Nejlepší místa kam vyrazit v lednu 2016

©

Leden je ideální čas, kdy si začít dělat cestovatelské plány na nadcházející rok – ale je to také báječný měsíc, kdy se pustit rovnou do akce. Nač také čekat, když už teď můžete nasávat vitamín D v Guatemale nebo na Filipínách, srkat ústřice v Jižní Karolíně, zdolat ojíněnou Velkou čínskou zeď nebo nasadit lyže a vyrazit na svah někde v Íránu? Zahajte rok 2016 ve velkém stylu a nechte si poradit od našich světaznalých cestovatelů.

Vydejte se za sluncem do filipínského Cebu

Festival SinulogKaždoroční festival Sinulog, který se koná ve městě Cebu City.

Za sluncem, potápěním, plážemi a festivaly – nebo za tím vším dohromady – se v lednu vydejte do provincie Cebu. Počasí je tu touto dobou relativně chladné a suché (ovšem nic neslibujeme), ale při průměrné teplotě okolo 30 °C je tu pro většinu turistů dost teplo, aby si tohle rušné centrum Visayasu náležitě vychutnali.

Užijte si lenošení na bílých písečných plážích, potápějte se s liškouny pelagickými u ostrova Malapascua Island, sledujte úchvatný tah sleďů u města Moalboal nebo objevujte historii, muzea a noční život Cebu City. Naplánujte si návštěvu města na třetí neděli v měsíci, kdy se tu koná velkolepý Sinulog Festival plný kostýmů, hudby a tance, na který se do Cebu City sjíždějí poutníci z celé země.

Projděte se po zasněžené Velké čínské zdi

Velká čínská zeďVyhněte se davům a navštivte Velkou čínskou zeď.

Leden nabízí příležitost spatřit Velkou čínskou zeď v neobvyklém světle: pod pokrývkou sněhu. Úsek Velké čínské zdi poblíž Pekingu, který je na vrcholu parného léta doslova v obležení turistů, bývá v zimě relativně opuštěný. Může se docela dobře stát, že budete mít zeď jen sami pro sebe a ulovíte pár ojíněných fotografií se zasněženými horami v pozadí.

Mutianyu je relativně nenáročný, i když méně známý úsek zdi. Díky tomu, že byl zrestaurován, je v zimě méně zrádný a nebezpečný než neopravené úseky. Určitě se ale pořádně oblečte, protože teploty tu v lednu mohou klesat hodně pod nulu a vítr vám pronikne až do morku kostí. Doporučujeme vzít si termoprádlo, zimní boty, rukavice a v případě vyšší vrstvy sněhu také protiskluzové návleky na boty.

Ponořte se do guatemalské kultury

AntiguaSvé guatemalské dobrodružství začnete na místě Světového kulturního dědictví UNESCO, ve městě Antigua.

Leden přináší do Střední Ameriky chladnější a předvídatelnější počasí s menším množstvím srážek. Je to ideální čas pro dobrodružné výpravy do starobylých měst, k vulkánům a mayským zříceninám Guatemaly. Oslavte Nový rok v rušném městě Antigua, prosyceném koloniální minulostí, a pak se vydejte k úchvatnému jezeru Lago de Atitlán, obklopenému sopečnými vrcholy a atmosférickými městečky, které vám svou krásou určitě vyrazí dech.

Navštivte tradiční Rabinal a zúčastněte se týden trvajících oslav fiesta de San Pedro, při kterých obyvatelé města tančí tance z předkolumbovských časů. Svou cestu můžete završit v pradávném mayském městě Tikal, které patří k nejpůsobivějším archeologickým nalezištím v této oblasti. Nachází se v lůně hustých zelených lesů El Peténu a návštěvníci se mohou procházet po cestách a mezi chrámy, které tu Mayové vybudovali 200 let před naším letopočtem. Když budete mít štěstí, třeba zahlédnete i nějakého toho chápana.

Vyrazte na svah v Íránu

Iránské pohoří AlborzZapomeňte na předražené Alpy – zajeďte si do Íránu a zalyžujte si doslova za hubičku.

