Žralok obrovský není mýtus, ale obrovské puntíkaté stvoření

© Pixabay

Žralok obrovský je absolutní jedničkou na seznamu podmořského safari. Impozantní ikona oceánů plave rozvážně v hlubinách tropických moří a filtruje všudypřítomnou potravu z moře žábrami, a přestože vypadá impozantně a nebezpečně, člověku neublíží.

Safari v podmořském podání

Když jsem se vypravovala do Afriky poprvé, tak jsem se nejvíc těšila na safari. Zoo je sice skvělá věc, ale vidět zvířata v kleci mi nepřipadalo dostatečně autentické, ale pozorovat je na vlastní oči volně pobíhat v přírodě je úchvatná podívaná. Existuje „Velká pětka (Big Five)” divokých stepí mezi níž patří tygr, lev, slon, buvol a nosorožec, ale pro potápěče je stěžejní informace, že existuje i „podmořská velká pětka”, jenž mezi velikány moří řadí velryby, žraloky, delfíny, tuleně a tučňáky.

Žralok obrovský_1

Velryby jsem pozorovala v Patagonii a na žraloky natrefíte pod hladinou skoro všude, ale spatřit žraloka obrovského (Whale Shark) je považováno za zlatý hřeb všech potápěčských výprav.

Přestože je obrovský jako autobus, je pro člověka naprosto neškodný. Ačkoliv má pusu až metr a půl širokou s malými zuby, jichž má ve tři sta řadách až tři tisíce, nemůže kousat ani žvýkat! Je považován za vegetariána, protože otevřenou ústní dutinou polyká především plankton, ale stává se, že mu do žaludku samovolně přistanou řasy i malí mořští tvorové jako medúzy, rybičky nebo krevety.

Podmořský obr nebo slon?

Podle anglického názvu je to vlastně takový mutant mezi žralokem a velrybou. A díky této genetické dispozici patří mezi největší ryby v oceánu. Tento „obr” žijící v moři dorůstá až do délky 18 metrů a váží „necelých” patnáct tun. Pozorování tohoto „podmořského slona” patří k neskutečné atrakci a Mosambik byl právě destinací, která mi tuto zvířecí zajímavost umožnila spatřit na vlastní oči. 

Pláž v Mosambiku

Pronajatá loď nás vyvezla na otevřené moře z pláže Tofo a štěstěna toho dne stála opět při nás. Hbitý zrak domorodců je vycvičený a okamžitě i na velkou vzdálenost identifikují blížící se monstrum. Ukazují prstem do dálky a pokud nemáte dalekohled nebo periskop, jen stěží rozeznáte, co se k vám blíží a jaké překvapení mají dneska pro vás připravené. Ale trpělivost růže přináší a netrvá dlouho a tmavý flek, jehož obrysy jsou velmi zřetelné a nepřehlédnutelné, se mihne kolem vás. Výbuchy údivu nad jeho velikostí všem přítomným vzaly dech. Je to neskutečné, právě kolem lodi pod vodou proplulo gigantické letadlo, tedy lépe řečeno živoucí ponorka.

Ale kdo zaváhá, ten si s žralokem obrovským nezaplave. Na povel jsme naskákali do vody, kde začalo pravé podmořské rodeo. Aby se co nejvíce zachovaly podmínky ekoturismu a nenarušovali jsme jeho přirozené prostředí, plaveme s ním bez potápěčské láhve, pouze na nádech se šnorchlem a brýlemi. Všechno se odehrává v neskutečně rychlém tempu, ale tím, že tento plavec je velice rozvážný, plave pomalu a líně, máte obrovskou šanci se ho skoro dotknout a dokonale prohlédnout. Já tvory moří respektuji, nemusím si na ně sahat, abych se přesvědčila, že to, co vidím, se mi nezdá, ale někteří se ho v klidu chytnou za ploutev a nechají se táhnout jako na závěsném lanu. Ale to k etickému chování pod hladinou rozhodně nepatří. 

