Za krásami západního pobřeží Irska

Irsko, to je překrásná země vyznačující se svou nespoutanou divokou přírodou, dramaticky vyhlížejícími útesy nad jejichž krásou se mnohdy tají dech, všudypřítomnými ovečkami povalujícími se na zeleném travnatém baldachýnu, přátelskými obyvateli milujícími hudbu, zpěv, zábavu a v neposlední řadě bohatou historií stejně tak dramatickou a nespoutanou jako je tento ostrov samotný. Propadnout kouzlu Irska je opravdu velmi snadné a již při první návštěvě se vám kouzlo zdejší kultury a krajiny, která kdysi bývala domovem keltů, vryjí hluboko pod kůži. Na ostrově naleznete nespočet krásných míst a jen stěží mohu posoudit, jaké z nich je tím nejkrásnějším. Provedu vás ale oblastí, která mě velmi učarovala a naprosto ohromila svou téměř nedotčenou a tolik osobitou krajinou. Je jím západní pobřeží Irska – perla, kterou byste při návštěvě smaragdového ostrova, jak se Irsku také jinak přezdívá, rozhodně neměli vynechat!

Irsko již dlouhou dobu patřilo mezi země, které jsem toužila navštívit. A protože přání se plní a životní cesty jsou mnohdy nevyzpytatelné, právě Irsko se stalo mým domovem. V minulém roce jsem se rozhodla přestěhovat se sem za svým přítelem, kterého jsem potkala na své pěší pouti do Santiaga de Compostela. Během dvou let našeho vzájemného navštěvování jsem zde poznala několik míst, z nichž právě západní pobřeží mě zasáhlo nejvíce. Krásu pobřeží poznáte nejlépe, když se vydáte po tolik oblíbené Wild Atlantic Way – tedy divoké atlantické cestě. Wild Atlantic Way se táhne od jihu k severu ostrova a měří úctyhodných 2 500 km, čímž se právem řadí mezi ty nejdelší pobřežní cesty na světě. Ovšem nejenom svou délkou, ale především svou ohromující a rozmanitou krajinou si vybudovala pověst také jedné z nejkrásnějších. Vydejme se tedy na cestu divokou přírodou prozkoumat místa, která v této oblasti můžete navštívit a obdivovat.

Achill Island

Prvním místem, které jsme na naší cestě západním pobřežím navštívili byl tento úžasný ostrov, který je zároveň největším z ostrovů obklopující irské pobřeží a na který se z irské pevniny dostanete pouze po otočném mostě. Achill Island se nachází v hrabství Mayo a je dokonalou ukázkou irské přírody a kultury. Řekla bych, že počet oveček zde převládá nad počtem obyvatel, kterých tu žije zhruba 2 a půl tisíce a z jejichž tváří ihned vycítíte, jak jsou zde šťastní a jak moc svůj ostrov milují. Musím se přiznat, že tento kout Irska jsem si ihned zamilovala i já. 

I zde si můžete projet Atlantic Drive – tedy cestu lemující pobřeží, což je nejlepší způsob, jak poznat krásy tohoto ostrova. Hned za otočným mostem naleznete hnědou značku, která vás na cestu nasměruje a pak už jen stačí následovat Atlantik a užívat si dechberoucích výhledů, které vás přinutí zastavovat tak často, že spíš půjdete než pojedete. Příroda je tvořena především rašeliništi, na kterých se povalují ovečky žijící si svým poklidným životem. Chov ovcí je zde, kromě rybolovu a turismu, hlavní ekonomickou aktivitou místních obyvatel a tak se to ovečkami na ostrově jenom hemží. Celou pobřežní scenérii pak dotváří strmé útesy, které jsou bičovány divokými vlnami a krajina se tak stává mnohem dramatičtější.

