Za krásami tajuplného Myanmaru - 2. díl – Golden Rock a pláže

V minulém díle jsme prozkoumali ta nejzajímavější zákoutí největšího myanmarského města Yangonu. Takové objevování může být mnohdy dosti vyčerpávající. Převážně v horkém období, kdy je celá tato betonová džungle rozpálená do ruda, je chození mimo klimatizované prostory nesnesitelné. Po pár dnech strávených v městských ulicích je tak na čase se trošku zchladit. Za tímto účelem se v dnešním díle vydáváme hned na dvě místa. Obě nám nabídnou příjemné osvěžení, každé však jiným způsobem.

Západ slunce nad Bengálským zálivem z pláže Ngwesaung

Co může být lepšího, než utéct úmorným vedrům do pobřežních oblastí Myanmaru, a tam se osvěžit v teplých vodách Bengálského zálivu. Právě tam povede naše dnešní první cesta. Na stále málo navštěvovanou pláž Ngwesaung západně od Yangonu. Druhou zastávkou pak bude pagoda Kyaiktiyo známá pod názvem Zlatá skála. Tam se sice nezchladíme v teplých vodách Indického oceánu, zato nás ale osvěží příjemný horský vzduch. Za pagodou se vydáme na stejnojmenný kopec ve východní části hor Yoma na horský hřeben Paung-laung v blízkosti thajských hranic.

Neobjevené pláže Jihovýchodní Asie

Myanmar má pouze dvě plážová letoviska, která jsou v současnosti připravená na příjezd většího počtu turistů. Vzhledem k úctyhodné délce myanmarského pobřeží, která bez mála činí 2000 km, je tato bilance poněkud překvapivá. Zvláště pokud vezmeme v úvahu kvalitu pláží a přilehlého moře, která je srovnatelná se sousedním Thajskem. A to je vyhlášenou plážovou destinací. Vtomto ohledu celé zemi bohužel podráží nohy stav dopravní infrastruktury. Na značnou část pobřeží prostě nevedou cesty.

Turistická infrastruktura u pláže Ngwesaung

 

Příroda okolo turistického letoviska Ngwesaung

Komplikovaná dostupnost

Nejznámějším přímořským letoviskem je oblast okolo pláže Ngapali. Na tu míří nejvíce turistů. S rostoucím počtem návštěvníků zákonitě rostou také ceny. V podstatě jedinou možností, jak se na tuto pláž dostat, je využití služeb některé z místních vnitrostátních leteckých společností, které létají na blízké letiště u města Thandwe. Návštěva tohoto letoviska se tak může značně prodražit. My svůj hledáček ale zaměříme více na jih na druhou nejoblíbenější pláž, na pláž Ngwesaung. Tato pláž má oproti Ngapali dvě hlavní výhody. První výhodou je přítomnost silnice, která oblast spojuje přímo s Yangonem. Druhou výhodou je pak menší počet turistů a celkově nižší úroveň turistické infrastruktury. Celé místo si stále drží původní kouzlo a člověk si připadá jako Robinson Crusoe. Tedy pokud by Robinson neztroskotal na neobydleném ostrově, ale na pevnině plné domorodců.

Šéf pouliční restaurace u pláže Ngwesaung

Cesta z Yangonu do této krásné lokality trvá podle navigace kolem šesti hodin a nechá se podniknout jedním z několika autobusů, které tuto trasu denně jezdí. Realita je ale trošku někde jinde. Úroveň komunikací není dobrá a doba strávená na cestě se tak v závislosti na aktuálním stavu silnice prodlužuje. Pokud by chtěl někdo ušetřit čas, může využít noční spoj. A i kdyby nešťastnou náhodou čas neušetřil, ušetří alespoň pár kaček za ubytování na jednu noc. Pokud si zvolíte noční přejezd, nepočítejte s tím, že se vyspíte. Známé heslo „Přizpůsob jízdu stavu vozovky“ v Myanmaru neplatí a řidiči to mastí výmol nevýmol, zatáčka nezatáčka, o sto šest. Cestující tak po kabině autobusu létají jako hadr na tyči. Pokud se už najde rovný úsek s opraveným povrchem, přichází chvíle, kdy se jednotliví řidiči předhánějí v mačkání klaksonu. Čím déle a častěji, tím lépe. To je nutné mít při výběru nočního spoje na paměti. Do cíle sice nedorazíte odpočatí, ale zato budete obohaceni o hromadu zážitků vhodných k vyprávění.

