15 nejlepších míst, která navštívit v Mexiku

LP

Kamkoli se v Mexiku vydáte, všude vás obklopí nádherná kakofonie hudby, barev a závratná rozmanitost terénu. Ať už jde o váš první výlet, nebo jste ostřílenými návštěvníky této nádherné země, vždy je zde něco nového a vzrušujícího k objevování.

Bez ohledu na výši vašeho rozpočtu na vás čekají pláže lemované palmami, starobylé rozvaliny, barvité festivaly, ohňostroje a vynikající kuchyně. To vše zaručí, že se Mexiko zařadí mezi vaše oblíbené prázdninové destinace. Důvodů k návštěvě této krásné země je víc, než se dá shrnout na jeden seznam, ale my jsme shromáždili ty nejlepší zážitky, které Mexiko nabízí. Je čas na vlastní oči poznat, co poskytovalo nekončící inspiraci umělcům, jako byla Frida Kahlo.

Letecký pohled na Palác umění v hlavním městě Mexiku © Jess Kraft/Shutterstock

1. Prozkoumejte ohnisko kultury v hlavním městě Mexiku

Dlouholeté hlavní město politiky státu stojí jednoznačně také na čele mexické kulturní scény. Připomeňme, že právě zde zanechala svá nejvýznamnější díla řada muralistů, například Diego Rivera, jehož barvité nástěnné malby krášlí Palacio Nacional, či José Clemente Orozco, jehož sociálně-realistickými díly se pyšní Palacio de Bellas Artes. Umění, hudba, tanec a divadlo jsou v Mexiku všudypřítomné − ani projížďka gondolou po starobylých kanálech čtvrti Xochimilco by nebyla úplná bez doprovodu balady mariachi.
Během procházky rušnou oblastí centra odhalíte bohatou historii hlavního města, od předkolumbovské a koloniální architektury po současnou megapoli. Starosvětské jídelny a zajímavá muzea se střídají s moderními galeriemi a nablýskanými náměstími, která jsou hotovými pokladnicemi řemeslných i značkových obchodů. Toto je mexická kulturní rozmanitost ve své nejlepší podobě.

Národní park Cabo Pulmo, Cortézovo moře, Mexiko © Leonardo Gonzalez/Shutterstock

2. Potápění u pobřeží Cabo Pulmo

Zkuste znovu odhalit kouzlo starého Kalifornského zálivu (Baja) návštěvou převážně nezastavěného východního pobřeží. U zátoky Cabo Pulmo objevíte světové potápění u jediného významného útesu na západním pobřeží Severní Ameriky a jedné z nejrozsáhlejších (71 km čtverečných) a nejúspěšněji chráněných mořských oblastí na světě. Je to překrásné místo, kde vedle trsů černých korálů spatříte hejna kranasů velkookých a čtverzubců. V závislosti na ročním období a mořských proudech můžete zahlédnout také žraloky kladivouny, manty obrovské a žraloky velrybí.
K tomu, abyste si užili jízdu po nádherné pobřežní silnici na Cabo Este (z jihu) nebo přes pohoří Sierra de la Laguna (na západě), nepotřebujete nutně terénní auto, ale cesta je místy hrbolatá. Vyhnete se tak davům lidí a najdete velmi půvabné scenerie, které se vám možná nebude chtít opouštět.

Mexický osobní vlak se cestou na východ šplhá Měděných kaňonem © Bruce Raynor/Shutterstock

3. Železnice v Měděném kaňonu

Ferrocarril Chihuahua Pacífico (Pacifická železnice Chihuahua) nabízí již dlouho jeden z nejlepších železničních výletů v Latinské Americe. Vlak šplhá od úrovně hladiny moře v Los Mochis k dobrodružně založenému městečku Creel nádhernou skalnatou krajinou Měděného kaňonu. Z okénka se vám naskytnou výhledy na horské lesy, subtropická údolí, tarahumarské vesnice a místy i do jedněch z nejhlubších kaňonů světa. Cestou můžete nocovat v malebných srubech s výhledem na okraj kaňonu, ale můžete se také pár dní zdržet a věnovat se poznávání, pěší turistice, jízdám na koni, či dokonce zip-liningu v jedné z nejúchvatnějších mexických destinací. 

