21 věcí, které jsou v Bostonu zdarma

LP

Je notoricky známé, že Bostoňané platí horentní sumy za lístky na baseball a za nemovitosti. Cestovatelé s nižším rozpočtem však naštěstí mohou zažít to nejlepší z Bostonu, aniž zaplatí jediný cent.

Zde je přehled 21 věcí, které můžete zadarmo (nebo téměř zadarmo) dělat, vidět, poslouchat, jíst, ba dokonce pít.
 
 

Procházka bostonskými ulicemi odhaluje bohaté dějiny města © Jorge Salcedo / Shutterstock

1. Vydejte se Cestou svobody po stopách revolucionářů

Cesta svobody nabízí nejlepší seznámení s Bostonem éry americké revoluce a války za nezávislost. Čtyřkilometrová stezka z červených cihel se vine kolem šestnácti pamětihodností, díky nimž si město vysloužilo status Kolébky svobody. Na stezku se můžete vydat sami nebo se přidat k bezplatné prohlídce s výkladem, kterou pořádá National Park Service. Organizovaná prohlídka, jejímž výchozím bodem je Faneuil Hall, má kapacitu maximálně 30 účastníků, proto dorazte včas, abyste si zajistili místo. V období, kdy se prohlídky nepořádají, si může stáhnout mapu. Do řady pamětihodností na stezce je rovněž vstup zdarma.

2. Posaďte se do guvernérské lavice v kostele King’s Chapel

Majestátní georgiánskou architekturu kostela King's Chapel doplňuje zvon, jejž vyrobil Paul Revere, a prestižní guvernérská lavice, v níž kdysi usedl i George Washington. Kostel je půvabné místo pro polední recitály (v úterý). Vstupné je vždy zdarma, ale doporučuje se dobrovolný příspěvek ve výši 4 USD.

3. Dejte si oběd v historické bostonské tržnici

Oběd zdarma není, ale lekce dějin ano. Prohlédněte si velký sál (Great Hall) a poslechněte si průvodce, který hovoří o budově Faneuil Hall a její roli jako místa setkávání i obchodování. Poté zamiřte do tržnice Quincy Market vybrat si cenově dostupné jídlo v některém z desítek stánků.
 
 

K výstavbě budovy Massachusetts State House přispěly i velké osobnosti amerických dějin jako Paul Revere a Samuel Adams © Visions of Our Land / Getty Images

4. Vydejte se na prohlídku Massachusetts State House

Navštivte Massachusetts State House, takzvaný „střed slunečního systému“, kde se můžete poučit o státním hmyzu (slunéčku sedmitečném) a vzdát čest posvátné tresce. Bezplatné prohlídky, které vedou Doric Docents (dobrovolní průvodci), probíhají od pondělí do pátku. Navštívíte slavnostní sály, sněmovnu zákonodárců i kanceláře výkonných úředníků.
 
 

Prohlédnout si nejstarší loď amerického námořnictva, která je stále v aktivní službě, se vám nepoštěstí každý den © Class Kathryn E. Macdonald / US Navy

5. Poznejte život námořníků na palubě lodi USS Constitution

USS Constitution je nejdéle sloužící válečnou lodí amerického námořnictva a kotví v doku Charlestown Navy Yard. Námořní důstojníci vedou bezplatné prohlídky horních palub, kde se dozvíte o hrdinských úspěších lodi v prvních amerických námořních bitvách. Peníze nepotřebujete, ale musíte mít doklad totožnosti s fotografií.

6. Prohlédněte si pevnost a lenošte na pláži na Castle Islandu

Castle Island není ve skutečnosti ostrov, ale rozlehlý zelený park u vody s nádherným výhledem na panorama města. Mohutná Fort Independence (pevnost Nezávislosti) je volně přístupná k průzkumům a probíhají tu i prohlídky s výkladem zdarma. Jinak můžete odpočívat na pláži, chytat ryby z mola nebo si smočit prsty v chladné vodě přístavu.

7. Projděte Trasu černého dědictví

Na kopci Beacon Hill vede 2,5 km dlouhá Trasa černého dědictví (Black Heritage Trail), která přibližuje historii abolicionismu a afroamerického osídlení Bostonu. Stáhněte si mapu pro samostatnou pěší prohlídku nebo se přidejte k bezplatné organizované prohlídce, kterou pořádá NPS. Výchozím místem je památník Roberta Goulda Shawa.
 
 

Podívejte se na jinou stránku Bostonu z vrcholu Bunker Hill © Diego Grandi / Shutterstock

8. Vystoupejte na vrchol památníku Bunker Hill

Výrazný obelisk označuje dějiště osudové bitvy, která se odehrála v červnu 1775 a zvrátila průběh války za nezávislost. Pokud po 294 schodech vystoupáte na vrchol památníku Bunker Hill, otevře se vám pohled na působivé panorama města, moře a oblohy. A kromě energie vás to nebude stát nic.