Kousek opodál, jako mávnutím kouzelného proutku, můžete najít pohádkové pláže oceněné modrou vlajkou, na kterých si budete připadat jako v karibském ráji. Tou nejkrásnější je určitě pláž Keem Beach, kterou najdete kousek od vesničky Dooagh. Pláž získala v roce 2019 ocenění jedné z nejlepších na světě a při její návštěvě ihned pochopíte proč. Pláž je zasazena do překrásné přírody a údolí, které je jejím ochráncem. Je to oáza klidu vhodná pro relaxaci a spojení se s tolik úchvatnou a divokou přírodou. Pokud k tomu všemu ještě vysvitne sluníčko buďte si jistí, že jste právě nyní vyhráli v loterii ten nejhezčí pohled přítomného okamžiku.

Další z vyhlášených pláží ostrova je Keel Beach. Pláž jako stvořená pro provozování surfingu, windsurfingu a dalších vodních sportů. Pokud si budete chtít některé z vodních radovánek vyzkoušet, určitě využijte místní půjčovny a lektory, kteří vám mile rádi kouzlo těchto sportů představí. Na výběr zde máte ale mnohem více – třeba návštěvu golfového hřiště, malého aquária, řady vynikajících rybích restaurací nebo romantickou procházku podél pláže. A pokud budete chtít zažít trošku netradiční typ ubytování, vyzkoušejte Ferndale Luxury Bed and Breakfast. Penzion vlastní dva správní chlapíci, kteří ho provozují s láskou a nezvyklými nápady pro výzdobu pokojů. My si užili pokoj ve stylu renesančních Benátek s vanou uprostřed a výhledem na pláž. Byl to jedinečný zážitek na jedinečném místě a já doufám, že si ho ještě někdy budeme moci zopakovat.

Kromě pláží určitě stojí za návštěvu také hrad Grace O’Malley’s Castle nacházející se na jihovýchodní straně ostrova v oblasti Kildavnet. Hrad byl postaven v 15. století a je spojován s jeho nejvýznamnější obyvatelkou pirátskou královnou Grace O’Malley, která se nejen pro svůj vzdor samotné královně Alžbětě I., stala legendou Irska. Celé okolí hradu působí velmi mysticky ještě i dnes. Navštívit můžete také Deserted Village – opuštěnou vesnici v Slievemore, kde jsou k vidění pozůstatky zhruba stovky původních kamenných domků. Dýchne zde na vás doba dávno minulá. K opouštění této vesnice došlo v důsledku velkého irského hladomoru v roce 1850, zvyšování nájemného a neproduktivní půdě. Místo je velmi archeologicky cenné a to především proto, že jeho historie sahá až do dob neolitu a tak si určitě zaslouží tiché zamyšlení a vzpomínku.

Další super aktivitou, kterou zde můžete podniknout je vydat se krásnou přírodou na kole. Toho jsme samozřejmě využili i my, protože cyklistiku prostě milujeme. Půjčovnu kol naleznete hned před mostem propojujícím pevninu s ostrovem Achill a vydat se můžete na projížďku dlouhou 42 km s názvem The Great Western Greenway, která vás zavede až do Westportu. Kola zde můžete vrátit a zpět se dopravit místním autobusem. Vydat se můžete i opačně, což byl i náš případ. 

Achill Island je  místo, které se opouští s těžkým srdcem a proto nevynechejte jeho návštěvu! Už jen proto, že o něm příliš turistů neví se zde budete cítit opravdu svobodně.

Westport a Newport

Po opuštění Achill Island naše cesta směřovala dále na jih do typicky irských menších měst Westport a Newport, nacházejících se stále ještě v hrabství Mayo. Z ostrova je to sem jen hodinka jízdy autem a tak pokud budete mít cestu kolem, nezapomeňte si zde udělat zastávku. Okolí Westportu je v podstatě takovou oblíbenou dovolenkovou destinací nejen pro Iry samotné, naleznete tady totiž vše, co pro relaxaci potřebujete. Tradiční irské hospůdky, ze kterých se stále linou tóny irské hudby, krásné pláže s bílým pískem, které jsou obklopeny téměř nedotčenou přírodou a představují skutečnou oázu klidu, pěší turistiku, kterou si můžete užít třebas při výšlapu na zdejší horu Croagh Patrick tyčící se nad zálivem Clew Bay. Mimochodem tato hora je významným poutním místem a traduje se, že právě svatý Patrik zde strávil 40 dnů v motlidbách a půstu. Výstupu na horu se raději vyhněte poslední červencovou neděli, kdy je tu trochu přelidněno z důvodu konání slavnostní poutě. A nezapomínejte také na počasí, které se může změnit během chvilky a výstup na horu se pak může stát mnohem dramatičtějším, než opravdu je.

