Nejzazší hranice: návštěva Disneylandu v Paříži

©

Za svou kariéru spisovatele-cestovatele jsem přešel Saharu, podnikl treky v Himalájích a přežil dopravu v centru San Francisca. Ale nic z toho se nedá srovnávat s mým posledním úkolem: neohroženou výpravou do bájného království pařížského Disneylandu.

No dobrá, možná trochu přeháním, ale když jsem na Disneyho webových stránkách klikl na „koupit“ a zamluvil si tak třídenní dovolenou, přeběhl mi mráz po zádech. Navzdory třiceti letům cestování po celém světě to pro mě měl být vůbec první výlet do jednoho z nejznámějších zábavních parků světa.

A, pokud vás to zajímá – ano, děti jely se mnou.

Tuto osudovou objednávku jsem udělal mnoho měsíců dopředu a s radostí jsem využil slevu za včasnou rezervaci. Navíc naše návštěva Disneylandu připadla někam doprostřed zimy, kdy je poptávka nízká. Díky tomu jsem dostal cenu, která uspopkojila dokonce i moje vybroušené instinkty při smlouvání.

Jednou cestovatel, navždy cestovatel, navíc spisovatel – a hledání dobrých a výhodných nabídek nikdy nekončí.

Příjezd

Výlet začíná. Jak název napovídá, pařížský Disneyland je kousek od francouzského hlavního města, kam se dostanete autem po nudných dálnicích a předměstských ulicích. Ale vliv Kouzelného království má široký záběr a poslední kilometry cesty vedou po dokonalých silnicích lemovaných upravenými trávníky a zahradami pohodlných hotelů.

Takže v hollywoodské bublině jsme se ocitli, ještě než jsme vůbec došli k turniketům. Připomnělo mi to gigantickou kopuli, kde bydlel Jim Carrey ve filmu Truman Show.

Jsme tu

A když jsme konečně vstoupili do parku, byla disneyovská iluze kompletní. Okolo řady „historických“ obchodů na „Hlavní třídě USA“ jsme došli až na centrální náměstí, odkud vedly schody k růžovým věžičkám Růženčina zámku. Odsud se rozbíhaly cesty k atrakcím inspirovaným filmy – od klidného Dumbova kolotoče a Kloboučníkovy šálky přes zajímavější podzemní projížďky lodí s Piráty z Karibiku po let raketoplánem do galaxie z Hvězdných válek.

Atrakce obklopuje do detailu propracovaná krajina zajišťující, že nic nenaruší iluzi v tomto umělém světě. Big Thunder Mountain vypadá jako skutečný kopec z amerického badlandu, Skull Rock z Petra Pana vypadá jako, no jako skála (a je dost velká, aby se dalo jít dovnitř) – i když je to všechno jen skvěle postavená filmová kulisa.

Co se týče menších atrakcí, je pozornost věnovaná detailům stejně působivá. Když jsme šplhali k domku na stromě Švýcarského Robinsona, museli jsme si sáhnout na listy, abychom se přesvědčili, že nejsou pravé. Fandové steampunkových sci-fi příběhů si zamilují náhled futuristické konstrukce jako vystřižené z ponorky Nautilus představené ve filmu 20 000 mil pod mořem.

Disneyovskému zásahu neunikne nic. Stejně jako herci v kostýmech Mickeyho Mouse a Goofyho, kteří se procházejí parkem a pózují na fotografiích, rovněž ostatní zaměstnanci (nebo „herci“, jak se jim oficiálně říká) jsou oblečeni v kostýmech odpovídajících jejich atrakcím. Takže: vesmírný skafandr pro Buzze Rakeťáka z Laser Blast či tropická výbava pro Indianu Jonese. Představu už asi máte.

Někdy není hranice mezi realitou a iluzí úplně jasná. Při bližším zkoumání zjistíte, že ty starobylé telefonní automaty ve zdobených budkách v podloubí obloženém dřevem opravdu fungují a neslouží jen jako dekorace. Jenom je v době mobilních telefonů už nikdo nepoužívá. Ze stejného důvodu jsou dnes už zavřené obchody prodávající fotoaparáty a nabízející vyvolání filmu na počkání.

