Za hipíky a buddhisty do Himálaje - II. část

Sebastian Prax

Mezi nejoblíbenější destinace českých turistů v Himálaji patří například Nepál nebo indická provincie Ladak. Zatímco v Nepálu máte na výběr ze spousta možností, kam vyrazit – ať už se jedná o výpravy do nejvýše položených míst na světě, anebo do džungle, kde si v neposlední řadě můžete půjčit raft a vyrazit na řeku plnou krokodýlů, v Ladaku žijete po celou dobu na náhorní plošině, v pouštním terénu, a spatříte v něm veliké kláštery, jezera, anebo, pokud máte štěstí, můžete zastihnout i samotného Dalajlámu, který jednou ročně přednáší ve své rezidenci v Choglamsaru.

Chaotická stránka země

Na opačné straně města se rozprostírá New Manali, kde stojí autobusové nádraží a lidé zmateně pobíhají kolem dokola s papíry a vykřikují odjezdy autobusů, nabírají nové pasažéry, a jiní na jejich pokyn přebíhají náměstí a za jízdy skáčou dovnitř. Náměstí se pyšní promenádou s moderními obchody a oblečením, kde jsem objevil i Baťův obchod s obuví, hned vedle klasické indické restaurace s pálivým chutney, chapati, čočkou na milion způsobů, rýží a bramborovou samosou.

Manali je velmi rozmanité místo, odkud se dá chodit do přírody, na výpravy do hor, sjíždět řeku, půjčit si motorky, chodit na lekce jógy, anebo navštěvovat hudební jam sessions, které se konají vždy jednou týdně večer v nějaké restauraci, seznamovat se s lidmi z celého světa, poznávat nové kultury a naslouchat dunivým tamtamům. 

Tibetští uprchlíci

Dalším zajímavým městem ve státě Himachal Pradesh je nepochybně Dharamsala. Na rozdíl od předchozích destinací ji lidé navštěvují spíše z jiného důvodu. Právě toto místo se stalo formálním sídlem tibetských buddhistů, kteří se rozhodli po čínské anexi (v roce 1951) z Tibetu uprchnout. Do exilu v Dharamsale roku 1959 odešel též třiadvacetiletý Dalai Lama, pro kterého se Dharamsala stala novým domovem a několikrát do roka v Tibetském chrámu pořádá přednášky pro veřejnost, podobně jako Choglamsaru v provincii Ladak (www.dalailama.com/schedule). 

McLeod Ganj je buddhistická oblast za městem, přibližně sedm kilometrů od centra, pokud se vydáte po serpentinách vzhůru. Zpravidla čím více stoupáte, tím více Tibeťanů potkáváte. Na konci serpentin je malé “náměstí”, kde stojí tuk tuky, tibetské chrámy a Indové nabízející pouliční jídlo. Odtud se můžete vydat buď k buddhistickému klášteru, kde žijí tibetští mniši – klášter stojí hned vedle tibetského muzea, ve kterém si můžete prohlédnout třeba fotky mladého Dalajlámy prchajícího z Tibetu – anebo se vypravit směrem dál od civilizace, kde po dvou kilometrech narazíte na vesnici Bhagsu Nag.

Himachal je rájem pro hippies

Horní Bhagsu je dalším výrazným bodem na turistické mapě potulných umělců. Právě tady se podobně jako ve Starém Manali, nebo ve vesnici Kasol v Parvati Valley, setkávají cestovatelé, hudebníci i umělci nejrůznějších žánrů, aby společně sdíleli své příběhy ve víru barevně vyzdobených interiérů a “hipster” podniků, často laděných i do stylu psytrance*. V Každé části vesnice samozřejmě nesmí chybět restaurace, tetovací studio a všudypřítomní obchodníci z Kašmíru, kteří se vám za každou cenu budou snažit prodat nekvalitní, ale lákavě barevné oblečení.

Horní Bhagsu se nachází v zalesněném údolí na úpatí Himálaje, odkud můžete mít rozhled na celou Dharamsalu i začátek nejvyššího pohoří. Za vesnicí vede kamenitá cesta, která vás zavede až na vrchol Triund (2850 m.n.m.), kde se dá několik dní posedět a pozorovat bílý kumuly, jak se honí přes úpatí, anebo se zkusit dát do řeči s místními (přibližně šesti) Indy, kteří tu na vrcholu žijí a organizují chod malého obchodu s vodou a nejnutnějším jídlem.

Pokud máte svůj stan, můžete tu bydlet zadarmo (a zapůjčení stanu jinak vyjde asi na sto padesát korun). Ale máte-li opravdové štěstí (no jak se to vezme), dostanete “pozvánku do jeskyně” od místního bači, který přes léto bydlí právě tam a živí se jako honák ovcí. Lámanou angličtinou vám vyklopí několik historek o podnebí, o horách a větru, uvaří vám čaj, případně dobije mobil ze solární energie. To je život!