Za vidění také stojí zámek Westport House považovaný za nejkrásnější dům v Irsku a jeho rozlehlý areál. Byl postaven rodinou Browne, kteří jsou přímými potomky již zmiňované pirátské královny Grace O’Malley a je jedním z mála historických domů, které stále zůstávají v soukromém vlastnictví. Je tady řada pěších tras vedoucích přírodou, všude jsou stánky s občerstvením a zmrzlinou. Ideální místo na příjemnou procházku. Kdo by chtěl, může se podívat i do interiéru samotného zámku a vyslechnout si pirátské příběhy této neobyčejné rodiny.

Pro milovníky cyklistiky není nic lepšího, než si zde půjčit kolo a projet si 42 km dlouhou trasu až k ostrovu Achill Island. Pokud se necítíte na celých 42 km, nevzdávejte to a zkuste si projet alespoň její část. Z Westportu do Newportu je to 11 km, z Newportu do Mulranny 18 km a konečně z Mulranny až k Achill Island zbývajících 13 km. Všude je možné zapůjčená kola zase vrátit a zpět se dopravit autobusem. Je to opravdu jedinečný zážitek projet si alespoň část trasy a být součástí přírody, která vás ani na okamžik nepřestane bavit a překvapovat svou rozmanitostí.V hlavě mi neustále běhala hláška rodinky Homolkovic – To jsou ale panoramata!

Cestou magickým údolím a národním parkem Connemara do Galway

Po dokonalé projížďce jsme kola vyměnili opět za auto a vydali se dále po Wild Atlantic Way vstříc našemu dalšímu cíli, kterým je oblíbené město plné zábavy – Galway. Celou cestu jsem ale nepřestávala obdivovat dramatičnost krajiny, která vás svou silou naprosto pohltí. V jednom údolí jsme dokonce museli zastavit a strávit zde několik minut procházkou jakoby zapomenutou krajinou, kde nepotkáte živáčka. Snad jen pár oveček a všude kolem ticho, klid a šumení vody. To byl pro mě nezapomenutelný okamžik a tak silné spojení s přírodou, že jsem na chvilku zapomněla v jakém století se vlastně nacházíme. Postupně opouštíme hrabství Mayo a plynule přejíždíme do hrabství Galway a oblasti národního parku Connemara, který je jedním ze šesti národních parků zde v Irsku. Rozkládá se na území téměř 3 000 hektarů a je tvořen horami, vřesovišti, rašeliništy, jezery, pastvinami a lesy. Opět úžasná pauza na procházku, kterou si můžete užít třebas cestou na horu Diamond Hill. Je to zdejší nejoblíbenější značená trasa, která vás vede po dřevěným můstcích a kamenité cestě až na její vrchol. A po zaslouženém výšlapu je tou největší odměnou překrásný výhled do krajiny, který zde na vás čeká a to za každého počasí.

Cestou z vrcholu hory Diamond Hill se nezapomeňte zastavit na další výhledávané turistické atrakci -  opatství Kylemore Abbey. Jedná se vlastně o benediktinský klášter, který byl založen roku 1920 pro irské jeptišky, které sem uprchly z Belgie za první světové války. Původní účel této úžasné stavby byl ale jiný. Jako své sídlo ho nechal vystavět v roce 1868 bohatý lékař Mitchell Henry, který se rozhodl z Londýna přestěhovat právě sem do Irska. A já se mu tedy vůbec nedivím, že si vybral právě toto místo. Už zdáli je vidět, že místo je velmi oblíbené a tak se připravte na velký turistický přetlak. Není se čemu divit, protože krása sídla odrážejícího se na klidné hladině jezera je jako dělaná pro vzpomínkovou pohlednici. Musím se přiznat, že se nám nechtělo čekat nekonečnou frontu na vstupenky do celého areálu a tak jsme si alespoň udělali krátkou procházku v jeho okolí a pokračovali dál za zábavou do velmi osobitého města Galway.

