Dovolená na Mauriciu - které pobřeží vybrat?

GO2

Mauricius, tropický ostrov v Indickém oceánu, je vyhlášený svými nádhernými plážemi s bílým pískem. Oblíbenou exotickou destinací pro dovolenou u moře je také díky slunečnému počasí a vysokým teplotám skoro po celý rok.

Prozradíme vám, kde jsou na ostrově nejlepší pláže na koupání, kam vyrazit za vodními sporty a další tipy, jak vybrat to pravé místo pro vaši dovolenou na Mauriciu.

Relaxace a divoká příroda na jihu

Jih ostrova je obecně méně osídlený a je zde větší klid oproti rušnému severu. Pole s cukrovou třtinou, rybářské vesničky na pobřeží a nedotčená příroda... to vše tvoří jedinečnou atmosféru jihu Mauricia.
Jižní pobřeží je ideálním místem pro všechny, co touží především po dokonalé relaxaci uprostřed nádherné divoké přírody a koupání v moři moc nevyhledávají. Není totiž chráněno korálovými útesy, a tak jsou zde na koupání příliš velké vlny a silný vítr.

TIP: Chystáte se na Mauricius? Podívejte se na užitečné rady a tipy na YouTube kanále Travel Akademie Mauricius.

Le Morne a kitesurfing

Jihozápadnímu výběžku Mauricia dominuje ikonická hora Le Morne Brabant, ze které jsou dechberoucí výhledy na celý ostrov. Určitě tak stojí za to podniknout výšlap na její vrcholek.
Oblast Le Morne je oblíbená také milovníky vodních sportů – nabízí totiž ideální podmínky pro kitesurfing. Najdete tady ale i krásné pláže s pozvolným vstupem do moře, které jsou vhodné pro rodiny s dětmi.

Západní pobřeží – vyhlášené pláže a život místních

Západní pobřeží ostrova Mauricius toho má hodně co nabídnout. Nachází se zde živé pobřežní městečko Flic en Flac a oblíbená dlouhá pláž s bílým pískem, ze které můžete pozorovat nádherné západy slunce nad Indickým oceánem.
To ale není všechno. Pokud na dovolené rádi podnikáte výlety a poznáváte život místních, je tohle místo přesně pro vás. Až se nasytíte pláže, můžete vyrazit do okolních vesnic a městeček nasávat mauricijskou kulturu – ochutnat místní street food, nakoupit zajímavé suvenýry pro kamarády nebo posedět s místními ve zdejším baru.
Oblíbeným cílem aktivních turistů je Tamarin, který se nachází na jihu od Flic en Flac – nabízí skvělé podmínky pro surfování a můžete tu pozorovat delfíny.
  
TIP: Vyberte si z naší nabídky zájezdů na Mauricius. Hotely pravidelně navštěvujeme a rádi vám poradíme.

Noční život i dokonalé pláže na severu

Na severu ostrova Mauricius se nachází Grand Baie (v češtině velký záliv), rušné přístavní město, které mnoho turistů vyhledává pro skvělý noční život. Najdete zde také spoustu kaváren, restaurací a obchodů. Nudit se tu rozhodně nebudete!
Na severním pobřeží si na své ale přijdou i ti, co preferují spíše poklidnou dovolenou nebo se chtějí věnovat vodním sportům. Velkou výhodou severního pobřeží je to, že je chráněno před větrem a nachází se v zálivu, takže se můžete na pláži kochat výhledem na sousední ostrovy. Velkým plusem je také pestrý podmořský život, který přímo vybízí ke šnorchlování.

Tajný TIP garanta GO2: Rodinný hotel Zilwa Attitude 4* u krásné pláže je skvělá volba pro poznávání mauricijské kultury.

Autentické východní pobřeží

Podél méně osídleného východního pobřeží, kterému místní říkají La Côte Sauvage (nespoutané pobřeží), se táhnou původní rybářské vesničky a dokonalé pláže s bílým pískem a palmovými háji. Nachází se zde například vyhlášená pláž Belle Mare. Atraktivní pláže však mají i svou nevýhodu – lákají více lidí, a tak musíte počítat s více turisty. Kromě toho si v této oblasti dávejte pozor na silnější mořské proudy.
Východ je navíc z celého ostrova největrnější. V období od prosince do března to nevadí, ale v „chladnějších“ měsících od června do září, kdy se teplota na ostrově pohybuje okolo 25 °C a vítr je silnější, je lepší vyrazit raději na západní pobřeží Mauricia, které se nachází v závětří ostrova.

