Great Glen: skotským riftovým údolím od pobřeží k pobřeží

© Glenfinnan Viaduct

Kouzelný skotský Great Glen je darem a výsledkem dramatické tektonické kolize, která vyzdvihla Skotskou vysočinu a přes celou šíři země otevřela propast. Pro ty, v jejichž žilách proudí dobrodružná krev, představuje údolí obklopené jedněmi z nejvyšších hor Velké Británie a vyplněné čtyřmi obrovskými jezery výjimečnou divočinu.

Ben NevisBen Nevis odrážející se v Caledonian Canal. Foto Universal Images Group / Getty

Údolí vedoucí přímo od Fort William na jihozápadě k Inverness na severovýchodě bylo vždy důležitou spojnicí. Pěší a cyklistická trasa Great Glen Way vede většinou po stezce kolem Kaledonského kanálu, který spojuje jezera Linnhe, Lochy, Oich a Ness a v roce 1822 jej dokončil Thomas Telford. Zbídačelí obyvatelé Vysočiny, kteří trpěli násilným vystěhováváním, ručně vykopali šedesátikilometrový kanál, jenž zůstává dodnes výjimečným stavitelským počinem. Než byl však dokončen, svět pokročil a kanál nebyl dostatečně široký, aby vyhovoval moderním lodím.

Skotský Great Glen je mimořádný kraj s revoluční historií, neporušenou krajinou a širokou nabídkou vzrušujících dobrodružných aktivit. Většina návštěvníků projede Great Glen autem, ale vydáte-li se na lodi, na kole nebo pěšky, máte možnost zabloudit mimo hlavní trasy, ať už cestujete od pobřeží k pobřeží, nebo si uděláte základnu v hlavních oblastech, jako je Glen Nevis nebo Loch Ness. Ať se rozhodnete jakkoli, následující itinerář vám může pomoci.

Hory a parní vlaky ve Fort William

Great Glen Way se táhne v délce zhruba 130 km od Staré pevnosti ve městě Fort William po cestách určených k přetahování lodí a po menších lesních stezkách kolem jezer až do Inverness. Dnes rozbořená pevnost byla postavena Brity v roce 1698, kdy zuřilo povstání jakobitů, a jako loveckou základnu ji využíval Bonnie Prince Charlie. Příležitost ponořit se do života na Vysočině a seznámit s bouřlivými dějinami údolí nabízí osobité West Highland Museum.

Jakobitský parní vlak míjející Loch LinnheJakobitský parní vlak míjející Loch Linnhe. Image by Christoph Strässler / CC BY-SA 2.0

Město Fort William je spíše praktické než krásné a vždy bylo strategickým postem Vysočiny. Svou malebnou 135 km dlouhou trasu zde zahajuje Jakobitský parní vlak, slavný díky filmům o Harrym Potterovi. Fort William je také výchozím bodem cyklostezky Great Glen Cycle Route (NCN 78) a vodáckého sjezdu Great Glen Canoe Trail (greatglencanoetrail.info). Kajaky, kánoe a kola si můžete půjčit ve městě, místní průvodci, např. Snowgoose Mountain Centre a Rockhopper (rockhopperscotland.co.uk), nabízejí horolezecké a vodácké kurzy. Nejlepší pohled na okolní vrcholy je z Neptunova schodiště (Neptune’s Staircase), což je řada osmi zdymadel, která zdvihají lodě do výše 13 metrů a vysílají je na plavbu po Kaledonském kanálu.

Glen Nevis a Nevis Range

Fort William možná v kráse zaostává, ale nedaleké ledovcové údolí Glen Nevis a majestátní prastaré hory kolem něj vše doženou. Údolím se stržemi řítí řeka Nevis, která pramení na dohled od vrcholu Ben Nevis (1344 m, nejvyšší hora Velké Británie). Pohoří Nevis Range nabízí lyžování (podmínky jsou různé, ale nejlepší v únoru a březnu) na 35 sjezdovkách a náročnou trasu mimo sjezdovku v Back Corries. Z Fort William vás autobusy zavezou k lanovce, která vás v zimě přiblíží ke sjezdovkám a v létě na túru ve vyšších polohách nebo k prvotřídním trasám pro horská kola. V červnu se zde koná UCI Mountain Bike World Cup (fortwilliamworldcup.co.uk). Obyčejní smrtelníci nebudou zklamáni čtyřicetikilometrovou náročnou značenou stezkou Witches Trails.