Cesta autobusem na pláž Ngwesaung

Myanmarský ráj na Zemi

Chybějící síly budete moci nabrat na nádherné písčité pláži, která bude čekat pouze na Vás. Pokud přijedete mimo hlavní sezónu, ostatní turisty spočítáte na prstech jedné ruky. Když se vezme v úvahu, že pláž má na délku několik kilometrů a je poměrně široká, budete si připadat jako na opuštěné planetě. Ideální místo pro strávení klidné a odpočinkové dovolené. Písek je po celý den příjemně prohřátý a vody přilehlého moře jsou neuvěřitelně teplé. Pomalu se svažující písčité dno je přímo stvořené pro hrátky v poměrně vysokých vlnách přicházejících z mořských dálek. Po pláži jen čas od času projede motorka. Toť oblíbená zábava místních. Během opalování Vám budou dělat společnost pouze malí krabi, kteří pobíhají z místa na místo, a místní lidé, kteří si uprostřed pláže udělali velké tržiště. Pokud se uvelebíte příliš blízko, počítejte s tím, že v průběhu dne z něj budou vybíhat skupinky lidí a budou prosit o fotku s Vámi. Kolikrát přiběhne celá početná rodina. Jelikož je pláž orientována na západ, rozhodně se vyplatí počkat až do stmívání. Romantické procházce při západu slunce, při které Vám nohy omývají tmavnoucí vody Bengálského zálivu, se jen tak něco nevyrovná. Okolní scenérie je dech beroucí a díky malému počtu turistů si budete připadat jako na luxusní dovolené za stovky tisíc korun.

Nádherná pláž Ngwesaung
Koleje v písku od projíždějících motorek na pláži Ngwesaung
Pláž Ngwesaung - ideální místo pro strávení klidné dovolené

Projížďka přes farmy a místní komunity

Pokud by někoho už přeci jen nudilo nic nedělání, stačí naskočit na motorku a vyrazit na průzkum okolí. Vesnice se táhne podél pobřeží po stranách jediné zpevněné silnice. Pokud zabočíte do vnitrozemí, čekají na Vás pouze prašné cesty. Kousek od pláže se nachází sloní farma, kde si můžete zaplatit projížďku na těchto krásných tvorech. Doporučoval bych se nad tím ale nejprve zamyslet, jelikož se tím podporuje zotročování ohroženého živočišného druhu. Zacházení s ochočenými slony není kolikrát nejlepší. Pokud se vydáte po prašných cestách dále do vnitrozemí, čeká na Vás stále ještě nedotčený Myanmar. Jízda po takovýchto cestách patří mezi ty nejlepší zážitky, které můžete u Ngwesaungu zažít. Povrch je v drtivé většině více rozbořený než upravený. Pozor je potřeba si dávat především na velké a hluboké díry, do kterých se snadno padá. Adrenalinovou jízdu máte zaručenou. Pokud neuvíznete v hlubokém písku, můžete dojet až ke komunitě několika místních rodin, které bydlí v jednoduchých přístřešcích. A pokud budete mít štěstí, některé z malých dětí Vás provede po okolním lese a ukáže Vám svoje tajné skrýše. Dále od hlavní turistické oblasti se také nachází prasečí farma, na které mohou čuníci běhat po pláži a hromadně si užívat koupání v mělkých vodách přilehlého moře. Pro milovníky zvířat se může jednat o zábavné zpestření dovolené.

