Jak vypadá život v tradiční vesnici v Thajsku?

©

Thajsko zná většina z nás jako typickou dovolenkovou destinaci. Mnozí z nás zde již byli několikrát. Ale známe opravdu Thajsko takové, jaké je? Jak vypadá realita všedního života v Thajsku, kterou jako turisté nemáme šanci poznat? Jak lidé pracují, čím se živí, jak se baví a jaké jsou kulturní zvyky na vesnicích?

Žila jsem měsíc v jedné vesnici na úplném jihu Thajska, kam turista nezabloudí ani omylem a cizinec je tu atrakcí. I přesto, že jsem v Thajsku strávila již pár měsíců, byly mi donedávna některé věci utajené. Stále se seznamuji s něčím novým. Jak tedy vypadá život mimo turistický ruch Thajska?

Oblékání a chování na veřejnosti

Pokud jste všímavější, možná vám neuniklo, že Thajky dost často nosí dlouhé kalhoty a trička s rukávy. A nejen ony ale i muži. Přílišné odhalování se v Thajsku považuje za neslušné. Muži mohou chodit v kraťasech nebo bez košil, ale u žen jsou krátké sukně či kraťasy nad kolena zapovězené. Minimální délka je do půlky lýtek, slušnější a lepší je ke kotníkům. Ani doma není zvykem se odhalovat a nosit příliš úsporné oblečení. Muži i ženy často nosí tradiční dlouhé sukně, podobné těm v Barmě. Liší se jen stylem vázání. Naprosto zapovězené jsou na veřejnosti jakékoli důvěrné projevy mezi partnery i manželi. Důvěrné doteky a objímání jsou ovšem mezi muži - přáteli naprosto v pořádku a vidět je můžete poměrně často. Jste překvapení, protože jste měli o Thajsku představu jako o zemi s bujnou sexuální turistikou a velkou tolerancí k nezřízenému chování? Věřte tomu, že Thajci se na tento způsob obživy a zábavy koukají velice negativně.

Thajská vesnice_1

Vzdělávání a pracovní příležitosti

Systém školství je podobný, jako u nás. Školní docházka začíná v 7 letech a povinných je let 9. Dále mohou pokračovat tři roky na různě zaměřených středních školách, následně pak vysoké školy nebo zaměstnání. Školy existují soukromé i státní. Výuka ve státních školách je zdarma, ale veškeré školní pomůcky včetně uniforem musí platit rodiče. Trochu překvapením pro mne bylo, že je zde již dlouhé roky zavedena výuka angličtiny. Lidé tady totiž anglicky neumí téměř vůbec. Většina lidí, která žije na vesnici, se živí farmařením, rybařením, opravováním motorek, truhlářskou výrobou nebo jinými řemeslnými pracemi. Vzhledem k tomu, že ekologie je nejen v Thajsku celkem velký problém, možná mnohé překvapí, že spousta farem je zde organických. Organickému farmaření učil Thajce jejich zesnulý král, kterého mají stále ve velké úctě. Kdo chce lepší práci, stěhuje se do měst a turistických destinací. Cestování za prací je v Thajsku hodně běžné a není výjimkou, že se někdo přestěhuje za prací 1 000 kilometrů. 

Thajská vesnice_2

Zdravotní a sociální systém

Určitý systém je ve státním právu zakotven, ale převážná část Thajců jeho podmínky nesplňuje. Spousta lidí má příjem v hotovosti a nemají ani bankovní účty. Což v praxi znamená, že většina Thajců si zdravotní ani sociální pojištění neplatí. Péče o děti, nemocné nebo důchodce je na rodině. V tomto jsou Thajci úžasní, rodina je pro ně velice důležitá a je pro ně samozřejmé se o sebe starat navzájem a pomáhat si. Pro představu přídavek na dítě - pokud patříte k menšině, která má nárok -  je 600 bahtů měsíčně na 1 dítě do 6 let věku, maximálně však na 2 děti. V přepočtu na naše je to 390 Kč. Alimenty nejsou v právním systému zakotvené a je jen na otci, zda bude svým dětem či ženě přispívat v případě, že opustí rodinu.
 
