Krásy Mexika

Shutterstock

Mexiko, konkrétně Mayská riviéra ve státě Quintana Roo je poslední roky stále častěji navštěvovaná. Břehy riviéry omývá krásné Karibské moře plné pestrobarevných ryb, je zde celoročně teplo a poměrně málo deštivo. Během posledního roku jsme podnikly do Quintana Roo celkem dvě cesty – jednu v zimě a druhou v létě, kdy dle statistik hrozí nejčastěji déšť. Naštěstí máme pozitivní zkušenost a v létě nám pršelo jen jeden den. Teploty v srpnu ovšem stoupaly až ke 38 stupňům.

Cancún

Cancún je bývalé rybářské městečko, které se za poslední desítky let změnilo k nepoznání. Trošku nám připomíná Miami Beach s honosnými hotelovými komplexy, restauracemi a bary. Moře je v Cancúnu krásné a pláže jsou písčité. Za nás vyhrává Playa Chac-Mool. Levnější variantou bydlení je Cancún (downtown), nikoliv Zona Hotelera. Cena ubytování v Cancúnu se za jednu noc pohybuje přibližně kolem 400 Kč, ovšem na Zona Hotelera je to od asi 2 000 Kč dražší. 

Určitě doporučujeme navštívit také „Maya Museo y Zona Archeologica“, kde jsou krásné pozůstatky pyramid. Vstupné do muzea je cca 50 Kč a můžete tam strávit hodiny času objevováním mayské kultury.

Cancún je skvělým výchozím bodem na výlet do Chichen Itza, což je jeden ze sedmi divů světa. Na tuto cestu je nejlepší vydat se s jednou z místních cestovních kanceláří, které vás dovezou na místo, vyřídí vám vstupenky a průvodce. 

Jako další doporučujeme navštívit mayské město Coba, kde se nachází mayské ruiny a nejvyšší pyramida Yucatánu. Po areálu vás provezou mexičani na rikše, nebo si můžete půjčit kolo. Vzhledem k velikosti areálu nedoporučujeme chodit pěšky. 

Isla Mujeres

Ostrůvek Isla Mujeres (ostrov žen) o délce asi 8 km je za nás nejkrásnějším místem Mayské riviéry. Na ostrově se dá pohybovat pomocí golfových vozíků, taxi, případně se dá ostrov v klidu projít pěšky. Musíme vyzdvihnout nádhernou Playa Norte, která je dle světových žebříčků jednou z nejkrásnějších pláží Karibiku. Ovšem připravte se na davy lidí, spoustu kotvících lodí a poměrně málo vody. 

Na ostrově doporučujeme podniknout výlet do Tortugranja – záchranné želví stanice, a na skalnatý útes Punta Sur. 

Pár kilometrů od břehu ostrova Isla Mujeres se nachází podmořské muzeum MUSA, které pokud rádi šnorchlujete či se potápíte, rozhodně nesmíte vynechat ze svého itineráře. Na dně moře leží přes 500 soch, které tam byly uměle vytvořeny, aby podpořily podvodní život a poskytly útočiště spoustě živočichům. Proto není neobvyklé, když na dně oceánu spatříte třeba i rejnoky, nebo barakudy. 

Playa del Carmen

Playa del Carmen je již dlouho čechy oblíbené místo, které nám k srdci dodnes nepřirostlo. Ve městě najdete slavnou 5th Avenue plnou suvenýrových obchodů, restaurací a barů. Moře zde ovšem není tak čisté jako na ostatních místech riviéry. Playa del Carmen má ovšem výhodu dobře ležícího města – v jeho okolí se nachází desítky mexických jeskyní a různé „zábavní parky“ tzv. Xcaret. 

Co se týče Xcaret parků,  celkem jich je 6, s tím, že každý park je zaměřen na něco jiného. Jeden park je adrenalinový, kdy si můžete sjíždět zip-line dráhy, nebo se projet v buggy. Jiný park je zase laděn spíše jako „aquapark“, kdy se projíždíte po řece v nafukovacích kruzích, nebo si můžete zaplavat s rejnoky a kapustňáky. Další park je zase k tomu, aby vám „oblbnul“ mozek optickými klamy. Každý z nich je jedinečný a určitě stojí za zvážení návštěvy alespoň jednoho z nich, i když cena je na mexické poměry trochu vyšší. 

Holbox

Ostrov Holbox je jedním z nejnavštěvovanějších míst Mexika. Na Holboxu nenajdete žádné silnice, pouze písčité cestičky, po kterých jezdí golfové vozíky a kola. Ostrov je plný barů, restaurací, všude visí houpací sítě, a na zdech jsou graffiti. Pokud hledáte klidné místo, kde se můžete ztratit v uličkách, tak to Holbox naprosto splňuje. Doporučujeme si udělat jednodenní výlet na Punta Mosquito, kdy se brodíte mořem po písečné duně dlouhé přes 2 km na písečný ostrůvek. Vhodnější je vyrazit časně ráno, kdy ještě není horko a nezvedá se voda. Také nechte cenné věci (elektroniku, bankovky) v ubytování, protože voda opravdu dosahuje v některých místech téměř ramen a nechcete se strachovat, která vlna vám batoh spláchne. 

