Žhavější než chilli paprička

©

„Město hudby“ umí předvést zajímavý trik: naplní vaše očekávání, a zároveň je zklame. Ano, duše tohoto města je stále venkovská, ale Nashville zároveň zažívá příliv bohatších vrstev, které se sem stěhují za nízkými náklady na život a pracovními příležitostmi v rychle se rozvíjejícím technologickém, zdravotním a automobilovém průmyslu. Zpěváci na dolní Broadwayi sice stále pějí o zlomených srdcích a smůle, ale všichni ostatní si v tomhle jižanském městě užívají parádně rozjetý večírek.

Jestli jste si mysleli, že je Nashville plný kytar, bujných hřív a zlomených srdcí, máte pravdu. Country je stále duší tohoto města a díky hvězdám, jako je Taylor Swift, která se dokázala prosadit i za hranicemi Tennessee, je tohle kdysi trochu nudné místo najednou obrovsky populární.Ale když nakouknete i jinam než do barů na dolní Broadwayi, zjistíte, že se vzduchem nesou nové tóny: zvuky stavebních strojů, vzrušené debaty o nejnovějších restauracích nebo galerii umění, a především energický cvrkot nových podniků.

Koně z Nashville

Nashville zažívá dlouhé období růstu a je zářným příkladem americké ekonomické obrody v celé její kráse. Do města se stěhují hordy mladých lidí, které sem přitahuje hudba a přátelská jižanská atmosféra, stejně jako pracovní příležitosti a nízké životní náklady. Díky vzkvétajícímu technologickému, zdravotnímu a automobilovému průmyslu byl Nashville vybrán mezi sedm amerických měst, kde má být spuštěn program Google for Entrepreneurs Tech Hub Network, a stal se skutečnou Petriho miskou pro nové projekty.

Nashville zažívá dobré časy a odvážným zde štěstí přeje. Zpěváci v barech mohou bědovat nad nešťastnou láskou a těžkým životem, jak chtějí – všude okolo se otevírají nové stylové minipivovary, pražírny kávy a nezávislé módní butiky a kdysi opuštěná skladiště se mění v originální obchody.

Zpěváci v barech v Nashville

V nedávné době si ve městě otevřely své kanceláře trendy značky jako Eventbrite, Warby Parker a Lonely Planet a proudí sem davy filmařů, designérů a dalších tvůrčích lidí, kteří se chtějí na vlastní oči přesvědčit, co na Nashvillu všichni mají. Obzvláště kulinářská scéna se tu změnila k nepoznání: masožravci by si rozhodně neměli nechat ujít zdejší proslulé barbecue a tzv. „meat and three“, maso a tři různé přílohy. Pokud máte raději trochu uhlazenější typ restaurací, otevřeli tu pro vás své podniky slavní šéfkuchaři. Rolf & Daughters, Husk Nashville a Catbird Seat byly zařazeny mezi jedny z nejlepších nových restaurací v USA. Stůl v restauraci si však musíte rezervovat s pořádným předstihem.

Nashville

Zážitky, které změní váš život

Milovníci hudby tady budou v sedmém nebi: na překvapivě tiché ulici Music Row můžete navštívit nahrávací studio, kde své hity natočila Dolly Parton i Elvis Presley, a pak se vydejte do Jack White’s Third Man Records a kupte si nějakou vinylovou desku. Pokud se vám podaří sehnat lístky, zajděte si na nějaké živé vystoupení: Blue Room je jediný klub na světě, kde se natáčí během představení přímo na acetátovou desku (předchůdkyni klasické vinylové gramofonové desky, poz. red.). Jestli chcete zažít živé vysílání rozhlasového pořadu Grand Ole Opry, navštivte legendární koncert, který se každý týden koná na předměstí u Opryland Resortu. Původně se koncerty odehrávaly v Rymanovu auditoriu, kterému se přezdívá Chrám country hudby. Jeho akustika vás vynese přímo do hudebního nebe.

Nashville Opry

Co zrovna letí

Ručně šité kravaty od firmy Otis James, zmrzlina Brambleberry Crisp od Jeni’s, kožené pásky Emil Erwin, lahodné mexické zmrzliny na špejli, ručně připravované čajové směsi… Cokoli, co je něčím zvláštní a ručně vyráběné.

O čem se mluví

Google Fiber. Širokopásmové vysokorychlostní připojení nové generace. Kdy bude skutečně k dispozici, však zůstává frustrující záhadou.

Víte, že…?

  • Jediná kopie athénského Parthenonu v životní velikosti se nachází v nashvillském Centennial Parku.  

  • Vypráví se, že se Roy Orbison nechal pro svůj hit „Oh, Pretty Woman“ inspirovat, když vyhlédl z okna svého bytu na 8th Avenue a spatřil krásnou dámu. 

  • Noční život na Printers Alley se rozjížděl už v dobách, kdy si tu krátili dlouhé chvíle mezi přípravou jednotlivých vydání muži ze zdejších tiskáren.