Thajská vesnice_3

Jak vypadá bydlení Thajců

Thajci sice rádi dají na odiv, že mají peníze a dům si oplotí například zlatým zábradlím, na pořádek se ale příliš nedbá. Věci mají většinou poházené tak, jak se to zrovna hodí, bez jakéhokoli systému a uspořádání. Na úklid si příliš nepotrpí. Téměř před každým domem najdete dřevěná pódia nebo přístřešky sloužící pro odpočinek, který je důležitou součástí života Thajců. Většina domácností na vesnici má pouze studenou vodu. Místo sprchy i umyvadla slouží barel napuštěný vodou, ze kterého se kyblíčkem nabírá voda na umytí. Dost domácností nemá ani pračky, pere se v ruce. Opět studenou vodou. Na vaření si vystačí s jedním plynovým wok hořákem a rýžovarem. Ledničky mají, ale příliš se nepoužívají, hotové jídlo se nechává stát na lince jen pod poklopem proti mouchám. Voda není pitná, dováží se v barelech. Ačkoli vidíte, že mají v domácnostech pohovky, častěji se sedí na zemi. Na zemi se nejen sedí, ale často také jí nebo spí. V jednom domě většinou žije dohromady větší množství osob od dětí až po prarodiče. Domy se přes den nezamykají, vše je otevřené a volně průchozí a to i když zde zrovna nikdo není. Na vesnici se nekrade, ostatně ani není moc co. Lidé tady mají většinou více dětí, avšak příjem nízký, takže děti nemají téměř žádné hračky. Nekupují se ani zbytečné sladkosti a další pochutiny. Chytrý telefon má ovšem i tady každý.

Thajská vesnice_4

Zábava a trávení volného času

Jsme sice na vesnici, ale hospodu byste tu hledali marně. Nejsou zde ani kina, divadla, koncerty ani výstavy. Muži se obyvkle scházejí ve skupinkách u někoho doma. Hrají se karty, sledují kohoutí nebo býčí zápasy. Vše o peníze, Thajci milují losy, loterie i sázení. Kohoutí a býčí zápasy jsou velice oblíbenou zábavou a pro mnohé i způsob obživy. Zvířata, která dokáží vyhrávat, mohou majiteli vydělat dost peněz. A v případě, že je zvíře dobré, může ho jeho majitel prodat i za velice vysoké částky. Kvalitní kohout na zápasy může stát klidně 5 milionů bahtů (v přepočtu na naše cca 3,25 mil.), býk dvakrát tolik i více. Na jednu stranu se nám tato zábava může zdát až krutá, na druhou stranu jsou zvířata velice dobře opečovávána, dalo by se říct, že jako členové rodiny. Ženy se těchto zábav neúčastní, je to čistě mužská záležitost. Není ani zvykem, že by ženy kouřily nebo požívaly alkohol.
Thajská vesnice_5

Svatební a jiné zvyky

Svatba v Thajsku probíhá jako buddhistický obřad a není právně formální. Kdo chce formální svatbu, má možnost na úřadě, ale Thajci mezi sebou obvykle dělají jen buddhistické obřady, které mají pro ně větší význam. Zajímavostí je to, že ženich musí v den obřadu předat rodině finanční obnos, aby dokázal, že se dokáže o ženu postarat. Rodina manželky může, ale nemusí peníze věnovat jako svatební dar. Obřad probíhá ráno a po něm následuje oslava, na které je často třeba kolem 400 lidí. Není neobvyklé mít na svatbě celou vesnici.
Thajská vesnice_6
Stejně tak početné jsou i pohřby. Pohřeb se v Thajsku vzhledem k víře v reinkarnaci nebere jako smuteční událost, ale oslava. I tak se ale na pohřby chodí v bílé nebo černé barvě, které jsou v Thajsku považovány za smuteční. Naopak na svatbu byste neměli ze stejného důvodu chodit v ničem, co má na sobě bílou nebo černou barvu. Po návratu z pohřbu si musíte před vstupem do domu umýt nohy vodou. K této části těla se ostatně v Thajsku váže více zvyků. To, že se zouvá do chrámů, před obchody, či restauracemi je celkem známé, ale věděli jste například, že není slušné dávat nohu přes nohu a na někoho nohou ukazovat? Také není slušné dávat si nohy na židli či překračovat někoho, kdo leží na zemi. A už vůbec není vhodné překračovat jídlo ležící na zemi. Neměli byste sahat dětem na hlavu a na focení je slušné se předem zeptat. Pokud se fotíte s mnichy, musíte mít hlavu vždy níž, než oni. Když pojedete do Thajska na dovolenou, naučte se pozdravit a poděkovat thajsky, lidé to ocení. Na tradiční pozdrav se sepjetím rukou ale v případě, že zde nežijete a jste pouze turista, zapoměňte, budete vypadat směšně a budou z vás mít legraci. 

