Maroko očima nomádů - digitálních i berberů

© Cumulus

Hory dosahující výšky přes 4000 m. n. m. Koupání na pobřeží Atlantiku. Návštěva filmových studií, kde se točila například Mumie, Hra o trůny nebo Gladiátor. Nocování v písečných dunách Sahary. Mírně nepohodlná projížďka na velbloudech.

Maroko
To není scénář z cestovatelského dokumentu, ale reálný výlet na africký kontinent do Maroka. Ale nebezpečí ani nemocí se tady bát nemusíte. Ačkoliv je Maroko africkou zemí, tak díky stabilnímu režimu (konstituční monarchie s králem Mohamedem VI.) vám tu nic moc nehrozí.

Maximálně ve městech narazíte na “chytráky”, kteří se z vás budou snažit vylákat peníze. Případně si musíte dát větší pozor na silnicích, neboť Maročané se s jízdou moc nepářou. Po silnicích, a to i hlavních tazích, se prochází oslíci, jezdí cyklisté, nebo taky tuk-tuky s koňmi. Ani ten velbloud tady není výjimkou. 

Maroko_1

V Maroku vám hlad nehrozí

Pokud rádi testujete a ochutnáváte cizí kuchyně, pak Maroko je tou správnou volbou. Nouze o jídlo vám nehrozí. V každém městě narazíte na síť pouličních stánků a malých tržišť. Typickým jídlem je tažín. Ale aby nedošlo k omylu. Tažín je pojmenování pro nádobu, ve kterém se dušením (alespoň k němu bych to přirovnala) připravují pokrmy. Vy si pouze vyberete, zda chcete zeleninový, nebo dáte přednost jehněčímu tažínu. Dát si samozřejmě můžete i tažín s rybou.

Jako přílohu obvykle dostanete pita chleba. Tomu domácímu se nevyrovná ani český bochník, ale narazíte na něj spíše na vesnicích v berberských rodinách. Nelekněte se, že místní často chleba používají na místo příborů. Rukama zvládají i sypký kus-kus. Nevnímejte to jako nějakou zaostalost afrického kontinentu, prostě to patří ke zdejšímu koloritu. Ostatně, i ten příbor vám rádi donesou.

Maroko_2

Za berbery do vesniček

Naše nomádská skupinka strávila v Maroku celý měsíc. I když jsme neměli ucelený plán, odkud kam se budeme přesouvat, v jednom jsme měli jasno - chceme pomalé přesuny tak, abychom poznali život místních lidí. Proto jsme většinu času trávili ve vesnicích s berbery, jak se tady říká místním kočovníkům alias saharským nomádům. 

Maroko_3

Jejich bydlení sice nedýchá luxusem. Televize, drahý nábytek a často ani Wi-Fi tady nehledejte. Vystačí si s matračkou na spaní a chytrým telefonem. O to více ale žijí pospolu a podle starých tradic. O děti se starají tak nějak společně. Není výjimkou, že šestiměsíční miminko tady hlídá kamarádka sestřenky miminka, které je teprve 7 let. Na pospolitost rodiny se v Maroku klade důraz. Jaký rozdíl oproti Evropě, kde se každý mladý v 18 letech snaží dostat pryč od své rodiny!

V neposlední řadě jsou berbeři velice přátelští a rádi si povídají. Dokonce nás pozvali na pravou berberskou svatbu, kde jsme se účastnili celého ceremoniálu. Fakt, že ženy budou slavit v jiné části domu než muži, jsme tak nějak přirozeně očekávali. Co nám ale vzalo vítr z plachet byla skutečnost, že nevěsta strávila celou hostinu v izolovaném pokojíčku. Ale na tance, které svatbu doprovází, se konečně objevila venku.

Maroko_4

Co z Maroka nevynechat?

V Maroku jsem byla v roce 2017 hned dvakrát a stále je tady co prozkoumávat. Země je neuvěřitelně rozlehlá a jedna návštěva vám stačit nebude. Z vlastních zkušeností mohu doporučit návštěvu Agadiru, abyste se vykoupali v oceánu. Poté zamířit do pohoří Atlasu, kde se tyčí Tubkal. K jeho zdolání rozhodně nemusíte být horolezci, ale vyhraďte si nato alespoň dva dny, ať nedopadnete jako já v březnu.

Maroko_5

Odtud dále pokračujte na východ země, kde zhruba ve středu země narazíte na městečko Ouarzazate. Kromě toho, že je nádherně upravené v typické marocké architektuře, v jeho okolí se nachází filmové ateliéry. Právě zde se natáčely například některé epizody ze Hry o trůny nebo záběry z Gladiátora. 

Maroko_6

Až se nabažíte filmovou krajinou, pokračujte dále na východ. Dojedete skoro až k samotným hranicím s Alžírskem, kde se rozkládá vesnička Merzouga. V její blízkosti začínají písečné duny Sahary. Bez problému tady narazíte na kočovníky, kteří vás za poplatek vezmou na velbloudí vyjížďku. A rovnou i přenocujte uprostřed pouště. Kde jinde jde spatřit tisíce hvězd s jasnou mléčnou drahou, než na takovém poklidném místě, jako je pustá poušť. 

