2 týdny v mexickém Chiapasu

Shutterstock

Mexický stát Chiapas je známý díky nádherné přírodě, mayům, kteří zde pobývají a tzv. Zapatově armádě (největší mexická odbojová skupina). Naneštěstí je tato oblast Mexika stále dosti opomíjená a příliš mnoho turistů sem nezavítá. Doprava v Chiapasu je velmi zdlouhavá, jelikož je spousta cest nezpevněných a projíždí se horskými vesničkami.

Džungle a kostely

Dvě nejvýznamnější města v zeleném státě jsou Palenque a San Cristobal de las Casas. Jde o skvělá výstupní místa na okolní poznávání. 

Městečko Palenque neohromí svou velikostí, ale spíše lokalitou – leží ukryté v džungli, kde se stále ve volné přírodě houpou opice na stromech. 

Montebello Lagoons

San Cristobal de las Casas je rozlohou mnohem větší, více kopcovité město se spoustou honosných kostelů a nejlevnějšími trhy v Mexiku! Můžete zde zakoupit oblečení, živé slepice, oříšky, ovoce i zeleninu. Je vhodné se vyvarovat nákupu jahod a ostružin, jelikož zde nejeden turista trpěl střevními potížemi způsobenými bakteriemi, které se na jahodách a ostružinách nacházejí.  

San Cristobal de las Casas

Kam v okolí Palenque?

Nejvýraznější dominantou u městečka je archeologická zóna. Místní dopravou se dostanete k budově, kde zaplatíte za vstup, odtud musíte pěšky asi 1 km do kopce. Vstupné na ruiny se velmi pravidelně zvyšuje, ale procházkou po areálu můžete strávit hodiny. Tajný tip: kolem ruin vedou dva kopcovité traily podél potůčků a vodopádů.  Jeden začíná přímo v areálu ruin a druhý těsně pod vstupem, můžete si zahrát na objevitele. Obrovská část ruin ještě není objevena skrze nedostatek finančních prostředků. 

Poblíž archeologické zóny leží Aluxes Park, který vám vřele doporučujeme. Jde o záchrannou stanici pro zvířata, která zde žijí v obrovských výbězích či naprosto otevřené přírodě. Vstupné v roce 2022 činí 150 pesos a celá částka putuje přímo na zvířata. Uvidíte zde pumu, jaguára, spoustu krokodýlů, papoušky a další.

Po návštěvě Aluxes Parku zavítejte do poblíž ležící restaurace El Panchan. Město Palenque je velmi tiché, ale tady to žije! Po osmé hodině se tu lidé hromadí a muzikanti vytahují hudební nástroje.  Ceny jídel jsou velmi příznivé! 

Pro nás byly špičkou Cascadas Roberto Barrios. Vodopády se nachází pár km od Palenque. Městskou dopravou z centra (na korbě auta) cesta zabere zhruba půl hodinky. Areál je rozlehlý a nachází se zde celkem 5 vodopádů. TiP: Na ty poslední musíte přebrodit řeku na druhou stranu a budete tam sami. V celém areálu se dá plavat neomezeně, voda je nádherně čistá a návštěvníků málo. NENÍ vhodné jezdit na jakékoliv vodopády v Chiapasu po deštích – voda je znečištěná a hlavně si kvůli přebytku vody a síle proudu nezaplavete. 

Vodopád Misol-Ha je dalším místem ležícím poblíž Palenque a opět velmi sjízdným lokální dopravou. Areál je menší a vodopád je zde pouze jeden, ale za to dosahuje výšky 35 metrů. Kapky vody poletující od vodopádu vás osvěží na desítky metrů daleko. Pokud hledáte klid a relax, pak Misol-Ha nebude vašim šálkem čaje – putuje sem spousta turistů, parkoviště je plné výletních autobusů. 

