8 věcí, za kterými se vydat do hlavního města Litvy

Vilnius, hlavní město Litvy už dlouhá léta tiše okouzluje turisty, kteří sem zavítají, láká návštěvníky na největší historické centrum ve východní Evropě, celé v barokním stylu, a pak je udivuje nekomerční elegancí a perfektní nabídkou historie i kultury, která má svůj jedinečný, litevský půvab. Vilnius na první pohled neslibuje moc, ale nabídne vám toho nakonec tolik, že nebudete vědět, co dřív.

Existuje mnoho důvodů, proč navštívit toto zvláštní, kreativní a příjemně celistvé město: zde je 8 nejlepších věcí, které můžete ve Vilniusu podniknout.

Zvonice vilniuské katedrály
Zvonice vilniuské katedrály skrze její tyčící se klasicistní sloupy © Ekaterina Pokrovsky / Shutterstock

Nechte se okouzlit šarmem Starého města

Vilnius má poměrně dlouhé dějiny, sahající až kamsi do 14. století. Staré město, které se v roce 1994 stalo 541. položkou na seznamu UNESCO, je proslulé především svými barokními stavbami - jednou z těch významnějších je například někdejší Palác litevských velkoknížat, dnes pečlivě zrestaurovaný do formy muzea. Na současné podobě města se ale během dějin podepsaly i mnohé další styly, a tak zde dnes najdeme působivý gotický kostel sv. Anny i majestátní Vilniuskou katedrálu (Katedrála sv. Stanislava a sv. Vladislava), učebnicovou ukázku klasicismu.

Nahlédněte do staletí židovských dějin

Vilnius býval svého času známý jako Jeruzalém Severu a jeho historie je neodmyslitelně spjata s dějinami zdejší židovské komunity. Ta začala vznikat prakticky hned po založení města, kdy sem litevská velkoknížata zvala první židovské obchodníky a řemeslníky.

Populace Litvaků (litevských Židů) prosperovala a před 1. světovou válkou vzrostla až na 100 000 osob. Jejich osud byl ale tragický - více než 90% litevské komunity se stalo obětí holocaustu. Ve Vilniusu byla vytvořena dvě ghetta, kam nacisté nahnali a uvěznili většinu místních Židů. Hrůzný popis tehdejších událostí dnes ukazuje Muzeum holocaustu, zatímco Toleranční centrum (židovské muzeum) poskytuje širší přehled o historii Litvaků a jejich významném vlivu na kulturu Vilniusu i Litvy jako celku. Navštívit můžete i poslední dochovanou synagogu (Choraline sinagoga) v ulici Pylimo gatve, která je zatím také jediným židovským svatostánkem ve městě.

Ústava republiky Užupis je vystavena na nablýskaných deskách, co deska, to jiný jazyk © Gemma Graham / Lonely Planet 
Ústava republiky Užupis je vystavena na nablýskaných deskách, co deska, to jiný jazyk © Gemma Graham / Lonely Planet 

Navštivte "stát ve městě“

Není na světě mnoho měst, kde by se sebrala parta místních a jen tak si jednu ze čtvrtí prohlásila za svou vlastní, nezávislou republiku. Ovšem v Užupisu, vilniuské čtvrti umělců a kreativců, se přesně tohle stalo v roce 1997.

Bylo to myšlené vážně nebo to měl být čistě akt umělecké performance? To je i dnes stále nejasné, ale ať už byla motivace zdejších umělců jakákoli, tak ve svém odhodlání pokračovali: Když přejdete řeku Neris, najdete originální část města plnou galerií a uměleckých workshopů, anebo také 41bodovou ústavu, hrdě vystavenou a přeloženou do více než 20 jazyků. V místním informačním centru si dokonce můžete nechat do pasu otisknout jedinečné razítko republiky Užupis.

Odhalte sovětskou minulost města

Historie Litvy je složitá, fascinující a v některých etapách velmi nešťastná. Po druhé světové válce se země dostala pod sovětskou nadvládu a ačkoli odpor Litevců byl skutečně srdnatý, byl bohužel také rychle a brutálně potlačen – v moderním a místy šokujícím Muzeu obětí genocidy si můžete udělat představu, jak asi vypadal těžký, každodenní život během sovětské okupace.