Loch Lochy, Loch Arkaig a Loch Oich

Nízko ležící mraky nad jezerem Loch Arkaig z pohledu od Sgurr Thuilm
Nízko ležící mraky nad jezerem Loch Arkaig z pohledu od Sgurr Thuilm. Foto Graham Lewis / CC BY 2.0
 

Následujte lososy proti proudu řeky k jezerům Lochy a Arkaig připomínajícím fjordy. Great Glen je tu divoký, chráněný majestátními horami a starodávnými kaledonskými borovými lesy. Vysoko nad jezerem Lochy se tyčí strmé munry (hory vyšší než 914 m, tj. 3000 stop) Sron a’Choire Ghairbh a Meall na Teanga, které nabízely skvělé tréninkové prostředí pro elitní jednotky 2. světové války. Jednotky sídlily na hradě Achnacarry, což je dědičné sídlo klanu Cameronů. Malé Clan Cameron Museum vystavuje memorabilie z doby, kdy tu jednotky pobývaly, ale především seznamuje s neobvyklými příběhy z dějin klanu, např. s historií o tajemném zmizení šesti beden španělského zlata. Prý jsou stále ukryty v jeskyních a chýších v okolí Arkaigu. Přístup na zdejší munry je z Kilfinnanu na severním konci jezera. Na sever dojedete po trase Invergarry Link vlakem, který turisty veze třináct kilometrů kolem severního okraje Loch Oich do Aberchalderu. V sousedním Glengarry Heritage Centre (glengarryheritagecentre.com) mají archiv dějin klanu a pomáhají lidem pátrat po jejich kořenech.

Meče, plavby a Lochnesská nestvůra

Na malebném jižním konci jezera Loch Ness leží půvabná vesnice Fort Augustus. Je pojmenovaná po synu Jiřího II., Williamu Augustovi, jenž si brutálními zásahy proti obyvatelům Vysočiny po bitvě u Cullodenu v roce 1746 vysloužil přezdívku „Řezník“. Interaktivní Clansman Centre nabízí hravé ukázky klanové kultury. Můžete se tu pokusit sami zamotat do plédu a ohánět se mečem.


Loch Ness má více vody než všechna jezera v Anglii a Walesu dohromady
Loch Ness má více vody než všechna jezera v Anglii a Walesu dohromady. Foto David Plotzki / CC BY 2.0


Loch Ness, 35 km dlouhé a 2,4 km široké, je největším sladkovodním jezerem ve Velké Británii. Jeho temné hlubiny jsou původcem pověsti o Nessie. Nejlepší výhled na hluboké klidné vody je z nově otevřené stezky High Route, která měří 16 km a nad hranicí stromů vás provede mezi sídly Fort Augustus a Drumnadrochit. V Drumnadrochitu dosahuje šílenství ohledně příšery vrcholu v Loch Ness Centre a na Urquhart Castle ‒ hlavním místě, kde byla Nessie viděna. Hrad byl v roce 1692 odstřelen, aby ho nemohli využívat jakobité. Zříceniny jsou dnes přestavěné na působivé návštěvnické centrum s vyhlídkovou plošinou ve věži.

Zatímco Cruise Loch Ness (cruiselochness.com) a Nessie Hunter Cruises (lochness-cruises.com) vysílají každou hodinu lodě vybavené posledními modely sonaru, aby v hlubinách pátrali po příšeře, výletní lodě a bárky kloužou po hladině jižně od Kaledonského kanálu. Ve Fort Augustus jsou sérií pěti zdymadel zdvihány do výše 13 m, vedle nejspodnějšího zdymadla je renovované návštěvnické centrum mapující neuvěřitelný příběh tohoto kanálu.

Macbeth a delfíni v Inverness

Delfín skotačící u Moray Firth
Delfín skotačící u Moray Firth. Foto Ellis Lawrence / CC BY-SA 2.0
 

Na východním konci Great Glen leží Inverness, hlavní město Vysočiny. Rozkládá se nad řekou Ness a jeho architektura z 19. století maskuje původ z 11. století, kdy měl ve městě hrad Macbeth, v jehož jméně byl zavražděn král Duncan. Divoké jakobitské povstání přežilo jen několik málo budov, takže po porážce obyvatel Vysočiny v roce 1746 nařídil Jiří II. stavbu pevnosti Fort George v ústí Moray Firth. Pevnost, která je veřejnosti přístupná, ač stále slouží jako vojenská kasárna, je jedním z nejhezčích dělostřeleckých opevnění v Evropě. Projděte se po hradbách (1,6 km), z nichž nejlépe oceníte báječný smysl architektů pevnosti pro proporce a možná také zahlédnete delfíny žijící v Moray Firth.