Top 1 vyhledávané místo v okolí Palenque jsou Aqua Azul. Bohužel jde o velmi přelidněnou oblast se spoustou restaurací podél vody, kde pobíhají děti žádající peníze po turistech. Vodopády samotné jsou naprosto epické, ale jsou tu vyhraněna určitá místa k plavání a ruch je v tak krásní přírodě opravdu překážkou. 


Z Palenque do San Cristobal?

Většina lidí stane před rozhodnutím, jak se dostat z Palenque do města San Cristobal? Možností je více – od těch co zaberou 12 hodin času a stovky korun až po nízkonákladové a více adrenalinové možnosti. My jsme se rozhodly pro možnost s agenturou jako valná většina cestovatelů a ten vám popíšeme. 

V poledne vyjíždí minibus z Palenque směrem na vodopád Misol-Ha, kde je čas na projití kolem vodopádu (nikoliv plavání). Poté se přesunete na Aqua Azul, kde jsou k dispozici 3 hodiny času, což je až až. Odtud se následně jede přímo do města San Cristobal. Tím přímo myslíme opravdu přímo – bez zastávky na toaletu, jídlo. Omezte tedy pití. Příjezd do horského města San Cristobal je v pozdních večerních hodinách, jede se strmými cesty, přes desítky retardérů a s policejním doprovodem na ochranu před Zapatisty. Celá tahle sranda vyjde na 500 pesos včetně vstupného na vodopády. 

 

Kam v okolí San Cristobal de las Casas?

Kolem města najdete mnoho jeskyní. Největší z nich se jmenují Las grutas, kam vstupné činí pouhých pár desítek korun. Jeskyně je rozlehlá a na konci základní části jeskyně máte možnost pokračovat v prozkoumávání zbytku jeskyně s helmou a baterkou za příplatek 30 pesos, což rozhodně doporučujeme využít! 

Za přibližně hodinku a půl cesty se dostanete na Sumidero Canyon – obrovský canyon s možností plavby speedboatem podél skalních stěn, které v některých místech dosahují až neuvěřitelných 1 000 m.! V případě tohoto výletu je lepší vyrazit s cestovní agenturou, která výlet nabízí za přibližně 350 pesos. Po cestě zpět se pravidelně zastavuje na prohlídku města Chiapa de Corzo s obrovským monumentem ve tvaru španělské koruny na hlavním náměstí. 

Na celodenní výlet se můžete vydat na vodopád El Chiflon. Jedná se o strmý výšlap nahoru po stovkách schodů. Cesta vede podél průzračné řeky, kde se můžete zchladit. Po cestě, která zabere přibližně hodinu, uvidíte spoustu menších vodopádů. Na závěr na vás čeká vytoužený El Chiflon vysoký neuvěřitelných 120 metrů! Kolem vodopádů jsou vybudovány zip-line věže, které také spousta lidí ocení!

Na skok do Guatemaly? Na mexicko-guatemalských hranicích se rozléhají Montebello laguny, které byste neměli minout. Na laguně se pronajímají dřevěné vory, můžete si tedy pádlovat po laguně, kdy každá má jiný odstín barvy. Jedna z lagun také rozděluje Mexiko a Guatemalu. 

Do kostela? Kostelů je v San Cristobal opravdu mnoho, ale jeden speciální najdete v San Juan Chamula. Přezdívá se mu „kostel tisíce svící“. Hoří jich tu totiž opravdu tisíce. Místní lidé sedí na zemi, modlí se a obětovávají kohouty. Jedinečný zážitek! Platí zde zákaz fotit pod vysokou pokutou. Kostel si můžete vyfotit pouze zvenčí. 

Tip na závěr – v San Cristobal žije spousta mayů, kteří nosí péřové oblečení, mluví mayskými jazyky a tkají vlastní látky. Ve městě Zinacantan se můžete dostat přímo do mayských obydlí a zjistit informace o jejich životě.  

