Seychely - ostrovy plné pokladů

© Lonely Planet

Seychelské souostroví leží takřka uprostřed Indického oceánu, 400 km severovýchodně od Madagaskaru a 1000 km od východoafrického pobřeží, a tvoří jej celkem 115 velmi starých ostrůvků.

Většina návštěvníků se spokojí s tím, že objede jen několik pláží a resortů, které nicméně patří mezi světovou špičku, maximálně mezi největšími ostrovy párkrát přeletí, ovšem Seychely ukrývají mnoho přírodních zázraků, které mají daleko, daleko větší hodnotu.

Seychely_1
Skalní útvary na pláži Anse Source d’Argent beach, ostrov La Digue© Justin Foulkes / Lonely Planet

Tisíce let izolované evoluce vytvořilo na Seychelském souostroví drahocenný kus přírody, oddělené miniaturní světy jednotlivých ostrůvků, každý se svým unikátním bohatstvím a obyvateli, které nenajdete nikde jinde na planetě. Generál Charles George Gordon navštívil Seychely roku 1881, a když se vrátil do Británie, tak tvrdil, že našel původní lokaci bájné zahrady Eden. Konkrétně měl na mysli údolí Vallée de Mai na ostrově Praslin, které je dnes zapsané na seznamu UNESCO, a to především díky prastarému palmovému lesu, jež chrání legendární plody coco de mer.

Seychely_2
Vysoké palmy plodící coco de mer se zvolna kymácejí ve větru, usazené v hlubokém údolí Vallée de Mai 
© Justin Foulkes / Lonely Planet

Údolí Vallée de Mai, Praslin

Cesta údolím je zvláštní, surrealistický zážitek, asi jako kdybyste cestovali v čase a sledovali historii zdejší přírody. Všechno je tu přerostlé a vládne tu hrobové ticho, které občas prolomí jen zpěv vzácných, endemických ptáků jako je papoušek vaza seychelský nebo holub bradavičnatý. Když foukne větřík, můžete zaslechnout skřípění obrovských palmových listů. Stromy vysoké 20 - 30 m se kymácejí nad hlavou jako metronomy, navzdory ohromné váze, kterou nesou - jejich plody coco de mer, "mořské kokosy" trochu přisprostlého tvaru se dvěma mohutnými jádry, mohou vážit až 40 kg... A vy, na procházce v lese, skoro čekáte, že se na stezce před vámi vynoří z lesa dinosaurus. 

Seychely_3
Místní průvodce v údolí Vallée de Mai drží vyhledávané semeno "coco de mer",
přírodní zázrak, který může vážit až 40 kg © Justin Foulkes / Lonely Planet

Fakt, že kokosový les přežil do dnešních dnů, je malý zázrak. Druhý takový, menší, původní prales na sousedním ostrově Curieuse téměř podlehl rostlinnému pytláctví v 18. století. Kokosy, které tehdy měly hodnotu zlata ve své vlastní váze, byly drancovány britskými obchodníky, kteří navíc příležitostně podpalovali palmy, aby tím ještě zvýšili hodnotu svého drahocenného nákladu. Dnes ostrov pokrývá převážně červená půda, opuštěná a nezajímavá, a také není trvale obydlen, ovšem stal se zajímavým jako místo rozmnožování želv obrovských. Tito obři mohou vážit až půl tuny a působí jako pohybující se balvan vedle pěších stezek, které křižují celý ostrov.

Seychely_4
Turistické stezky v národním parku Morne Seychellois otevírají svět zajímavé a vzácné flory © Justin Foulkes / Lonely Planet

Národní park Morne Seychellois a ostrov Silhouette

Další přírodní vzácnosti se nacházejí v národním parku Morne Seychellois na ostrově Mahé. K tomu, abyste objevili starobylé druhy, budete muset vyšplhat po značené stezce ke třem vrcholům Trois Frères, Copolia a Morne Blanc. Palmovité stromy pandány a rostliny koko marons dlouhými listy tu rostou pěvně uchycené na žulových skalách, které vytvarovala tisíciletí dešťů a eroze. Zároveň jsou skaliska domácím prostředím pro kriticky ohrožené "medúzové stromy" a masožravé láčkovky. Morne Seychellois je domovem kompletní světové populace "medúzových stromů", a také bwa-d-fer, stromu s velmi tvrdým dřevem, kterého zbývá v parku (a tedy i na světě) posledních 40 jedinců.

Seychely_5
Nevinně vyhlížející láčkovka je ve skutečnosti masožravá© Justin Foulkes / Lonely Planet

Výhledům na severozápad od Mahé dominuje ostrov Silhouette ve tvaru pyramidy, porostlý mlžným, deštným pralesem. Třetí největší ostrov Seychelského souostroví je považován za jedno z významných center biodiverzity a 93% jeho rozlohy je chráněno jako národní park, pod nějž spadají i okolní vody jakožto mořská rezervace. Je možné zde najít přes 80 endemických druhů stromů a květin, a potom také jedinou existující kolonii netopýrů seychelských.