TIP: Pokud vás láká také sousední ostrov Réunion, doporučujeme kombinaci aktivní poznávací dovolené v horách a odpočinku na plážích Mauricia – zájezd To nejlepší z Réunionu.

Autorem článku je Markéta Žůrková, za CK GO2 a Travel Akademii.

Zaujala Vás popisovaná destinace, chtěli byste se dozvědět víc a získat podrobnější informace týkající se Mauricia? V e-shopu najdete tištěného průvodce Lonely Planet. 


Byli jste na výletě, dobrodružné cestě či třeba stáži a rádi byste o tom řekli světu? Sdílejte své zážitky z cest s dalšími cestovateli přímo zde na webu anebo na Facebooku Lonely Planet Česká republika.

Napsal: CK GO2

Předchozí článek

LP Magazine 02/2022

Další článek

10 italských národních parků, které musíte navštívit

Související články

Články

Victoria - kreolská metropole Seychel plná oslav

Victoria, byť zastává roli seychelské metropole, je ve skutečnosti drobné městečko, kam se rozlévají vody až k místnímu rušnému přístavu, a celé je zasazené v objetí nebetyčných žulových hor. Místo, na které rozhodně nezapomenete! Opravdovou odměnou za vaši návštěvu tohoto pětadvaceti tisícového města vám bude svědectví o rozmanitosti zdejších lidí, dozvíte se mnoho o historii národa i kreolské kultuře. Vzhledem k velikosti Victorie zvládnete tohle vše obsáhnout během jednoho nebo dvoudenního výletu z vašeho dovolenkového letoviska…

Články

Seychely - ostrovy plné pokladů

Seychelské souostroví leží takřka uprostřed Indického oceánu, 400 km severovýchodně od Madagaskaru a 1000 km od východoafrického pobřeží, a tvoří jej celkem 115 velmi starých ostrůvků. Většina návštěvníků se spokojí s tím, že objede jen několik pláží a resortů, které nicméně patří mezi světovou špičku, maximálně mezi největšími ostrovy párkrát přeletí, ovšem Seychely ukrývají mnoho přírodních zázraků, které mají daleko, daleko větší hodnotu. Skalní útvary na pláži Anse Source d’Argent…

Články

Fotobonboniéra – SEYCHELY

Seychelské ostrovy jsou pravým tropickým rájem Indického oceánu. Zaručeně se tu nebudete nudit, protože nabízí mnohem více než jen překrásné pláže. Nevěříte? Hlavní Seychelský ostrov Mahé je poměrně hornatý. Jeho nejvyšší bod je přes 900 metrů vysoko nad hladinou moře. Najdete tu také přes 200 km krásných turistických tras, i když je pravdou, že v místním horkém a vlhkém podnebí se na dlouhé výšlapy příliš turistů nevydává.      Hlavním cílem…

Články

Mauricius se připracuje na otevření. Které jsou nejlepší pláže?

Perla Indického oceánu, Mauricius, je oblíbenou destinací mnoha cestovatelů. Po dlouhé odmlce, způsobené covidovou pandemií, se znovu otevře už 1. října 2021. Plážová dovolená nabízí i mnoho způsobů, jak si pobyt zpestřit – rybolov, vodní sporty, golf, projížďky na koni nebo ochutnávky rumů. Nejvíce ale stále přitahuje pozornost průzračná voda a nádherné pláže. Poradíme vám, které z nich jsou opravdu ty “nej” a během svého pobytu byste je rozhodně měli navštívit. Rodinná dovolená na Trou aux Biches Pláž Trou aux Biches ve stejnojmenném městečku, dříve malé rybářské vesnici, je skvělou volbou především pro rodiny s dětmi, kteří se vydají na dovolenou na Mauricius. Moře je průzračně čisté, poměrně mělké a klidné, pro děti tedy naprosto ideální. Pláž si získávala…