Galway – kulturní srdce celého Irska

Toto univerzitní a snad nikdy nespící město plné zábavy a festivalů rozhodně nesmíte při návštěvě západního pobřeží vynechat! Galway má úplně jinou atmosféru než vám nabídne Dublin a protože se zde koná řada festivalů, stalo se takovým kulturním střediskem celého Irska. Samotní Irové sem rádi jezdí za zábavou, užít si tradiční irské hudby, neopakovatelnou atmosféru hospůdek a nočního života. Galway je plné malebných uliček, obchůdků s mnohdy ručně kreslenými fasádami, muzikantů, kteří vám zde zpívají až do ranních hodin. Kdo se nevejde do hospody, sedí a popíjí venku. Na ulicích se zpívá a tancuje. Zábavu tady můžete cítit na každém rohu. Nachází se zde dvě univerzity a tak je město plné studentů, které mu dodávají mladistvý a osobitý charakter. Při procházce jeho uličkami nebo podél pobřežní promenády je z tohoto místa cítit pohoda, bezstarostnost a chuť užívat si život plnými doušky. Galway vám prostě dobije baterky a ukáže, že život se dá žít s úvměvem a radostí.  Nám se odsud opravdu hodně nechtělo. 

Skalnatou krajinou až k Mohérovým útesům

Zamávali jsme Galway a vydali se dále na jih po pobřežní cestě, která nás nepřestávala překvapovat svou rozmanitostí a měnícím se rázem krajiny. Kousek od Galway, ve vesnici Kinvara, jsme narazili na malebný kamenný hrad Dunguaire Castle pocházející ze 16. století. Hrad je to malinký, ale díky svému umístění, v kouzelné krajině zálivu Galway, patří k nejvíce fotografovaným v celém Irsku. Za jeho zdmi žila kdysi významná prominentní rodina Hynes, později byl hrad místem setkání mnoha literárních velikánů a dnes se zde konají středověké bankety nabízející vynikající jídlo, víno a zábavu. Ve vesničce se také koná řada trhů, kde si můžete zakoupit místní dobroty. Občerstvení obstaráno a my můžeme pokračovat dál.

Jaké bylo naše překvapení, když se zelená krajina plná rašelinišť a mechové pokrývky najednou proměnila ve skalnatou a tajemnou oblast připomínající měsíční krajinu. Připadala jsem si jako ve snu a představovala si kolik asi tisíc let zde všechny ty obrovské kameny leží. Projížděli jsme právě oblastí Burren nacházející se v hrabství Clare. Je to jedinečný kout země, kde můžete obdivovat vápencové skály, řadu megalitických pozůstatků, hrobek, podzemních prostor, seskupení kamennů pocházející z doby bronzové a připomínající známý Stonehenge. Část oblasti Burren tvoří národní park, který určitě stojí za vidění. Na výběr máte několik značených tras, které si tady můžete projít. Na první pohled sice krajina vypadá velmi nehostinně, ale faktem je, že se zde velmi daří zemědělství a roste zde celá řada rozmanitých rostlin. Burren je rozhodně mystickým a pozoruhodným místem vybízejícím k zastavení se a bližšímu seznámení se s toutou drsnou, ale jedinečnou a fascinující krajinou.

Celou cestu se nám otevíraly pohledy na mnoho romantických pláží podél nichž se můžete projít a smočit si nohy ve vlnách oceánu. Jejich osvěžení se určitě bude hodit pro pozdější výšlap k jedněm z nejvyšších útesů Evropy. To, že se k nim blížíte, poznáte již zdáli.

