northern Monk

Pokud byste chtěli shrnout vůni Leedsu, bylo by to zřejmě aroma chmele a sladu. V posledních pěti letech město oprášilo hrdé tradice výroby yorkshirského piva typu ale a zdejší minipivovary patří k nejúspěšnějším v Británii. Toto je město znalců, kteří pivo chodí uctívat do desítek barů a minipivovarů.

Leeds_2
Výčep Refectory pivovaru Northern Monk je špičkové místo na pivo a brunch © Lorna Parkes / Lonely Planet
 

V čele stojí Northern Monk, oblíbený díky přívětivému výčepu v památkově chráněné tovární budově, nápaditým pivům a pivovarským brunchům, na nichž se podává chmelový chléb.

Holbeck: nečekaný kraj divů

Vyjděte z výčepu Northern Monk, a octnete se přímo uprostřed nečekaného kouzelného kraje průmyslových budov z 19. století. Holbeck má sice pověst drsné čtvrti (je to první britská oficiální čtvrť červených luceren), ale zároveň je to fascinující památková oblast s řadou báječných hospod a atmosférou místa mimo vyšlapané trasy.

Leeds_3
Jeden z nápadných italizovaných komínů Tower Works © Lorna Parkes / Lonely Planet

Mezi shluky přebudovaných tíren lnu se ze sešlého areálu Tower Works tyčí tři výrazné cihlové komíny postavené ve stylu italských zvonic. Bývalá továrna na mykací jehly je budoucím centrem víceúčelových rekonstruovaných budov a kořeny zde zapouštějí různé firmy, například Burberry.

Leeds_4
Na střeše za průčelím Temple Works v egyptském stylu kdysi žila ovce © Lorna Parkes / Lonely Planet
 

Za rohem stojí kamenné průčelí Temple Works v egyptském stylu. Někteří místní ještě pamatují časy, kdy byla plochá střecha zatravněná a pásla se na ní ovce. Z budovy se má stát umělecké centrum, ale prozatím místní umělci těží z výhody nízkých nájmů za ateliéry v sešlých zdech.

Leeds Civic Trust provozuje po oblasti Supper Walk zaměřenou na památky. Zahrnuje večeři v Heritage and Design Centre.

Nakupování s tradicí

Když se za průmyslového rozkvětu v 19. století usadili v Leedsu textilní magnáti, vznikly tu nákupní arkády, aby si měli kde provětrat peněženky. V pasážích vedoucích z pěšího tahu Briggate se zachovalo mnoho tradičních výkladních skříní, za nimiž se ukrývají nejzajímavější nezávislé obchody ve městě – s nabídkou ručně vyráběných dortů, komiksů, piva z minipivovarů apod. – promíchané se značkovými módními butiky.


Leeds_5
Obilná burza nabízí v patře nezávislé obchody a v přízemí nejrůznější akce © Lorna Parkes / Lonely Planet
 

Nejkrásnější pasáží je nepochybně Victoria Quarter, ale zamiřte rovněž do novogotické pasáže Thornton’s Arcade s nádherným orlojem, na němž hodiny odbíjí mj. Robin Hood a páter Tuck v životní velikosti. Pět minut pěšky odtud stojí Corn Exchange (Obilná burza) připomínající Koloseum, dnes je z ní další bašta nezávislých obchodů a kaváren. V přízemí vybaveném lehátky se pořádají nejrůznější akce.

Zrestaurovaná tržnice Kirkgate

Překrásný litinový strop v atriu tržnice Kirkgate oslní každého. Za slunných dní sem skleněnými tabulemi proudí světlo a ozařuje pestrobarevné tradiční dřevěné stánky. Tady v roce 1884 zahájil činnost britský gigantický prodejní řetězec Marks & Spencer (jak připomíná replika jeho původního stánku Penny Bazaar v tržnici). Zlatým hřebem jedné z největších evropských krytých tržnic je část hraničící s ulicí Vicar Ln.

Kirkgate zůstává skutečnou místní tržnicí, kde koupíte od každého něco, ale v roce 2016 tu přibylo nové oddělení s pouličním jídlem a jsou zváni místní farmáři s luxusní produkcí. Jde o oblíbené místo na oběd: dejte si kari, za které sbíral ceny bývalý pojízdný restaurant Manjit’s Kitchen, a poté brownie z luxusního pekařství Bluebird.