Počínající ekologická obnova na Seychelách

Přírodní zachovanost Seychel je dána nejenom jejich izolovaností, ale také přísně regulovaným a kontrolovaným rozvojem. Například na ostrově Silhouette je kromě 150 trvalých obyvatel jen jeden hotel. Na Seychelách se vždy velmi dbalo na ochranu zdejšího unikátního životního prostředí, ovšem pod vlivem překotného rozvoje a globálních změn klimatu, její význam ještě více vzrostl. Doktorka Frauke Fleischer-Dogley z nadace Seychelles Island Foundation vysvětluje, že klíčovým bodem nového environmentálního myšlení společnosti je obnovení jednoty zdejšího ekosystému.

Abyste viděli dopad těchto snah na vlastní oči, stačí navštívit ostrov Félicité, kde byl nedávno otevřen nový resort Six Senses. Součástí jeho nájemní smlouvy je aktivní podíl na udržování ekologie 264 hektarů ostrova. Díky tomu například ostrovní ekolog Steve Hill strávil již 9 let čištěním ostrova od invazních druhů jako je třeba keř zlatoplod slívový, takže původní, endemické druhy (například nádherný ptáček lejskovec seychelský) se mohou znovu v plné síle uchytit a do přírody navrátit. Steve také doufá a věří v budoucí prospěšnost své sbírky vzorků tvrdého dřeva. Zatím je pěstuje jako školku, ale pokud se mu povede udržet byť jen pár z nich do dospělosti, bude to velký úspěch a přínos seychelskému životnímu prostředí. 

Seychely_6
Průvodce zdraví George, jež je považován za nejstarší želvu obrovskou na Seychelách© Justin Foulkes / Lonely Planet

Ostrov patřící pouze přírodě

Stevův důrazný slib, že ostrov Félicité bude jednou patřit pouze přírodě, není jen tak nějaký výkřik. Dokázal svou ideu už realizovat na ostrovech Cerf a Frégate. Druhý jmenovaný je dnes domovem největší populace ptačích druhů šámy seychelské, snovatce seychelského a holuba bradavičnatého a druhé největší populace želv obrovských v celém souostroví - přes 2 200 kusů. Dokonce světové celebrity a zákonodárci považují Frégate za jeden ze světových eko-unikátů. A kdo by se chtěl hádat, když dokonce i film Robinson Crusoe z roku 1988 se natáčel právě tady.

I další asociace, které dbají o blaho ostrovního životního prostředí, jako třeba Seychelles Island Conservation Society, Bird Life International, Wilderness Safaris a Mason Travel se ujaly podobných obnovovacích prací na ostrovech Aride, Cousin, Denis a Severním. Udělejte si výlet na Aride nebo Cousin a budete fascinováni zdejšími lesy, které se doslova hemží stovkami tisíc pevninských i mořských ptáků, včetně ocelově tvrdého lovce fregatky. Na ostrově Cousin žije kromě mnoha druhů ptáků také významná světová populace mořských želv karet pravých (které jsou předmětem jednoho z nejdelších souvislých pozorování). Klást vejce na zdejší pláže připlouvají pravidelně mezi srpnem a dubnem. 

Seychely_7
Celosvětově významná populace karet pravých staví hnízda a klade vejce na různých plážích Seychel© Alexander Shalamov / Getty Images

Korálové ostrovy

Poté, co vláda úspěšně vytvořila chráněné parky a rezervace téměř na polovině rozlohy Seychelských ostrovů, si nyní vytyčila nový cíl, a tím je ochrana okolního podmořského bohatství. Prozatím jde asi o 30% z celkové rozlohy 1,3 milionu km2. Mozkové korály, zévy a schránky obřích mořských plžů, mezi nimiž se proplétají zářivě barevné rybky, vytvářejí kolem ostrovů Curieuse a Île Cocos podvodní zahrady, které si svou krásou v ničem nezadají s těmi na souši. Také karety jsou častými návštěvníky těchto vod, stejně jako kolem ostrova Denis, který se nachází na severním konci Seychelské plošiny. Okolní hlubší moře je bohaté na velké ryby jako makrela jednobarevná nebo marlín.

Ale podmořská podívaná kolem vnitřních žulových ostrovů bledne ve srovnání s vnějšími, korálovými ostrovy, které leží roztroušené 250-1200 km jihozápadně od Mahé. Tady, v neskutečně modrém moři, uprostřed korálových útesů a bohatých, teplých proudů, bují neuvěřitelně bohatý podmořský život. Lagunu uprostřed atolu St Joseph obývá velká populace rejnoků, a také obřích modrých krabů. Ostrovy Alphonse a St Francois jsou považovány za jednu z nejlepších světových lokalit pro rybolov - jejich vody se hemží rybami jako albula liščí, chanos stříbřitý, kranas obrovský, žralok citronový, žralok tygří nebo kanici tak velkými, že by se jim do tlamy vešla celá lidská hlava.

