Dobrodružství na chvostu Británie - poklady souostroví Shetlandy

Shutterstock

Odlehlost a nezapomenutelné zážitky, to nejlepší ze skotské krajiny, ale prakticky bez lidí - to přesně nabízejí Shetlandy, skupinka ostrovů na půli cesty mezi Spojeným královstvím a Norskem. Asi 170 km od severního pobřeží Británie najdete shetlandské poníky, kteří se volně potulují po divočině, ohromný prostor pro outdoorové aktivity a lidi, kteří milují své pletené oblečení a udržují své tradice s vikingskými kořeny stále živé.

Na Shetlandách máte celé, odlehlé pláže jen sami pro sebe © lucentius / Getty Images

Na nejvzdálenějším severu

Tam, kde se Atlantský oceán setkává se Severním mořem a Skandinávie hraničí se Skotskem, leží nejsevernější oblast Velké Británie, souostroví Shetlandy tvořené asi 100 ostrovy, z nichž jen 15 je trvale obydlených. Prozkoumejte největší z nich, Mainland, nebo se svezte trajektem na druhý největší ostrov Yell. Uvítá vás království tažných ptáků, ostrov Fetlar, i odlehlé ostrůvky Out Skerries nebo Unst, nejsevernější z nejsevernějších britských ostrovů. Už samotná cesta na Shetlandy může být docela dobrodružství. Na počest námořní tradice ostrovů nasedněte v Aberdeenu na trajekt a užijte si 12hodinovou noční plavbu přes často drsné a rozbouřené Severní moře. Během dne můžete zkoušet zahlédnout delfíny a v noci vás oslní hvězdná obloha, kterou tu neruší žádný světelný smog.

Majestátní a tajemný Jarlshof je historickým skvostem © Eleanor Scriven / robert harding / Getty Images

Dědictví Vikingů

Vikingové vzali Shetlandy ztečí. Ostrovy ležely přímo uprostřed skandinávské mořské říše, a tak není divu, že asi před 1200 lety tu Vikingové často zakotvili, stavěli domy a zakládali farmy. Vydejte se na ostrov Unst, do vesnic Hamar, Underhoull a Belmont, kde si můžete prohlédnout tradiční vikingské dlouhé domy, repliku majestátní vikingské lodi a největší menhir na Shetlandách. Odkaz vikingské kultury se slaví vždy v lednu, během svátku Up-Helly-Aa: lidé ze zdejší komunity se oblékají do kostýmů Vikingů a ve velkolepém průvodu, osvětleném pochodněmi, nesou repliku drakkaru, vikingské lodi, kterou následně zapálí a nechají shořet. 
Éra Vikingů na Shetlandách sahá tisíce let do minulosti a spousta míst, pozůstatků této doby, do ní dává velmi dobře nahlédnout. Úplně nejlépe toto platí beze sporu o Jarlshofu na ostrově Mainland. Toto místo je popisováno jako jedna z nejpozoruhodnějších archeologických lokalit, které kdy byly na britských ostrovech objeveny. Jde o velmi zvláštní lokalitu, kde lidé žili a spravovali svá obydlí již zhruba před 4000 lety.

Fidlací zápal v Lerwicku

Lerwick, hlavní město Shetland, je pulzujícím centrem a ideální základnou, ze které můžete prozkoumat ostrovy. Zvláštní malá čtvrť, postavená přímo na nábřeží, kde se vlny dokážou tříštit o stěny některých domů, má spoustu hospod, kde každý týden hraje živá hudba. Místní houslisté ukazují svůj talent a hosté jsou zde vítáni, zvlášť pokud mají chuť se k muzikantům připojit. V kalendáři kulturních akcí Lerwicku byste našli akce jako Shetland Folk Festival, Shetland Accordion & Fiddle Festival, a také jeden, výstižně pojmenovaný “Fiddle Frenzy” (Fidlací zápal). Tak vytáhněte vlastní nástroj nebo třeba taneční botky a šup do víru veselí.

