Fototrip - Chorvatsko trochu jinak

LP

Koronakrize do Chorvatska zavedla spoustu lidí, které by to jinak ani nenapadlo. A (ostatně jako všude), i země na Jadranu může nabídnout i jiné zážitky než plné pláže.

Severní Velebit

Severní Velebit je mladším ze dvou národních parků, které leží v chorvatském Velebitu. Oblíbeným východiskem je Zavižan, parkoviště ve výšce 1500 m n. m., odkud už to je na vrcholky s krásnými výhledy jen kousek. Z Jadranské magistrály odbočuje silnička ve městě Sveti Juraj, kde začíná prudkými serpentinami stoupat k osadám Volarice a Oltari. S každou další zatáčkou se otevírají hezčí pohledy na ostrovy Krk, Sveti Grgur, Prvić a další. Za Oltari, na konci asfaltky, je třeba zaplatit za vstup do národního parku (vstupenky jsou na tři dny) a pokračovat ještě několik kilometrů po lesní cestě až k parkovišti.

Nejbližšími kopci jsou Vučjak, Velika kosa a Veliki Zavižan. Od parkoviště se ale rozbíhá množství dalších značených cest. Právě Veliki Zavižan prý nabízí nejhezčí výhledy z okolních kopců. Z vrcholových skal mezi kosodřevinou se lze kochat jak pohledy na hory (na obzoru by měl být vidět i nejvyšší vrchol Chorvatska, Dinara), tak na moře – ostrovy Krk, Rab a další. Za dobré viditelnosti se na západě rýsuje Istrijský poloostrov s majestátní horou Vojak, nad opar se zvedá také Veliki Risnjak.

Po stopách indiánů

Milovníci filmů s Vinnetuem určitě poznají charakteristická rozeklaná skaliska Tulove Grede, která se v několika filmech objevila. I sem se dá vyjet pohodlně autem – Tulove Grede leží prakticky přesně nad dálnicí A1 – ta totiž vede v tunelu pod nimi. Cesta do výchozího sedla Vrhprag (865 m n. m.) odbočuje z Jadranské magistrály nedaleko města Obrovac.

Do sedla, kam silnice vyšplhá, umístili fanoušci filmové série několik tabulí s fotografiemi z filmu a pamětních desek. Ze sedla to je na vrchol relativně kousek, ostřejším tempem okolo 45 minut na vrcholovou část plnou nádherných skal. Samotný vrchol – ozdobený vlajkou – je dostupný už poměrně lezeckou cestou. I odsud je vidět plno zajímavostí – moře, kaňon řeky Zrmanja, ostrovy…

Nad stěnami Paklenice

Kaňon Velké Paklenice  v chorvatském národním parku patří k vysoce navštěvovaným místům této země. Davům se však člověk vyhne, pokud v parku zamíří kamkoliv jinam – stačí na skalnaté vyhlídky nad kaňonem. Třeba na Anića kuk – vrchol, po jehož stěně vede množství horolezeckých cest nejrůznější náročnosti, ale dá se na něj dostat i turisticky. K cestě nahoru volíme stezku, odbočující z hlavní trasy kaňonem pod skalou Jurasova glavica. Nejprve prudké serpentiny, pak cesta lese a na závěr se turistická stezka mění na lezení po škrapech, které není úplně příjemné, ale moc dlouho netrvá.
Na druhé straně kaňonu se tyčí Vidakov Kuk. Cesta k němu je ulehčena silnicí, prudce stoupající do hor, pak už to je pěšky jen pár kilometrů.

Skály na Krku

Krk je největší chorvatský ostrov, a kromě množství pláží – včetně těch zastrčených, kde i v létě můžete být sami – je docela hornatý. A hory jsou protkány množstvím stezek, ať už značených (na jihu u Bašky klasicky po způsobu KČT), nebo ovčáckých pěšinek. Cesta sem z Česka je rychlá a možností výletů bezpočet. 


