Zažít Asii – aneb velká asijská mozaika – část II.

©

Nejhezčí věci často čekají na ulicích, v malých jídelnách, mimo vyšlapané trasy…v asijsky rozvážném životním tempu a ve všudypřítomném úsměvu místních. Na to si ale na ně musíme především udělat čas. Zážitky, aktivity a místa, která sice nejsou vždy zdarma, ale nemusí stát moc peněz. Věci každodenní, krásné a pomalé.

Na ostrově v Asii

Chuti Asie – delikatesy a odpornosti

Asie je etnicky, nábožensky a přírodně nesmírně rozmanitý region a místní kuchyně tuto pestrost odráží jako máloco jiného. Kuchyně Asie je obvykle fantastická, nebývá také nijak drahá. Hojně je používáno koření, suroviny jsou vždy perfektně čerstvé a i pozorování přípravy bývá malým svátkem. V Asii se obvykle málo dá na luxusní prostředí, jde o jídlo jako takové a to Asiaté opravdu dokáží ocenit bez ohledu na úroveň restaurace. Nejlepší pokrmy tak bývají k mání v pouličních stáncích, malých jídelnách a na nočních trzích. Také procházka po místních tržištích bývá zážitkem, který se opravdu nezapomíná. Mezi stovkami dalších si čestnou zmínku zaslouží nádherný trh Dong Xuan v Hanoji, krásné tržiště překypující kořením v barmské Mandalaji, tržnice v balijském Gianyaru, či rybí trhy na ostrově Phu Quoc – výčet by ale mohl dlouho pokračovat.

Balijské ženy
Vedle tradičních delikates stojí za zmínku i poživatiny netradiční. Kdo ale chce zažít něco „ostřejšího“, měl by vyrazit do kambožského Skunu (také Skuon). Místo, známé někdy také „pavoučí vesnice“ je vyhlášené bohatou nabídkou pokrmů z hmyzu – vedle smažených červů a švábů zde můžete ochutnat tarantule smažené s cukrem a chilli. Častým pokrmem jsou v Kambodži také žáby, se kterými se běžně setkáváme i ve Vietnamu. Tam můžeme navíc zažít pokrmy připravené z hadů – ať již osmahlé, nebo ve formě léčivého nápoje (had naložený v kořalce). Zájemci o pokrmy připravené z psího masa nezklame taktéž Vietnam nebo i Korea – ani v jedné ze zemí se nejedná o jídla požívaná na každodenní bázi, ale spíše o pokrmy konzumované v souladu s konceptem hřejivých a chladivých potravin, známých z Číny. Ostatně ani ta v konzumaci psů nezaostává. To by bylo například v Japonsku něco nemyslitelného – místní kuchyně je od zbytku Asie hodně odlišná. Ale i zde se najdou speciality – vedle běžného, vynikajícího a překvapivě nepříliš drahého suši zde můžeme konzumovat například rybu fugu. Pokud není připravena přesně jak má být, představuje smrtelný jed. Přesto je po ní mezi Japonci obrovská poptávka.

Brána na ostrově v Asii

Totéž ale platí i netradičních jídlech jinde v Asii – například o drůbežích pařátcích (vhodné pouze na ožužlávání), nebo o vejcích s již vyvinutým zárodkem. Ta jsou populární na Filipínách, v Kambodži či ve Vietnamu. Na rozdíl od ryby fugu nehrozí žádné nebezpečí otravy, kulinářský zážitek je to ale jistě velmi netradiční. Totéž platí i o tzv. cibetkové kávě (kopi luwak), jež před konzumací prochází trávícím traktem malé kunovité šelmičky. Notoricky známý je i durian, nazývaný v jihovýchodní Asii králem ovoce – smrdutá a po pravdě i nechutně vyhlížející dužina tohoto plodu rozhodně nepřiroste k srdci každému. Některé zážitky nejsou netradiční požívaným pokrmem, ale svou unikátní atmosférou. Za zmínku stojí například vietnamské točené pivo bia hoi, popíjené na plastových židličkách na chodníku, návštěva „ptačích kaváren“ v jihokorejském Seoulu – kde kolem návštěvníků poletují malí ptáčci a dotvářejí poklidnou atmosféru, či poležení s kávou v hamakách přímo u silnice v jižním Vietnamu.

