10 nejčastějších chyb při první návštěvě Bali

Lze se s tím setkat docela často. Cestovatelé, kteří přiletí poprvé do Indonésie, mnohdy podcení dopravu, výměnu peněz, a nebo přijedou nepojištěni. Možná se vám budou zdát některé typické chyby přehnané, ale vždy je lepší být připraven, než nemile překvapen.

Bali, jako nejnavštěvovanější ostrov Indonésie, se dost liší od cestování po Evropě a za posledních deset let se dost rychle rozvinulo. Doprava na Bali je občas o nervy, hlavně na jihu. Bali není jen Kuta a Legian. Ostrov nabízí mnohem více než jen jižní pláže a určitě je lepší plánovat pobyt ve více než jedné oblasti. Zde jsou ty nejběžnější chyby:

1. Podcenění období

Cestovní preference se mezi turisty značně liší, a i když je Bali tropický ostrov, kde můžete po většinu roku očekávat slunečné dny, je dobré vědět, v kterých měsících není takové horko a tolik vlhkosti. Mezi květnem a srpnem je vlhkost obvykle na nejnižší úrovni, díky čemuž je počasí mnohem příjemnější na cestování po Bali a navíc s jasně modrou oblohou. Mezi listopadem a březnem jsou častější lijáky a více zataženo. Je také dobré si dopředu zjistit, kdy se na Bali konají různé festivaly a kulturní akce, například festival v pouštění draků určitě stojí za vidění. 
TIP: Láká vás cesta na Bali? Podívejte se na vše podstatné na YouTube kanále Travel Akademie.

2. Zbytečně moc věcí s sebou

Jedná se o klasickou chybu. Předtím než se začnete balit do tropů, popřemýšlejte, zda je nutné mít s sebou vlněné svetry nebo luxusní boty na podpatku. Čím méně, tím lépe, to je pravidlo, kterým se řídí zkušení cestovatelé. Na Bali se dá vše koupit a není nutné brát s sebou 14 košil či triček. Všude jsou i veřejné prádelny, takže si věci můžete dát kdykoliv vyprat. Jiné ovšem je, pokud budete cestovat s malými dětmi, které obvykle vyžadují více vybavení, včetně jejich oblíbených hraček nebo knih.

3. Výměna příliš mnoha rupií

Dalším častým omylem je výměna zbytečně velkého množství rupií na letišti, kde je ten nejhorší kurz. Nemusíte měnit peníze hned na letišti. Směnárny jsou na Bali všude a to hlavně na jihu ostrova nebo ve vnitrozemí. A tam je směnný kurz určitě výhodnější než na letišti. Kromě směnáren se dají využít i bankomaty. Většina hotelů a restaurací přijímá platební karty, přičemž nejvýhodnější jsou Visa a MasterCard. A vy tak nebudete muset chodit s naditou peněženkou.
TIP: Vydejte se na zájezd na Bali a poznejte místní kulturu, přírodní památky nebo pláže. Vybrat si můžete z celé řady poznávacích zájezdů nebo ze zájezdů na vlastní pěst. 

4. Nepřepočítávání vyměněných peněz 

Kdykoli si budete měnit peníze ve směnárně, ujistěte se, že dostane peníze dle aktuálního kurzu. A co je nejdůležitější – po výměně si peníze zkontrolujte. Dejte si pozor na malé směnárny v obchodech, kde se někdy snaží turisty nestřeženě okrást. Zabaví vás a než se nadějete, dostanete o pár stovek rupií méně. Ujistěte se, že jste poslední, kdo si vyměněné peníze přepočítá.

5. Podceňování dopravní situace

Provoz na Bali v posledních deseti letech dost zhoustnul. Nejzřetelnější je to v přeplněných oblastech v jižní části Bali jako jsou Kuta, Seminyak a Canggu. Většina silnic na Bali je poměrně úzká a ucpaná. Když budete chtít vyrazit na motorce na výlet, zeptejte se předem místních na odhadovaný čas, abyste byli schopni se vrátit ještě za světla. Na google mapách se zdá trasa jako kousek, ale vše trvá dvakrát tolik než v Evropě. Totéž platí při odletu domů a odvozu na letiště. Raději si vždy dejte časovou rezervu. Silnice jsou přeplněné a ve špičkách se budete sunout krokem. Pokud si plánujete pronajmout motorku, vezměte si s sebou mezinárodní řidičský průkaz. Vždy noste helmu a nejezděte v tílku a krátkých šortkách. 

6. Bez pojištění

Jednoduše bez pojištění necestujte. Existuje příliš mnoho případů, kdy turisté museli požádat o pomoc rodinu, příbuzné prostřednictvím Facebooku, aby mohli zaplatit své nemocniční účty po nehodě. Je velkou chybou myslet si, že zrovna vám se nic nestane, že je to přece jen 10 dní dovolené a vy budete opatrní. Pojištění určitě nepodceňujte. Bez něj vás ani v nemocnici neošetří. 

7. Fixování na nejnavstěvovanější místa

Jak již bylo zmíněno, Bali není jen Kuta nebo Seminyak. Existuje zde mnoho dalších míst, které stojí za návštěvu, včetně odlehlých oblastí, jako je vnitrozemí nebo východní pobřeží a klidný sever. Je lepší si dovolenou naplánovat a včas si rezervovat ubytování (hlavně v hlavní sezóně v červenci a srpnu). Většina hotelů bývá v tuhle dobu dost obsazená.