9. Užijte si den v Bostonské veřejné knihovně

Bostonská veřejná knihovna byla budována jako „svatyně literatury“, ale je také chrámem výtvarného umění a architektury. Bezplatné prohlídky s výkladem začínají u hlavního vchodu, ale můžete si také vzít brožurku a vydat se do nádherných sálů s nástěnnými malbami na vlastní pěst. Knihovna pořádá besedy se spisovateli, hudební vystoupení a další bezplatné akce.
 
 

Bostonský Institut současného umění představuje díla ze všech koutů světa © Lou Jones / Lonely Planet Images

10. Prohlédněte si vynikající bostonské umělecké sbírky

Boston je považován za americké Atény, takže byste se asi měli podívat na výtvarné umění. Ve středu po 16. hodině je vstupné do Muzea výtvarných umění (Museum of Fine Arts) dobrovolné (zaplaťte, kolik můžete, doporučovaná částka činí 25 USD). Ve čtvrtek po 17. hodině nabízí Institut současného umění (Institute of Contemporary Art) bezplatné večerní prohlídky.

11. Vydejte se do rodného domu JFK

John F. Kennedy se narodil a vyrůstal v tomto nehonosném dřevěném domě ve čtvrti Brookline; dnes je dům Národní historickou památkou JFK. Poslechněte si vzpomínky Rose Kennedyové a při tom si prohlížejte zařízení, fotografie a memorabilie, které se zde zachovaly z doby, kdy tu Kennedyovi žili. Půlhodinové prohlídky s výkladem se pořádají od středy do neděle (9.30−17 hod.). V současné době je památka bohužel z důvodu nutné rekonstrukce nepřístupná, návštěvníkům se znovu otevře na jaře 2023.

12. Poznejte nejstarší americkou univerzitu zevnitř

Bezplatné historické prohlídky areálu Harvard Yard vedou studenti, kteří se s vámi podělí i o svůj pohled na studentský život. Místem srazu k hodinovým prohlídkám je Smith Campus Center. Počet účastníků je omezený, takže se v turisticky rušném období dostavte brzy.

13. Obdivujte Národní historickou památku Longfellow

Henry Wadsworth Longfellow 45 let žil a psal poezii v tomto majestátním georgiánském sídle nedaleko Harvard Square. Longfellow National Historic Site je přístupná od středy do neděle až do 27. října. V sídle je řada básníkových osobních předmětů a patří k němu i svěží dobová zahrada.
 
 

Hatch Memorial Shell je ideálním místem pro venkovní koncerty i rodinné filmové večery © Steve Dunwell / Getty Images

14. Užijte si zábavu pod širým nebem v Hatch Memorial Shell

Poříční pás Charles River Esplanade je bostonský dvorek, který je skvělým místem na pikniky, vyjížďky na kole i klidné procházky. A co víc, po celé léto se v Hatch Memorial Shell konají bezplatné akce, jako jsou venkovní koncerty, promítání rodinných filmů či Dancing in the Park (Tanec v parku).

15. Setkejte se s umělci při SoWa First Fridays

Z bývalých továren a skladišť ve čtvrti South End si umělci udělali ateliéry a galerie. Každý první pátek v měsíci (od 17 do 21 hodin) pořádá SoWa Artists Guild večer otevřených ateliérů. Přijďte si prohlédnout umělecká díla a setkat se s místními tvůrci.
 
 

Pokochejte se pohledem na Fenway Park, aniž si koupíte vstupenku © Sean Pavone / Shutterstock

16. Nahlédněte do Fenway Parku

Dění na stadionu Fenway Park můžete sledovat, i když se vám nepoštěstí sehnat vstupenku na velký zápas. Z ulice je přístupný Bleacher Bar s oknem, z nějž je výhled na střed hřiště. Během zápasů bývá bar plný a na místa u okna se obvykle čeká.

17. Zimní radovánky v Harvardu

Navlečte se! V Bostonu je spousta příležitostí k zimním radovánkám. Harvard Common Spaces pořádá na náměstí The Plaza Zimní festival, zdarma přístupný veřejnosti. Vyzkoušejte svou šikovnost při curlingu, kuželkách na ledě nebo ledním shuffleboardu.

18. Zajděte si na levný a chutný oběd do podniku Falafel King

Dvě slova: falafel zdarma. Je to tak, zákazníci podniku Falafel King dostanou při čekání vzorek zdarma. Sháníte-li oběd, v tomto prostém podničku se najíte rychle a velmi dobře.

19. Ochutnejte nejlepší bostonské pivo při exkurzi v pivovaru Samuela Adamse

Chcete-li poznat rodiště původního amerického řemeslného piva, zamiřte do čtvrti Jamaica Plain. Během exkurze Samuel Adams Brewery Classic Tour se poučíte o historii společnosti, uvidíte výrobní proces na vlastní oči a ochutnáte zboží. „Zbožím“ myslíme napěněné ležáky, osvěživá piva plzeňského typu i chutná piva typu ale. Vstupenky se vydávají podle pořadí při příchodu, exkurze se konají od pondělí do soboty (11.15−17 hodin) a jsou přístupné všem věkovým kategoriím. K ochutnávkám je podmínkou dosažení věku 21 let. Navrhovaný příspěvek ve výši 2 USD se předává místních charitativním organizacím.

