Ze západu na východ ‒ tři státy USA, tři kultury

© Shutterstock

Přemýšlíte, že se vydáte do „země splněných snů“? Který z padesáti států USA zvolit, pokud zrovna nemáte tři měsíce dovolené k návštěvě alespoň jedné třetiny? Já jsem se při své druhé, tentokrát čistě cestovatelské návštěvě rozhodla pro tak trochu tradičně netradiční trojici. Kalifornie, Nové Mexiko a Boston.

USA_tři státy_1
Spojené státy jsou v dnešní době turisticky lehce dosažitelnou destinací. Z Evropy se při troše plánování a sledování cen dají sehnat letenky za relativně dobrou cenu. Čím více na západ se budete ubírat, tím cena letenek pochopitelně poroste, a to hlavně v sezóně. Nezapomeňte také zažádat o tzv. ESTA, tedy turistické vízum. Postup je velmi jednoduchý, on-line a za poplatek 15 USD.

USA_tři státy_2

Kalifornie

Vydáte-li se úplně na západ, do jednoho z nejmladších států USA, budete mít šanci navštívit několik největších metropolí světa, zažít uvolněnou a kreativní náladu oceánských měst a zároveň zavítat do nezapomenutelných národních parků.

USA_tři státy_2

Ačkoli jsou města San Francisco a Los Angeles od sebe vzdálena jen hodinu letu a náleží jednomu státu, jejich rozdílnost je ihned patrná. U San Francisca je to už při prvním setkání jeho geografický ráz. Pokud jste si zarezervovali ubytování v jednom z center toho města a budete následovat instrukce, jak se dostat z letiště, připravte se, že i ten kousek, který půjdete od metra, bude obsahovat pár strmých kopců nahoru i dolů. Neváhejte a projeďte se známými tramvajemi, které si poradí i s tím nejstrmějším krpálem. Tyto kouzelné tramvaje slouží spíše jako vyhlídkové, ale přiblíží vás například ke známému Fisherman’s Wharf, kde mimo jiné najdete nástupiště pro děsivý Alcatraz. Most Golden Gate si rozhodně zaslouží procházku, která nebude nijak romantická, ale při pohledu vzhůru na nosné sloupy vás uchvátí masivní konstrukce a odvaha všech, kteří se na ní podíleli.

USA_tři státy_3

L. A. může oproti tomu působit surověji, ale nese v sobě daleko intenzivnější atmosféru. Samotný Hollywood Boulevard je nejen chodníkem slávy, ale také přehlídkou různorodého street artu, o představení všeho druhu tu není nouze. Jaká by to byla návštěva L. A. bez zvěčnění nápisu Hollywood ve svém fotoaparátu? Přímo na Hollywood Boulevard stačí vyjít do vyššího patra Kodak Theatre a pohled se vám hned otevře. Tato ikona je ještě lépe vidět z Griffithovy observatoře, odkud se vám zároveň naskytne otevřený výhled na téměř celé L. A. Intenzita centra může být pro návštěvníky trochu únavná, ale odklon do vzdálenějších částí je velmi příjemný. Westwood je nejen sídlem známé UCLA university, ale je to výborné místo pro ochutnávání různých kuchyní v podobě výtečných bister. Sídlí tu i mnoho originálních butiků. Konečně je také čas nadýchat se oceánského vzduchu. Santa Monica je lehce dostupná právě autobusy z Westwoodu. Je to gastronomický ráj nejen mexických tacos a burritos. Nechte se zde hýčkat příjemným vzduchem, uvolněností a street artem.

USA_tři státy_3
Z L. A. je to pouhých 100 mil do jednoho z center Death Valley. Mrtvé údolí si opravdu stojí za svým jménem. Jeho města, jako třeba Bakersfield nebo Fresno, jsou spíše známá z amerických detektivních seriálů, ve kterých se pátrá po nějakém dobře ukrytém zločinci. Toto údolí dokáže být velmi nesnesitelné, v letních měsících se místní obyvatelstvo přemisťuje v klimatizovaných autech mezi klimatizovanými body A a B. Nedaleko se nachází Sequoia National Park, kde je údajně nejstarší sekvojový strom na světě.