8. Bez místní SIM karty

Není to nutnost, ale určitě vám místní SIM karta usnadní vaši dovolenou. Roamingová volání a mezinárodní mobilní datová spojení nejsou levná. V hotelu se můžete připojit na wi-fi, ale na cestách pak rádi využijete google mapy (silnice nejsou moc značené), nebo si snadněji rezervujete pokoj. Místní SIM karty s voláním a daty se dají koupit od 100 000 IDR (8 USD). Můžete je koupit rovnou na letišti, kde jsou o trochu dražší, nebo pak v obchodě s mobily a v supermarketech.

9. Žádné nebo přehnané smlouvání 

Nakupování na Bali může být velmi zábavné a vy si tak vyzkoušíte své dovednosti při vyjednávání na trzích a ve stáncích podél cest. Zatímco v nákupních centrech s pevnou cenou se nesmlouvá, vyjednávání o dřevěné sošce, obrazu nebo šatech, může být docela zábava, a to hlavně když jste ještě nikdy nesmlouvali. Pravidlo je začít na polovině ceny (nebo dokonce třetině!) a pak se snažte dostat na požadovanou cenu, kterou jste ochotni za zboží zaplatit. Použijte své instinkty, prodejce neurážejte a nedávejte jim rovnou částku, o kterou si řeknou, aniž byste smlouvali. Smlouvání je totiž hra a velice zábavná.

10. Nedodržování pravidel při návštěvě chrámu

Každý cestovatel by měl dodržovat pravidla platící v zemi, kterou zrovna navštíví. Měli byste dbát všech pokynů nebo omezení, a to hlavně při návštěvě chrámu. Místní jsou věřící a náboženství je pro ně velmi důležité. Znesvěcení místa by vás mohla stát nemalé peníze a v krajním případě i vyhoštění. I při návštěvě Vatikánu musíte dbát určitých pravidel a při vstupu do chrámu Besakih (nejposvátnější) nebo Tanah Lot se to nijak neliší. Pro vstupy do chrámů na Bali platí nejzákladnější kód oblékání - sarong (šátek) na zakrytí kolen. Pokud v chrámu narazíte na modlící se hinduisty, není slušné proplétat se mezi nimi nebo je fotit zepředu. 

Autor článku i fotografií: CK GO2

Zaujala Vás popisovaná destinace, chtěli byste se dozvědět víc a získat podrobnější informace týkající se Bali? V e-shopu najdete tištěného průvodce Lonely Planet Bali a Lombok. 

 

Byli jste na výletě, dobrodružné cestě či třeba stáži a rádi byste o tom řekli světu? Sdílejte své zážitky z cest s dalšími cestovateli přímo zde na webu anebo na Facebooku Lonely Planet Česká republika.


 

Napsal: CK GO2

Předchozí článek

Představujeme - Skotsko

Další článek

11 vlakových tras Amtrak s nejkrásnějšími výhledy

Související články

Články

Velký únik - BALI a LOMBOK

Články

Tři místa, kam na Bali raději nejezdit

Na Bali jezdí rok od roku čím dál více turistů. Ročně je to již přes čtyři miliony lidí, což je přibližně stejný počet obyvatel, který na tomto ostrově žije. Bali je nádherné místo – místní jsou pořád milí a usměvaví, zdejší náboženství (hinduismus) je barevné a pestré, může na cizince působit až magicky. Všude kolem rýžová políčka, která na vás budou působit uklidňujícím dojmem. Spousta surfařských pláží s nezapomenutelnými západy slunce. Ale i tady má turistický ruch své negativní stránky. Jsou místa, kterým je lepší se vyhnout a nekazit si tak dojem z tohoto krásného ostrova. Pláž Kuta Kuta…

Články

Gili - tři malé ostrovy kousek od Bali

Tyto tři malé ostrovy s celkovou rozlohou 15 km2 najdete mezi Bali a Lombokem. Od Bali se nacházejí asi jen 35 km. Kdo má rád pláže s bílým pískem a tyrkysově modré moře, neměl by Gili ostrovy vynechat. Sice se už i z těchto ostrůvků Gili stalo turistické místo, ale i tak jde ještě pořád o malý kus ráje. A najdete tu mnohem hezčí pláže, než ty na Bali. Na své si zde přijdou jak baťůžkáři, tak lidé co dávají přednost pohodlí a luxusu. Jak se tam dostanete Na Gili jezdí nespočet rychlých lodí z jihu Bali a to ze Sanuru nebo Seranganu. Další možností je přístav Padang Bai a nově se tam dostanete i z Amedu na východě Bali. Záleží, v jaké části Bali zrovna jste. Pozor – rychlé lodě jezdí pouze na Gili Trawangan a Gili Air, na Gili…

Články

Bali - perla mezi ostrovy Indonésie

V září letošního roku jsme se rozhodli navštívit další destinaci jihovýchodní Asie, tentokrát v poslední době velmi oblíbené Bali. Nyní, s odstupem času zhruba dvou měsíců, vás seznámím s těmi nejsilnějšími dojmy, které ve mně tento kouzelný ostrov zanechal. Usnadní vám naplánovat si svůj výlet do téhle exotické destinace tak, abyste si ho maximálně užili. Bali je jednou z 33 provincií indonéského souostroví. Je nejzápadnějším ostrovem Malých Sund, ležícím mezi Jávou a Lombokem, které oddělují Indický oceán na jihozápadě a Tichý oceán na severovýchodě. Hlavní město je Denpasar na jihu ostrova se zhruba půl milionem obyvatel a nachází se zde i jediné mezinárodní…