Vnitrozemí v okolí pláže Ngwesaung​​​
 
Sloní farma u pláže Ngwesaung

Nejposvátnější poutní místo Myanmaru

Po koupání a opalování je načase vyrazit za dalším poznáváním. Přes rozpálený Yangon se tentokrát posuneme na východ do pohoří Yoma. Právě tam se nachází úkaz, který se jen tak nevidí. Slavná pagoda Kyaiktiyo, která jako zázrakem balancuje na okraji skály, kde drží snad jen silou své vlastní vůle. Legenda praví, že se obří balvan dokáže udržet v rovnovážném stavu jen díky přesně umístěnému vlasu Buddhy, díky kterému se nepřeklopí a nesvalí dolu do údolí. Onen zázračný vlas se má nacházet ve stúpě, která stojí na jeho vrcholku. Ta je stejně jako skála pod ní celá pozlacená. Právě na skálu chodí místní lidé lepit zlaté lístky, kterými je zcela pokryta. Tato výsada je dopřána pouze mužům. Ženy mají přístup ke skále zakázaný. Díky přítomnosti zázračného Buddhova vlasu se jedná o nejposvátnější poutní místo země a o jedno z nejposvátnějších budhistických míst vůbec. Jedná se o fascinující podívanou. Pohled na tento zlatý útvar balancující na vrcholu hory je zkrátka jedinečný.

Pagoda Kyaiktiyo na stejnojmenném kopci
Pohled do okolí z vrcholu kopce Kyaiktiyo

Chcete vidět pagodu? Budete se muset snažit!

Kdo chce vidět na vlastní oči toto jedinečné místo, bude muset nejprve trošku plánovat. Základním táborem pro výlety na tuto horu je město Kinpun, kam se nechá lehce dojet autobusem z Yangonu. K samotné pagodě můžete podniknout výšlap, který Vám ale zabere hodně času a musíte se připravit na pořádnou fyzickou výzvu. Ti pohodlnější z nás můžou využít upravené nákladní automobily, které vyvážejí turisty po klikatých silničkách až téměř pod vrchol. Automobily mají korbu upravenou k přepravě lidí. Jedná se v podstatě o dřevěné lavice, na které se naskládá co možná nejvíce osob. Samotná cesta je opravdovým zážitkem. Při jízdě si budete připadat jako na divoké horské dráze. Jen ta bezpečnost lehce pokulhává. Při této variantě není nutná téměř žádná fyzička. Na ty největší lenochy pak těšně pod vrcholem čekají nosiči, kteří za malý poplatek vynesou každého až k samotné pagodě na speciálních nosítkách. Pokud zvládnete cestu nahoru, zdaleka nemáte vyhráno. Ten pravý boj o místa začíná až při cestě zpět do údolí. Jakmile přijede auto, lidé se začínají tlačit ze všech stran a doslova se rvou o každé volné místo. Oficiálně jsou k nástupu určeny speciální ocelové plošiny, ke kterým automobily zajíždějí, v praxi to ale funguje jinak. Jakmile řidič zastaví, lidé se začínají drásat po stranách vozidla a vysloveně po něm šplhají. Snaha ukořistit si místo pro sebe je obrovská. Jedná se o šílený chaos, ve kterém by neznalý turista neměl šanci uspět. Naštěstí jsou místní lidé ohleduplní a turisty ochotně pouští před sebe. Přeci jen je počet turistů k počtu místních poutníků zanedbatelný.

Speciálně upravený nákladní automobil vyjíždějící z Kinpunu
Nástupní plošiny plné lidí čekajících na odvoz zpět do města

Pokud by se někdo nedostal do jednoho z odjíždějících automobilů, nemusí věšet hlavu. Na celém vrcholu kopce se rozprostírá tržiště, na kterém si můžete koupit suvenýry či něco dobrého k snědku. Velký počet návštěvníků přilákal prodejce z širokého okolí. Při čekání na další spoj směřující zpět do města se tak můžete projít mezi stánky a plnými doušky nasát místní jedinečnou atmosféru.

Trh na vrcholu hory Kyaiktiyo
Místní dobroty jsou k dostání na každém rohu a z téměř každé hlavy

Po odpočinku na úžasných plážích a po lehkém zchlazení ve východních horách se v příštím díle vydáme napříč celou zemí více na sever do druhého největšího města Myanmaru, do bývalého královského města Mandalay.

Autor článku a fotografií - Lukáš Váňa - se před nedávnou dobou vrátil z osmiměsíční cesty po Jihovýchodní Asii. Prostřednictvím článků se tak může se čtenáři podělit o své zkušenosti. Průběh jeho cesty můžete zpětně sledovat na FB Lukáš jede. 