Historické centrum Oaxacy s charakteristickým kostelem Santo Domingo, Mexiko (součást Světového dědictví UNESCO) © Maria Swärd/Getty Images

4. Oaxaca

Velice svébytné město na jihu se koupe v zářivém horském světle a každého okouzlí nápaditým pojetím lahodné mexické kuchyně, nádhernými řemeslnými výrobky, častými barvitými slavnostmi, koloniální architekturou, vzkvétající uměleckou scénou a jemným mezcalem destilovaným v nedalekých vesnicích – Oaxaca je ostatně považovaná za hlavní město mezcalu. V dosahu města leží nádherné starobylé hlavní město Zapotéků, Monte Albán, desítky vesnic s domorodými řemeslníky a rušnými každotýdenními trhy i chladivé zalesněné kopce pohoří Sierra Norte, ideální pro pěší turistiku, horskou cyklistiku či jízdu na koních.
Oaxaca je složité, ale vysoce atraktivní město, jehož majestátní kostely a půvabná náměstí zaslouženě získaly status Světového dědictví UNESCO. Život ve zdejších půvabných, ale klidných uličkách přetéká ryzími regionálními příchutěmi. Přesvědčí vás o tom barevná paleta historických butikových hotelů, obchůdky, v nichž své výrobky nabízejí sami řemeslníci, satirické pouliční umění, bohémské bary a odvěké pouliční tržnice. Můžete nám věřit: v tomto městě je toho mnohem víc než jen krásné kostely.

Cochinita Pibil − mexické jídlo podávané s červenou cibulí a koriandrem © holbox/Shutterstock

5. Okuste mexické chutě

Jídla mexické kuchyně jsou mnohem chutnější, čerstvější, rozmanitější, pečlivěji připravená a nápaditější, než jste si kdy dokázali představit. V každé části země mají vlastní oblastní speciality, připravované z nejčerstvějších místních surovin. Chcete-li, aby vaše cestování bylo co nejvíce lahodné, ochutnávejte místní jídla v restauracích, rušných tržnicích i u pouličních stánků – záhy své mimořádné gastronomické zážitky přestanete počítat. A až nastane čas na formálnější hodování, vsaďte na některého z kvanta kreativních současných šéfkuchařů, kteří z tradičních a nápaditých surovin vytvářejí nádherné kombinace chutí. Ponořte se do chutí Mexika − od prostých pouličních stánků s tacos po rafinované moderní restaurace věnující se fúzi −, a jídlo se stane vrcholem vaší cesty.

Jídla, která nesmíte vynechat

Chiles en nogada – Chiles en nogada zahrnuje suroviny zelené, bílé a červené, což jsou barvy mexické vlajky: zelené papričky (poblano chili) plněné kořeněným mletým masem, přelité smetanovou omáčkou a posypané semínky z granátového jablka.
Tacos al pastor – Jedno z nejoblíbenějších jídel v zemi, tacos al pastor („tacos po pastýřsku“), je kukuřičná tortilla plněná tenkými plátky vepřového pečeného na rožni. Podává se s cibulí a koriandrem.
Mole negro – Recept na tuto oaxackou specialitu, tmavou hutnou omáčku, je žárlivě střežen a samotná výroba omáčky je časově náročná a obtížná. Chutná po čokoládě, koření a… uvidíte sami!