Nejlepší gastronomický festival na severu

Pokud hledáte důkaz, jakou cestu ušla leedská gastronomická scéna za posledních pět let, je jím Leeds Indie Food. Letos třetí ročník festivalu probíhá celé dva týdny v květnu a oblíbené akce jsou vyprodané během několika dní.

Pozornost je zaměřena na leedské nezávislé restaurace, kavárny i oblastní producenty a odráží rostoucí pověst zdejší novátorské kuchyně. Akce jsou unikátní: jeden den můžete hledat vhodné pivo ke koblihám či se přiučit na experimentálním humrovém workshopu, další den se můžete vydat na sběr plodů do přírody či na večeři na tajném místě.


Leeds_6
Laynes Espresso patří k nejvýraznějším podnikům na leedské kavárenské scéně © Lorna Parkes / LonelyPlanet

Výběrová káva

Trend rafinované kávy, který panuje poslední dobou v Londýně, se rozmohl i v Leedsu. Hlavní zásluhu na tom mají milovníci kvalitních bobů, Dave a James Olejnikové, kteří provozují Laynes Espresso. Bratři často vyrážejí do hlavního města, aby přivezli nejlepší várky bobů od producentů, jako jsou Square Mile a Workshop Coffee, ale používají i boby z leedské pražírny North Star Coffee Roasters. Pro začínající baristy pořádá bratrská dvojice také kurzy přípravy a hodnocení kávy a v nově rozšířeném podniku podává i vynikající jídlo.

K dalším podnikům, kam stojí za to zajít na lahodný šálek, patří Kapow v The Calls, Mrs Atha’s kousek od ulice Briggate a Union Coffee House na Great George St za leedskou radnicí.

Nový noční život v Northern Quarter

Úplný konec ulice Call Ln na jižním okraji centra nabízí smršť nadupaných barů, stísněných nezávislých podniků i občasnou kavárnu/restauraci. Právě sem místní po setmění tradičně mířívali za zábavou, ale v posledních letech se nabídka rozšířila. Oblast, která přiléhá k centru ze severu nad ulicí Headrow a původně byla sídlem dvou osamělých luxusních barů, se změnila na zónu nočního života zvanou Northern Quarter (Severní čtvrť). Starousedlíci jsou novým názvem zmateni, ale všichni tuto módní enklávu s bary ve stylu prohibiční éry, elegantními nálevnami ginu a výčepy s pivy z minipivovarů milují.

Zkuste retro Belgrave Music Hall & Canteen s pouličním jídlem, intimním sálkem pro živou hudbu a zvláštně zatravněnou střešní terasou v přestavěném bloku z třicátých let minulého století. Druhou sobotu každého měsíce pořádá Belgrave Feast s pouličním jídlem a uměleckým trhem.

Leeds_7
Muzeum Královská zbrojnice stojí na břehu řeky Aire © Allan Baxter / Getty Images

Královská zbrojnice

Většina Britů nemá potuchy, že národní vojenské muzeum je v Leedsu. Korunou elegantního sídla Královské zbrojnice v přístavní oblasti Leeds Dock je prosklená věž s hrozivým názvem Ocelová síň. Na stěnách schodišťové šachty je od podlahy až po střechu vystaveno 2500 mečů, pochev a dalších vojenských předmětů z období posledních 400 let. Zábavná je i cesta sem: bezplatným vodním taxi, které supí po řece Aire kolem množství skladišť z od doku Granary Wharf.

Městská galerie a Institut Henryho Moorea

V Headrow stojí bok po boku Leedská galerie a Institut Henryho Moorea, dvě z nejlepších muzeí britského umění 20. století v zemi. Oči všech jsou upřeny na Leedskou galerii, která se chystá po téměř roční rekonstrukci v roce 2017 znovu otevřít.

Slavnostní přestřižení pásky bylo posunuto na říjen poté, co byly během restauračních prací odhaleny původní viktoriánské klenuté stropy. Od sedmdesátých let byly zabedněné a restaurátory i správce galerie jejich objev šokoval. Klenby se stanou součástí úchvatných výstavních prostor.