Sběračka čaje
Vedle možnosti užívat chutí Asie při konzumaci tradičních i netradičních pokrmů je také možnost se učit jejich přípravě – vzhledem k rostoucímu zájmu turistů se objevují kuchařské školy na různých místech Asie jako houby po dešti. Nezapomenutelná může být také návštěva různých plantáží (čaj a káva, mango), výrobců potravin, ale také kořenářských zahrad. U nás vzácné koření zde roste volně a lze si jej prohlédnout a obvykle i ochutnat – krásné zahrady jsou na Šrí Lance a na Bali. Drogám se je rozhodně dobré (nejen) v Asii vyhnout, některé lehké lze ale zmínit – vynikající jsou hřebíčkové cigarety (kretek) v Indonésii, zajímavou zkušenost může přinést i žvýkání betele, známého především v Barmě.

Ležící Budha

Bydlet si jako král

Nejen stravou živ je člověk a po dlouhém dni plném zážitků a poznávání je třeba někde složit hlavu. Ani zde díky asijským cenám nemusí cestovatel platit moc. Nesmírně zajímavou zkušenost přináší možnost spát u místních v tzv. homestay – za zmínku rozhodně stojí spaní u etnických menšin v severním Vietnamu. Krásné a nijak drahé ubytování také často nabízejí tzv. boutique hotely – obvykle krásně zrekonstruované staré domy opravdu mají ducha. Zmiňme například ubytování v historických čínských domech v Malajsii, Vietnamu, či Kambodži. Trochu dražší bývá ubytování v japonských tradičních ubytováních typu rjókan – obvykle jednoduchá ubytování přinášejí pocit velmi japonského bydlení, protože se spí na rohožích (tatami), ubytovaný dostane tradiční oděv (dřeváky a yukatu) a může se vykoupat v horké lázni. Zajímavé bývá i ubytování na vodě – například na raftech v oblasti thajského Kančanaburi, či NP Khao Sok. Různou cenovou hladinu mívají tzv. havelí – staré domy v Indii, zejména v Rádžasthánu. Podobný charakter mívají íránské karavanseráje. Mnohá ubytování bývají zajímavá tím, kdo známý v nich spal – zde se ale obvykle jedná o honosné hotely typu hotel Raffles v Singapuru a přenocování zde lze těžko označit za levnou zkušenost.

Na posvátné hoře

Freebies a aktivity téměř zdarma

Vedle drahých, již zmíněných zkušeností typu ubytování v hotelu Raffles přitom nabízí Asie opravdu nepřeberné množství zkušeností, které jsou zcela, nebo téměř zdarma. Za zmínku stojí různé koupele – vedle zmíněných japonských onsenů jsou termální lázně běžné v mnoha zemích Asie. Za nesmírně zajímavou zkušenost označit koupání v termálech tchajwanských – spolu s místními před otevírací dobou čekáte ve frontě, než jste vpuštěni do areálu, kde pak své znavené tělo naložíte do horkých bazénků pod otevřeným nebem. Sloganem jedné platební karty – k nezaplacení.

Tanečníci v Kandy
Taktéž pohled na noční panorama Singapuru u Marina Bay s hypermoderními stromy nestojí sám o sobě nic a je opravdu nezapomenutelný. Projížďka dvoupatrovou tramvají v Hong Kongu, či rikšami v indonéské Yogjakartě také nestojí jmění, totéž platí pro vodní taxíky v Bangkoku. Půjčení kola a projížďky venkovem taktéž nestojí ve většině Asie téměř nic, ale vychutnávání místí atmosféry přináší úžasný pocit. Především proto, že zde všude narážíte na místní přátelské, usměvavé a zvědavé obyvatele a zažíváte tak blízkost, která je oproti relativně odtažitému Západu nemyslitelná. Stačí úsměv, pár místních slov a již se vám otevírají nejedny dveře. Dveře k poznání Asie, nádherného a nesmírně pestrého kontinentu, kde je téměř nemožné nenechat kus srdce. 

Velká čínská zeď

Autor článku - Mgr. Lubomír Vacek - navštívil téměř všechny země JV Asie, vedle nich i Šrí Lanku, Taiwan, Hongkong, Jižní Koreu a Japonsko. Miluje též Austrálii. Zajímá se o východní filozofie a náboženství, zejména buddhismus. Milovník japonských bojových umění a filmů s Jackie Chanem. Další zajímavosti o cestování do asijských zemí.