Nezávislost země byla definitivně uznána Sovětským svazem v roce 1991, ovšem za cenu života 14 Litevců, kteří padli při obraně vilniuské televizní věže. 326 metrů vysoká stavba se dodnes tyčí uprostřed města jako symbol litevského boje za svobodu, a nedaleko se nachází památník věnovaný hrdinům, kteří zde zemřeli.

Panorama Vilniusu s horkovzdušnými balóny a Gediminasovým hradem v popředí © A. Aleksandravicius / Shutterstock
Panorama Vilniusu s horkovzdušnými balóny a Gediminasovým hradem v popředí © A. Aleksandravicius / Shutterstock

Najděte si nový úhel pohledu

Jeden z příjemných způsobů, jak si prohlédnout město, je samozřejmě z ptačí perspektivy, a Vilnius rozhodně netrpí nedostatkem nabídek této oblíbené kratochvíle. Nejlépe přístupným kopcem je Gediminasův vrch, který je možné zdolat buďto pěšky po strmé, ale dlážděné cestě, anebo jednodušeji lanovkou, která ušetří pár namáhavých kroků. Na vrchu stával Gediminasův hrad z 15. století, ze kterého se do dnešních dnů zachovala už jen mohutná věž. To ale výhledům odsud nijak neubírá na kráse.

Pokud vám nevadí delší stoupání v kuse (bez možnosti jakéhokoli odvozu), pak se vydejte na Vrch (Tří) křížů, k památníku sedmi umučených mnichů, kteří zde zemřeli v době počátku christianizace divoké Litvy. Zdejší výhled na město je dokonce ještě více omračující než z Gediminasova hradu. Za letních večerů se tu před západem slunce schází roztodivná směs pejskařů, turistů a randící mládeže.

Vylaďte svůj shopping list

Tradiční řemesla jsou v Litvě stále živá a prosperují, a hlavní město nabízí nepřebernou náruč míst, kam se vydat, pokud sháníte nějaký ten suvenýr. Opravdové šperky i různé cetky z baltského jantaru jsou asi hlavním lákadlem, ale pozor, často se mezi ně mohou přimíchat umělé podvrhy. Nejlepší volbou pro nákup tohoto druhu zboží jsou proto určitě galerie jako například Muzeum jantaru, kde není nejmenších pochyb, že se jedná o pravé a kvalitní produkty. Za suvenýry „těžšího kalibru“ se vypravte do čtvrti Užupis a kovářské muzeo-galerie, kde nabízejí ručně kované výrobky, včetně pověstných litevských „slunečních křížů“, sloučení pohanského symbolu slunce a křesťanského kříže.

Další kousky, které jistě zaujmou vaši pozornost, jsou vyšívané nebo tkané látky s geometrickými, etnickými vzory, černá keramika (technika, která se datuje už do neolitu) a ručně vyřezávané, dřevěné karnevalové masky, vzhledem podobné chrličům.

Restaurace Sweetroot nabízí sezónní pochoutky, jako například tento pokrm z bůčku © Gemma Graham / Lonely Planet
Restaurace Sweetroot nabízí sezónní pochoutky, jako například tento pokrm z bůčku
© Gemma Graham / Lonely Planet
 

Vyzkoušejte všechny chutě Litvy

Už dávno pryč jsou doby, kdy byla baltská kuchyně zcela neznámá, nebo si lidé pod tímto spojením vybavili jen něco těžkého a mastného. Udělali byste velkou chybu, pokud byste sem vážili tak dlouhou cestu a nepostavili se například výzvě sníst celou porci plněných knedlíků ve tvaru vzducholodí, cepelinai. Jako náplň se používá mleté maso, houby nebo tvarohový sýr a tyto bramborové knedlíky jsou opravdu velmi vydatným pokrmem. Možná je dobré si po nich naplánovat krátký „trávicí“ šlofík. Útulný podnik Senoji trobelė je autentickým a populárním místem, kde můžete cepelinai ochutnat.