Ke konci dne začíná kouzlo na některých místech slábnout. V kašnách plavou odhozené obaly od bonbonů, prázdné stoly venkovních kaváren by potřebovaly umýt a jednoznačně přibývá počet plačících dětí.

Ale pak se setmí a začne ohňostroj a my všichni jsme opět lapeni kouzlem.

Tipy pro přežití

Nechali jste se zlákat? Nebo vás konečně přemluvily vaše děti? Ať tak nebo tak, následující rady se vám mohou hodit:

  • Doprava. Do Disneylandu se bez problémů dostanete sami (vlakem nebo letadlem do Paříže, místním vlakem nebo transferovým autobusem do parku). Vedle Disney Village je nádraží veřejné dopravy pro vlaky do/z centra Paříže a kyvadlové autobusy k okolním hotelům.
  • Cena. Tak jako při jiných cestovatelských příležitostech, i tady jsou ceny obvykle nižší, když si rezervaci uděláte dlouho dopředu. Brzké rezervace také nabízejí lákadla jako „jídlo v ceně“ nebo „děti zdarma“.
  • Sezona. Návštěva mimo sezónu (tedy v zimě) také bývá levnější – i když může být chladno a mokro, tak se na to připravte. My si s sebou brali více kabátů a čepic než na výlet do Himalájí.
  • Atrakce. Než přijedete, nastudujte si celkové rozložení parku. Resort sestává ze dvou parků, které stojí vedle sebe: Disneyland Park a Walt Disney Studios. Mají oddělené vstupní brány, ale většina vstupenek a balíčků zahrnuje oba parky. V prvním jsou převážně atrakce, ve druhém kina a kulisy, ale i atrakce. V obou jsou kavárny a restaurace, navíc spousta obchodů prodává disneyovské zboží.
  • Utrácení. Hned u parků je oblast nazývaná Disney Village – ještě více obchodů a tematických restaurací.
  • Suvenýry. V celém resortu Disneylandu je mnohem více obchodů než atrakcí, většina jich prodává ty samé věci – panenky Kačera Donalda, hrníčky Myšky Minnie – ale to rozhodně nebrání ani jednomu obchodu, aby hrdě vyhlašoval, že právě u nich mají „jedinečné nákupní zážitky“. 
  • Ubytování. Kolem parku se nachází prstenec hotelů. Několik jich vlastní Disney, ostatní jsou nezávislé, nebo patří nějakému řetězci. Většina jich nabízí kyvadlovou dopravu ke vstupu do parku; některé Disneyho hotely jsou v docházkové vzdálenosti.
  • Fronty. V Disneylandu poptávka převyšuje nabídku, což znamená, že u nejoblíbenějších atrakcí se tvoří dlouhé fronty nedočkavých fanoušků. Na displejích uvidíte, jak dlouho budete čekat. Bezplatný systém „fast-past“ nabízí rezervaci určitého časového úseku několik hodin předem, což vám frontu zkrátí. Hosté z Disneyho hotelů se do parku dostanou dříve – říká se tomu kouzelná hodinka (Magic Hour) – je dobré dostat se do parku, než se utvoří fronty, ale některé atrakce nejsou v tu dobu ještě otevřené.
  • Jen tak. Disneyland není jen o atrakcích, projížďkách a vzrušujících zážitcích. Je tu spousta věcí, na které se prostě „jen podíváte“ (jak to nazvaly moje děti): pirátská loď, pobřeží jezera, vtipné náhrobní kameny na Boot Hill, historické obrazy v arkádách. Prostě jak jdete od jedné atrakce ke druhé, stojí za to dopřát si čas a vše si vychutnat.

Zůstat, nebo jít?

Takže, užil jsem si ten výlet do pařížského Disneylandu? Stručně řečeno, musím říci „ano“. Jel jsem s úzkostí, ale s otevřenou myslí. I když komerční zábavní parky nikdy nebudou mou oblíbenou destinací a jsem si naprosto vědom, že Disney je jen jiný výraz pro globální konzum, stejně jako Coca Cola nebo McDonald´s, celkově jsem byl ohromen vysokým standardem organizace a puntičkářskou pozorností věnovanou detailům.

Ale nebylo to jen o mně. Také o mých dětech. A ty si Disneyland úplně zamilovaly. A jak vědí všichni rodiče, když jsou šťastné děti, pak je na světě vše v pořádku – zvláště když je ten svět umělý. 

