Zažít Asii – aneb velká asijská mozaika – část I.

©

Chci Asii zažít – nejen vidět památky, ale vychutnat tento fascinující kontinent ve všech jeho podobách, barvách, chutích a vůních. Jíst jako místní, jezdit stejnými dopravními prostředky, okusit na chvíli jejich každodenní život. Vždyť proto se na cesty vlastně v první řadě vůbec vydáváme.

Cestování není o tom, prožít čas na cestách „z rychlíku“ – vyskákat z autobusu, nafotit pár fotek a zase pokračovat dál, do speciálních turistických hotelů, kde člověk žije jak v pevnosti. Cestování by přece mělo být o tom, že vykročíme z našeho běžného rytmu a vstoupíme do životního stylu, který žijí lidé na druhém konci světa. Alespoň na chvíli. Protože nejkrásnější zážitky z cest většinou číhají mimo hlavní trasy, mimo největší pamětihodnosti, mimo věci, které „prostě musíme vidět“. Jsou to často věci jednoduché, běžné, každodenní a přesto pro nás exotické.

Hrající si pandy velké

Dopravní prostředky – vlaky, lodě a rozličná vozítka

Během cestování přicházíme do styku s různými dopravními prostředky tak nějak samozřejmě. Přesuny bývají únavné a nejradši bychom se obvykle viděli někde jinde. Přesto, právě různé dopravní prostředky mohou být zdrojem zábavy a mnohdy může být cestování s nimi, nebo za nimi cílem dokonce naší cesty, ne prostředkem. A právě zde se člověk setkává s běžným životem, dává se do řeči s místními, zkouší nové speciality, které nabízejí všudypřítomní prodejci…

Zajímavou kapitolu přepravy tvoří vlaky – jedná se obvykle o příjemnou a pohodlnou variantu k autobusům. Člověk se projde, kochá se krajinou a cesta příjemně ubíhá. Často se jedná o cestování na různých „scénických“ tratích – ať už jsou to úseky zajímavé svou krajinou, nebo historicky. Do této kategorie určitě spadá jízda po Železnici smrti v blízkosti thajského mostu přes řeku Kwai, přejezd Gokteikského viaduktu v severovýchodní Barmě, nebo jízda vlakem v horských oblastech Šrí Lanky, posetých čajovými plantážemi – třeba z Kandy do Haputtale. Vedle vlaků běžných existují i vlaky netradiční – mezi takové patří třeba bambusové vláčky (v podstatě jen takové drezínky), pomalounku se hrkající po kolejích na nevelké vzdálenosti, ale poskytující zábavu a radost svým pasažérům. Známé vláčky této kategorie jsou například v kambodžském Battambangu a na Filipínách u města Naga. Pokud tyto vláčky stojí na jednom konci přepravy, především co se jejich rychlosti a komfortu týká, pak na zcela opačném stojí rychlovlaky, jež opravdu stojí za to zažít – ať už se bude jednat o japonské šinkanseny, čínský Maglev, tchajwanský THSR či jihokorejský KTX. Jízda těmito vlaky se nezapomíná a našinci zvyklému na komfort českých drah bude jízda připadat jako zážitek z jiného světa.

Noční Šanghaj

Typicky asijskou formou dopravy představují různé upravené motorky a auta. Asiaté jsou zvyklí dorazit pokud možno přímo na místo určení a nejsou zvyklí a ochotní moc chodit. Proto velmi oceňují komfort, které jim tyto prostředky poskytují – ať už se jedná o tuk-tuky (motorikši) v Thajsku a Kambodži, nebo korby náklaďáků a dodávek, upravené pro osobní dopravu, se kterými se často setkáváme v Barmě a Thajsku. Samostatnou kapitolu pak přestavují tzv. xe om (doslova „obejmi řidiče“) – motorky s řidičem ve Vietnamu. Stačí počkat, mávnout, nebo zavolat na nejbližší zdi uvedené číslo. Řidič se zanedlouho objeví a doveze cestujícího až na místo – rychlé a praktické řešení tam, kde veřejná doprava nefunguje ideálně. Specifickou formou dopravy jsou jeepney – upravené džípy na Filipínách, které zůstaly po amerických vojácích a Filipínci si je upravili pro osobní provoz…a mnohdy velmi vyzdobili. Nejlepší místa jsou na střeše – člověk sedí nahoře, vítr mu fouká do tváře a pozoruje ubíhající krajinu. Zajímavým prostředkem dopravy jsou i elektrokola a elektromotorky – zatímco s prvními se setkáme například v barmském Paganu (také Pugam, anglicky Bagan), elektromotorky jsou běžné třeba na jižním Tchajwanu. Jedná se o velmi příjemnou, tichou a ekologickou formu dopravy – jediné, co je třeba pozorovat je, aby nedošla baterie.

