Gurmánský průvodce po Fèsu, kulinářském hlavním městě Maroka

LP

Marocká kuchyně je tavicím kotlíkem různých kultur a chutě Fèsu (Fès) se zrodily ve funducích (karavanserájích; orientálních hostincích využívaných cestujícími obchodníky) na křižovatkách cest obchodníků četných národností. Berberský vliv je patrný v tradičních jídlech, jako je kuskus, Arabové přinesli sušené ovoce a koření a Francouzi zde zanechali kulturu pití kávy. Recepty se v různých regionech Maroka liší, ale některé z těch nejoriginálnějších jídel pocházejí z Fásu.

Ochutnejte to nejlepší z marocké kuchyně v rijádech a restauracích ve Fásu © Fernando Vazquez Miras / Getty Images

Nejlepší lehké občerstvení: Café Clock

Zavedená fáská restaurace Café Clock se nachází v samém srdci mediny. Sídlí ve dvou dars (tradičních městských domech s vnitřními dvory). Je dokonalým místem, kde si mezi prohlídkou památek odpočinout a posilnit se nápojem nus nus – jehož polovinu tvoří káva a druhou polovinu mléko – a něčím k zakousnutí. Vybírat můžete z rozmanité celodenní nabídky jídel, jako je šakšúka (anglicky shakshuka; omeleta na berberský způsob), vydatná polévka haríra nebo právem proslulý velbloudí karbanátek. Podnik je také vstřícný k vegetariánům. Jídlo zapijte čajem luisa (aloisie citronová) nebo datlovým mléčným koktejlem.

Pochutnejte si na marockých chuťovkách na útulné zahrádce The Ruined Garden © The Ruined Garden

Nejlepší marocké chuťovky a klasická fáská jídla: The Ruined Garden

Restaurace The Ruined Garden, jež sídlí v romantickém prostředí zchátralého rijádu, nabízí v poledne marocké „tapas“, jako jsou sardinky v marinádě šarmúla (anglicky chermoula; česnek, paprika, římský kmín, olivový olej a citronová šťáva), obalené v kukuřičné polentě, nebo makuda (anglicky makouda), pikantní bramborové placky. Večeře si vybíráte z jídelního lístku, ale můžete si také den předem objednat jídla pro zvláštní příležitost, například jehně pomalu pečené na rožni (arabsky mašwí; francouzsky méchoui), sefardské kuře a typické fáské jídlo holubí bastilla (pigeon b’stilla), proslulý sladkokyselý koláč z listového těsta. Dnes se obvykle připravuje z kuřecího masa, ale ten pravý obsahuje vykostěné holubí maso, orestované a dušené s kořením, posypané vrstvou mletých pražených mandlí, šafránem a skořicí a obalené v tenounkém těstě warka. Upečený koláč se posype skořicí a moučkovým cukrem.

Nejlepší domácí jídla: Dar Hatim

Říká se, že nejlepší marocké jídlo se připravuje doma a hned po domácím jídle následuje Dar Hatim. Tento rodinný podnik se nachází v zapadlém koutě židovské čtvrti Mellah a vznikl přeměnou rodinného obývacího pokoje s překrásnou kachlíkovou výzdobou a dvora na oblíbenou restauraci. Zatímco se Karima otáčí v kuchyni, Fouad vás provede po restauraci, kde si můžete vybrat ze čtyř různých pevných menu o třech chodech. V nabídce je vždy výběr marockých salátů, čerstvě upečený chléb a šťavnaté olivy, po nichž následují tažiny, kuskus a pastilla.

NUR povznáší marockou kuchyni do nových výšin © NUR

Nejlepší smíšená kuchyně: NUR

Marocká šéfkuchařka Najat Kaanache (vysl. Nádžat Kanáčí), která strávila dětství v Baskicku, v pohoří Atlas a ve městě Fás (Fès), pracovala v kvalitních restauracích po celém světě – včetně podniků Noma a El Bulli –, než se vrátila ke svým kořenům a otevřela restauraci NUR (což v arabštině znamená „světlo“) v intimním a stylovém prostředí bývalého rijádu. Nabídku jídel nenajdete nikde napsanou, ochutnávkové menu o šesti až deseti chodech, se mění každý den a kreativně naaranžovaná jídla plná barev zahrnují například sašimi a zaluk (anglicky zaalouk; dušený uzený lilek s račaty) a kuře s mexickou omáčkou v Nádžatině úpravě.

