8 tipů, proč a kam vyrazit na podzim - Evropa bez otazníků, exotika v nejlepší kondici

Shutterstock

Vydejte se do oblíbených stálic na poli cestovního ruchu, ale i do neobvyklých destinací v Evropě i v exotických končinách, a objevte jejich fascinující kulturu, bohatou historii a přírodní krásy. Každá z těchto destinací nabízí své unikátní zážitky, které vás nadchnou a zanechají nezapomenutelné vzpomínky.

Připravte si svůj cestovní plán už teď a vydejte se na dobrodružství, které vám zaručeně rozšíří obzory. Nezapomínejte, že cestování prodlužuje život a lidé, kteří cestují několikrát do roka, jsou šťastnější než ti, kteří dovolenkování ve světě moc nedají. 

Kam v Evropě?

Slunné Španělsko

Španělsko je země plná rozmanitosti nabízející jak krásné pláže, tak i bohatou kulturu a historii. Pokud hledáte podzimní dovolenou, kde ještě můžete nachytat energii ze slunečních paprsků, navštivte ostrovy Gran Canaria a Tenerife. Vychutnejte si teplé počasí a prozkoumejte přírodní krásy Kanárských ostrovů.

Umělecká Itálie

Itálie je synonymem pro historická města, bohatou kulturu a fantastickou kuchyni. Navštivte hlavní město a procházejte se po stopách antických Římanů. Nevynechejte ani Florencii, kolébku renesance, a objevujte její slavná umělecká díla. Užijte si kulinářské speciality tak typické pro Itálii, jako je pravá pizza mozzarella a těstoviny.

Malebná Černá Hora

Černá Hora je cestovateli stále trochu opomíjená země v jihovýchodní Evropě s nádhernými plážemi a působivými horami. Navštivte zdejší Kotorský záliv, který je jedním z nejkrásnějších zálivů na světě, a procházejte se po historickém městě Kotor. Objevte národní parky Durmitor a Lovćen a vychutnejte si úžasné výhledy na okolní krajinu.

Okouzlující Bosna a Hercegovina

Bosna a Hercegovina je země plná historických památek a překrásné přírody. Navštivte historické město Mostar s ikonickým Starým mostem a ztraťte se na chvíli v úzkých uličkách Sarajeva. Objevte krásu přírodního parku Una s jeho vodopády a ochutnejte tradiční bosenskou kuchyni, jako je čevapi a baklava.

A co exotické destinace?

Tradiční Peru

Peru je země s bohatou historií a nádhernou přírodou. Navštivte slavné Machu Picchu, ztracené město Inků, a procházejte se po historickém městě Cusco. Objevte krásy jezera Titicaca, jednoho z nejvýše položených jezer na světě, a ochutnejte tradiční peruánskou kuchyni, jako je ceviche a lomo saltado.

Barevná Kostarika

Kostarika je země s bohatou biodiverzitou a úchvatnou přírodou. Vydejte se do národních parků, jako je Corcovado a Tortuguero, a pozorujte zdejší bohatou faunu a flóru. Užijte si surfování na slavných plážích i procházku po visutých mostech v deštném pralese a ochutnejte čerstvou tropickou kuchyni.

Energetické Mexiko

Mexiko je zemí s bohatou historií a kulturou. Navštivte mayské památky, jako je Chichén Itzá a Tulum, a procházejte se po historických čtvrtích města Mexico City. Užijte si slunečné pláže na pobřeží Karibského moře a ochutnejte tradiční mexické jídlo, jako je tacos a guacamole.

Zenové Bali

Bali je indonéský ostrov exotických pláží, rýžových teras a spirituální atmosféry. Projeďte se na kole mezi rýžovými poli v Ubudu, navštivte chrámy a duchovní centra a užijte si relaxaci na slunných plážích. Nezapomeňte ochutnat tradiční balijskou kuchyni a vychutnat si místní masáže.

Nalákal Vás článek CK Radynacestu do Paříže? Pak není nic jednoduššího, než si vybrat zájezd na radynacestu.cz, který vám bude sedět. A navíc se slevou 1000 Kč na osobu speciálně pro Vás. Stačí v rezervaci uvést kód: LP23. 