Užitečné informace

Údolí Great Glen je přístupné z letiště Inverness Airport; vlakem nebo autobusem dojedete do Inverness či Fort William. Trasy Great Glen Way v nižší části zvládnou turisté podle kondice za 5 až 10 dní, je možné absolvovat jen úseky kolem Fort William a Loch Ness. Zdatní cyklisté na horských ji mohou zvládnout za 1–3 dny. Sjíždět Kaledonský kanál je možné samostatně s Caley Cruises (caleycruisers.com) nebo na palubě historické výletní lodi Fingal of Caledonia (caledonian-discovery.co.uk).

Zaujala Vás popisovaná destinace, chtěli byste se dozvědět vic a získat podrobnější informace týkající se Skotska? V e-shopu najdete tištěného průvodce v angličtině Lonely Planet Scotland nebo v češtině Lonely Planet Poznáváme Velká Británie. 

Velká Británie Poznáváme LP
Byli jste na výletě, dobrodružné cestě či třeba stáži a rádi byste o tom řekli světu? Sdílejte své zážitky z cest s dalšími cestovateli přímo zde na 
webu anebo na Facebooku Lonely Planet Česká republika.

Napsal: Paula Hardy

Předchozí článek

Tchaj-wan na kole II. – Tipy na nejkrásnější cyklovýlety

Další článek

Astana – hlavní město Kazachstánu

Související články

Články

Motor britské kultury

Manchester – někdejší strojovna průmyslové revoluce – dnes hraje roli dynama britské kultury. Vláda vyčlenila 78 milionů liber na centrum umění The Factory, které se má stát jevištěm Manchesterského mezinárodního festivalu. Ve městě bylo zrenovováno a otevřeno mnoho nových uměleckých prostor, jako například galerie Whitworth, víceúčelové centrum umění HOME a Pantheon připomínající knihovna Central Library. Proměna tohoto kdysi industriálního města pokračuje mílovými kroky. Tomuto městu nikdy nechyběly ambice a sebevědomí. Kdysi bývalo strojovnou průmyslové revoluce a v 21. století se proměnilo v dynamo kultury a umění. Britská vláda je v tom mocně podporuje: vyčlenila 78 milionů liber na vybudování The Factory, nového víceúčelového uměleckého prostoru, ve kterém bude divadlo…

Články

Dublin - město, kde se zrodilo pivo Guinness

Při procházce po nábřeží řeky Liffey vás ani nenapadne, že Irsko se teprve otřepává z hospodářského propadu. Kosmopolitní Dublin zkrátka ví, jak se vzpamatovat, a díky čtyřiceti procentům obyvatel mladších třiceti let pulsuje mladistvou energií, optimismem a kreativitou. Na rok 2016 připadá sté výročí velikonočního povstání, první v řadě událostí, které vedly ke vzniku republiky; počítejte s tím, že oslavy budou dlouhé a halasné. Ještě včera byly hospodářské prognózy černé jako pinta irského piva a ve vzduchu visela hrozba další masové emigrace, ale Irsku se podařilo odrazit ode dna a jeho životaschopnost je nejviditelnější na rušných nábřežích Liffey. Diaspora jako by se převrátila a z Dublinu se stala skutečně kosmopolitní…

Články

Objevte nejzajímavější destinace roku 2016

Lonely Planet představuje kolekci trendů, destinací a zážitků pro příští rok. Je jen na vás, kam se vydáte, a je nám ctí vám vybrané destinace postupně představit. Best in Travel 2016 prezentuje 10 zemí, 10 regionů a 10 měst, které odborníci Lonely Planet doporučují pro rok 2016. Na 1. místě žebříčku zemí se umístila Botswana, následovaná Japonskem a USA. Kotor v Černé Hoře se umístil na 1. příčce mezi městy, a to před ekvádorským Quitem a irským Dublinem. Mezi první tři favority regionů, které Lonely Planet Best in Travel 2016 řadí mezi ty, které musíte v nadcházejícím roce…

Články

Jak ve světě přecházet ulice – a jak to nedělat

Přecházení ulice patří stejně jako ochutnávání pouličního jídla neznámého původu nebo popíjení domácí kořalky podávané v plastovém kanystru od nemrznoucí směsi mezi potenciálně nejnebezpečnější zážitky v některé nově navštívené zemi – zatímco v jiné to může být úžasně bezproblémové. Jaká pravidla dodržovat? Před cestou si přečtěte něco o zákonech dané země, na místě pak sledujte, jak to dělají místní. A vždy se držte zdravého úsudku. To myslíme naprosto vážně – buďte vždy duchapřítomní.  New York Obyvatelé New Yorku si očividně nedokáží poradit s pojetím smrtelnosti. Zabrousí…