13 nejlepších míst, kde v Kolumbii vychutnávat salsu, slunce a další

Shutterstock

Veškeré předsudky, které o Kolumbii máte, nechte doma: tato pozoruhodná země vás překvapí. Stát s druhou největší biodiverzitou na světě ukrývá ve svém vnitrozemí rozsáhlé oblasti amazonské džungle, zatímco zářivě bílé pláže, závratné hory a svěží kávové plantáže na vysočině korunují Kolumbii jako místo mimořádných přírodních kontrastů.

Kolumbie je proslulá nádhernou krajinou – a i v jejích živých městech je co objevovat, například nástěnné malby v Bogotě © Kris Davidson / Lonely Planet
​​​​​

Veškeré předsudky, které o Kolumbii máte, nechte doma: tato pozoruhodná země vás překvapí. Stát s druhou největší biodiverzitou na světě ukrývá ve svém vnitrozemí rozsáhlé oblasti amazonské džungle, zatímco zářivě bílé pláže, závratné hory a svěží kávové plantáže na vysočině korunují Kolumbii jako místo mimořádných přírodních kontrastů. 

Ale Kolumbie je mnohem víc než jen součtem přírodních krás. Její živá města pulzují energií, která ji odlišuje od většiny Jižní Ameriky a je důkazem, že země skutečně překonala svou minulost spjatou s násilím. 

Protože dobrodružství a nakažlivé rytmy číhají téměř na každém rohu, je výběr nejlepších míst, která v zemi navštívit, obtížný. Nicméně díky velkému množství vnitrostátních letů a dálkových autobusových spojů je Kolumbie zemí, kde můžete očekávat, že i během kratšího výletu procestujete řadu míst.

Zde je třináct nejlepších míst, která v Kolumbii navštívit

Kolumbijské město Cartagena je plné krásné kultury i barev © Kris Davidson / Lonely Planet

1. Cartagena

Na vrcholu seznamu nejoblíbenějších míst v Kolumbii je pro většinu cestovatelů dusné město Cartagena. Je snadné pochopit proč: majestátní staré město je kouzelný obezděný komplex dlážděných uliček ověšených bugenvileami a stinných náměstíček, kde se místní pouliční umělci natřásají, podupávají a víří jako živoucí ztělesnění proslulé energie města.
Nasávat atmosféru Cartageny můžete tak divoce – nebo tak poklidně –, jak sami chcete. Den můžete prolenošit na pláži Bocagrande nebo při dlouhém pohodovém obědě nebo ostrých ceviche s kokosem v rodinné restauraci. Večer je Cartagena dokonalým místem pro koktejl ve střešním baru a vychutnávání energického nočního života ve zdejších klubech a hospodách.

2. Amazonská džungle

Kolumbie se pyšní mimořádným nadbytkem flóry a fauny, díky čemuž by se měla objevit v seznamu přání každého milovníka přírody. Amazonská džungle, která zabírá zhruba třetinu kolumbijského území, je pro turisty z větší části nepřístupná, ale i tak zůstává hlavní oblastí, kde se můžete setkat s rozsáhlými oblastmi nedotčeného deštného lesa.
Tip pro plánování: Zajistěte si výlet do džungle z odlehlé základny Leticia a stravte pár dnů poznáváním jednoho z nejdivočejších míst na světě. Lodní výlety po Amazonce (Río Amazonas) a túry po nenápadných stezkách protínajících pralesní porost slibují setkání se zvídavými delfínovci amazonskými, pomalými lenochody i kakofonií vřešťanů.

3. Zona Cafetera

Pokud existuje jedna věc, která udržuje Kolumbii v běhu, je to káva. Prozkoumejte Zonu cafetera, abyste zjistili, proč je kolem ní takový rozruch. Na svěžích svazích v departementech Risaralda, Caldas a Quindío se rozkládají plantáže, pěstující kouzelné kolumbijské zrnko arabica. Rodinné farmy (fincas) otevřely brány zvědavým turistům a nabízejí jednodenní exkurze i přenocování.
Tip pro plánování: Dopravu si zařiďte z oblastních center Manizales a Pereira.