Nejodlehlejší z ostrovů je téměř mýtická Aldabra, ostrov s tak unikátní a zachovalou přírodou, že vědci a ochranáři z celého světa se sem sjíždějí podívat, jak kdysi vypadal člověkem nezasažený podmořský život. Obsah podvodní biomasy je zde opravdu výjimečný, 6 tun na hektar, v porovnání s pouhou půltunou v mořských rezervacích kolem Mahé. Ostrov je také jediným místem na Zemi, kde plazi - přes 150 000 želv obrovských - stále dominují místnímu ekosystému. V roce 1982, kdy si ostrova konečně povšimlo také UNESCO, zde byla instalována pamětní deska s nápisem: "Aldabra, zázrak přírody, darován lidstvu obyvateli Seychelské republiky".

Zaujala Vás popisovaná destinace, chtěli byste se dozvědět víc a získat podrobnější informace týkající se Seychel? V e-shopu najdete tištěného průvodce Lonely Planet Mauricius, Reunion a Seychely.

Mauricius, Reunion a Seychely LP
Byli jste na výletě, dobrodružné cestě či třeba stáži a rádi byste o tom řekli světu? Sdílejte své zážitky z cest s dalšími cestovateli přímo zde na 
webu anebo na Facebooku Lonely Planet Česká republika.

Booking.com
Napsal: Lonely Planet

Předchozí článek

Co nevynechat v Ubudu

Další článek

Ekvádor - země několika tváří

Související články

Články

Safari v národní rezervaci Masai Mara v Keňi - I. část

Když na safari, tak do Keni. Alespoň tak jsem si to myslela, když jsem plánovala svoji první cestu za divokými zvířaty. Nikde nenajdete větší koncentraci zvířat než v Masai Maře v období velké migrace. Z Evropy je to nejbližší destinace tohoto typu. Problém je tu jediný: tyto informace si kromě vás přečtou v každém průvodci všichni turisté, kteří mají o návštěvu safari zájem. Rok od roku zde počet cestovatelů narůstá. Raději s cestovní kanceláří V průvodcích se také dočtete velmi důležitou informaci, že není radno vydávat se na safari na vlastní pěst. Pravděpodobnost, že najdete na místě kancelář nebo agenturu, která se o vás postará a pronajme vám bezpečné auto, je velmi nízká, i když je jich tu nepřeberné množství.…

Články

Kdo odolá adrenalinové lahůdce, nabídce potápět se s tygřím žralokem?

Žralok tygří je jedním z nejagresivnějších predátorů podmořského světa, a přesto existují lidé, kteří se v tropických mořích dobrovolně potápí, aby se setkali tváří v tvář s touto krvelačnou podmořskou šelmou. A ani já nejsem výjimkou… Indický oceán skrývá pod hladinou neobvyklou zvířenu Jednou se na mne opět usmálo štěstí a kamarádi mě přizvali, abych se s nimi vydala do Jihoafrické republiky. Tento jižní cíp afrického kontinentu je exoticky lákavý a mnou ještě neprobádaný, a proto jsem si jedinečnou příležitost, vydat se až k…

Články

Austrálie - útesy, lesy a domorodá kultura

Hodnota australského dolaru se v posledních letech snižuje, což je mimořádně výhodné pro cestovatele s omezeným rozpočtem. Díky kolísající měně a klesajícím cenám paliva by rok 2016 mohl být dokonalý pro výlety autem. Určitě si nebudete chtít nechat ujít zdejší největší zajímavosti, včetně Velkého korálového útesu a Tasmánské divočiny, které čelí stále větším environmentálním hrozbám. Seznamte se s nimi, dokud je čas.  Australská vinařství produkují kvalitní vína rozmanitých stylů   Nejste-li z Nového Zélandu nebo Papuy-Nové Guineje, je do Austrálie daleko odevšud. Dostat se sem obvykle obnáší čtyřiadvacetihodinovou cestu letadlem. Protože však rok 2016 má být rozhodující pro několik klíčových oblastí australské…

Články

Nejpoutavější nové turistické atrakce

Myslíte, že už jste viděli všechno? Tak si na svůj seznam připište tyhle neuvěřitelné nové zážitky, které si můžete dopřát od roku 2018. Ve stopách nindžů, Japonsko Japonsko se chystá pokračovat v oživování starobylého nindžovského umění pestrou nabídkou aktivit, které budou zahájeny v roce 2018. Návštěvníci si budou moci vybrat ze dvou zájezdů specializovaných na tradici bojovníků nindža, při kterých budou ubytováni na slavných místech,…