Roadtrip s dětmi po americkém Středozápadě

Shutterstock

Illinois, Iowa, Nebraska, Kansas, Missouri. Názvy těch států jste nejspíš slyšeli, ale to je asi tak všechno. Nikdy by vás nenapadlo jet tam na dovolenou. Stejně jako většinu obyvatel téhle planety. Když jsme našim americkým kamarádům řekli, kam se chystáme, ťukali si na čelo. Co tam jako budeme dělat, vždyť tam jsou jen pláně plné krav a kukuřice? Proč my, lidi z překrásné Evropy, chceme jet zrovna sem? O popularitě států amerického Středozápadu svědčí i fakt, že když jsem si chtěla koupit detailnějšího průvodce, dobře jsem nepořídila.

Jezero Ogallala, Nebraska

Pro začátek bude asi na místě říct, proč jsme se sem vlastně vydali. Inu, dostali jsme pozvánku na svatbu kamarádky, která se konala v Coloradu, a po dlouhých úvahách jsme se rozhodli, že pojedeme celá rodina, tedy dva dospělí a dvě malé děti, toho času tři roky a rok a půl. A při hledání nejlepší verze letenek došlo k rozhodnutí, že poletíme do Chicaga. Navštívíme tam naše další přátele a navíc si uděláme úžasný road trip z Chicaga do Boulderu v Coloradu a zase zpět.

Silnice někde v Kansasu

S dětmi na cestách

Být v USA a vynechat road trip je skoro hřích. Vítr ve vlasech, silnice před vámi, nekonečné lány, skvělá hudba hraje na plný pecky, zastávky na benzínkách a obědy v pravých amerických dinerech. Takhle nějak to vypadá, když nemáte na zadních sedadlech dvě děti. Když je máte, sedíte namačkaní mezi dětskými autosedačkami a čtete pohádky, dokola posloucháte písničky z večerníčků a když děti spí, na benzínkách v žádném případě nestavíte. Radši se modlíte, aby ten benzin ještě chvíli vydržel. Ale i tak to bylo skvělé. Vlastně naprosto úžasné. A co tedy v těch pláních kromě krav a kukuřice můžete zajímavého vidět?

Zátoka rejnoků, Omaha, Nebraska

Když jste na cestách s dětmi, je jasné, že program přizpůsobíte jim. Ono se to dlouhé sezení v autě snáší líp, když je na co se těšit. A děti samozřejmě milují zoologické zahrady. Ve městě Omaha v Nebrasce jedna je a podle těch internetů patří k nejlepším na světě. Upřímně řečeno vybudovat tu zoologickou zahradu byl zřejmě taktický tah, aby do těchto koutů Spojených států vůbec nějaký turista zavítal. Náš největší zážitek tu byla zátoka rejnoků, místo, kde si můžete rejnoky pohladit. Umyjete si ruce, strčíte je do vody a čekáte, až vám do nich rejnok strčí čumák. Což moc dlouho netrvá. Překvapilo mě, jak přítulní rejnoci jsou. Odcházeli jsme naprosto nadšení a říkali si, jak unikátní zážitek máme a že je dobře, že jsme do té Nebrasky jeli. Pak jsem večer na hotelu trochu googlila něco o rejnocích a zjistila jsem, že stejná zátoka je i v zoo ve Zlíně. Občas musíte jet přes půl světa, abyste se dozvěděli něco o vlastní zemi.

Merchants National Bank, Grinnell, Iowa

Turistické trháky amerického Středozápadu

Milovníci umění jako já si zase na pláních s kravami a kukuřicí užijí soubor takzvaných Jewel Box Banks od secesního architekta Louise Sullivana. Název dostaly podle toho, že vypadají jako šperkovnice, což je vlastně pro banky docela příznačné. Ne náhodou byl Sullivan autorem slavné věty: „Forma sleduje funkci.“, která zásadně ovlivnila moderní architekturu. Těchto bank se nachází v malých městečcích na americkém Středozápadě osm. My měli při cestě jen jednu – Merchants National Bank v Grinnellu v Iowě. Vstup je zdarma a prohlížet si překrásný interiér můžete do sytosti. Dokonce tu dělají i komentované prohlídky, ale do toho jsme se s dětmi radši nepouštěli.

Oakley Monument Rocks


Co nám ale doslova vyrazilo dech, bylo město St. Louis. Nakonec jsme po všech těch ujetých mílích byli trochu unavení z toho neustálého vybalování a zabalování. S těmi dětmi je rozhodně pohodlnější se v motelu pár dní zdržet. Dali jsme tedy víc mílí v kuse, abychom v St. Louis mohli strávit místo dvou nocí tři a dobře jsme udělali. Pokud tu budete, v žádném případě nesmíte vynechat indiánské Cahokia Mounds na předměstí (památka UNESCO) a hlavně slavný Gateway Arch, obrovský kovový oblouk připomínající bránu na Západ.