Costa Maya, Mexiko © Chris Davis/Getty Images/EyeEm

6. Costa Maya

Udělejte si laskavost a vydejte se do této oblasti. Na rozdíl od velmi zastavěných míst, jako je Cancún a Riviera Maya, nabízí Costa Maya ještě stále klidné rybářské vesničky, v nichž se klade důraz na udržitelný rozvoj. Patří k nim Mahahual a Xcalak, které se mohou pochlubit jedněmi z nejlepších potápěčských lokalit na karibském pobřeží. Pak zamiřte do vnitrozemí, kde se u jezera rozkládá poklidné městečko Laguna Bacalar, známé krásnými sceneriemi, 90 metrů hlubokou přírodní nádrží (cenote) a starou španělskou pevností.

Monarchové stěhovaví v rezervaci, Mexiko ©Noradoa/Shutterstock

7. Velké stěhování monarchů

Lesy a svahy Biosférické rezervace monarchy stěhovavého (Reserva de la Biósfera Santuario Mariposa Monarca) se ztrácejí pod baldachýnem zlatooranžových motýlů, kteří představují snad nejúchvatnější každoroční přírodní úkaz v Mexiku. Jde o onen typ události, jíž stojí za to přizpůsobit cestovní plány – od pozdního října do poloviny března pokrývají stěhovaví monarchové každý kus povrchu, drží se v houfech, jež ohýbají silné větve oyamelů (Abies religiosa neboli jedle posvátná), a krajina díky nim vypadá jako při nekonečném západu slunce. Motýli přezimují daleko od mrazivých Velkých jezer.

Jak slunce stoupá a zahřívá les, vzlétají ve zlatých a oranžových přívalech k obloze a v nejteplejší části dne se snesou na vlhkou lesní půdu. Nejlépe je uvidíte za teplého slunného odpoledne, kdy se na zemi vyjímají jak krásný koberec – za chladnějšího počasí (pod 13 °C) tolik nelétají. Jedná se o jednu z nejpozoruhodnějších migrací na světě a neměli byste si ji nechat ujít. Upozorňujeme, že v ceně vstupného je povinně zahrnutý i průvodce, který však pracuje za spropitné: minimální doporučená částka na průvodce a den činí 220 MXN.

Rozvaliny starobylého mayského chrámu na pláži Tulum, Mexiko © Patryk Kosmider/Shutterstock

8. Tulum

Vezměte efektní mayské rozvaliny, usaďte je přímo k závratně nádhernému bílému písku a tyrkysově modré vodě Karibiku, a máte právem světoznámý Tulum. Přidejte ubytování všech cenových kategorií, od plážových chatrčí po luxusní letoviska, pár skvostných restaurací a barů a nespočet lákadel v okolí − od cenotes (krasových propadlin s vodou) po další mayské rozvaliny −, a nebudete se divit, že sem mnozí vyrážejí na pár dní, ale zdrží se mnohem déle.
Někoho může odradit skutečnost, že se centrum města s nejlevnějšími jídelnami a ubytovacími podniky rozkládá přímo u dálnice a hlavní tah tak působí spíš jako zastávka pro kamiony než jako tropický ráj. Buďte si však jisti, že pokud vám Tulum Pueblo nevyhovuje, vždy můžete zamířit k pobřeží a najít si klidnou chatku u pláže. Průzkum okolí Tulumu se ohromně vyplatí: je tu rozlehlá Reserva de la Biósfera Sian Ka’an, odlehlá rybářská vesnice Punta Allen a rozvaliny Cobá.

Guadalajara, Mexiko © Elija Lovkoff / EyeEm / Getty Images/EyeEm

9. Guadalajara

Druhé největší mexické město je oslňující a často působí spíše jako soubor vesnic než jako velká metropole. Okouzlující celek se vám dostane pod kůži díky vznosným kostelům, labyrintům tržnic, nádherným veřejným prostranstvím a báječným řemeslným obchodům v bohémských předměstích Tlaquepaque a Tonalá. Mladí se celé víkendy baví v módních barech a živých tanečních klubech a v celém západním Mexiku nenajdete lepší restaurace než tady, ať už máte chuť na místní specialitu, jako je pikantní dušené kozí maso, nebo na elegantní novomexickou kuchyni a fúzi.
Ačkoli odtud pochází řada symbolů, považovaných za typicky mexické – hudba mariachi, sombrera s širokou krempou, mexický tanec s klobouky a charreadas (rodea) –, Guadalajara je stejnou měrou předvojem nového Mexika i strážcem starého. Hnacím motorem kulturního života, k jehož oporám patří nádherná katedrála a Instituto Cultural de Cabañas, jsou muzea a divadla. 