Žralok obrovský_2

Vrcholný zážitek pro všechny potápěče

Jedno důležité upozornění musíte mít stále na zřeteli, nepřibližujte se příliš k zadní ploutvi, protože tou kdyby vás propleskl, tak byste asi přežili stěží.

Je to bezvadný pocit, jsem pod vodou s touto masivní puntíkatou nádherou a skoro zapomenu, že musím dýchat, jsem z toho gigantického výjevu vedle sebe naprosto perplex. Jak něco tak mohutného a přitom mírumilovného mohla příroda stvořit? Nechápu naprosto nic. Nemůžu si pomoci, podle mého názoru by toto zvíře mělo by být nominováno mezi divy světa.

Nechci ho spustit z očí, culím se na něj, ale znovu se musím vynořit nad hladinu a nadechnout se, nabrat kyslíkovou kapacitu, abych si  jedinečnou symbiózu člověka s „pánem podmořského tvorstva” užila dosyta. Teď nevím, jestli je to pan nebo paní, protože je to žralok i velryba současně, ale na tom teď vůbec nezáleží, hlavní je, co se odehrává pod vodou. Navíc plavání v jeho doprovodu je velice příjemné, protože je rozený teplomil a pohybuje se jenom v místech, kde ho voda nestudí, ale naopak, která je dostatečně vyhřátá, nejčastěji plachtí svými ploutvemi kolem rovníku.

Obří tlama žraloka

Faktor rizika je skoro nulový a tím, že jste si jisti, že na vás nezaútočí a ani jinak vás nezraní je báječný pocit, rozprostírá se mezi vámi neviditelná důvěra a plavete si v bezpečné synchronicitě společně, zatím co on si bezděčně polyká potravu, já lapám po dechu a opět si musím nahoru pro čerstvou kyslíkovou zásobu. Nádech, výdech, nádech a zpět pod vodu. Kopu ploutvemi o sto šest, ale moje potápěčské jsou oproti těm jeho miniaturní. Udržet tempo s monstrem jeho formátu je téměř nemožné, i když neplave příliš razantně, rejdí si rychlostí maximálně pět kilometrů v hodině, což je tempo velmi přijatelné, ale pro nás lidi neudržitelné.

Žralok obrovský je dokonalým modelem i divem podmořského světa

Netuším, jak dlouho jsme se společně čachtali, ale tyto momenty byly famózně bezprostřední, silné a intenzita prožitku byla přímo úměrná jeho skutečné velikosti. Připadala jsem si vedle tohoto plavoucího letounu jako trpaslík, ale stejně naše první setkání je dodnes pro mne nezapomenutelné. Divím se vůbec, toto setkání dokážu popsat, protože na pár hodin jsem byla jako němá, neschopna slova. V paměti mi utkvěla jen samá superlativa.

Žralokovi obrovskému evidentně člověčí společnost nevadí, bez ohledu na skutečnost, že mu narušujeme bez dovolení jeho teritorium a vynořili se na palubu lodi, otočí se a připluje k nám zpět. Excelentně pózuje do objektivu jako by mu lidská pozornost dělala dobře. Úsměvné, jak jsme si všichni živí tvorové ve své podstatě podobní. Možná je to právě proto, že je považován za samotáře a většinou osaměle plave v hlubině. Biologická matka ho opouští záhy po narození, ale asi se mu na světě líbí, protože se udržuje při životě prý do sta let.

Žralok obrovský_3

Jeho vzezření je impozantní, lesklá šedá kůže se blýští pod slunečními paprsky a bílých flíčků má na sobě tolik, kolik je na nebi hvězd. Výzkumy dokonce potvrzují, že tyto osobité značky (bílé puntíky) slouží vědcům k identifikaci a jsou specifické pro každého jedince, stejně jako člověka bezchybně odhalí otisky prstů.

Díky vlastní zkušenosti mohu potvrdit, že žralok obrovský není mýtus, ale skutečné stvoření z masa a kostí. A můj odfajfkovaný „Seznam zbožných přání”, jenž se týká potápěčského safari, je tímto kompletní.

