Za oslavami čínského Nového roku do thajského Chiang Mai

LP

Město Chiang Mai je perlou thajského severu, kterou nesmí minout žádný návštěvník této části Země úsměvů. Pro svou jedinečnou atmosféru, chrámy na každém rohu, víkendové trhy a nízké ceny je oblíbené nejen mezi batůžkáři, ale také mezi digitálními nomády. V Chiang Mai ale žije také jedna z největších čínských komunit v Thajsku a v místní čtvrti Chinatown tak máte příležitost zažít jedinečné oslavy nejvýznamnějšího čínského svátku.

Průvod a tanec draka

V Číně se oslavy čínského Nového roku mnohdy protáhnou až na dva týdny. V Chiang Mai se ale většina oslav, kterých se můžete zúčastnit i jako návštěvník, točí kolem jediného dne. Vše začíná už ráno u východní brány do starého města. Na nic velkého to ale na malém náměstíčku v osm hodin ráno nevypadá.

Postává tu jen pár lidí v tradičním oblečení, mezi nimiž pobíhá několik organizátorů celé akce. Nenechte se ale zmýlit. Za hodinu už odsud bude odcházet velký průvod složený z významných zástupců čínské menšiny v Thajsku, umělců a dalších osobností. Pro cizince jsou bezpochyby nejzajímavější tradiční tance, zejména ten dračí, kdy skupina místních tančí s látkovým drakem nad hlavou.

Kromě průvodu ale to nejzajímavější nastane teprve po setmění ve východní části města, v Chinatownu. Ta největší sláva je shromážděna okolo nejvýznamnějšího čínského trhu ve městě, Warorot Marketu. Pokud byste uvažovali o návštěvě čínské čtvrti i v jakémkoliv jiném období v roce, měly by vaše kroky mířit právě sem. Každý den si tu můžete dosyta užít atmosféru čínského trhu, nakoupit si zajímavé suvenýry a ochutnat potraviny, na které jinak běžně nenarazíte. Hned vedle Warorot Marketu je navíc unikátní trh s květinami, kam se můžete zajít také podívat.

Jídlo, jídlo a zase jídlo

Během oslav čínského Nového roku se ale objeví ještě úplně nový trh v ulicích. Jsou tu velké trhy s jídlem, kam rozhodně doporučuji vyrazit, zejména v případě, kdy už se vám thajské jídlo trochu přejedlo a rádi ochutnáte něco z čínské kuchyně. Za pár drobných si tu můžete koupit výborné nudle, knedlíčky nebo závitky. Velmi oblíbené jsou také špízy z masa, zeleniny a mořských plodů, které vystavují u mnoha stánků. Stačí si vybrat, co byste si dali, a na stánku vám špízy ugrilují přímo před vašima očima.

Představení a velká show

Na hlavní ulici stojí také velké pódium, kde během celého večera probíhají různá představení. Nechybí akrobaté, tradiční bojová umění ani sličné tanečnice. Každý si tak určitě najde něco, co se mu bude líbit. Pro nás jsou zajímavější divoká představení v kostýmech lvů a bojovníci se šavlemi, místní zase nadšeně poslouchají thajského populárního zpěváka, který se vlní do rytmu svých hitů. Pro cizince je poměrně složité získat nějaký přehled o všech událostech, jež se v rámci Čínského Nového roku konají, a tak je jednodušší prostě bloumat okolními ulicemi a čekat, na co zajímavého při svých toulkách narazíte.

Vyvrcholením celého dne se pro nás nakonec stává velkolepá show přímo v ulicích čínské čtvrti. Obratný chlapec vysoko nad našimi hlavami předvádí souboj s drakem, z jehož tlamy se řinou zářící jiskry. Thajci si s bezpečností nedělají tolik starostí, a tak vesele odpalují rachejtle a dělbuchy přímo z davu nadšených pozorovatelů.