Zaujala Vás popisovaná destinace, chtěli byste se dozvědět víc a získat podrobnější informace týkající se Paříže? V e-shopu najdete tištěného průvodce Lonely Planet Paříž. 

Paříž LP
Byli jste na výletě, dobrodružné cestě či třeba stáži a rádi byste o tom řekli světu? Sdílejte své zážitky z cest s dalšími cestovateli přímo zde na 
webu anebo na Facebooku Lonely Planet Česká republika.

Napsal: David Else

Předchozí článek

Slovinsko: evropské outdoorové hřiště

Další článek

Jak ve světě přecházet ulice – a jak to nedělat

Související články

Články

Jezerní safari v Keni I. část - Naivasha a Nakuru

Keňa je většinou prezentovaná jako ráj pakoňů. Není divu, jejich velká migrace je turistickým lákadlem číslo jedna. V zemi se však nachází se také spousta jezer, kolem nichž jsou zřízeny rezervace a parky a kde si přijdou na své nejen ornitologové. Určitě stojí za to se k nim vypravit. Jezero Naivasha Kolem jezera Naivasha se rozprostírá národní park Lake Naivasha. Ve svahilštině znamená jeho jméno „divoká (bouřlivá) voda“. Takové však zřejmě bývalo hodně dávno. My jsme zde absolvovali plavbu po klidné hladině. Jezero samotné má rozlohu 139 km2, i když údaje se značně rozcházejí.…

Články

Madeira aneb jak se chodí kanálem

Madeira má mnoho přízvisek: ostrov věčného jara, květinový ostrov, ráj v Atlantiku a další. Největší půvab Madeiry však spočívá zřejmě v tom, že si pro vás vždy přichystá nějaké překvapení. Vytékající lávu a sopečné pumy hvízdající kolem hlavy už ale nečekejte. Madeira sice vyrostla z mořského dna díky sopečným výbuchům a výlevům lávy, avšak minimálně 6500 let tu panuje klid. Tedy určitě vulkanický klid. Co to tu hoří? Klid na Madeiře panoval celá tisíciletí. Občas došlo k sesuvu, občas k povodni, ale nikoho to moc nevzrušovalo. Není ani divu. Zvířata pravděpodobně žila v takové harmonii s okolní přírodou, že je takovéto události nevyvedly z míry. No a lidé? Ti na Madeiře vůbec nežili! Alespoň v patnáctém…

Články

Nejlepší místa pro rodiny

Evropa je vyhlášená svými historickými památkami a světovými muzei, ale najdou se tu i lákadla vhodnější pro rodiny. Vyberte to správné místo a potomci propadnou kouzlu toho, co tento kontinent nabízí: pohádkové hrady a zámky nastartují představivost v každém věku; lesy jako z příběhů bratří Grimmů; skryté ostrovy s ozvěnou roztodivných zvuků přírody; pláže s výrazným potenciálem pro písečné stavby... To vše a mnohem více přinášejí tipy našich odborníků, kteří vybrali 10 nejlepších míst pro letošní rodinnou dovolenou v Evropě. 1. Kent, Anglie  Pláž Broadstairs je jedno z mnoha míst v Kentu, které je k rodinám přátelské. (Foto Thierry Levenq / Moment Open / Getty Images) Kent je tzv. „zahradou Anglie“ a v současnosti získává na oblibě. Je totiž plný příležitostí pro cestování časem, které okouzlí zvědavou mladou mysl. Zabalte…

Články

10 nejlepších dětských dobrodružství v Londýně

Neobvyklá lákadla a známé atrakce Londýna mohou být stejně tak příjemné pro děti jako pro jejich rodiče. Poznávání města s rodinou může přinést spoustu fajn zážitků a aktivit. A můžete je poznat a užít si je, i když ještě děti nemáte. 1. Tanec Tanec, poslech hudby a zábava s tím spojená je nezbytnou součástí londýnské scény. A obyvatelé města se této zábavy kvůli dětem nevzdají. Navštivte rodinné koncerty, kde děti společně se svými rodiči protancují za živých rytmů celé nedělní odpoledne. To jsou místa, kde se děti společně se…