Troufalí, roztomilí a statní Shetlandští poníci jsou jednoznačně zlatým hřebem výpravy na ostrovy © Kevin Schafer / Getty Images

Vydry, lachtani a poníci

Shetland je rájem pro pozorování ptáků. V létě ožívají rašeliniště na Yellu hnízdícími druhy jako je potáplice malá nebo kulík zlatý, a když budete mít velké štěstí, můžete spatřit i nejmenšího dravce Británie, dřemlíka tundrového. Nebo vyrazte na Unst a do parku Hermaness National Nature Reserve, který se pyšní sítí chodníků a stezek s mnoha místy vhodnými k pozorování ptáků, nebo na malé a odlehlé souostroví Out Skerries, kde se dají během migrace zastihnout vzácné druhy ptáků. Ještě lepší je ale sledování hnízdění na strmých útesech, například na Sumburgh Head, kde se běžně můžete setkat s buřňáky, alkouny, a také ptáky typickými (nejen) pro Skotsko, papuchalky.

Co se týče savců, tak jsou na tom Shetlandy také velice dobře: mořské vydry můžete často spatřit, jak si hrají na mělčinách, okolními vodami vedou migrační trasy velryb a lachtani se rádi vyhřívají na skalách během odlivu. Nejznámějšími zvířaty Shetland jsou ale slavní shetlandští poníci, jejichž největší populaci lze nalézt na Unstu, kde se volně potulují po pastvinách. Tito malí, ale odolní poníci byli kdysi využíváni pro orbu a také při těžbě, kde byli díky své síle velmi žádaní. Dnes se na ostrovech stále chovají ve velkém počtu, a tak můžete při svém putování snadno narazit na chundelaté parťáky, popásající se vedle silnice. Jsou troufalí a zvědaví, takže jestli máte v kapsách nějakou svačinku, dobře si ji schovejte.

Severské vlny a stěny

Ti, kterým pro ten pravý pocit dobrodružství nestačí se jen procházet po rozeklaném pobřeží, mohou zkusit i jiné aktivity, které Shetlandy nabízejí. Můžete třeba brázdit moře od ostrovu k ostrovu na čemkoliv od kajaku po jachtu, a pokud nemáte problém s chladnou vodou, jistě si najdete skvělá místa pro surfování - nejlepší lokalita je údajně kolem Sumburgh Head (a úplně nejlepší je skamarádit se s místními surfaři a nechat si poradit, kam vyrazit za skvělými, zdánlivě nepokořitelnými vlnami). Ostrovy jsou také skvělou lokalitou na lezení. Tmavé útesy, tyčící se nedaleko Eshaness, mají úžasné lezecké cesty, které si vychutnáte i s příměsí adrenalinu při pohledu pod sebe, kde se vlny Atlantiku tříští o tvrdé skály. 

Proslulé shetlandské pletené výrobky jsou skvělým suvenýrem © Ken Scicluna / Getty Images

Pletací know-how

Na Shetlandách se chová ohromné množství ovcí a tím pádem je zde nadbytek vlny, což logicky znamená, že přední pozici mezi místními suvenýry zabírají pletené výrobky té nejvyšší kvality. Jemné vzory se liší ostrov od ostrova - některé jsou jasně barevné, jinde dávají přednost zemitým, tlumeným barvám. Svetr ze shetlandské vlny ale není jen o tom, aby v něm člověk vypadal pěkně: především vás krásně zahřeje v nevyzpytatelném počasí, které se dokáže během pár minut změnit z jasného, slunného dne v ledové krupobití. Na konci září přichází vrchol “pletařské” sezóny, koná se totiž Týden Shetlandské vlny.