Střecha balijského chrámu

Při asijských cestách nesmíme zapomenout ani na přepravu lodní, která je zejména v jihovýchodní Asii velmi důležitá. Vedle běžných lodí se setkáváme i s různými rychločluny, obvykle vybavenými velmi hlučnými motory. Hlavně v jižním Laosu, v oblasti Si Phan Don jsou zásadní přívozy, často přepravující až desítky cestujících mezi ostrovy po zde již mohutném toku řeky Mekong. Legendou jsou i hongkongské přívozy společnosti Star Ferry – za pár drobných přepravují denně tisíce cestujících mezi pevninou a ostrovem Hong Kong. V moderním velkoměstě působí cesta přívozem jako návrat časem.

Vstupní brána Chrámu nebes

Svátky a slavnosti, světci a svatí

Asie přímo překypuje různými svátky, slavnostmi a dalšími možnostmi, jak pozorovat místní při slavnostních příležitostech. Vzhledem k pestrosti místních náboženských vyznání a toleranci zdejších obyvatel je velmi snadné různé oslavy nejen pozorovat, ale také se jich účastnit. Náboženské slavnosti obvykle nestojí nic (nebo pouze cenu daru či obětiny) a přestavují nádhernou možnost, jak „splynout s davem“ a užít si ducha Asie naplno. Z nepřeberného množství vyberme jen několik.

Smějící se žena na Bali
Thajsko je právem velice oblíbenou destinací, Thajci jsou přátelští a usměvaví, ale zároveň i trochu rezervovaní vůči cizincům. To se mění během velkých svátků – bouřlivého Songkranu a meditativního Loi Krathongu. Zatímco jarní svátek Songkran přímo vybízí, aby se člověk přidal k řádění místních obyvatel polévajících se vodou a vyrazil do ulic Bangkoku, které se během tohoto svátku promění v jedno velké vodní bojiště, podzimní Loi Krathong má atmosféru velmi odlišnou. Místní pouštějí lodičky (krathong) se svíčkami pro proudu řeky a cizinci jsou také vítání. Pro pouštění horkovzdušných lampiónů je třeba vyrazit spíše do Chiang Mai, v Bangkoku jsou z bezpečnostních důvodů zakázány.

Zažít Asii

V nedalekém Laosu určitě stojí za zmínku obřad tak bat, zejména v Luang Phrabangu. Každé ráno vyrážejí dlouhé řady mnichů v oranžových rouchách za každodenní almužnou, bez jediného slova procházejí ulicemi, kde jim laičtí věřící dávají do žebracích misek jídlo. Poté opět bez jediného slova důstojným krokem zmizí za branami svého kláštera. Podobné obřady, byť ne tak vděčné na pohled probíhají i v dalších zemích jihovýchodní Asie – v Barmě, Thajsku, či Kambodži. Z „mých momentů“ také velice rád vzpomínám na večerní návštěvy Šweitigoumské pagody, tyčící se ve své zlaté nádheře nad Rangúnem. Možnost spolu s místními si zde po setmění zapálit svíčku patří k nádherným zážitkům.

Výběr hedvábných látek
Velmi zajímavou příležitost vidět každodenní chrámové obřady přináší hinduismus. Pro turisty velmi vděčné jsou obřady jihoindických Tamilů v Malajsii a Singapuru. Stačí nahlédnout do nitra pestře zdobených chrámů a cestovatel má velkou šanci, že se nějaká ta púdža (hinduistický obřad) právě koná. Vedle syté vůně pálených tyčinek se obřad neobejde bez tance, zpěvů, předříkávání manter ze strany bráhmanů a obětin ovoce či oleje. Fotografův ráj. Také indonéské Bali, ostrůvek hinduismu v moři okolního islámu, přináší velkou příležitost vidět místní propracované slavnosti. Není snad dne, aby se nekonala nějaká slavnost, procesí či oslava. Vedle „běžných“ slavností existují i slavnosti a svátky velmi netradiční – zmiňme Den ticha, Nyepi na Bali, kdy jinak životem kypící ostrov na celý den zcela ztichne. Na dodržování tohoto svátku dohlížejí speciální náboženské hlídky. Naopak bez spousty hluku a tance se neobejde gigantický festival Thaipusam. Ten je povolen pouze v Malajsii a Singapuru – tisíce poutníků si po dlouhých postech propichují kůži rozličnými bodci a vydávají se na dlouhou pouť do chrámů, aby obětovali svou bolest božstvu. Podobný charakter mají i průvody flagelantů na Filipínách během Velikonoc – i zde se věřící sebepoškozují, když téměř v tranzu opakují poslední momenty Kristova života. Ve výčtu zajímavých slavností by se dalo dlouho pokračovat.