Zaujaly Vás popisované destinace, chtěli byste se dozvědět vic a získat podrobnější informace o zemích v Asii? V e-shopu najdete tištěné průvodce Lonely Planet po zemích Asie. 

Byli jste na výletě, dobrodružné cestě či třeba stáži a rádi byste o tom řekli světu? Sdílejte své zážitky z cest s dalšími cestovateli přímo zde na webu anebo na Facebooku Lonely Planet Česká republika.

Booking.com
Napsal: Lubomír Vacek

Předchozí článek

Best in Asia 2017 video

Další článek

Fototip – mrakodrapy singapurské Marina Bay

Související články

Články

Nezapomenutelný Peking

Komunistický režim je v Pekingu stále znatelný, ale to neznamená, že tu nezažijete skvělé věci, nepoznáte skvělé lidi a ještě skvělejší místa. Naštěstí je Peking stále městem, kde cítíte tu pravou a nefalšovanou Čínu. Možná je to tím, že turisty tady nepotkáte na každém rohu. Na pár dní celebritou Jelikož Peking není přecpaný turisty, můžete si na vlastní kůži vyzkoušet, jaké je to být celebritou. Často budete součástí vtipných a neobvyklých situací. Lidé se s vámi budou chtít fotit a je úplně normální, že vás popadnou, odtáhnou před svůj fotoaparát a na památku si vycvaknou…

Články

TOP 10 destinací v Asii pro příštích 12 měsíců...

Nedokážete se rozhodnout, do které části Asie se v následujících dvanácti měsících podívat? Autoři průvodců Lonely Planet navštívili nejúžasnější asijská města, putovali parnými, vlhkými džunglemi a koupali se v četných asijských mořích, aby našli místa, která by rozhodně neměla uniknout vaší pozornosti. Byl to obtížný úkol, ale… Výsledkem je seznam nejlepších klasických destinací, jež cestovatelům nabízejí osvěžující změnu, oblastí, v nichž se stále něco děje, stejně jako míst ležících stranou vyšlapaných cest, o kterých jste pravděpodobně dosud neslyšeli. Pokračujte tedy ve čtení, abyste zjistili, kam byste se měli vypravit. 1. Hokkaidó, Japonsko  I když se Hokkaidó dostalo na světové mapy hlavně kvůli svému dokonalému prašanu, má návštěvníkům co nabídnout po celý rok. Na tomto nejsevernějším ostrově Japonska vás okouzlí úchvatná horská krajina, jež láká k cestování pěšky, na kole nebo na motocyklu, horské vesnice, v nichž…

Články

Zažít Asii – aneb velká asijská mozaika – část I.

Chci Asii zažít – nejen vidět památky, ale vychutnat tento fascinující kontinent ve všech jeho podobách, barvách, chutích a vůních. Jíst jako místní, jezdit stejnými dopravními prostředky, okusit na chvíli jejich každodenní život. Vždyť proto se na cesty vlastně v první řadě vůbec vydáváme. Cestování není o tom, prožít čas na cestách „z rychlíku“ – vyskákat z autobusu, nafotit pár fotek a zase pokračovat dál, do speciálních turistických hotelů, kde člověk žije jak v pevnosti. Cestování by přece mělo být o tom, že vykročíme z našeho běžného rytmu a vstoupíme do životního stylu, který žijí…

Články

Božský a bohy zapomenutý Šrínagar

„Nebe na zemi“, tak zelené údolí města Šrínagar nazval mocný indický císař Jehangir v 17.století. Jen málo se tu od té doby změnilo, obraz dokonalosti stále malují šplouchající pádla, rozrážející zrcadlovou hladinu jezera, rozléhající se modlitby, zelené hory a prameny z nich stékající a okolní zasněžené vrcholky sedmitisícovek. Člověk by skoro zapomněl, že se nachází v Kašmíru, na horké půdě mezinárodního konfliktu s nukleárním potenciálem, který zde s různou intenzitou propuká již skoro 70 let. Jiná Indie Sedím na terase koloniálního hausbótu na jezeře Dal v okrajové části Šrínagaru. Klid, který tu panuje, je až nereálný. Naprosté ticho ruší jen projíždějící šikary, lodi ve stylu gondoly, které jsou zde hlavním dopravním prostředkem. Voda v jezeře je průzračná, stále používaná na vaření. Nad…