Plážové tábořiště na ostrově Espíritu Santo při západu slunce © MIGUEL ZETTER LOPEZ/Shutterstock

10. Espíritu Santo 

Ostrov Espíritu Santo, který je součástí chráněné rezervace UNESCO, je úchvatný v každém ohledu. Růžový pískovec vytvarovaly vlny a vítr do prstovitých výběžků, mezi nimiž se ukrývají nádherné zátoky. A pokud vám tato nadzemská krása nestačí, můžete se ponořit do nekonečné modři se žraloky velrybími, potápět se k množství pestrobarevných útesů, tábořit pod baldachýnem nádherných hvězd, šnorchlovat mezi hravými lachtany v jejich ostrovní kolonii a pádlovat podél nesčetných azurových zátok. Aktivity, jako jsou plavby na kajacích či šnorchlování, tu nabízí řada provozovatelů.

Pohled na kostel Parroquia de San Miguel Arcangel © Justin Foulkes/Lonely Planet

11. San Miguel de Allende

Tento mexický krasavec nabízí vše: fantastické jarní počasí, mimořádné světlo, úchvatnou architekturu, skvostné řemeslné obchody a jedny z nejlepších kulinářských zážitků v zemi. Díky četným oslavám nemusíte hudbu, průvody a ohňostroje hledat dlouho – co se chystá, zjistíte v Atención San Miguel. Escuela de Bellas Artes a Biblioteca (v síni Sala Quetzal) pořádají rozmanité kulturní akce, z nichž mnohé jsou v angličtině; program najdete na vývěsních tabulích.
San Miguel má závratné množství obchodů s řemeslnými výrobky, kde koupíte lidové umění a ručně vyráběné zboží z celé země. Myslíte-li to s nakupováním opravdu vážně, měli byste si domluvit návštěvu ve vynikajícím centru Galeria Atotonilco. Až budete s horečným nakupováním hotovi, můžete si odpočinout v nedalekých horkých pramenech. San Miguel je známý jako zimoviště gringos v důchodovém věku, ale rozhodně nabízí víc než jen podniky, kde se scházejí cizinci; zdejší pobyt je pro řadu návštěvníků často vrcholem jejich cesty do Mexika.

Sopka Pico de Orizaba je nejvyšší mexickou horou © robert cicchetti/Shutterstock

12. Pico de Orizaba 

Nejlepší seznámení s nejpůvabnějším městem státu Veracruz nabízí jízda lanovkou do parku na vrcholku 1240 m vysoké hory Cerro del Borrego. Z tohoto vznosného zeleného hřadu můžete obdivovat kupole a zvonice řady historických kostelů ve městě i okolní hornatý terén, včetně zasněženého vrcholu Pico de Orizaba. Město je ideálním odrazovým můstkem pro bližší seznámení s největší mexickou trekařskou a horolezeckou výzvou (výstup vyžaduje jisté technické dovednosti); šestidenní výstup na vrchol (s pěti noclehy) začíná ve vesničce Tlachichuca.
Pokud vás více lákají povyražení na úrovni moře, město Orizaba má širokou nabídku, včetně krásných procházek podél řeky, několika působivých muzeí a galerií i jedinečného „Železného paláce“.