USA_tři státy_4

Nové Mexiko

Nejběžnějším přepravním prostředkem v USA je auto, na delší trasy letadlo. Nicméně ze západu vede vnitrozemím až na sever železniční trasa, která neslouží jen pro přepravu nákladů. Tak proč se kousek neprojet? V L. A. tato trasa začíná. Moje volba přesunu do Nového Mexika byla jasná a levná. Albuquerque, největší, i když ne hlavní město Nového Mexika, bylo dosaženo za 15 hodin cesty. Délku cesty rozhodně vynahradila sluncem osvícená skaliska Arizony i zajímavý pohled do téměř pouštní krajiny.

USA_tři státy_5

Nové Mexiko je turisty celkem opomíjená země, ale nabídne vám ojedinělou kulturu zachovávající indiánské prvky, barevnost a tvořivost. Je to velmi originální kousek USA, kde jsou k vám lidé upřímně vřelí. Albuquerque je lemováno pohořím Sandía Mountain ‒ růžově-načervenalou barvu dostává při západu slunce. Z toho města se dá vyjet lanovkou na Sandía Peak, kde se otevírá nekonečný výhled. Hlavní město Santa Fé je poměrně malé. Na centrálním náměstí se prodává originální, ručně vypracovaná bižuterie s typickým polodrahokamem tyrkysem. Velkým lákadlem je muzeum Georgie O’Keeffe, malířky, která svou inspiraci čerpala především z bohaté okolní krajiny.

USA_tři státy_6

Massachusetts

Z teplého jihozápadu směrem na Boston, tentokrát letadlem. Ani Boston není vyhledávaným bodem při cestě po USA. Mě ale tentokrát lákalo trochu jiné místo na východě než New York. Boston v sobě oproti Kalifornii a Novému Mexiku nese přece jen kousek historie. Vždyť právě zde se formoval nový národ. Centrum města může na někoho působit mírně chaoticky. Zkuste ale pochopit, jak jedno z nejstarších měst USA procházelo érou budování mrakodrapů. Krásným příkladem je původní radnice, ze které se četla Deklarace o nezávislosti, za níž se tyčí výškové budovy. Zaskočte si na Quincy Market ‒ rozličná gastronomie s atmosférou tradičního trhu. Pro oživění historie, především jedné významné události, stáčí zajet do Prezidentské knihovny a muzea J. F. Kennedyho, kde je v plné míře představena jeho významná osoba.

USA_tři státy_7

Salem je poměrně známé jméno a plno lidí si s ním spojuje něco magického. V tomto městečku probíhaly hony na čarodějnice a i dnes z toho Salem žije. Naleznete zde muzeum, které vám vybarví tuto temnou dobu massachusettské historie. Pár starých domů, u kterých se nacházejí hřbitovy, vám ještě dneska nažene husí kůži.

USA_tři státy_8

Při cestě do USA si člověk musí rozmyslet, co ho vlastně nejvíce zajímá. Jestli to jsou obrovské metropole s neutichajícím proudem lidí a dopravy, nebo spíš odlehlejší státy, kde panuje komornější atmosféra, či národní parky. Nebojte se, nechte se zlákat vůní jídla, protože to je něco, co Amerika vážně umí. Nikde jinde se nenajíte s takovou různorodostí a snad vám toto cestovní rozmazlení na váze moc nepřidá. Může se vám stát, že si po určité době řeknete dost, Amerika už mi stačí, ale uvidíte, že čas od času si vzpomenete a dostane chuť na něco amerického, a to nejen v podobě jídla. 

USA_tři státy_9
Autorka článku a fotografií Lenka Kuřátková - učitelka cizích jazyků na volné noze, která využívá každého volna k objevování různých částí světa. Na jih Španělska se vrací stále, ale vydává se třeba i do hloubky sumaterské džungle či džungle japonských megaměst.

Zaujala Vás popisovaná destinace, chtěli byste se dozvědět víc a získat podrobnější informace týkající se USA? V e-shopu najdete tištěného průvodce Lonely Planet USA (Poznáváme). 