Cestovatelským průvodcům vévodí spíše přepychové íránské paláce a prastaré zříceniny, ale pokud si naplánujete návštěvu této země na leden, přibalte lyže a zamiřte rovnou do pohoří Alborz. Do několika špičkových zimních středisek si můžete udělat jednodenní výlet přímo z Teheránu a celodenní permanentka za 20 dolarů se zdá na západní poměry velmi rozumná.

Se snowboardem se vydejte nejraději do Shemshaku, zatímco Dizin je skvělý pro lyžování mimo sjezdovky. Na svahy střediska Tochal vás vyveze 7500 m dlouhá kabinková lanovka, která začíná ve Velenjaku v severním Teheránu a lyžařům po cestě servíruje bezkonkurenční výhled na zasněžené vrcholky. Atmosféra na svazích je poměrně uvolněná a určitě tu potkáte mnoho žen v typickém lyžařském oblečení a čepicích namísto šátků.

Ochutnejte ústřice v americkém Charlestonu

Ústřice v CharlestonuSvou gurmánskou pouť po Charlestonu zahajte na největším světovém festivalu ústřic.

Leden je nejvhodnější doba, kdy navštívit Charleston a nechat se okouzlit jeho šarmem. Počasí je mírné, ztenčily se davy lidí a jídlo i památky jsou pořád fantastické. Charleston má mnoho historických památek a překrásnou předválečnou architekturu, jejíž obdivování je v tomto ročním období mnohem příjemnější díky nižší vlhkosti vzduchu a nižším teplotám, které přes den dosahují maximálně 16 °C.

Charlestonská kulinářská scéna je energická a originální. Některé restaurace nabízejí neotřelé variace na tradiční venkovská jídla z jihokarolínského Lowcountry, zatímco jiné přinášejí svým hostům nápady převzaté z kuchyní ze všech koutů světa. Jedním z nejvýznamnějších svátků kulinářského roku je Lowcountry Oyster Festival, který se koná 31. ledna. Je to největší festival ústřic na světě a zkonzumuje se na něm přes 36 tun těchto mlžů.

Napsal: Lonely Planet

Předchozí článek

Nejlepší jídla na kocovinu

Další článek

Žhavější než chilli paprička

Související články

Články

10 tipů, jak si užít hostel naplno

Ubytování v hostelech může být díky spoustě nových známých z celého světa zábavné, zároveň ale vyžaduje spoustu kompromisů – musíte se poprat třeba s kakofonií chrápání, občasnými intimnostmi či nepříjemným zápachem. Máme pro vás pár ověřených tipů, jak na to, abyste se s hostely na svých cestách popasovali co nejlépe. 1. Sprchy Představte si, že stojíte v chodbičce a už dobrých dvacet minut čekáte na šanci osprchovat se v jedné ze dvou sprch v celém hostelu. Za vás se nahrne dalších pár lidí a ještě prodlouží frontu, chlapíkovi před vámi dojde trpělivost a bouchá na dveře jedné ze sprch. Po celé věčnosti se jedny…

Články

20 nejlepších aktivit v Berlíně. A zadarmo.

Berlín je sice možná jedním z cenově nejvýhodnějších měst v Evropě, ale eura mají i v německé metropoli po několika dnech prohlídek muzeí a nočních návštěv klubů tendenci mizet. Naštěstí tu je spousta způsobů, jak si rozpočet ušetřit návštěvou několika skvělých bezplatných míst. Vyjeďte do kopule Reichstagu Reichstag je sídlem německého parlamentu, Bundestagu, a bezplatná jízda výtahem na jeho střešní terasu nabízí fantastické výhledy na celé město a pohled zblízka na moderní skleněnou kopuli, již navrhl Norman Foster a která se klene z historické budovy. Vyzvedněte si bezplatného…

Články

10 nejlepších dětských dobrodružství v Londýně

Neobvyklá lákadla a známé atrakce Londýna mohou být stejně tak příjemné pro děti jako pro jejich rodiče. Poznávání města s rodinou může přinést spoustu fajn zážitků a aktivit. A můžete je poznat a užít si je, i když ještě děti nemáte. 1. Tanec Tanec, poslech hudby a zábava s tím spojená je nezbytnou součástí londýnské scény. A obyvatelé města se této zábavy kvůli dětem nevzdají. Navštivte rodinné koncerty, kde děti společně se svými rodiči protancují za živých rytmů celé nedělní odpoledne. To jsou místa, kde se děti společně se…