Nejodlehlejší ze všech 

Pokud pro vás ani Shetlandy stále nejsou dost odlehlé, vydejte se trajektem nebo letadlem na ostrov Fair Isle. Tento osamocený útes se nachází mezi Orknejskými a Shetlandskými ostrovy, uprostřed bouřlivých vod Severního oceánu, a jeho jižní třetina je trvale obydlena zhruba sedmi desítkami tvrdých ostrovanů, kteří tu obdělávají tradičním způsobem malá políčka - zbytek země pak patří už jen ovcím a ptákům. Fair Isle je známý díky mezinárodně uznávané ptačí observatoři (která byla bohužel zničena při požáru v roce 2019, ale brzy by měla být obnovena), a také svými typickými, jasně barevnými vzory pletených výrobků.  

Napsal: Lonely Planet

Předchozí článek

Fototrip - Chorvatsko trochu jinak

Další článek

Svět – cestovatelský průvodce po naší planetě

Související články

Články

Šest věcí, které musíte zažít v Londýně během čtyř dnů

Hlavní město Velké Británie vtáhne turisty do víru jedinečných muzeí, nezapomenutelných zážitků, zelených parků, královské atmosféry či historie. Poznat tepající britskou metropoli během eurovíkendu je životním zážitkem. Londýn je zkrátka městem, které nikdy neomrzí. Jak se říká: Kdo je unaven Londýnem, je unaven životem. Navštívit londýnská muzea Pro všechny turisty, kteří milují muzea a jsou schopni v nich trávit celé dny, je potěšující zprávou, že ta hlavní jsou v Londýně zcela zdarma! Muzea jsou zaměřena na konkrétní témata, obsahují velice cenné sbírky a návštěvníkům přinášejí znalosti a pohled do historie Velké…

Články

10 nejlepších dětských dobrodružství v Londýně

Neobvyklá lákadla a známé atrakce Londýna mohou být stejně tak příjemné pro děti jako pro jejich rodiče. Poznávání města s rodinou může přinést spoustu fajn zážitků a aktivit. A můžete je poznat a užít si je, i když ještě děti nemáte. 1. Tanec Tanec, poslech hudby a zábava s tím spojená je nezbytnou součástí londýnské scény. A obyvatelé města se této zábavy kvůli dětem nevzdají. Navštivte rodinné koncerty, kde děti společně se svými rodiči protancují za živých rytmů celé nedělní odpoledne. To jsou místa, kde se děti společně se…

Články

Po stopách skotské kuchyně aneb 6 (ne)tradičních jídel, kterými vás ve Skotsku pohostí

Možná se do Skotska teprve chystáte, ale pokud byste už teď chtěli vědět, jaká jídla jsou v místní kuchyni tradiční, máme pro vás pár tipů. Připravili jsme seznam 6 notoricky známých i autentických pokrmů, které vám umožní zažít kouzlo Skotska v symfonii chutí, tvarů, barev a vůní. A před jídlem si dopřejte oblíbený aperitiv, skotskou whisky, která důkladně povzbudí vaši chuť k jídlu. Porridge: skvělý vynález skotské kuchyně Začít den ve spěchu a bez snídaně je pro mnohé lidi typické. Pokud se v tom taky poznáváte, pak pojměte zájezd do Skotska jako příležitost, jak zase začít vydatně snídat. Skotská slaná ovesná kaše, proslulý porridge, je navíc nezbytná k tomu, abyste ve zdraví…

Články

Great Glen: skotským riftovým údolím od pobřeží k pobřeží

Kouzelný skotský Great Glen je darem a výsledkem dramatické tektonické kolize, která vyzdvihla Skotskou vysočinu a přes celou šíři země otevřela propast. Pro ty, v jejichž žilách proudí dobrodružná krev, představuje údolí obklopené jedněmi z nejvyšších hor Velké Británie a vyplněné čtyřmi obrovskými jezery výjimečnou divočinu. Ben Nevis odrážející se v Caledonian Canal. Foto Universal Images Group / Getty Údolí vedoucí přímo od Fort William na jihozápadě k Inverness na severovýchodě bylo vždy důležitou spojnicí. Pěší a cyklistická trasa Great Glen Way vede většinou po stezce kolem Kaledonského kanálu, který spojuje jezera…