USA Poznáváme LP

Byli jste na výletě, dobrodružné cestě či třeba stáži a rádi byste o tom řekli světu? Sdílejte své zážitky z cest s dalšími cestovateli přímo zde na webu anebo na Facebooku Lonely Planet Česká republika.

Napsal: Lenka Kuřátková

Předchozí článek

Putování po jižním Vietnamu

Další článek

:)

Související články

Články

Národní parky na jihozápadě USA

Spojené státy nejsou známé pouze svými moderními velkoměsty, obdivované mohou být právě především pro své národní parky. Jedny z nejkrásnějších parků se nacházejí na hranici čtyř států – Kalifornie, Utah, Arizona a Nevada. A svou diversitou mohou nabídnout každému návštěvníkovi něco významného a nevšedního. NP Grand Canyon Představte si krajinu plnou překrásných luk, hájů a květin, lesů s voňavými obrovskými jehličnany obklopující hory a skály, které se tyčí až do nebes, ale také vyprahlé pouště a pláně, kde přežijí jenom ti nejpřizpůsobivější. Kaňony staré miliony let, krátery, nezvyklé barevné kamenné…

Články

TOP 10 destinací, kde získáte nejvíc v roce 2017

Stalo se již tradicí, že Lonely Planet vytipuje a představí kolekci trendů, destinací a zážitků pro příští rok. Je jen na vás, kam se vydáte, ale rádi vám vybrané destinace postupně představíme. Jako další Best in Travel 2017 prezentuje 10 destinací, kde získáte nejvíc a které odborníci Lonely Planet doporučují pro rok 2017. NEPÁL Nepál se pomalu vzpamatovává z ničivého zemětřesení a krize způsobené vážným nedostatkem pohonných hmot, kvůli nimž bylo cestování po zemi problematické. V současné době zůstává báječnou destinací pro cestovatele s omezeným rozpočtem, kteří si mohou projít nejlepší ze světoznámých trekingových…

Články

Zásady Lonely Planet ohledně peněz na cestách

Nejhorší cestovatelská noční můra. Chcete použít bankomat v nějaké odlehlé části světa, a on vám sežere kartu. Co dělat? Máte rezervovanou jízdenku do vlaku, který odjíždí v osm ráno, a banka otevírá v devět. Včera byla stávka a zítra je státní svátek. V kapse máte jen pár bankovek a ještě musíte zaplatit účet v hotelu. Sakra. Vždy můžete zkusit, jestli se nad cizincem někdo neslituje (jednou v Nepálu se nám podařilo dovolat se bankovnímu manažerovi domů a přesvědčit ho, aby vstal z postele a zachránil naši kartu), ale je dobré mít plán B, zvláště když jde o vaše těžce vydělané peníze na cestování. Základem je věnovat čas přípravě na nejhorší scénáře, než odjedete z domova – což je mnohem méně stresující než pak řešit problémy v cizí zemi. Poradíme vám, jak mít své peníze na cestách stále k dispozici a v bezpečí. Mějte hotovost Zlaté pravidlo o penězích na cestování zní: nikdy nemějte všechna vajíčka (peníze) v jednom košíku (tašce nebo peněžence). Pokud vás okradou nebo se vám ztratí věci, přijdete o všechno. Přestože plánujete využívat v zahraničí především platební kartu, mějte u sebe odpovídající hotovost…

Články

Když do New Yorku, tak určitě i do Queensu

Newyorský Queens byl dlouho přehlíženou čtvrtí. Zastiňoval ho samozřejmě Manhattan, menší, ale nejslavnější z pěti částí New Yorku. Přesto se ale Queens v posledních letech drápe na výsluní. Jako houby po dešti tu rostou butikové hotely i pivovary, rozrůstá se umělecká scéna a spousta věcí se děje i okolo pobřeží. Z toho vyplývá jediné – jestli vyrážíte do New Yorku, navštivte i Queens. Queens je největší z newyorských čtvrtí. Žije tu přes dva miliony lidí, ale mnohem zajímavější než velikost populace je její etnická pestrost. V Queensu se skutečně sešli lidé ze všech koutů světa – tady je to opravdový tavicí kotlík. Chcete čísla? V Queensu najdete přes stovku různých národností, lidé…