Středověké rozvaliny

Sledovat, jak se středověké rozvaliny mění na prostor pro nápadité trhy, promítání pod širým nebem a další akce, je neskutečný zážitek. Cisterciáci zapustili kořeny v opatství Kirkstall ve 12. století a jeho areál, částečně pohlcený přírodou, je nejpůsobivější středověkou stavbou v Leedsu.

Rozvaliny a okolní park jsou mírumilovným místem k procházkám a opatství získává zcela novou tvář, když se mezi nádhernými vznosnými oblouky a zchátralými zdmi pořádají kouzelné vánoční trhy či strašidelné halloweenské filmové projekc. Opatství je necelých pět kilometrů od centra; jeďte autobusem.

Zaujala Vás popisované destinace, chtěli byste se dozvědět víc a získat podrobnější informace o Anglii

Byli jste na výletě, dobrodružné cestě či třeba stáži a rádi byste o tom řekli světu? Sdílejte své zážitky z cest s dalšími cestovateli přímo zde na webu anebo na Facebooku Lonely Planet Česká republika.

Napsal: Lonely Planet

Předchozí článek

Fototrip kolem nejhezčí peruánské hory

Další článek

Kubánské desatero očima české studentky

Související články

Články

TOP video výběr 10 nejzajímavějších měst pro rok 2017

Stalo se již tradicí, že Lonely Planet vytipuje a představí kolekci trendů, destinací a zážitků pro příští rok. Best in Travel 2017 prezentuje 10 měst, které odborníci Lonely Planet doporučují pro rok 2017.

Články

Trend regionálních mikrolihovarů

Už nemáte chuť na růžové víno? Neláká vás pivo z řemeslných minipivovarů? Není třeba se stresovat. Nejnovější módou jsou ochutnávky tvrdého alkoholu vyrobeného z místních surovin v regionálním mikrolihovaru. Počínaje oceňovanými giny v Austrálii, vyráběnými jen v omezeném množství, a konče rašelinnou jednodruhovou (single malt) whisky v severním Japonsku a experimentální vodkou v USA, nedá se popřít, že přichází doba malých řemeslných lihovarů. Box Distillery, Ådalen, Švédsko Malý lihovar Box Distillery (boxwhisky.se) stojí na kraji hustého lesa na břehu velkolepé řeky Ångermanälven v odlehlé oblasti na severu Švédska. Prostředí je skutečně malebné. Díky křišťálově čisté řece, v níž každou sekundu proteče 500 000 litrů studené horské vody,…

Články

Great Glen: skotským riftovým údolím od pobřeží k pobřeží

Kouzelný skotský Great Glen je darem a výsledkem dramatické tektonické kolize, která vyzdvihla Skotskou vysočinu a přes celou šíři země otevřela propast. Pro ty, v jejichž žilách proudí dobrodružná krev, představuje údolí obklopené jedněmi z nejvyšších hor Velké Británie a vyplněné čtyřmi obrovskými jezery výjimečnou divočinu. Ben Nevis odrážející se v Caledonian Canal. Foto Universal Images Group / Getty Údolí vedoucí přímo od Fort William na jihozápadě k Inverness na severovýchodě bylo vždy důležitou spojnicí. Pěší a cyklistická trasa Great Glen Way vede většinou po stezce kolem Kaledonského kanálu, který spojuje jezera…

Články

Šest věcí, které musíte zažít v Londýně během čtyř dnů

Hlavní město Velké Británie vtáhne turisty do víru jedinečných muzeí, nezapomenutelných zážitků, zelených parků, královské atmosféry či historie. Poznat tepající britskou metropoli během eurovíkendu je životním zážitkem. Londýn je zkrátka městem, které nikdy neomrzí. Jak se říká: Kdo je unaven Londýnem, je unaven životem. Navštívit londýnská muzea Pro všechny turisty, kteří milují muzea a jsou schopni v nich trávit celé dny, je potěšující zprávou, že ta hlavní jsou v Londýně zcela zdarma! Muzea jsou zaměřena na konkrétní témata, obsahují velice cenné sbírky a návštěvníkům přinášejí znalosti a pohled do historie Velké…