Panenská opuštěná pláž ve státě Baja California, Mexiko. ©Grey82/Shutterstock

13. Pacifické pobřeží

Mexické pacifické pobřeží, které se táhne od pouštních ostrovů Kalifornského poloostrova po zelené zátoky ohraničené svěžími tropickými horami, od nekonečných písčitých ploch po laguny lemované mangrovovými porosty a přetékající ptactvem, ohromuje krásou přírody. Tuto prapůvodní nádheru doplňuje řada živých letovisek – Mazatlán, Puerto Vallarta, Manzanillo, Ixtapa, Zihuatanejo a Acapulco –, mezi nimiž najdete prvotřídní surfařské lokality, jako je Barra de Nexpa, Boca de Pascuales, Troncones a Puerto Escondido.
Můžete si tu dopřávat všechna tropická klišé: pojídat vynikající plody moře pod střechou z palmových listů, popíjet vychlazenou kokosovou šťávu při lenošení v hamaku nebo si vychutnávat koktejly u bazénu v luxusním letovisku. Noční život ve městech je bujarý a pláž si tu vybere každý, ať už poleháváte raději před výškovými hotely, nebo před polorozpadlými chatkami. Ještě víc se toho děje v oceánu, kde můžete na obzoru zahlédnout gejzíry keporkaků, želví matky, které připlouvají klást vejce, pelikány létající ve formaci či hejna delfínů, nořících se z vln.

Kráter sopky Paricutí¬n, Mexiko © AmericanWildlife/Getty Images/iStockphoto

14. Volcán Paricutín

Z pohledu sopek je Paricutín stále ještě pubescent. V roce 1943 se s výbuchem vynořil na kukuřičném poli v Michoacánu a je tedy jednou z nejmladších sopek na světě a jednou z velmi mála, jejichž životní cyklus je kompletně vědecky zdokumentován. Na spící kužel (410 m) se dá poměrně snadno vystoupit. Někteří se na vrchol vydávají přes kameny na holých lávových polích, jiní jedou na koni po horkém černém písku, než sesednou a vyrazí na závěrečný vrcholový výstup po sopečné suti. Cíl mají stejný: možnost stanout na vrcholu geologického zázraku.
Chcete-li na Volcán Paricutín vystoupat v klidu a pohodlí, měli byste z Angahuanu vyrazit před devátou hodinou. V turistickém centru není nouze o průvodce s koňmi, kteří nabízejí své služby. Dovedou vás k sopce a zpět kolem pobořeného kostela a setkáte se s nimi u autobusu z Uruapanu. Za koně a průvodce zaplatíte dohromady kolem 500 MXN na osobu a den.

Kukulkánův chrám © Sergio Germano/Lonely Planet

15. Chichén Itzá

Komplex Chichén Itzá není nejoblíbenější mexickou starobylou památkou bezdůvodně: je prostě velkolepý. Odkaz mayských astronomů vám vyrazí dech: od impozantní monolitické pyramidy El Castillo (po jejímž schodišti se za jarní a podzimní rovnodennosti plazí stín opeřeného hadího boha Kukulkána) po posvátnou cenote a prazvláštní El Caracol (Observatoř). Obdivujte Stěnu lebek a kamenné reliéfy v Chrámu válečníků nebo se sem vraťte za tmy na zvukovou a světelnou show.
Vedro, vlhkost a davy lidí v Chichén Itzá mohou být únavné; zkuste se do komplexu vypravit buď brzy ráno, nebo později odpoledne, ale mějte na paměti, že zavírací doba v 17 hodin je dost krutá. Jste-li odhodláni vyhnout se davům i vedru, zvažte drahou soukromou prohlídku naleziště, která vám umožní přístup na místo mezi pátou a osmou hodinou ráno. Vezměte si láhev s vodou a klobouk s širokou krempou; pokud vás neúprosné slunce začne obtěžovat příliš, je v areálu řada stinných míst. Je lepší obout si pevné šněrovací boty či holínky než žabky, protože terén je nerovný a prašný.