Cahokia Mounds, St. Louis

Pokud ale trpíte jen náznakem klaustrofobie vyjet nahoru v jakési miniaturní kapsli radši nezkoušejte a spokojte se s muzeem připomínajícím osidlování amerického Západu pod obloukem. A pokud budete v St. Louis s dětmi, nesmíte, ale rozhodně nesmíte vynechat City Museum, místo, které sice je i muzeem (jsou tu vystaveny části výzdoby ze starých, zbouraných mrakodrapů), ale hlavně je to obrovský zábavní park, kde lezete, kloužete, objevujete i tvoříte. Trochu si připadáte jak Indiana Jones a trochu jak ve filmu Tima Burtona. 

St. Louis, Gateway Arch

Ráda říkám, že všude je něco k vidění. Dokonce i na turisticky pustém Středozápadě je několik míst, které jsme vidět nestihli a viděli bychom je rádi. Třeba českou čtvrť a muzeum v Cedar Rapids v Iowě nebo národní park Tallgrass v Kansasu, kde se můžete procházet neposkvrněnou divokou prérií. Naopak setkání s čímsi podobným malému tornádu bychom si raději odpustili, ale s tím na americkém Středozápadě musíte počítat.

St. Louis, City Museum

Autorka článku a fotografií — Katka Holečková o sobě: Miluji umění, památky, cestování, dobré jídlo a knížky. Nejlépe všechno najednou. Mým snem je navštívit všechny památky UNESCO a o tomhle snění píšu i svůj blog www.uneseni.cz. Kromě toho mě najdete i na facebooku i instagramu, kde sdílím střípky z našich cest, na které a kterými jsou uneseni i další členové naší rodiny.

Zaujala Vás popisovaná destinace, chtěli byste se dozvědět víc a získat podrobnější informace týkající se USA? V e-shopu najdete tištěného průvodce Lonely Planet USA (Poznáváme). 

USA Poznáváme LP

Byli jste na výletě, dobrodružné cestě či třeba stáži a rádi byste o tom řekli světu? Sdílejte své zážitky z cest s dalšími cestovateli přímo zde na webu anebo na Facebooku Lonely Planet Česká republika.

 

Napsal: Katka Holečková & Uneseni.cz

Předchozí článek

Představujeme Slovinsko

Další článek

Rwanda – krutá historie, abazungu a nádherná krajina

Související články

Články

Vyber si svůj pramen, aneb objevte krásy floridského vnitrozemí!

Pokud vás slunění nebaví a moře nudí, ale přece jen se vody nechcete v tom vedru vzdát, vydejte se na průzkum floridského vnitrozemí: za smaragdově a tyrkysově zbarvenými prameny, kde si můžete zašnorchlovat třeba s želvami, projet se pak po řece na půjčené kánoi, nebo nějakém nafukovadle. To celé pod laskavým dohledem zdejších rangerů, kteří dávají bedlivý pozor, aby krajina ani vy jste nepřišli k jakékoli úhoně. Vy se tak můžete s batůžkem projít po okolním lese a zakončit obvykle nenáročnou túru osvěžující koupelí ve smaragdové vodě, která má po celé Floridě obvykle teplotu kolem 21°C. Přírodních…

Články

Tak trochu jiná Florida - sever

Věděli jste, že to nejkrásnější z Floridy se neukrývá na městských plážích Miami, ani na přeplněné, ale ikonické silnici spojující střed Miami s 200 kilometrů vzdáleným ostrovem Key West v Karibiku? Ne snad, že by Miami a Key West nestáli za to, ale pokud chcete uniknout davům z celého světa, které touží spolu s Disneym Worldem a Cape Canaveral, vidět právě tyto turistické atrakce, vydejte se na sever: za krásnou nedotčenou přírodou, kde pobíhají volně medvědi a na aligátora narazíte v téměř v každé…

Články

Nejlepší nové atrakce pro děti pro rok 2019

Zdá se, že svět každým rokem nabízí stále více úžasných zážitků pro mladou generaci. V tomto článku přinášíme několik nových atrakcí, které děti budou moci s velkým nadšením prozkoumat v nastávajícím roce 2019. Lego House, Billund, Dánsko Dům z kostek si zcela zamilujete. Za prvé, jedná se o muzeum se zážitkovou zónou kompletně věnované Legu, kde celý příběh proslulého Lega začal. Za druhé, prostor je velice přehledný (konec konců jsme v domě zasvěceném modernímu designu). Za třetí, Lego House je specificky…

Články

10 nejlepších dětských dobrodružství v Londýně

Neobvyklá lákadla a známé atrakce Londýna mohou být stejně tak příjemné pro děti jako pro jejich rodiče. Poznávání města s rodinou může přinést spoustu fajn zážitků a aktivit. A můžete je poznat a užít si je, i když ještě děti nemáte. 1. Tanec Tanec, poslech hudby a zábava s tím spojená je nezbytnou součástí londýnské scény. A obyvatelé města se této zábavy kvůli dětem nevzdají. Navštivte rodinné koncerty, kde děti společně se svými rodiči protancují za živých rytmů celé nedělní odpoledne. To jsou místa, kde se děti společně se…