Hvězdy vilniuské kulinářské scény tvrdě pracují na změně tváře litevské kuchyně. V restauraci Ertlio Names se šéfkuchaři specializují na ingredience oblíbené v minulých časech jako je bažant a štika, ze kterých vytvářejí nádherné, moderní pokrmy. Jak Dziaugsmas, tak i Sweetroot přinášejí na stoly princip lokavorismu, tedy kuchyně využívající lokální a sezónní produkty. Jejich vynikající nabídka se může podle podmínek klidně kompletně změnit ze dne na den, ale pokaždé bude lákavá a využívající to nejlepší od místních farmářů a sadařů.

Pivaři si přijdou na své v malých rodinných pivovarech jako např. Craft & Draft © Gemma Graham / Lonely Planet 
Pivaři si přijdou na své v malých rodinných pivovarech jako např. Craft & Draft © Gemma Graham / Lonely Planet 

Vyrazte zapařit

Vzhledem k tomu, že Vilnius je domovem přes 20 000 studentů, můžete očekávat, že po setmění jeho ulice ožívají. O pivní experty je tu dobře postaráno: pivnice Craft & Draft má ve stálé nabídce pět vlastních piv, a potom také desítky litevských i zahraničních druhů, případně podnik Vejai nabízí menu s několika druhy vlastního piva a ciderů, které jistě uspokojí i ty nejžíznivější hosty. Ti si navíc při ucucávání moku budou poklepávat prsty v rytmu svižné živé hudby. 

Ale ani o další druhy alkoholu není na vilniuské klubové scéně nouze. Zkušeně namíchané koktejly se podávají v Alechemikas nebo Sweet and Sour, vynikající víno zase můžete ochutnat v Notre Vie. Taneční klubová scéna zatím zdaleka nedosahuje věhlasu prošlapaných bot jako třeba Berlín, ale několik nočních podniků, jako například dvoupatrový Exit, největší disko klub v Litvě, nebo Opium, podnik dunící v rytmu techna, vás přesvědčí, že i Vilnius se umí bavit až do svítání… minimálně o víkendech.

Letecký pohled na ostrovní hrad Trakai © Audrius Merfeldas / Shutterstock 
Letecký pohled na ostrovní hrad Trakai © Audrius Merfeldas / Shutterstock 

Jednodenní výlet do Trakai

Hrad Trakai usazený na malém ostrově leží jen něco málo přes půlhodiny cesty vlakem z Vilniusu. Vypadá, jako by byl postavený podle nějakého pohádkového zámku a rozhodně stojí za výlet při návštěvě litevského hlavního města. Říká se, že nejkrásnější pohled na hrad z 15. století je z vody, a tak neváhejte a vyrazte na projížďku lodí po jezeře Galvė. Pokud máte raději trochu dobrodružství, zajděte do North North East, půjčte si kajak a vody jezera můžete brázdit na vlastní pohon. Okolní lesy jsou součástí malého národního parku a jako dělané pro klidnou procházku nádhernou krajinou.

Oblast Trakai je také domovem litevské menšiny Karaimů, židovské odnože pocházející původně z oblasti Krymu. Litevská komunita má dnes méně než 300 členů, ale hrdě se hlásí ke svým kořenům a snaží se zachovat svůj jazyk, kulturu a kuchyni. Plněné kibinai, tradiční karaimské pirožky, podávané v restauraci Senoji Kibininė, jsou ideálním začátkem pro všechny, kdo by se rádi dozvěděli něco o karaimské kultuře, ovšem teprve Karaimské etnografické muzeum je místem, kde se můžete dozvědět vše o této zajímavé, v minulosti násilně přestěhované komunitě.

Zaujala Vás popisovaná destinace, chtěli byste se dozvědět vic a získat podrobnější informace týkající se Litvy? V e-shopu najdete tištěného průvodce Lonely Planet.