Maroko_7

Pokud je vám to pořád málo, objevte krásu Ouzodského vodopádu, který tryská v několika kaskádách asi 150 km severovýchodně od Marakéše. Ani městům se nemusíte vyhýbat, pokud chcete poznat africký noční život. Ten je vyhlášený na náměstí El fňa v samém srdci Marakéše. Dejte si ale pozor na opičky i kobry. Propleťte se mezi stánky a dopřejte si místní pochoutky před vašim odletem zpátky do Evropy.

Na viděnou ve slunném Maroku!

Maroko_8

Autorka článku a fotografií - Hanka Šormová - se po pracovní návštěvě Malty shlédla v životě digitálních nomádů. Opouští svět IT a vydává se na svou nomádskou stezku. Její příběhy, postřehy, přehled přednášek a promítání můžeš sledovat na www.nanomadskestezce.cz 

Zaujala Vás popisovaná destinace, chtěli byste se dozvědět víc a získat podrobnější informace týkající se Maroka? V e-shopu najdete tištěného průvodce Lonely Planet Morocco.

  Morocco LP
Byli jste na výletě, dobrodružné cestě nebo třeba na stáži a rádi byste o tom řekli světu? Sdílejte své zážitky z cest s dalšími cestovateli přímo zde na webu anebo na Facebooku Lonely Planet Česká republika.

Booking.com
Napsal: Hana Šormová & Na nomádské stezce

Předchozí článek

Západně od Žluté řeky - cesta provincií Gānsù

Další článek

Neznámé severoněmecké ostrovy

Související články

Články

Afgánistán - trochu z jiného pohledu

Afghánistán je drsnou zemí, ale v okolí Kábulu s příjemným klimatem, pro které sem jezdili bohatí Indové na léto. To ale skončilo v roce 1973 svržením šáha a následným nastolení komunistického režimu. Pak následovala „internacionální pomoc“ sovětských vojsk, odboj mudžáhidů, občanská válka, vláda Tálibánu a operace „Trvalá svoboda“ amerických vojsk. Jenže společný nepřítel sjednotil radikální islamisty. Země se propadla nízkou bezpečností, vysokou chudobou a korupcí mezi nejhůře hodnocené země na světě. Opiové opojení Historici tvrdí, že lidé kouří hašiš 7 až 10 tisíc let. Když z něho v roce 1874 Alder Wright „uvařil“ diacetylmorfin, nikdo netušil, že právě vypustil džina z láhve. Na světě byla látka, která stimulovala k „heroitským“ výkonům a společnost Bayer ji registrovala jako heroin. Dlouho se…

Články

Safari v národní rezervaci Masai Mara v Keňi - I. část

Když na safari, tak do Keni. Alespoň tak jsem si to myslela, když jsem plánovala svoji první cestu za divokými zvířaty. Nikde nenajdete větší koncentraci zvířat než v Masai Maře v období velké migrace. Z Evropy je to nejbližší destinace tohoto typu. Problém je tu jediný: tyto informace si kromě vás přečtou v každém průvodci všichni turisté, kteří mají o návštěvu safari zájem. Rok od roku zde počet cestovatelů narůstá. Raději s cestovní kanceláří V průvodcích se také dočtete velmi důležitou informaci, že není radno vydávat se na safari na vlastní pěst. Pravděpodobnost, že najdete na místě kancelář nebo agenturu, která se o vás postará a pronajme vám bezpečné auto, je velmi nízká, i když je jich tu nepřeberné množství.…

Články

Magická poušť Erg Chebbi

V noci jsem opět spal jako zabitý. Není se čemu divit, teprve před pár hodinami jsem dorazil, pozdě v noci po celodenní cestě autobusem z Marakeše, přes horský masív Atlas do tohoto ospalého městečka jménem Merzouga. Hned po probuzení jsem vzal fotoaparát a vydal se prvními kroky saharským pískem rovnou k nejbližší duně a začal fotografovat písečnou krajinu osvícenou čerstvými ranními paprsky. Duny se barvily od červených, oranžových až po žluté odstíny. První okamžiky v poušti Když už bylo slunce hodně vysoko a první nejkrásnější barvy byly fuč, zastavil jsem se a začal na mne doléhat fakt, že jsem na Sahaře. Na té poušti, o které jsme se učili v hodinách zeměpisu, na té obrovské poušti, která se rozléhá napříč Afrikou. Ani se mi nesnilo, že tady…

Články

Opravdoví nomádi na poušti Merzouga

Když jsem plánoval svůj cestovatelský výlet do Maroka, dal jsem za cíl jeden jediný zážitek. Jízdu na velbloudovi na poušti Sahara. Skutečnost, že se tam pravděpodobně setkáme se skutečnými nomády, ve mě vyvolávala neuvěřitelně nadšení. O nomádech se dnes mluví nejčastěji ve smyslu “digitálních nomádů”, tedy těch, kteří cestují a u toho pracují. Avšak původní nomádi, kočovníci v pravém slova smyslu, mě zde lákali nejvíce. Nomádství byla jejich volba životního stylu, kterou silně ovlivňovalo prostředí (typicky poušť, tundra nebo step), jež je zkrátka donutilo k pohybu. A poušť Merzouga nabízela toto své tajemství ke snadnému objevení. Do Maroka na poušť a ještě mnohem dál Nejdostupnější místo Sahary je zřejmě v Maroku a Egyptě. Maroko má ale tu výhodu, že zde najdete větší rozmanitost a ve chvíli, kdy vás nadále přestane lákat poušť, můžete se vypravit jinam, např. k pláži nebo rovnou do zasněžených hor v Atlasu. V Maroku nacházejí…