4. Parque Nacional Natural Tayrona

Parque Nacional Natural Tayrona s tropickými plážemi ohraničenými palmami a odlehlými zátokami je jedním z kolumbijských přírodních skvostů. Národní park se rozkládá na karibském pobřeží východně od Santa Marty a je rájem odpočinku pod kulisou mohutného pohoří Sierra Nevada de Santa Marta.

Na programu dne tu je odpočinek na sluncem zalitých plážích nebo procházky po stezkách džunglí, které lemují pobřeží, protože vodní proudy na většině pláží jsou pro plavce příliš nebezpečné. Chcete-li se vyhnout davům, vydejte se rychlým člunem na izolovaný ostrov Playa Cristal s průzračnou vodou a zářivými plážemi.

Tip pro plánování: Návštěvu si naplánujte na období mimo leden a únor, kdy je park obvykle zavřen z důvodu údržby. Zvažte také návštěvu národního parku Los Nevados v Zoně cafetera jako součást zajímavé čtyřdenní trasy. 

Medellín nabízí spoustu umění, barů i přírodní rezervaci s úchvatnými výhledy © Fabian Schmiedlechner / Getty Images

5. Medellín

Moderní Medellín, kdysi hlavní pevnost nechvalně známého drogového bosse Pabla Escobara, je znovuzrozené město. Batůžkáře nadchne množství uvolněných hudebních klubů, ostatní cestovatelé si mohou užívat hojnosti v luxusních čtvrtích, které lákají návštěvníky stinnými teráskami restaurací a elegantními bary. Medellín, který je proslulý věčně jarním počasím, je bezmezně přitažlivý, což z něj dělá jedno z nejlepších měst k návštěvě, pokud máte méně času. Je rovněž vstupní branou do Zony cafetera. 

Milovníci umění ocení všudypřítomný otisk slovutného kolumbijského umělce Fernanda Botera, jehož charakteristické obtloustlé sochy dodávají humor rušným tržištím. Chcete-li proniknout hlouběji pod kůži města, jděte se podívat na projekty obnovy Comuna 13 a Moravia, kde spatříte, jak pouliční umění a novátorské formy dopravy vdechly život dříve omšelým čtvrtím. Můžete rovněž nastoupit na moderní lanovku, která vás vyveze nahoru z údolí a do parku Arví, přírodní rezervace s předkolumbovskými stezkami vedoucími lesy plnými orchidejí.

6. Sierra Nevada de Santa Marta

Za lákavým pohledem na minulost se vydejte do pohoří Sierra Nevada de Santa Marta, které se táhne přes kolumbijský severovýchod. Po náročné třídenní túře hustou džunglí dojdete k nejkrásnějšímu kolumbijskému archeologickému nalezišti La Ciudad Perdida. Kamenné terasy tohoto kdysi lidnatého města byly vybudovány kolem roku 850 podél strmého hřebene a z džungle vysvobozeny v sedmdesátých letech 20. století. La Ciudad Perdida, přístupná pouze v rámci organizované prohlídky, zůstává odlehlá, nedotčená a nádherně neturistická.

Poloostrov La Guajira, centrum domorodého kmene Wayuu, patří k nejkrásnějším a nejodlehlejším místům, která v Kolumbii navštívit © Alissia Vander-Linden / EyeEm / Getty Images

7. Poloostrov La Guajira

Plochy divoké pouště se rozprostírají vedle nádherné modři Karibského moře na jednom z nejopuštěnějších a nejvíce jedinečných míst v Kolumbii. Poloostrov La Guajira, jejž obývají domorodci z etnika Wayuu, odolával během časů dobyvačným nájezdníkům a lid Wayuu zde stále žije v odlehlých vesnicích. 

Tip pro plánování: Chcete-li si vychutnat oslnivou divočinu, která je ztělesněním nejsevernější části Kolumbie, musíte si zařídit výpravu z města Riohacha. Zajistěte si na poloostrově alespoň jeden nocleh a zamiřte na pláž Playa Taroa – často označovanou za nejkrásnější kolumbijskou pláž –, kde se liduprázdné písečné duny svažují přímo do třpytivého moře.