Svatyně v Asii

Autor článku - Mgr. Lubomír Vacek - navštívil téměř všechny země JV Asie, vedle nich i Šrí Lanku, Taiwan, Hongkong, Jižní Koreu a Japonsko. Miluje též Austrálii. Zajímá se o východní filozofie a náboženství, zejména buddhismus. Milovník japonských bojových umění a filmů s Jackie Chanem. Další zajímavosti o cestování do asijských zemí.

Zaujaly Vás popisované destinace, chtěli byste se dozvědět vic a získat podrobnější informace o zemích v Asii? V e-shopu najdete tištěné průvodce Lonely Planet po zemích Asie. 

Byli jste na výletě, dobrodružné cestě či třeba stáži a rádi byste o tom řekli světu? Sdílejte své zážitky z cest s dalšími cestovateli přímo zde na webu anebo na Facebooku Lonely Planet Česká republika.

Napsal: Lubomír Vacek

Předchozí článek

Západním pobřežím Jižního ostrova Nového Zélandu

Další článek

Fototip – barvami ověnčené výhledy na Leh

Související články

Články

Jak chutná ratan? Treking v Laosu ‒ 1. část

Nádherná písečná pláž, stín palmy, průzračně čisté moře, kokos s brčkem v ruce. Typická představa jihovýchodní Asie. Mohou za to nejnavštěvovanější thajské ostrovy nebo indonéské Bali. Ale jaká je typická představa o Laosu? Když jsem plánoval naši cestu po Vietnamu, Kambodže, Laosu a severním Thajsku, byl právě Laos tím největším otazníkem. V této zemi jsme měli nejméně plánů, itinerář velmi přibližný. A to bylo to nejlepší, co jsme mohli udělat! Protože právě tam jsme zažili skvělá dobrodružství, která se ani naplánovat…

Články

Putování po severním Vietnamu

Severní Vietnam může být jednou z nejzajímavějších destinací Jihovýchodní Asie, kterou kdy navštívíte. Ať to jsou už levné letenky do země, vynikající čerstvé a levné jídlo, zajímavý venkov, překrásná příroda, divoké projížďky na skútru, případně milí obyvatelé, Vietnamci, ke kterým máme tak blízko, a přitom nám jsou stále trochu vzdálení. Důvodů, proč se vydat na putování po severním Vietnamu je zkrátka hodně. Trocha chaosu v hlavním městě Příjezd do hlavního města Hanoj může být ze začátku mírně šokující. Doprava je totiž poněkud hustší, neboť snad každý Vietnamec vlastní skútr či menší motorku, a občas se stává, že kromě silnice jezdí i po chodníku. Ale je to chaos, který si každý cestovatel brzy zamiluje…

Články

Co nedělat v Thajsku – 8 užitečných tipů

Chystáte se do Thajska? Jako zkušení cestovatelé víte, že byste měli při poznávání cizí země nejen dodržovat zákony, ale také ctít kulturní a náboženské zvyky. Čtěte tipy a triky, na co si dát pozor a jak si Thajsko co nejvíce užít. Nerezervujte ubytování se snídaní Jezte prostě na ulici. Co se týká hostelu, snídaně většinou zahrnuje džus z krabice, toastový chleba a kávu. Možná i mléko a cornflakes. Ale co takhle si sednout spolu s místními na plastovou židli a objednat si rýžovou polévku s vejcem, kokosové palačinky nebo sladké…

Články

Bali - perla mezi ostrovy Indonésie

V září letošního roku jsme se rozhodli navštívit další destinaci jihovýchodní Asie, tentokrát v poslední době velmi oblíbené Bali. Nyní, s odstupem času zhruba dvou měsíců, vás seznámím s těmi nejsilnějšími dojmy, které ve mně tento kouzelný ostrov zanechal. Usnadní vám naplánovat si svůj výlet do téhle exotické destinace tak, abyste si ho maximálně užili. Bali je jednou z 33 provincií indonéského souostroví. Je nejzápadnějším ostrovem Malých Sund, ležícím mezi Jávou a Lombokem, které oddělují Indický oceán na jihozápadě a Tichý oceán na severovýchodě. Hlavní město je Denpasar na jihu ostrova se zhruba půl milionem obyvatel a nachází se zde i jediné mezinárodní…