Zelené tajemství Pacifiku

©

Palau je bezpochyby jedno z nejmagičtějších míst k potápění a šnorchlování na celém světě – a ze všech sil se snaží jím zůstat. Veškerá vodní plocha obklopující toto odlehlé tichomořské souostroví je přírodní rezervací, která má chránit jedinečné území přezdívané „mořské Serengeti“. Obličej budete mít nejspíš celý otlačený od potápěčských brýlí, ale ryby, koráli a další tvorové obývající zdejší vody bohaté na živiny za trochu nepohodlí rozhodně stojí.

Za 110 km dlouhým bariérovým útesem se nachází soubor více než 200 téměř nedotčených vápencových a sopečných ostrovů, z nichž pouhých osm je obydleno. Pokrývají je tropické lesy a mangrovové porosty a omývá moře, které se přímo hemží životem. Díky poměrně stálým teplotám a dešťovým srážkám je pro návštěvu Palau vhodná v podstatě jakákoli roční doba, ačkoliv ve druhé polovině roku se tu mohou vyskytovat tajfuny.

Palau je ohroženo stoupající hladinou moří a znečištěním životního prostředí stejně jako ostatní tichomořské státy, ale snaží se těmto rizikům čelit a prosazuje nejrůznější opatření na ochranu přírody v regionu. Díky tomuto pokrokovému přístupu jsou ostrovy rájem pro potápění a šnorchlování (patří k nejlepším na světě), ale také jízdu na kajaku, jachting a pozorování divokých zvířat. Tajemství už je ale venku, takže Palau bude zřejmě muset množství turistů přijíždějících na ostrovy omezovat.
Podmořský svět na Palau

Zážitky, které změní váš život

Palauským vodám se často přezdívá „podmořské Serengeti“ pro úchvatnou rozmanitost jejich obyvatel. Jsou bezpochyby jedním z nejkouzelnějších míst pod hladinou moře. Potápěči tu mohou obdivovat stovky druhů ryb a korálů, žraloky, delfíny, dugongy a želvy, které sem vábí mořské proudy přinášející do tohoto kouta širého Pacifiku bohatství živin.
Podmořský svět na Palau

Pokud se však raději pohybujete nad hladinou, půjčte si kajak a udělejte si výlet do neobydleného souostroví Rock Islands. Ve své kráse působí téměř nadpozemsky – tvoří je až 445 vápencových útvarů porostlých bujnou zelení a obklopených podmořskými útesy. Najdete zde téměř 400 druhů korálů, největší koncentraci tzv. „přímořských jezer“ na světě a pozůstatky již vymizelých lidských sídel. Díky tomu a také díky neustálým objevům nových a endemických druhů se UNESCO rozhodlo zařadit tuto oblast na Seznam světového dědictví.

Co zrovna letí

V roce 1944 sváděli Japonci a Američané zoufalou tříměsíční bitvu o kontrolu nad významným letištěm na ostrově Peleliu. Tragickým výsledkem těchto bojů bylo více než 10 000 padlých na japonské straně, 2 000 padlých na straně USA a ostrovní ráj posetý vraky. Dodnes tu zůstává mnoho zrezivělých tanků, letadel, pěchotních zbraní a (vysoce nebezpečného) nevybuchlého arzenálu svědčících o zuřivých bojích, které tu probíhaly. Toto fascinující místo přitahuje stále více turistů, které tudy opatrně provádějí zkušení průvodci. Mohou navštívit dokonce i síť jeskyní, jež tu zanechali japonští obránci, a prohlédnout si běžné předměty, které tu po nich zbyly. Není to tak zvrácené, jak to může znít: mnozí z návštěvníků sem přicházejí, aby vzdali čest padlým příbuzným, a pracuje se na tom, aby bylo toto místo pro svůj výjimečný historický význam nějak chráněno.

O čem se mluví

Čtyřsetprocentní meziroční nárůst návštěvníků z Číny (údaj z února 2015) se na Palau nesetkal s přílišným nadšením a výsledkem bylo omezení letů z Číny. Panenská palauská příroda je oblíbeným cílem návštěvníků z Číny, Koreje a Japonska, ale místní lidé si stěžují na nedostatek environmentální uvědomělosti ze strany těchto turistů, kteří jsou tak pro zdejší přírodu ohrožením.
Palau

Nejbizarnější podívaná

Jellyfish Lake (Jezero medúz) je podivuhodná laguna na neobydleném vápencovém ostrově Eil Malk, který patří do souostroví Rock Islands. V tomto přímořském jezeře se vznášejí miliony endemických zlatavých medúz kořenoústek, které každý den migrují přes jezero od východu na západ. Pokud chcete jezero navštívit, musíte si obstarat povolení, ale šnorchlování mezi těmito neškodnými, velice fotogenickými medúzami je zážitkem na celý život.