Pěšky na vrchol Mohérových útesů

Navštívit Irsko a přitom nevidět Mohérové útesy neboli Cliffs of Moher, které se staly symbolem tohoto zeleného ostrova, by byla obrovská škoda. Příroda si zde při jejich utváření opravdu dala záležet a to na každém detailu. Útesy se totiž formují milióny let a dá se říci, že jsou takovým stále se měnícím svědkem času.  Jejich návštěva pro mě byla nezapomenutelná a jejich krása se mi vryla hluboko do mého cestovatelského srdce. Na cestě k útesům nás přivítala barevná a roztomilá vesnička Doolin. K útesům jsme se rozhodli vyrazit pěšky, právě odsud totiž vede značená trasa až na jejich vrchol. Ve vesničce se můžete posilnit na cestu v jedné z místních typicky irských hospůdek. Dejte si třeba vynikající polévku z mořských plodů – Seafood Chowder, kterou jsem si okamžitě zamilovala, mají jí tady opravdu nejlepší a její ochutnávku mohu všem milovníkům mořských plodů vřele doporučit. 

Posilněni polévkou a pivem Guinness vyrážíme vstříc našemu dnešnímu dobrodužství. Počasí nám přeje, obloha je azurová a sluníčko nás provází celou cestu. Celá trasa až na vrchol útesů má délku v zhruba 8 km, je velmi dobře značená a provede vás nádhernou krajinou s dechberoucími výhledy. Cestou nepotkáte tolik turistů a tak si můžete užívat klidu, obdivovat zdejší faunu a flóru a nechat se unášet výhledy na útesy o něž se divoce lámou vlny Atlantského oceánu. Neskutečná podívaná. Při výstupu si přeci jenom dávejte pozor na to, kam šlapete. Poryvy větru jsou zde opravdu nevyzpytatelné a tak není úplně nejlepším nápadem snažit se přiblížit k okrajům útesů jen pro jedinečně vypadající fotku. Po zhruba dvou hodinkách chůze se ocitnete na samém vrcholu tohoto přírodou vytvořeného monumentu. Nachází se tady věž O’Brien’s Tower, která byla vystavěna právě za účelem nalákání turistů roku 1835. Kousek od věže se také nachází hlavní vstup a veřejné parkoviště. Pokud tedy nejste příznivcem pěší turistiky, můžete zde své auto zaparkovat, zaplatit vstupné a procházet se kolem útesů. Nicméně, právě zde je nejvíce narváno a tak pokud si chcete plně užít zdejšího kouzla přírody, vydejte se sem pěšky. Zpět do vesničky Doolin můžete dojet autobusem, který staví přímo u veřejného parkoviště. Věřte mi, že na tohle místo jen tak nezapomenete!

Od divokých útesů k návštěvě golfového a surfařského ráje

Posledním místem naší cesty západním pobřežím bylo kouzelné městečko Lahinch, které mě překvapilo svou všestranností. Lahinch se nachází zhruba 20 minut jízdy autem od Mohérových útesů a v posledních letech se stalo významným prázdninovým letoviskem západního pobřeží. Nachází se zde jedno z největších golfových hřišť na světě, které je obklopeno oceánem a na němž se konala již řada světových turnajů. Místní pláž je oblíbeným místem surfařů a kanoistů a není tedy divu, že je zde několik škol, které jejich výuku nabízí. V letních měsícíh celé město ožívá hudbou a tancem. Při naší návštěvě se zde budovala kouzelná pobřežní promenáda a já doufám, že se sem bzry vrátíme a projdeme se po ní. V okolí města můžete opět naleznout krásná místa přímo vybízející k zastavení a procházce zdejší přírodou.

A to byla krásná tečka za naším týdenním poznáváním západního pobřeží Irska. Z osobní zkušenosti mohu říct, že tato oblast rozhodně patří mezi ty nejkrásnější místa, které vám tento zelený ostrov může nabídnout. V koutku duše doufám, že jsem vás k jeho návštěvě alespoň trochu navnadila. Budeme společně doufat, že se nám brány do světa cestování opět brzy otevřou. 
 