8. Cali

Na málokterém jihoamerickém místě se flámuje jako v Cali, rušném kolumbijském hlavním městě salsy. Závislost na rytmu je tu nakažlivá a při návštěvě Cali se vám jistě stane, že zůstanete na tanečním parketu až do rána. Taneční kroky si můžete zdokonalit v některé z mnoha zdejších tanečních škol a pak se vydejte s místními do skvostného klubu salsy, Zaperoco.
Tip pro plánování: Toužíte-li po nejvíce ikonickém – a výbušném – seznámení s posedlostí Cali, sežeňte si vstupenku na Delirio, opulentní kabaretní představení se salsou, které se pořádá každý poslední pátek v měsíci.

9. Providencia

Idylický ostrov Providencia, který leží zhruba 1240 km severně od Kolumbie v příjemných vodách Karibského moře, patří k nejkrásnějším místům v zemi. Dokonalé pláže se zlatavým pískem – často prakticky bez návštěvníků – a pohodová atmosféra přispívají k přitažlivosti tohoto odlehlého a prosluněného kousku ráje.

Potápěči si mohou užívat v průzračné vodě společně s obrovskými rejnoky, želvami a útesovými žraloky u 32 kilometrového úseku bariérového útesu, který je třetí největší na světě. Pro ty, kteří raději zůstávají u hladiny, je tu voda s teplotou 25 ºC a plážové restaurace, které více než uspokojí veškeré jejich potřeby.

Museo Botero v Bogotě má jednu z nejvýznamnějších sbírek děl tohoto kolumbijského mistra © posztos / Shutterstock

10. Bogotá

Díky své horské poloze v Andách je Bogotá deštivé a chladné město a na první pohled může působit pouze jako odrazový můstek pro kolumbijské destinace s mírnějším podnebím. Ti, kdo však dají hlavnímu městu šanci, objeví místo s kosmopolitní atmosférou a bohatou nabídkou muzeí.

Ve stále módnějších čtvrtích Zona Rosa a Chapinero se snoubí vybraná kuchyně s bujarým nočním životem. Klidnější a poučnější zážitek nabízí den strávený obdivováním obrovských pokladů, které vystavuje Museo de Oro s jednou z nejlepších sbírek předkolumbovské metalurgie na kontinentu. Další lahůdkou je Museo Botero s významnou sbírkou moderního a impresionistického umění, včetně 123 děl samotného Botera.

11. San Gil

Milovníci adrenalinu by měli zamířit do kolumbijského hlavního města dobrodružství, San Gil. Jedním z hlavních zdejších lákadel jsou vodní sporty: při raftingu na divoké vodě nebo při hydrospeedu budete proplouvat malebnými kaňony s peřejemi I. až V. třídy. Pokud se chystáte odlepit od země, můžete se vydat slaňovat ze zurčících vodopádů, na paragliding nad drsnými vrcholky hor, nebo dokonce na vzrušující bungee jumping. K dispozici jsou také jeskyňářské výpravy, jízda na horském kole a canyoning. 

Mimořádná „tekutá duha“ Caño Cristales je úchvatná podívaná © sunsinger / Shutterstock

12. Parque Nacional Natural Serranía de La Macarena

Parque Nacional Natural Serranía de La Macarena přímo na jih od Bogoty je jedním z nejunikátnějších míst v Kolumbii. Jen kousek jízdy od nejbližšího města La Macarena teče růžová řeka Caño Cristales. Tento pozoruhodný úsek vody, jemuž se říká „tekutá duha“, se od července do října zbarvuje díky růstu říčních řas do načervenale růžové barvy. Vezměte si plavky, protože na vymezených úsecích řeky se smí koupat. 

Tip pro plánování: Přestože se Caño Cristales zpřístupnil návštěvníkům až v roce 2010, protože ležel na území okupovaném Revolučními ozbrojenými silami Kolumbie, stal se od té doby obětí vlastního půvabu. Proto je počet návštěvníků omezen na pouhých 200 denně a vstupenku si musíte předem rezervovat u místní cestovní kanceláře.