Zaujala Vás popisovaná destinace, chtěli byste se dozvědět víc a získat podrobnější informace? V e-shopu najdete tištěné průvodce. 

Byli jste na výletě, dobrodružné cestě či třeba stáži a rádi byste o tom řekli světu? Sdílejte své zážitky z cest s dalšími cestovateli přímo zde na webu anebo na Facebooku Lonely Planet Česká republika.

Napsal: Radynacestu.cz

Předchozí článek

11 nejlepších outdoorových dobrodružství v Kanadě

Další článek

Evropské road tripy - 15 nejlepších cest napříč kontinentem

Související články

Články

5 nejlepších pláží Albánské riviéry

Albánské divoké pobřeží ozvláštňují tradiční vesnice usídlené v izolovaných zátokách a zlaté pláže svírající tyrkysovou mořskou hladinu. Mnoho českých cestovatelů pořád na Albánii při svých letních plánech zapomíná, za plážovými zážitky míří spíše do Chorvatska, Itálie, Francie, Turecka nebo Řecka. Jenže malá balkánská země zvolna ožívá a nápad jet se válet na albánské pláže už nezní tak bláznivě jako dříve. I když v hospodě mezi přáteli s tím určitě trochu rozruchu vzbudíte... Albánská riviéra má navzdory změnám v posledních letech stále velké kouzlo. Okolo pobřeží sice přibyly hotely, restaurace a prázdninové domy, ale přesto se nebudete o místo na plážích přetlačovat s houfy zahraničních turistů. To spíše narazíte na rodinku z Tirany, která si sem přijela na jeden den dobít…

Články

10 nejlepších dětských dobrodružství v Londýně

Neobvyklá lákadla a známé atrakce Londýna mohou být stejně tak příjemné pro děti jako pro jejich rodiče. Poznávání města s rodinou může přinést spoustu fajn zážitků a aktivit. A můžete je poznat a užít si je, i když ještě děti nemáte. 1. Tanec Tanec, poslech hudby a zábava s tím spojená je nezbytnou součástí londýnské scény. A obyvatelé města se této zábavy kvůli dětem nevzdají. Navštivte rodinné koncerty, kde děti společně se svými rodiči protancují za živých rytmů celé nedělní odpoledne. To jsou místa, kde se děti společně se…

Články

Kam na Srí Lance utéct před turisty? Tipy na 4 ukryté poklady

Ne náhodou se Srí Lanka objevila ve výběru TOP destinací Lonely Planet pro rok 2019. Je sice malým ostrovem, velká je ale svou kulturou a historií. Navštívit tu můžete šest památek a dvě přírodní oblast zapsané na seznamu UNESCO, vyzkoušet nespočet aktivit a třeba i proniknout do tajů pěstování čaje. Měla by být jednoduše na seznamu každého, kdo zrovna přemýšlí, kam se v jihovýchodní Asii vydat. A pokud se bojíte, že do stejné destinace zamíří až moc dalších cestovatelů, máme pro vás dobré zprávy. Ještě stále tu najdete místa, která se před masovým turismem schovávají mezi kopci. Zde tipy na čtyři z nich... K jezerům a do divočiny Srí Lanka je svými národními parky a nespočtem možností k výletům do divočiny známá, safari je v itineráři snad každého, kdo na ostrov míří. Mezi všemi parky je ale národní park Wilpattu balzámem na duši každého cestovatele, který se nechce mačkat v řadě jeepů projíždějících…

Články

Nejlepší místa, kam se vydat hned po prázdninách

Jistě, prázdniny jsou teprve v půlce, ale pokud chcete, můžete už začít plánovat, co budete dělat po nich. V září rozdivočelý teploměr spadne o pár stupínků níže a davy turistů se zvolna zmenší. A pro vás to může být kouzelné období, kdy vyrazit na cestu. Plánovat se přitom vyplatí už nyní, ať už kvůli letenkám či ubytování. Ale především kvůli zážitkům, které vás čekají. Proto jsme pro vás sesbírali pár zajímavých tipů od expertů Lonely Planet. Kam vás zavedou? Delta řeky Okavango, Botswana Okavango je neobvyklá řeka. Poté, co její tok zdolá stovky kilometrů mezi angolskými kopci a pak se téměř ztratí v poušti Kalahari, se rozleje do okouzlující delty nabízející…