Zaujala Vás popisovaná destinace, chtěli byste se dozvědět vic a získat podrobnější informace? V e-shopu najdete tištěné průvodce Lonely Planet

Byli jste na výletě, dobrodružné cestě či třeba stáži a rádi byste o tom řekli světu? Sdílejte své zážitky z cest s dalšími cestovateli přímo zde na webu anebo na Facebooku Lonely Planet Česká republika.


 

Napsal: Karolina Kilhofova

Předchozí článek

Poprvé na Mykonu - nejlepší tipy

Další článek

Zažite pohodovú dovolenku!

Související články

Články

Poznejte Mexiko – průvodce zemí mayské kultury

V Mexiku najdete naprostou jistotu slunečního svitu, skvělou turistickou vybavenost umožňující odpočinek na plážích, v restauracích i barech a také historii doplněnou okouzlující přírodou. Dovolenou v Mexiku vystihují tři slova začínající na písmeno „P“. Pyramidy, potápění, pláže. Nejvhodnější čas pro dovolenou v Mexiku je právě nyní – od ledna do května. Neváhejte, hlavní sezóna je  v plném proudu. Světově nejproslulejší turistickou destinací na pobřeží Tichého oceánu je mexické Acapulco.…

Články

Mayská riviéra aneb dovolená v Karibiku v mexickém stylu

Mexiko je báječným místem pro odpočinek a v posledních letech se stává stále populárnější destinací i pro Evropany a Čechy všeobecně. Tato překrásná země totiž nabízí svým návštěvníkům vskutku nevšední zážitky. Pokud se rozhodnete Mexiko navštívit, čeká vás kultura a bohatá historie, vynikající mexická kuchyně, překrásná fauna i flóra a báječní lidé – a ještě mnohem víc. Odlehlé zátoky Mayské riviéry.   Nejvhodnější období je od listopadu do konce května, kdy se teploty přes den pohybují mezi 27–33 °C a přes noc málokdy klesnou pod 20 °C. Teplota vody je také velmi příjemná, okolo 24 °C. Letenky do Cancúnu se dají v průběhu roku sehnat za výhodné ceny. I díky tomu…

Články

Neuspořádané zápisky z Mexika

Také se vám stává, že po návratu z delšího pobytu v nějaké zemi vám v paměti jako zářící diamanty vyvstávají vzpomínky na některé konkrétní zajímavosti? Je to jako když letmo a na přeskáčku znovu pročítáte vám už dobře známou knihu a vybíráte si jen ty nejzajímavější pasáže. Zastavme se nyní nad několika z mexických vzpomínek a zajímavostí. Radost až do rána O zdejších svérázných veselých Dušičkách, čili o Día de los muertos, toho dozajista víte už spoustu, protože nejeden časopis o cestování právě tento svérázný svátek mrtvých popisoval. Nakonec účastnil se ho dokonce i James Bond. Tato bujará oslava, kdy se často pořádají pikniky přímo…

Články

Krásy Mexika

Mexiko, konkrétně Mayská riviéra ve státě Quintana Roo je poslední roky stále častěji navštěvovaná. Břehy riviéry omývá krásné Karibské moře plné pestrobarevných ryb, je zde celoročně teplo a poměrně málo deštivo. Během posledního roku jsme podnikly do Quintana Roo celkem dvě cesty – jednu v zimě a druhou v létě, kdy dle statistik hrozí nejčastěji déšť. Naštěstí máme pozitivní zkušenost a v létě nám pršelo jen jeden den. Teploty v srpnu ovšem stoupaly až ke 38 stupňům. Cancún Cancún je bývalé rybářské městečko, které se za poslední desítky let změnilo k nepoznání. Trošku nám připomíná Miami Beach s honosnými hotelovými komplexy, restauracemi a bary. Moře je v Cancúnu krásné a pláže jsou písčité. Za nás vyhrává Playa Chac-Mool. Levnější variantou bydlení je Cancún…