Autorka článku a fotografií: «Jmenuji se Pavlína Kuchařová, pocházím z jižních Čech a vystudovala jsem Vysokou školu ekonomickou v Praze. Posledních 10 let jsem pracovala v Praze jako účetní, ale jelikož jsem duší cestovatelka, cítila jsem velikou potřebu něco ve svém životě změnit. A tak jsem se vydala na měsíční pěší pouť do Santiaga de Compostela, kde jsem potkala svého irského přítele. Od té doby se mi opravdu život změnil. Začala jsem více cestovat a v době Covidové jsem se rozhodla do Irska odstěhovat. Plním si své sny, začala jsem psát svůj cestovatelský blog a doufám, že cestování se budu věnovat více. https://www.crazyleoadventure.com/»

 

Zaujala Vás popisovaná destinace, chtěli byste se dozvědět víc a získat podrobnější informace týkající se Irska? V e-shopu najdete tištěného průvodce Lonely Planet Irsko poznáváme. 

Byli jste na výletě, dobrodružné cestě či třeba stáži a rádi byste o tom řekli světu? Sdílejte své zážitky z cest s dalšími cestovateli přímo zde na webu anebo na Facebooku Lonely Planet Česká republika.

Napsal: Pavlína Kuchařová

Předchozí článek

11 vlakových tras Amtrak s nejkrásnějšími výhledy

Další článek

LP Magazine 03/2021

Související články

Články

Warwickshire: dějiny v srdci Anglie

Warwickshire bývá vzhledem ke své poloze často označován jako „srdce Anglie“ a již dlouho je pilířem anglické kultury. Nejznámějším městem hrabství je Stratford-upon-Avon, rodiště Williama Shakespeara. Warwickshire má však mnohem více zajímavostí přitažlivých pro milovníky historie, stejně jako hluboké a někdy svérázné kultury Anglie. Warwick: drahokam v koruně Hrad Warwick byl postaven v roce 1068 a od té doby byl mnohokrát rozšiřován. Se svými věžemi, cimbuřím, branami a obrovskou padací mříží v hlavní bráně patří k nejpůsobivějším středověkým stavbám v Anglii. Dnes mu navíc zvyšuje přitažlivost spousta atrakcí, například bludiště,…

Články

Dundee - skotské město designu

Dundee na první pohled není vysněnou destinací pro dovolenou v zemi, která má tolik nabídnout. Nicméně toto čtvrté největší město Skotska má velké plány s tím, aby změnilo svou zběsilou postindustriální krajinu v prosperující centrum kultury a špičkového designu. Jeden z projektů, hlavní nositel těchto změn, je V&A. Úžasné kosmické muzeum Kengo Kuma otevřelo v září 2018 a je korunovačním klenotem celé městské rekonstrukce, která na sebe strhává pozornost nejen doma, ale i v zahraničí. Nový V&A ve městě Dundee je velkolepým doplňkem k místnímu panoramatu…

Články

Great Glen: skotským riftovým údolím od pobřeží k pobřeží

Kouzelný skotský Great Glen je darem a výsledkem dramatické tektonické kolize, která vyzdvihla Skotskou vysočinu a přes celou šíři země otevřela propast. Pro ty, v jejichž žilách proudí dobrodružná krev, představuje údolí obklopené jedněmi z nejvyšších hor Velké Británie a vyplněné čtyřmi obrovskými jezery výjimečnou divočinu. Ben Nevis odrážející se v Caledonian Canal. Foto Universal Images Group / Getty Údolí vedoucí přímo od Fort William na jihozápadě k Inverness na severovýchodě bylo vždy důležitou spojnicí. Pěší a cyklistická trasa Great Glen Way vede většinou po stezce kolem Kaledonského kanálu, který spojuje jezera…

Články

Irské mýty, legendy a kde je dnes najdete

V mnoha ohledech je to zázrak, že se dnes můžeme dozvědět něco o neuvěřitelné a ucelené mytologii Irska. Příběhy této země byly sdíleny ústně po stovky let a byly zapisovány pouze středověkými mnichy, kteří často měnili děj, degradovali staré bohy na pouhé smrtelníky a někdy do příběhu vkládali křesťanský konec. Ironií však je, že bez mnichů by tyto pohanské legendy byly po staletích nadvlády křesťanství, dobývání a kolonizace ztraceny v celém svém rozsahu.  Máme proto štěstí, že, byť v pozměněné podobě, příběhy vůbec přežily. Irské bájesloví může působit podivně, vulgárně a poněkud matoucně, ale také magicky,…