Kolem nás se rozléhají mohutné údery do bubnů a mezi návštěvníky se rozeběhnou lidé v barevných kostýmech lvů. Je vidět, že v Thajsku si po covidových letech bez jakýchkoliv oslav chtějí Čínský Nový rok doopravdy užít. Podívaná je to pro Evropana sice trochu bizarní, ale nadšení je nakažlivé, a i my už se těšíme, co rok zajíce přinese za další zážitky a dobrodružství.

Zaujala Vás popisovaná destinace, chtěli byste se dozvědět víc a získat podrobnější informace? V e-shopu najdete tištěné průvodce. 

Byli jste na výletě, dobrodružné cestě či třeba stáži a rádi byste o tom řekli světu? Sdílejte své zážitky z cest s dalšími cestovateli přímo zde na webu anebo na Facebooku Lonely Planet Česká republika.

Napsal: Lucie Šajnarová

Předchozí článek

Yosemity vs. Yellowstone - který národní park je pro vás lepší?

Další článek

TOP 5 míst, kde zažijete netradiční silvestrovské oslavy - Nový rok? Už jen skok!

Související články

Články

Thajsko - ceny, rady a tipy - tohle musíš vidět!

Měsíc v Thajsku přinesl spoustu zážitků a zkušeností. Tady máte některé z nich! Zaujala Vás popisovaná destinace, chtěli byste se dozvědět víc a získat podrobnější informace týkající se Thajska? V e-shopu najdete tištěného průvodce Lonely Planet Thajsko poznáváme.    Byli jste na výletě, dobrodružné cestě či třeba stáži a rádi byste o tom řekli světu? Sdílejte své zážitky z cest…

Články

Jak vypadá život v tradiční vesnici v Thajsku?

Thajsko zná většina z nás jako typickou dovolenkovou destinaci. Mnozí z nás zde již byli několikrát. Ale známe opravdu Thajsko takové, jaké je? Jak vypadá realita všedního života v Thajsku, kterou jako turisté nemáme šanci poznat? Jak lidé pracují, čím se živí, jak se baví a jaké jsou kulturní zvyky na vesnicích? Žila jsem měsíc v jedné vesnici na úplném jihu Thajska, kam turista nezabloudí ani omylem a cizinec je tu atrakcí. I přesto, že jsem v Thajsku strávila již pár měsíců, byly mi donedávna některé věci utajené. Stále se seznamuji s něčím novým. Jak tedy vypadá život mimo turistický ruch Thajska? Oblékání…

Články

Thajsko s batohem za tři týdny - kompletní plán a tipy na cestu

Mumraj v Bangkoku, ostrovy a pláže na jihu i hippie městečka na severu stihnete za 20 dní. Navíc se seznámíte s místními, vypijete litry průměrného thajského piva a ochutnáte množství nadprůměrného pouličního jídla. Čtěte, jak to všechno zvládnout a být v klidu. Před cestou Thajské dobrodružství si můžete rozdělit na tři části: Sever, Bangkok a okolí a Jižní ostrovy. Sezónu na teplou a teplejší. Low season v Thajsku je mýtus, protože i když některé turisty v období července až října odradí deštivé období, je to právě ta část roku, kdy má většina evropských…

Články

Co nedělat v Thajsku – 8 užitečných tipů

Chystáte se do Thajska? Jako zkušení cestovatelé víte, že byste měli při poznávání cizí země nejen dodržovat zákony, ale také ctít kulturní a náboženské zvyky. Čtěte tipy a triky, na co si dát pozor a jak si Thajsko co nejvíce užít. Nerezervujte ubytování se snídaní Jezte prostě na ulici. Co se týká hostelu, snídaně většinou zahrnuje džus z krabice, toastový chleba a kávu. Možná i mléko a cornflakes. Ale co takhle si sednout spolu s místními na plastovou židli a objednat si rýžovou polévku s vejcem, kokosové palačinky nebo sladké…