Zaujala Vás popisovaná destinace, chtěli byste se dozvědět víc a získat podrobnější informace? V e-shopu najdete tištěné průvodce. 

Byli jste na výletě, dobrodružné cestě či třeba stáži a rádi byste o tom řekli světu? Sdílejte své zážitky z cest s dalšími cestovateli přímo zde na webu anebo na Facebooku Lonely Planet Česká republika.

Napsal: Lonely Planet

Předchozí článek

Zažite Dolomity všetkými zmyslami

Další článek

7 důvodů, proč navštívit Finsko - bezpečí, design a neuvěřitelná kuráž v zemi polární záře

Související články

Články

Neuspořádané zápisky z Mexika

Také se vám stává, že po návratu z delšího pobytu v nějaké zemi vám v paměti jako zářící diamanty vyvstávají vzpomínky na některé konkrétní zajímavosti? Je to jako když letmo a na přeskáčku znovu pročítáte vám už dobře známou knihu a vybíráte si jen ty nejzajímavější pasáže. Zastavme se nyní nad několika z mexických vzpomínek a zajímavostí. Radost až do rána O zdejších svérázných veselých Dušičkách, čili o Día de los muertos, toho dozajista víte už spoustu, protože nejeden časopis o cestování právě tento svérázný svátek mrtvých popisoval. Nakonec účastnil se ho dokonce i James Bond. Tato bujará oslava, kdy se často pořádají pikniky přímo…

Články

2 týdny v mexickém Chiapasu

Mexický stát Chiapas je známý díky nádherné přírodě, mayům, kteří zde pobývají a tzv. Zapatově armádě (největší mexická odbojová skupina). Naneštěstí je tato oblast Mexika stále dosti opomíjená a příliš mnoho turistů sem nezavítá. Doprava v Chiapasu je velmi zdlouhavá, jelikož je spousta cest nezpevněných a projíždí se horskými vesničkami. Džungle a kostely Dvě nejvýznamnější města v zeleném státě jsou Palenque a San Cristobal de las Casas. Jde o skvělá výstupní místa na okolní poznávání.  Městečko Palenque neohromí svou velikostí, ale spíše lokalitou – leží ukryté v džungli, kde se stále ve volné přírodě houpou opice na stromech.  Montebello…

Články

Krásy Mexika

Mexiko, konkrétně Mayská riviéra ve státě Quintana Roo je poslední roky stále častěji navštěvovaná. Břehy riviéry omývá krásné Karibské moře plné pestrobarevných ryb, je zde celoročně teplo a poměrně málo deštivo. Během posledního roku jsme podnikly do Quintana Roo celkem dvě cesty – jednu v zimě a druhou v létě, kdy dle statistik hrozí nejčastěji déšť. Naštěstí máme pozitivní zkušenost a v létě nám pršelo jen jeden den. Teploty v srpnu ovšem stoupaly až ke 38 stupňům. Cancún Cancún je bývalé rybářské městečko, které se za poslední desítky let změnilo k nepoznání. Trošku nám připomíná Miami Beach s honosnými hotelovými komplexy, restauracemi a bary. Moře je v Cancúnu krásné a pláže jsou písčité. Za nás vyhrává Playa Chac-Mool. Levnější variantou bydlení je Cancún…

Články

Poznejte Mexiko – průvodce zemí mayské kultury

V Mexiku najdete naprostou jistotu slunečního svitu, skvělou turistickou vybavenost umožňující odpočinek na plážích, v restauracích i barech a také historii doplněnou okouzlující přírodou. Dovolenou v Mexiku vystihují tři slova začínající na písmeno „P“. Pyramidy, potápění, pláže. Nejvhodnější čas pro dovolenou v Mexiku je právě nyní – od ledna do května. Neváhejte, hlavní sezóna je  v plném proudu. Světově nejproslulejší turistickou destinací na pobřeží Tichého oceánu je mexické Acapulco.…