Byli jste na výletě, dobrodružné cestě či třeba stáži a rádi byste o tom řekli světu? Sdílejte své zážitky z cest s dalšími cestovateli přímo zde na webu anebo na Facebooku Lonely Planet Česká republika.

Booking.com
Napsal: Lonely Planet

Předchozí článek

Za ledními mědvědy do Kanady

Další článek

Omán – procházka nad jedním z nejhlubších kaňonů světa

Související články

Články

Polská cesta na vrchol je korunována titulem Evropského hlavního města kultury

Polsko jako zázrakem vzdoruje ekonomické recesi – zatímco se zbytek Evropy potácel v krizi, počty návštěvníků Polska neustále rostly a zřejmě porostou i nadále, protože Evropským hlavním městem kultury pro rok 2016 byla vyhlášena polská Vratislav. Také Krakov zažije svou chvilku slávy, protože se jej u příležitosti Světových dní mládeže chystá navštívit papež. O tom, že je Polsko na vzestupu, svědčí také nově zavedené lety do Krakova, Štětína, Katovic a Gdaňsku. Pokud se nějaká evropská země může pyšnit téměř nadpřirozenými schopnostmi, je to Polsko. Poláci dokázali vzdorovat ekonomické recesi, která dostala zbytek Evropy na kolena, a počty návštěvníků země neustále stoupají. Nejrůznější škarohlídi prorokovali, že polské štěstí vyprchá po skončení fotbalového…

Články

Jak cestovat nalehko – rady od mistra v balení

Malé a lehké zavazadlo je nezbytností pro každého světoběžníka, který chce minimalizovat chaos spojený s cestováním. S malým batohem můžete stihnout japonský vlak, který odjíždí opravdu přesně. Můžete se vtěsnat do jediného autobusu (či na jeho střechu) jedoucího do další vesnice v Indii. Nebo, jak jsme se dozvěděli, umožní vám kompaktní zavazadla v situaci, kdy se snažíte vyplatit svého průvodce z vězení, nacpat šest objemných cestovatelů do maličké rybářské loďky, jež vás doveze k bungalovu na opuštěném ostrově právě včas, abyste mohli sledovat západ slunce. Součástí balení jsou samozřejmě hluboce osobní rozhodnutí. Každý má svoje vlastní představy o pohodlí a stylu. Avšak pokud se budete držet několika jednoduchých, praxí osvědčených zásad cestování nalehko, můžete ušetřit na velikosti a váze. Ne vždy to sice zachrání vaši cestu, ale rozhodně tím ulehčíte…

Články

Reklama na stopování - Ukrajina za 4 dny

Parta kamarádů se rozhodla stopovat. Chtějí poznat něco nového a zažít nějaké dobrodružství. Proto padá volba na stopování. Je to nejjednodušší způsob, jak poznat fajn lidi a zjistit něco o jejich zvycích a kultuře, která se nemusí nutně měnit jen s hranicemi jiných států. Začátek cesty Mířím na ÚAN Florenc a v hlavě se mi honí spoustu myšlenek, většinou ne moc dobrých. Plán cesty je následující: za 4 dny prostopovat více jak 1600 kilometrů po žalostně udržovaných slovenských a ukrajinských cestách. To by samo o sobě nebylo tak špatné, ale počasí se netváří nadějně…

Články

Gurmánův průvodce po Rusku

Jedním z významných ruských trumfů je neskutečná rozmanitost všeho, co se připravuje ve zdejších kuchyních a servíruje v restauracích a kavárnách. Počínaje kašou (pohanková kaše) z Kaliningradu až po čerstvě ulovené kraby na Kamčatce… největší země světa nabízí bohatství "domácích" chutí, stejně jako gurmánských lahůdek, které vás donutí se vrátit pro druhou porci. Ochucenávodka se zakuski (chuťovkami) - v Rusku se tradičně každý panák zajídá soustem něčeho dobrého© Simon Richmond / Lonely Planet Jídla evropské části Ruska S polechtáním vašich chuťových pohárků začněte na západě Ruska. Je to oblast úrodné černozemě bohaté na živiny, kde se daří zejména obilí,…