Thajská vesnice_7

Thajsko je velice navštěvovanou zemí, do které míří spousta lidí a které se také spousta lidí vyhýbá, protože si myslí, že zde budou narážet na davy turistů. Není to ale pravda, Thajsko je obrovské a i zde se stále najdou místa turismem nedotčená. Pokud chcete poznat trochu jiné Thajsko jako já, stále máte možnost vyrazit a zažít něco zajímavého. A rozhodně takovou cestu doporučuji.

Thajská vesnice_8
Autorka článku a fotografií - Lenka Gazdová - původně designérka, nyní cestovatelka a digitální nomádka, která se rozhodla svůj život prožít jinak a podle svého. Po dvou kratších cestách do JV Asie se do této části zamilovala tak, že se sem vydala cestovat na delší dobu. Z původních šesti měsíců se stal skoro rok a nakonec se zde rozhodla žít. O cestování a životě v Asii píše na svém blogu. Napsala také kuchařku malajských jídel, kde se můžete inspirovat.

Zaujala Vás popisovaná destinace, chtěli byste se dozvědět víc a získat podrobnější informace týkající se Thajska? V e-shopu najdete tištěného průvodce Lonely Planet Thajsko Poznáváme.


Byli jste na výletě, dobrodružné cestě či třeba stáži a rádi byste o tom řekli světu? Sdílejte své zážitky z cest s dalšími cestovateli přímo zde na webu anebo na Facebooku Lonely Planet Česká republika.

Booking.com
Napsal:

Předchozí článek

Top 10 cenově nejvýhodnějších destinací podle Best in Travel 2019

Další článek

Taxíkové putování Kubou s hledáním ovoce

Související články

Články

TOP 10 destinací v Asii pro rok 2018

Uvažujete o výpravě do Asie? Experti z řad Lonely Planet projeli přímořská města a pláže, prošli stezky až kamsi za obzor a mihli se aspoň na chvíli kolem každého historického, chrámového komplexu neustále se měnícího asijského kontinentu, aby pro vás připravili ta nejlepší doporučení na místa, která byste měli navštívit právě tento rok. Busan, Jižní Korea V poklidné oblasti mezi horami a mořem je usazený Busan, úžasné město spojující nádherné scenérie, bohatou kulturu a pestrou kuchyni. Vzhledem ke své výhodné poloze u moře, v Koreji poměrně jedinečné, je Busan obydlenou lokalitou již dlouhá staletí. Druhé největší korejské město…

Články

Thajsko s batohem za tři týdny - kompletní plán a tipy na cestu

Mumraj v Bangkoku, ostrovy a pláže na jihu i hippie městečka na severu stihnete za 20 dní. Navíc se seznámíte s místními, vypijete litry průměrného thajského piva a ochutnáte množství nadprůměrného pouličního jídla. Čtěte, jak to všechno zvládnout a být v klidu. Před cestou Thajské dobrodružství si můžete rozdělit na tři části: Sever, Bangkok a okolí a Jižní ostrovy. Sezónu na teplou a teplejší. Low season v Thajsku je mýtus, protože i když některé turisty v období července až října odradí deštivé období, je to právě ta část roku, kdy má většina evropských…

Články

Tři místa, kam na Bali raději nejezdit

Na Bali jezdí rok od roku čím dál více turistů. Ročně je to již přes čtyři miliony lidí, což je přibližně stejný počet obyvatel, který na tomto ostrově žije. Bali je nádherné místo – místní jsou pořád milí a usměvaví, zdejší náboženství (hinduismus) je barevné a pestré, může na cizince působit až magicky. Všude kolem rýžová políčka, která na vás budou působit uklidňujícím dojmem. Spousta surfařských pláží s nezapomenutelnými západy slunce. Ale i tady má turistický ruch své negativní stránky. Jsou místa, kterým je lepší se vyhnout a nekazit si tak dojem z tohoto krásného ostrova. Pláž Kuta Kuta…

Články

Co nedělat v Thajsku – 8 užitečných tipů

Chystáte se do Thajska? Jako zkušení cestovatelé víte, že byste měli při poznávání cizí země nejen dodržovat zákony, ale také ctít kulturní a náboženské zvyky. Čtěte tipy a triky, na co si dát pozor a jak si Thajsko co nejvíce užít. Nerezervujte ubytování se snídaní Jezte prostě na ulici. Co se týká hostelu, snídaně většinou zahrnuje džus z krabice, toastový chleba a kávu. Možná i mléko a cornflakes. Ale co takhle si sednout spolu s místními na plastovou židli a objednat si rýžovou polévku s vejcem, kokosové palačinky nebo sladké…