Zaujala Vás popisovaná destinace, chtěli byste se dozvědět víc a získat podrobnější informace týkající se Myanmy (Barmy)? V e-shopu najdete tištěného průvodce Lonely Planet Myanma (Barma).

Myanma (Barma)
Byli jste na výletě, dobrodružné cestě či třeba stáži a rádi byste o tom řekli světu? Sdílejte své zážitky z cest s dalšími cestovateli přímo zde na webu anebo na Facebooku Lonely Planet Česká republika. 

Napsal: Lukáš Váňa

Předchozí článek

48 hodin v Nagasaki - rozmanitý a silný charakter města

Další článek

10 nejlepších zážitků z Tbilisi

Související články

Články

Za odpočinkem do Barmy aneb 3 mámy na cestách

Barma uchvátí každého cestovatele svými dech beroucími památkami zlatě se třpytícími ve slunci a svými milými, usměvavými a velmi pohostinnými obyvateli. Neváhejte a jeďte se na vlastní oči přesvědčit! Znáte to, milujete je nade vše, ale občas si od nich potřebujete odpočinout. Mluvím o dětech a manželech. Protože se blížily mé kulatiny se čtyřkou na začátku, zasloužila jsem si odpočinek delší a vzdálenější než klasické eurovíkendy. A tak jsme si tři kamarádky matky koupily letenky do Barmy na 12 dní.…

Články

Jak chutná ratan? Treking v Laosu ‒ 1. část

Nádherná písečná pláž, stín palmy, průzračně čisté moře, kokos s brčkem v ruce. Typická představa jihovýchodní Asie. Mohou za to nejnavštěvovanější thajské ostrovy nebo indonéské Bali. Ale jaká je typická představa o Laosu? Když jsem plánoval naši cestu po Vietnamu, Kambodže, Laosu a severním Thajsku, byl právě Laos tím největším otazníkem. V této zemi jsme měli nejméně plánů, itinerář velmi přibližný. A to bylo to nejlepší, co jsme mohli udělat! Protože právě tam jsme zažili skvělá dobrodružství, která se ani naplánovat…

Články

Cestování po ostrovech u pobřeží Kambodže

Malebné ostrovy rozkládající se v tyrkysových vodách Thajského zálivu jsou jedněmi z nejméně dotčených míst Kambodže. Na žádném z nich nejsou zpevněné silnice, bankomaty ani nepřetržitá dodávka elektřiny, avšak co ostrovům chybí na vybavení, to mnohem víc než dostatečně vynahrazují svou přírodní krásou. Zástavba však neúprosně čeká a budete muset přijet co nejdříve, abyste poznali zdejší poklidnou atmosféru dřív, než bude zdevastována záplavou plánovaných luxusních resortů. Ostrov Koh Rong, ležící dvě a půl hodiny plavby od pevniny, je skutečně nádherný, s dokonalými plážemi s bílým pískem a mírnými, akvamarínovými vlnkami. Na tomto ostrově o rozloze 78 km2 se rozkládá 43 kilometrů pláží a je plný možností na potápění, šnorchlování a túry v džungli. Koh Rong je nejzastavěnějším…

Články

Za krásami tajuplného Myanmaru -1. díl - chaotický Yangon

Myanmar, stát v Jihovýchodní Asii sousedící mimo jiné s východní částí Indie, který je stále pro mnoho lidí neobjevenou a neznámou zemí a jen málo z nás si pod tímto názvem představí něco určitého. Více zažité a používanější označení Barma je všeobecně známější, i když se tak tato země už pěknou řádku let oficiálně nejmenuje. Ať už tak, či tak, jedná se o nádherný kus světa s bohatou a pestrou kulturou a historií, který stojí za návštěvu. Něco málo o Myanmaru Sousedící Thajsko je každoročně bombardováno milióny turistů, kteří přijíždějí s vidinou pohádkové dovolené a očekávají katalogové pláže a památky. A toho se jim také v plné míře dostává. Stejně tak ale několika dalším desítkám či stovkám návštěvníkům, kteří s nimi v tu samou…