The Parthenon
Nejbizarnější podívaná

Lane Motor Museum vystavuje fantastické rarity ze světa automobilů, včetně největší sbírky československých vozů mimo Evropu a nejmenšího automobilu na světě. Miniaturní auta, dřevěná auta, auta poháněná vrtulí i obojživelná auta: sen každého nadšeného automobilisty. Vše od A až do Z: od Amphicaru až po Zündapp!

Stravování na úrovni

Podle místní legendy byl nejproslulejší nashvillský příspěvek světové gastronomii původně dílem pomsty. Když se nenapravitelný sukničkář Thornton Prince jednou večer vrátil domů později než obvykle, připravila mu jeho přítelkyně ke snídani kuře s extra dávkou pálivé papriky. Pomsta se nevydařila – Thorntonovi kuře tak zachutnalo, že si otevřel restauraci, kde se podávalo jako specialita. Od té doby připravuje Prince’s Hot Chicken Shack šťavnatá kořeněná kuřata a sendviče s nakládanou zeleninou k radosti všech obyvatel Nashvillu. Rozhodně si nenechte ujít. 

Best in Travel 2016

Přečtěte si více o destinacích nominovaných do Best in Travel 2016. Zajímá vás, kam za nejzajímavějšími výročími, kde hledat nejlepší místa pro dobrodružné poznávání přírody pro celou rodinu, na kterých železničních trasách vás čeká zajímavý zážitek v nočním vlaku, kde si objednáte nejlepší hamburgery nebo které stavby 20. století jsou považovány za nejikoničtější? Je v knize zastoupena i Česká republika? Všechny otázky vám zodpoví tato tištěná publikace. 

  • Byli jste na výletě, dobrodružné cestě či třeba stáži a rádi byste o tom řekli světu? Sdílejte své zážitky z cest s dalšími cestovateli přímo zde na webu anebo na Facebooku Lonely Planet Česká republika.
Napsal: Lonely Planet

Předchozí článek

Nejlepší místa kam vyrazit v lednu 2016

Další článek

Fidži je opět v pohodě

Související články

Články

Motor britské kultury

Manchester – někdejší strojovna průmyslové revoluce – dnes hraje roli dynama britské kultury. Vláda vyčlenila 78 milionů liber na centrum umění The Factory, které se má stát jevištěm Manchesterského mezinárodního festivalu. Ve městě bylo zrenovováno a otevřeno mnoho nových uměleckých prostor, jako například galerie Whitworth, víceúčelové centrum umění HOME a Pantheon připomínající knihovna Central Library. Proměna tohoto kdysi industriálního města pokračuje mílovými kroky. Tomuto městu nikdy nechyběly ambice a sebevědomí. Kdysi bývalo strojovnou průmyslové revoluce a v 21. století se proměnilo v dynamo kultury a umění. Britská vláda je v tom mocně podporuje: vyčlenila 78 milionů liber na vybudování The Factory, nového víceúčelového uměleckého prostoru, ve kterém bude divadlo…

Články

Objevte nejzajímavější destinace roku 2016

Lonely Planet představuje kolekci trendů, destinací a zážitků pro příští rok. Je jen na vás, kam se vydáte, a je nám ctí vám vybrané destinace postupně představit. Best in Travel 2016 prezentuje 10 zemí, 10 regionů a 10 měst, které odborníci Lonely Planet doporučují pro rok 2016. Na 1. místě žebříčku zemí se umístila Botswana, následovaná Japonskem a USA. Kotor v Černé Hoře se umístil na 1. příčce mezi městy, a to před ekvádorským Quitem a irským Dublinem. Mezi první tři favority regionů, které Lonely Planet Best in Travel 2016 řadí mezi ty, které musíte v nadcházejícím roce…

Články

10 důvodů, proč jet (znovu) do New Yorku

Město, které nikdy nespí, toho za poslední rok zvládlo opravdu hodně. V roce 2014 odhalilo muzeum 9/11 Memorial svou desetitisícovou sbírku artefaktů, byla dokončena poslední část High Line a poprvé od roku 1910 se návštěvníci Coney Islandu mohou projet na horské dráze. Děje se tu tolik fascinujících věcí, že dokonce i velryby se vracejí. Na konci května 2015 se na Dolním Manhattanu otevře vyhlídková plošina nejvyšší budovy na západní polokouli. Nikdo nepotřebuje záminky, aby si zamluvil let do New Yorku na tento rok – nicméně deset vám jich přinášíme. Vyhlídka One World Observatory Největší (nebo alespoň nejvyšší) událostí roku…

Články

Příběh Lonely Planet

Staré otlučené auto, v kapse pár dolarů a touha po dobrodružství. To je vše, co zakladatelé Lonely Planet Tony a Maureen Wheelerovi potřebovali pro svůj životní výlet. Lonely Planet je knižním fenoménem, který od základů změnil způsob cestování na konci 20. století. Kdo za ním stojí? Přečtěte si příběh zakladatelů tohoto světově proslulého vydavatelství. Poznali se na lavičce v londýnském Regent’s Parku a o rok později se vzali. Na své svatební cestě se rozhodli vyzkoušet to, co za možné pokládal jen málokdo: po souši přejet Evropu a Asii směrem do Austrálie. Stálo je to několik měsíců a všechny peníze, které měli, ale zvládli to. Když vše skončilo,…