13. Parque Arqueológico Nacional de San Agustín 

V jihozápadním departementu Huila leží Parque Arqueológico Nacional de San Agustín. Naleziště tvoří síť obřadních a pohřebních míst posetých fantaskními kamennými sochami, jejichž napůl lidské tváře s mohutnými tesáky a širokánskýma očima se groteskně šklebí. Přestože jejich účel zůstává pro archeology záhadou, mnozí se domnívají, že oblast byla poutním místem zasvěceným uctívání předků a vznikla před více než 2000 let. Chcete-li se při průzkumu naleziště dozvědět víc, najměte si u vchodu místního průvodce.

Zaujala Vás popisovaná destinace, chtěli byste se dozvědět víc a získat podrobnější informace? V e-shopu najdete tištěné průvodce. 

Byli jste na výletě, dobrodružné cestě či třeba stáži a rádi byste o tom řekli světu? Sdílejte své zážitky z cest s dalšími cestovateli přímo zde na webu anebo na Facebooku Lonely Planet Česká republika.

Napsal: Lonely Planet

Předchozí článek

Top 10 udržitelných destinací dle Lonely Planet pro rok 2024

Další článek

Dovolenka v albánskom Drači

Související články

Články

Národní park Chiloé – přírodní klenot Chile

Ostrov Chiloé má osobitou pověst - místní rybáři zde žijí svým způsobem odtrženi od zbytku Chile, poměrně moderní a civilizované země a návštěvníci tu tedy mohou najít pořádnou porci historie, tradic a folkloru. Stejnojmenný národní park je pak nádhernou ukázkou bujícího a místy až neprostupného deštného pralesa a nedotčené a drsné přírody vůbec. Uvítání v Chile Národní park Chiloé se stal vlastně hned naším prvním cílem po příletu do Chile, nepochybně jedné z nejrozmanitějších zemí planety. Po celodenním, přesto nečekaně komfortním přejezdu autobusem ze Santiaga do Puerto Montt míříme dalším spojem do hlavního města ostrova, Castra. Jediný…

Články

Poznejte Mexiko – průvodce zemí mayské kultury

V Mexiku najdete naprostou jistotu slunečního svitu, skvělou turistickou vybavenost umožňující odpočinek na plážích, v restauracích i barech a také historii doplněnou okouzlující přírodou. Dovolenou v Mexiku vystihují tři slova začínající na písmeno „P“. Pyramidy, potápění, pláže. Nejvhodnější čas pro dovolenou v Mexiku je právě nyní – od ledna do května. Neváhejte, hlavní sezóna je  v plném proudu. Světově nejproslulejší turistickou destinací na pobřeží Tichého oceánu je mexické Acapulco.…

Články

10 nejlepších dobrodružství v Peru

Peru je nejvíce známé jako kolébka starověkých civilizací, jeho topografie z něj ale dělá také úžasné místo pro řadu dobrodružství. Ledové horské vrcholy And přitahují turisty a horolezce, divoké pouštní pobřeží obklopené vynikajícími vlnami je jako stvořené pro surfaře a pro průzkumníky je zde Amazonie – rozsáhlé území mokřadů a deštného pralesa plného opic, papoušků a plížících se vzácných kočkovitých šelem. Zařaďte rychlost – Peru je divoká jízda! Výhled na Machu Picchu © Marc Senn / 500px Vydejte se po stopách Inků Klikatá stezka stoupající z hlubin údolí Urubamba vede podél zřícenin starých zastávek a přes párou zahalené lesy. Pro Inky byla tato silnice hlavním přístupovým bodem do posvátného království Machu Picchu. Pro tisíce cestovatelů,…

Články

Fototrip za nejhezčími kolumbijskými městy

Kolumbie v posledních letech nabývá mezi cestovateli popularity, a není divu. Cestování tady není o nic nebezpečnější než v okolních zemích a krás tu je požehnaně: od zaledněných hor přes bujný prales po malebná městečka. Bílá perla Hlavním městem Kolumbie je sice Bogotá, ale z historického pohledu je možná důležitější Popayán. Město bylo založeno roku 1537 na důležité obchodní cestě mezi Cartagenou a Quitem a díky příjemnému klimatu (leží zhruba 1700 m n. m.) se stalo oblíbeným sídlem bohatých rodin, což dalo základ…