Autorka článku a fotografií - Alexandra Kropp - světoběžnice a blogerka, jejíž aspirací je sdílení vlastního osobního příběhu:Cesta životem snovým a smysluplným, okořeněná inspirací a motivací pro druhé k žití plnohodnotných dní”, který se krok za krokem odvíjí na stránkách www.samanacestach.cz a www.facebook.com/samanacestach.

Byli jste na výletě, dobrodružné cestě či třeba stáži a rádi byste o tom řekli světu? Sdílejte své zážitky z cest s dalšími cestovateli přímo zde na webu anebo na Facebooku Lonely Planet Česká republika.

Booking.com
Napsal: Alexandra Kropp

Předchozí článek

Příběh Lonely Planet

Další článek

Téměř neznámé levné zážitky z celého světa

Související články

Články

Velký bílý v moři a já v kleci

„Velký bílý” je třetí nejnebezpečnější druh žraloka a především potápěči extrémisti jsou vidinou spatřit obávaného predátora na vlastní oči dalo by se říci přímo posedlí. A nejen potápěčtí nadšenci, ale i zvídaví turisté si přijdou na své, protože ani nemusí umět plavat nebo vlastnit potápěčský průkaz, aby se této adrenalinové atrakce mohli zůčastnit. Nejlepší destinace Velkého bílého na světě - Gansbaai Pro koho je potápění s tygřími žraloky přece jenom silné kafe, nabízí se na pobřežích Jihoafrické republiky bezpečnější varianta „potápění” v kleci se žraloky. Malebný přístav Gansbaai je celosvětově proslulý jako „Nejlepší destinace Velkého bílého…

Články

Jezerní safari v Keni II. část - Boghoria a Baringo

Keňa je většinou prezentovaná jako ráj pakoňů. Není divu, jejich velká migrace je turistickým lákadlem číslo jedna. V zemi se však nachází se také spousta jezer, kolem nichž jsou zřízeny rezervace a parky a kde si přijdou na své nejen ornitologové. Určitě stojí za to se k nim vypravit. Jezero Boghoria – domov milionů plameňáků Také v jezeře Boghoria je stejně jako v jezeře Nakuru voda slaná. Vyvěrá zde několik termálních pramenů. Některé jen tak bublají, z některých stoupají gejzíry vody nebo páry i několik metrů do výšky. Minerály, které zdejší voda obsahuje, poskytují živiny zeleným…

Články

Safari v národní rezervaci Masai Mara v Keňi - I. část

Když na safari, tak do Keni. Alespoň tak jsem si to myslela, když jsem plánovala svoji první cestu za divokými zvířaty. Nikde nenajdete větší koncentraci zvířat než v Masai Maře v období velké migrace. Z Evropy je to nejbližší destinace tohoto typu. Problém je tu jediný: tyto informace si kromě vás přečtou v každém průvodci všichni turisté, kteří mají o návštěvu safari zájem. Rok od roku zde počet cestovatelů narůstá. Raději s cestovní kanceláří V průvodcích se také dočtete velmi důležitou informaci, že není radno vydávat se na safari na vlastní pěst. Pravděpodobnost, že najdete na místě kancelář nebo agenturu, která se o vás postará a pronajme vám bezpečné auto, je velmi nízká, i když je jich tu nepřeberné množství.…

Články

Kdo odolá adrenalinové lahůdce, nabídce potápět se s tygřím žralokem?

Žralok tygří je jedním z nejagresivnějších predátorů podmořského světa, a přesto existují lidé, kteří se v tropických mořích dobrovolně potápí, aby se setkali tváří v tvář s touto krvelačnou podmořskou šelmou. A ani já nejsem výjimkou… Indický oceán skrývá pod hladinou neobvyklou zvířenu Jednou se na mne opět usmálo štěstí a kamarádi mě přizvali, abych se s nimi vydala do Jihoafrické republiky. Tento jižní cíp afrického kontinentu je exoticky lákavý a mnou ještě neprobádaný, a proto jsem si jedinečnou příležitost, vydat se až k…