Tip na závěr

Za nás je naprostou špičkou výlet na ostrov Isla Contoy, který je zároveň národním parkem. Ostrov je zcela neobydlený, celý zalesněný s jednou stezkou vedoucí k vyhlídce (dlouhou asi 500m). Na ostrově je obrovská laguna a moře kolem ostrova je krásně průzračné a plné pestrobarevných rybek. Ostrov spravuje 6 lidí, kteří se starají o maják a přístav, kam míří výletní loďky. Je nemožné se tam dostat bez místní CK, navíc během Covidové doby je na ostrově počet lidí ještě více snížen. Lodě, které s turisty míří na Isla Contoy po cestě zastavují také na Mezoamerickém korálovém útesu. Jde o druhý největší útes na světě, který je naprostým rájem pro šnorchlaře. Plavete velmi těsně nad korály (někdy jen pár cm), takže pozor ať se neodřete. 


 

Napsal: Karolina Kilhofova

Předchozí článek

Podívejte se na neuvěřitelně detailní snímky papuchalků z ostrovů Saltee

Další článek

LP Magazine 05/2021

Související články

Články

Mexický kaleidoskop zajímavostí

Vyjmenovat všechny krásy Mexika je stejně nemožné, jako spočítat hvězdy v noci na obloze: stále slunné letovisko Acapulco, indiánské pyramidy v Chichén Itzá, podmořské jeskyně v Dos Ojos, katedrála v Guadalupe, muzea a galerie v Mexico City, průzračná, tyrkysově zbarvená a nádherně čistá mořská voda na všech plážích a mnoho dalších, stejně přitažlivých zajímavostí i památek najdete právě zde – ve středoamerické zemi, v níž si můžete naplno užít jak slunce, tak i příjemně teplou vodu Karibiku i Tichého oceánu. Každá pláž v Mexiku, katedrála, park, domorodý trh, archeologické naleziště, hacienda… to vše zde upoutává svým půvabem. Potřebujete si odpočinout? Zapomenout na shon? Sotva najdete lepší místo než Mexiko. Objednejte si zájezd do Mexika, vypněte mobilní telefon a odleťte s někým, koho milujete, alespoň…

Články

Mayská riviéra aneb dovolená v Karibiku v mexickém stylu

Mexiko je báječným místem pro odpočinek a v posledních letech se stává stále populárnější destinací i pro Evropany a Čechy všeobecně. Tato překrásná země totiž nabízí svým návštěvníkům vskutku nevšední zážitky. Pokud se rozhodnete Mexiko navštívit, čeká vás kultura a bohatá historie, vynikající mexická kuchyně, překrásná fauna i flóra a báječní lidé – a ještě mnohem víc. Odlehlé zátoky Mayské riviéry.   Nejvhodnější období je od listopadu do konce května, kdy se teploty přes den pohybují mezi 27–33 °C a přes noc málokdy klesnou pod 20 °C. Teplota vody je také velmi příjemná, okolo 24 °C. Letenky do Cancúnu se dají v průběhu roku sehnat za výhodné ceny. I díky tomu…

Články

Poznejte Mexiko – průvodce zemí mayské kultury

V Mexiku najdete naprostou jistotu slunečního svitu, skvělou turistickou vybavenost umožňující odpočinek na plážích, v restauracích i barech a také historii doplněnou okouzlující přírodou. Dovolenou v Mexiku vystihují tři slova začínající na písmeno „P“. Pyramidy, potápění, pláže. Nejvhodnější čas pro dovolenou v Mexiku je právě nyní – od ledna do května. Neváhejte, hlavní sezóna je  v plném proudu. Světově nejproslulejší turistickou destinací na pobřeží Tichého oceánu je mexické Acapulco.…

Články

Neuspořádané zápisky z Mexika

Také se vám stává, že po návratu z delšího pobytu v nějaké zemi vám v paměti jako zářící diamanty vyvstávají vzpomínky na některé konkrétní zajímavosti? Je to jako když letmo a na přeskáčku znovu pročítáte vám už dobře známou knihu a vybíráte si jen ty nejzajímavější pasáže. Zastavme se nyní nad několika z mexických vzpomínek a zajímavostí. Radost až do rána O zdejších svérázných veselých Dušičkách, čili o Día de los muertos, toho dozajista víte už spoustu, protože nejeden časopis o cestování právě tento svérázný svátek mrtvých popisoval. Nakonec účastnil se ho dokonce i James Bond. Tato bujará oslava, kdy se často pořádají pikniky přímo…