Zkuste si přípravu marockých jídel v The Clock Kitchen © Justin Mauldin / Café Clock

Nejlepší tradiční kuchyně: The Clock Kitchen

Maročtí kuchaři v The Clock Kitchen v Café Clock vám ukážou, jak připravit autentická marocká jídla, jejichž recepty se předávají z generace na generaci. Nejprve se společně dohodnete na menu, pak nakoupíte čerstvé produkty na místním súku (souq; trh), třeba svěže zelené lusky cizrny nebo malé fialové artyčoky. A potom se v kuchyni dáte do přípravy své hostiny o třech chodech. Do chvíle, než zasednete k jídlu, se dozvíte mnohé o rozmanité marocké kuchyni, stejně jako o místní kultuře a tradicích. Navíc si užijete spoustu legrace. 

Pronikněte do marocké kuchyně v soukromých kurzech, které vede autorka kuchařských knih Tara Stevens v The Courtyard Kitchen © The Courtyard Kitchen

Nejlepší moderní marocká jídla: The Courtyard Kitchen v Dar Namiru

Chcete-li se dozvědět více o moderní marocké kuchyni, zapište se na celodenní soukromý kurz, který vede Tara Stevens, autorka kuchařské knihy Clock Book, v The Courtyard Kitchen v domě Dar Namir. Jde o skutečně praktickou výuku. Po diskusi nad volbou jídla se přímo při přípravě až pěti jídel seznámíte s náležitým používáním bylinek a koření, se starodávnými kuchařskými postupy, s marockým vínem apod. Můžete například připravovat tradiční chléb chubz (anglicky khobz) ochucený majoránkou, kuřecí tažin s citronem a olivami a čokoládový koláč s olivovým olejem. Na plodech své práce si pak pochutnáte na střešní terase a jídlo můžete zapít vínem.

Nejlepší kreativní kurzy vaření: Restaurace Ruined Garden 

Restaurace The Ruined Garden zahájila několik nových workshopů vaření. Pečení chleba zahrnuje pět typických druhů, jako je chubz (khobz; všudypřítomná chlebová placka), malawi (palačinky v marockém stylu) a baghrir (nadýchané, pórovité palačinky „s tisícem děr“). Bezmasý Fás vám předvede, jak připravit tři marocké saláty, například zaluk (anglicky zaalouk; s dušeným lilkem a rajskými jablky), krémovou polévku bissára (bessara; z půleného hrachu nebo bobů), fazolovou polévku a zeleninový tažin se šafránem. K odpolední svačině se seznámíte s marockými sladkostmi, jako je fekkas, sněhové pečivo ghribas podobné makronkám a specialita ramadánu gríweš (anglicky greewesh), stejně jako s uměním přípravy čaje.

Na gurmánské prohlídce Fásu vám místní ukážou, jak se peče chléb © Plan-it Morocco

Nejlepší gurmánské prohlídky města: Plan-it Morocco

Pokud je nejlepším jídlem to domácí, kde lépe byste se mohli naučit ho připravovat než v tradičním domě dar, v němž společně žijí tři generace jedné rodiny? Společnost Plan-it Morocco vám zařídí, abyste si mohli na súku vyzkoušet svou schopnost smlouvat a naučili se dělat chléb, dát těsto péct do sousedské f’ran (komunitní pece), stejně jako připravovat saláty – například salát taktuka, směs vařených rajčat a opečených paprik – a sezonní tažin. A nakonec se můžete posadit, odpočívat a jíst en famille.

Degustační cesta po Fásu a okolí

Společnost Plan-it Morocco již sestavila celou řadu novátorských gurmánských tras, na nichž poznáte úzké uličky středověké mediny s odborníkem na kuchyni Fásu. Ochutnejte tradiční sladkosti a kalorické dobroty, jako je čabakíja (anglicky chebakia) – smažené pečivo namočené v medu a růžové vodě a posypané sezamovými semínky – a sello, směs sezamových semínek, mandlí a mouky, jež se popisuje jako energie na lžíci. Seznamte se s místními specialitami, jako je sman (smen), slané a kořeněné přepuštěné máslo, jež voní a chutná jako parmezán, s fáským konzervovaným masem chlíja (anglicky khlii) a s léčivými účinky medu. A pro změnu můžete odhalit i chutě nové čtvrti Ville Nouvelle.