 

Autor článku a fotografií - Jan Miklín je geograf, fotografující cestovatel – cestující fotograf. Na cestách se věnuje především krajinářské fotografii, fotky a články z cest publikuje v mnoha tištěných a elektronických médiích i na svém webu. Sledovat fotografie a jejich příběhy můžete také na Facebooku.

Zaujala Vás popisovaná destinace, chtěli byste se dozvědět víc a získat podrobnější informace týkající se Chorvatska? V e-shopu najdete tištěného průvodce Chorvatsko.
   


Byli jste na výletě, dobrodružné cestě nebo třeba na stáži a rádi byste o tom řekli světu? Sdílejte své zážitky z cest s dalšími cestovateli přímo zde na 
webu anebo na Facebooku Lonely Planet Česká republika.

Napsal: Honza Miklín

Předchozí článek

8 nejčastějších otázek k dovolené na Maledivách

Další článek

Dobrodružství na chvostu Británie - poklady souostroví Shetlandy

Související články

Články

Fototrip za marockými pevnostmi

Narůžovělé skály rozřezané hlubokými kaňony a zelené oázy pod pevnostmi ze sušených cihel. V některých se dosud bydlí, jiné se pomalu rozpadají a lákají na dobrodružné průzkumné výpravy. Větší či menší pevnosti, v severní Africe nazývané kasby či ksary, jsou nedílnou součástí marocké krajiny. Ty nejznámější a asi i nejhezčí leží nedaleko Ouarzazate (Varzázatu). Ksar Aït Benhaddou poznají leckteří milovníci filmů, zahrála si nejen v Gladiátorovi, ale také Lawrence z Arábie, Ježíš Nazaretský…

Články

Fototrip - Istanbul – město na pomezí kontinentů

Konstantinopol, Nový Řím, Cařihrad i Byzantion, to jsou jména, která ve své dlouhé historii neslo největší město Turecko, vstupní brána do Orientu a město rozkročené na hranici Evropy a Asie. Dnes je Istanbul domovem patnácti milionů obyvatel, městem mnoha starobylých památek z éry Osmanské říše i moderním obchodním centrem. Právě pestrost památek z nejrůznějších dob, kontrast s tepem současné obrovské metropole dělá z Istanbulu dobrý fotografický cíl. Dědictví dávných dob Z doby východořímské říše se do dnešních dnů zachoval třeba obelisk na Hippodromu, část akvaduktu nebo Yerebatanská cisterna. Ta rozhodně pro svou…

Články

Fototrip - Malajsie

Co mě přimělo navštívit Malajsii? Tak hned po maturitě jsem začal hodně cestovat, ale bylo to jen po Evropě. Bylo to fajn, ale postupem času jsem chtěl někam dál. Vídal jsem fotky z Filipín, Indonésie či celé Jihovýchodní Asie, ale Filipíny mě okouzlil z fotek nejvíce. A to byl též původní plán. Začal jsem šetřit, připravovat se a hlavně hledat parťáka, protože jsem na tohle byl prozatím sám. O pár měsíců později jsem sehnal i kamaráda a začali jsme hledat letenky, ale jelikož jsme letěli na 3 týdny, chtěli jsem mít ještě někde kratší mezi zastávku, třeba na pár dní. V té době jsme našli levné…

Články

Fototrip do ráje zvířat - Etosha

Národní park Etosha je asi největším lákadlem Namibie, a to právem. Na rozloze bezmála třetiny České republiky žijí tisíce divokých zvířat, která je možno pozorovat z pohodlí vlastního vozu. Právě možnost pohybovat se po národním parku po vlastní ose, bez průvodce či cestovní agentury, je velkým benefitem Etoshy. Půjčení auta volí v Namibii skoro všichni cestovatelé, a při dodržování pravidel je možné projet v něm i národní park. Ty nejdůležitější zásady jsou dodržovat maximální povolenou…