Best in Travel 2016

Přečtěte si více o destinacích nominovaných do Best in Travel 2016. Zajímá vás, kam za nejzajímavějšími výročími, kde hledat nejlepší místa pro dobrodružné poznávání přírody pro celou rodinu, na kterých železničních trasách vás čeká zajímavý zážitek v nočním vlaku, kde si objednáte nejlepší hamburgery nebo které stavby 20. století jsou považovány za nejikoničtější? Je v knize zastoupena i Česká republika? Všechny otázky vám zodpoví tato tištěná publikace. 

  • Byli jste na výletě, dobrodružné cestě či třeba stáži a rádi byste o tom řekli světu? Sdílejte své zážitky z cest s dalšími cestovateli přímo zde na webu anebo na Facebooku Lonely Planet Česká republika.

Napsal: Lonely Planet

Předchozí článek

Osm běžných technických pohrom na cestách

Další článek

Buďte svědky přerodu jednoho odlehlého ostrova v Atlantiku

Související články

Články

Na co dát pozor: skryté náklady levných letenek

Co se týče hledání nejlevnějších letů, jsou cestovatelé rozmazlováni širokou nabídkou. Díky levným dopravcům, nabízejícím stále více tras po celém světě, a webovým stránkám, jako jsou Jetradar, Skyscanner a Hipmunk, je jednodušší než kdy dříve porovnat ceny nabídek a zákazníci si zvykli na nižší ceny (a výše zmíněné jisté výhody pro cestující). Ale než zmáčknete tlačítko „koupit teď“, položte si pár jednoduchých otázek, abyste odhalili potenciální skryté náklady, které by vás mohly nepříjemně zaskočit. Jaká je reálná cena letu? Při hledání nejlevnější ceny snadno přehlédnete nebo zapomenete na reálnou cenu konkrétního letu. Zvažte některé zřejmé záludnosti: je levný i zpáteční let? Zahrnuje uvedená cena poplatky? Jak se rychle snažíte proklikat k cíli, ujistěte se, že jste si nezaškrtli služby, které…

Články

Indie s novou fazónou

Bombaj, úchvatné město, které rozhodně stojí za návštěvu! Nechte se oslnit městem, jenž je proslulým centrem módy a filmu. Navíc si Bombaj své turisty hýčká – kromě nového letištního terminálu vás po městě povozí nová klimatizovaná jednokolejka, z níž budete moci spatřit úchvatné stavby, které sahají až k nebi. Tato metropole si vás svou majestátností a jedinečností zcela jistě získá. Bombaj – „Maximální město“. Právě tímto trefným přídomkem nazval spisovatel Suketu Mehta Bombaj ve své knize. Bombaj, známé centrum módy, filmu a bankovnictví, je na vzestupu a v roce 2016 hodlá projít zkouškou dospělosti. Ptáte se proč? V tomto roce totiž Indie předstihne Čínu, neboť s její nejrychleji…

Články

Fidži je opět v pohodě

Nastražte uši – cesta do ráje se zase trochu zjednodušila. Fidži opět získalo rovnováhu po státním převratu a ústavní krizi a na turisty čeká vylepšené Mezinárodní letiště Nadi. A na co se těšíte nejvíc? Na lenošení v některém z luxusních letovisek, extrémní sporty nebo klasické potápění, jachting a rybaření? Toto tropické souostroví má skutečně mnoho co nabídnout. Po desetiletí nejistoty, které následovalo po státním převratu komodora „Franka“ Bainimaramy z roku 2006 a ústavní krizi roku 2009, zavládl na Fidži opět mír a klid. Na konci roku 2014 dostál Bainimarama konečně svému slibu uspořádat demokratické volby. Stal se premiérem a do značné míry obnovil konstituční…

Články

Objevte nejzajímavější destinace roku 2016

Lonely Planet představuje kolekci trendů, destinací a zážitků pro příští rok. Je jen na vás, kam se vydáte, a je nám ctí vám vybrané destinace postupně představit. Best in Travel 2016 prezentuje 10 zemí, 10 regionů a 10 měst, které odborníci Lonely Planet doporučují pro rok 2016. Na 1. místě žebříčku zemí se umístila Botswana, následovaná Japonskem a USA. Kotor v Černé Hoře se umístil na 1. příčce mezi městy, a to před ekvádorským Quitem a irským Dublinem. Mezi první tři favority regionů, které Lonely Planet Best in Travel 2016 řadí mezi ty, které musíte v nadcházejícím roce…