20. Dopřejte si oběd s příchutí historie v parku Boston Common

Uvolněte se v nejstarším americkém parku. Dopřejte si rodinný piknik nebo jen relaxujte a pozorujte okolí. Léto patří Shakespearovi a zima bruslení na Žabím jezírku (Frog Pond).

21.  Nechte děti vyřádit v bostonském Dětském muzeu

Bostonské dětské muzeum nabízí zábavu pro všechny − od výtvarného ateliéru po stavební zónu. Není sice zdarma, ale „Target Fridays“ znamenají, že v pátek po 17. hodině za vstupné zaplatíte pouze 1 USD.

Zaujala Vás popisovaná destinace, chtěli byste se dozvědět víc a získat podrobnější informace? V e-shopu najdete tištěné průvodce. 

Byli jste na výletě, dobrodružné cestě či třeba stáži a rádi byste o tom řekli světu? Sdílejte své zážitky z cest s dalšími cestovateli přímo zde na webu anebo na Facebooku Lonely Planet Česká republika.

Napsal: Lonely Planet

Předchozí článek

Kouzlo severu – polární záře

Další článek

Best in Travel 2023

Související články

Články

Zrozen v USA - naše oblíbené destinace ze songů Springsteena

Neexistuje nic, co by ve vás probudilo větší touhu cestovat, než písničky Bruce Springsteena. Texty jsou plné požitku a svobody z nekonečných silnic, útěků z „měst plných ztracenců“ a kouzla vykoupení z „poslední šance na pořádnou jízdu“. Zasaďte to všechno do známých opuštěných ulic jako pozadí něčeho nového s láskou svého života nebo nejlepším kamarádem po boku – a máte jednoduchý a jasný slib, že vás Springsteen povznese do výšin. Ačkoli bude navždy známý jako chlapec z Jersey, který proslavil promenády zálivu a legendární místa jako Stone Pony a Ashbury Park, Springsteenovy texty přenesly posluchače daleko za hranice 7½ West End Court na Long Branch – plážové chaty, kde napsal většinu z Born to Run. Springsteenovy písně jsou…

Články

Národní parky na jihozápadě USA

Spojené státy nejsou známé pouze svými moderními velkoměsty, obdivované mohou být právě především pro své národní parky. Jedny z nejkrásnějších parků se nacházejí na hranici čtyř států – Kalifornie, Utah, Arizona a Nevada. A svou diversitou mohou nabídnout každému návštěvníkovi něco významného a nevšedního. NP Grand Canyon Představte si krajinu plnou překrásných luk, hájů a květin, lesů s voňavými obrovskými jehličnany obklopující hory a skály, které se tyčí až do nebes, ale také vyprahlé pouště a pláně, kde přežijí jenom ti nejpřizpůsobivější. Kaňony staré miliony let, krátery, nezvyklé barevné kamenné…

Články

Tak trochu jiná Florida - St Augustine

Nic proti horké vaně, ale od jara do podzimu na Floridě ztrácí své kouzlo. I to je důvod proč vyrazit spíše na sever k Atlantiku, než za plážemi Mexického zálivu, či na jih k Miami, kde je voda v létě až protivně teplá a žije v ní kdejaká žahavá havěť. V minulém článku jsem vás už lehce naťukla s floridským severem a jeho krásami, chytli jste se? Prima! Dneska to bude trochu více “evropské”. Vypravíme se do starodávného St Augustine a lenošení učiníme zadost na přilehlých plážích. Poznáte rozdíl mezi teplotou vody a vzduchu (vítr zde příjemně pofukuje) a nejsou zde davy poživačných turistů - zatím. St Augustine St Augustine je v podstatě nejstarší trvale osídlené místo Evropany na Americkém kontinentě, a to od roku 1565, takže je to pro Američany něco jako pro nás keltská oppida - tedy velice, ale velice historické. Centrum St Augustine je velmi pěkně zachovalé a relativně malé. Na první pohled…

Články

10 důvodů, proč jet (znovu) do New Yorku

Město, které nikdy nespí, toho za poslední rok zvládlo opravdu hodně. V roce 2014 odhalilo muzeum 9/11 Memorial svou desetitisícovou sbírku artefaktů, byla dokončena poslední část High Line a poprvé od roku 1910 se návštěvníci Coney Islandu mohou projet na horské dráze. Děje se tu tolik fascinujících věcí, že dokonce i velryby se vracejí. Na konci května 2015 se na Dolním Manhattanu otevře vyhlídková plošina nejvyšší budovy na západní polokouli. Nikdo nepotřebuje záminky, aby si zamluvil let do New Yorku na tento rok – nicméně deset vám jich přinášíme. Vyhlídka One World Observatory Největší (nebo alespoň nejvyšší) událostí roku…