Některé z nejlepších marockých produktů pocházejí z pohoří Střední Atlas nedaleko města Fás (Fès). Navštivte sýrárnu v Immouzeru, jež dodává sýry do nejlepších hotelů a restaurací v zemi. Jako první v regionu získala oficiální označení bio. Můžete ochutnat její řemeslné sýry vyráběné starodávnými metodami Berberů, olivové oleje z lisoven tradičně poháněných osly, přírodní med a džemy ze zdejších sadů. V historické vesnici Ribat El Kheir poznejte starodávný postup ruční výroby kuskusu. V oblasti mezi Atlasem a pohořím Rif ochutnejte nová marocká vína od francouzského vinaře, který spojuje své zkušenosti z Bordeaux s tvůrčí svobodou v Maroku a vyrábí bílá, růžová a oblíbená marocká vína gris.

Zaujala Vás popisovaná destinace, chtěli byste se dozvědět víc a získat podrobnější informace týkající se Maroka? V e-shopu najdete tištěného průvodce Lonely Planet Morocco.

  Morocco LP
Byli jste na výletě, dobrodružné cestě nebo třeba na stáži a rádi byste o tom řekli světu? Sdílejte své zážitky z cest s dalšími cestovateli přímo zde na webu anebo na Facebooku Lonely Planet Česká republika.

Napsal: Lonely Planet

Předchozí článek

Dlouhé roky mi v hlavě zněla „AFRIKA“

Další článek

LP Magazine 02/2020

Související články

Články

Objevování berberských měst a kultury Tuniska

Společenství tuniských Berberů bylo dlouhou dobu za vlády Bena Aliho ignorováno a umlčováno. Od revoluce v roce 2011 se však kultura a tradice domorodých obyvatel této oblasti stále více prosazuje díky šíření berberských organizací, které se snaží zachovat své sociální a kulturní dědictví. Tyto skupiny pomohly vyvolat vážný zájem o různé jazyky Berberů (říkají ji si Amazigh), stejně jako o jejich jedinečnou kuchyni, propracovaná řemesla a fascinující architekturu – a to nejen mezi Tunisany, aby se dozvěděli něco o svém berberském původu, ale také mezi návštěvníky, kteří mají zájem o poznávání…

Články

Egypt nejsou jen přímořská letoviska a pyramidy v Gíze

Egypt byl naší vstupní branou do Afriky a my vám nyní zkusíme ukázat, že toho má v nabídce výrazně víc, než najdete v katalogu cestovních kanceláří. Je to nejen země přímořských letovisek a bohaté historie, ale také úžasných míst, výborného jídla a skvělých lidí. Wadi Hitan - kostry velryb uprostřed pouště Údolí uprostřed západní egyptské pouště, zhruba dvě stě kilometrů od Káhiry, kde se nalézají zkamenělé důkazy dávné přítomnosti oceánu. Ne zcela je pravdou, že je místo přístupné jen terénním autem a v konvoji za doprovodu vojáků. V minulosti toto jedinečné…

Články

Údolí růží - objevte marocký svátek květin

Rozbřesk barví pohoří Atlas dočervena a sběračky růží z Hdidy se chystají do práce. V pantoflích a dželabách kráčejí po prašné cestě dolů k polím a zanedlouho mizí v listoví. Vydejte se do odlehlého údolí hluboko v pohoří Atlas na květinový festival, jenž nemá obdoby © Lottie Davies / Lonely Planet Nad stezkou se pohupují ovocné stromy obsypané fíky, datlemi a pomeranči. Z oranžové půdy vyráží ječmen a vojtěška, které zavodňují zavlažovací kanály vedle stezky. Převislé…

Články

Maroko očima nomádů - digitálních i berberů

Hory dosahující výšky přes 4000 m. n. m. Koupání na pobřeží Atlantiku. Návštěva filmových studií, kde se točila například Mumie, Hra o trůny nebo Gladiátor. Nocování v písečných dunách Sahary. Mírně nepohodlná projížďka na velbloudech. To není scénář z cestovatelského dokumentu, ale reálný výlet na africký kontinent do Maroka. Ale nebezpečí ani nemocí se tady bát nemusíte. Ačkoliv je Maroko africkou zemí, tak díky stabilnímu režimu (konstituční monarchie s králem Mohamedem VI.) vám tu nic moc nehrozí. Maximálně ve městech narazíte…