Každý kousek Himálaje představuje svým způsobem unikátní kulturu a podnebí, ať už se jedná o buddhistické kláštery, jezera a pouštní atmosféru vysoko položeného Ladaku, o smrkové lesy, mechová údolí nebo všudypřítomné vodopády ve státě Himachal Pradesh a Kašmír, anebo kontrast nejvyšších vrcholů světa i divoké džungle na nepálské straně. 

A stopovat se dá kdekoliv!

*Psytrance (psychedelic trance) je forma elektronické hudby, která se vyvinula v polovině 90. let v oblasti Goa v jižní Indii. Goa je stát, který začal být v 60. a 70. letech století dvacátého století populární Mekkou hippies a nově vznikající kontrakultury, která se vyznačovala svobodným a láskyplným přístupem k životu, hlubokým vztahem k přírodě, spiritualitě i k psychedelickým drogám.  

 

Autor článku a fotografií — Sebastian Prax je vystudovaný matfyzák, přírodovědec, a umělec na volné noze aktuálně ponořený do tajů orientální filozofie na půlroční cestě do Indie, kde dopisuje svůj román o návratech do Himálaje, o hipících, buddhistech i dalších subkulturách, které změnily jeho pohled na svět. Rád pořádá cestovatelské stand-up, čtení poezie i další kulturní akce.

Zaujala Vás popisovaná destinace, chtěli byste se dozvědět víc a získat podrobnější informace týkající se Indie? V e-shopu najdete tištěného průvodce Lonely Planet Indie Poznáváme. 

Byli jste na výletě, dobrodružné cestě či třeba stáži a rádi byste o tom řekli světu? Sdílejte své zážitky z cest s dalšími cestovateli přímo zde na webu anebo na Facebooku Lonely Planet Česká republika.

Napsal: Sebastian Prax

Předchozí článek

Představujeme Švýcarsko

Další článek

Vevey - hostina i degustace vína na břehu Ženevského jezera

Související články

Články

Od bavlny k malému Tádž Mahalu

Když jsem se postavila před monumentální bílou stavbu Bibi Ka Makbara ve městě Aurangabad v indickém státě Maháráštra, nevěřila jsem vlastním očím. Na své cestě do Indie, jejímž cílem byla návštěva bavlníkových plantáží jsem vůbec nečekala, že neplánovaně uvidím "druhý Tádž Mahal". Tato hrobka je na první pohled téměř k nerozeznání od známého pomníku věčné lásky, který dal vybudovat indický mogul pro svou ženu Mumtáz. Zaostřeno na bavlník Před lety jsem navštívila Indii jako „batůžkářka“, ale její nejznámější stavba, symbol romantické lásky Tádž Mahal, na mě ani zdaleka neudělal ten nejsilnější dojem. Turistická tlačenice, vysoké vstupné, množství otravných pseudoprůvodců, špinavá voda ve fontánách, které nestříkaly…

Články

Džajpur - růžové hlavní město v Rádžasthánu

Chystáte se do Indie a ještě nejste rozhodnuti, jaké město navštívíte. Hledáte propojení moderního místa s architektonicky nádhernou historií, ze které se Vám nebude chtít odjet? Pak si rozhodně přidejte do svého cestovatelského plánu Pink City – město s duší! Jsem rád, že jsem si jej mohl přidat do své sbírky, protože se tam rozhodně vrátím a věřím, že vás bude tento článek inspirovat k jeho návštěvě také. Džajpur - město kontrastů Historické město Džajpur doslova dýchá historií. Jeho přívlastek Pink City, tedy Růžové město, vzniklo postupně v minulých časech za vlády hinduistického panovníka, kdy maháradža, který nechal natřít tehdejší hradby města do červena. Přenádherný dojem z dochovaného historického…

Články

Čaj, vlaky a památky z Rádž - objevte indický Západní Ghát

Západní Ghát se line paralelně s indickým pobřežím 1600 kilometrů od Gudžarátu až k hlubokému jižnímu Tamilnádu. Bujna a lesy zahalena krajina se nachází na listině Unesco a tvoří jedno z nejvíce biologicky rozmanitých území na světě. Indické druhé nejvyšší horské pásmo připomíná nezkrocený přírodní svět ze snové Knihy džunglí. Je bohaté ve své jedinečnosti, srší endemickou faunou a florou, rozptýlenými pečlivě opečovávanými čajovými plantážemi a kdysi nádhernými horskými stanicemi vycházejícími z éry historie území Rádž.  Horská…

Články

Za hipíky a buddhisty do Himálaje - I. část

Mezi nejoblíbenější destinace českých turistů v Himálaji patří například Nepál nebo indická provincie Ladak.   Zatímco v Nepálu máte na výběr ze spousta možností, kam vyrazit – ať už se jedná o výpravy do nejvýše položených míst na světě, anebo do džungle, kde si v neposlední řadě můžete půjčit raft a vyrazit na řeku plnou krokodýlů, v Ladaku žijete po celou dobu na náhorní plošině*, v pouštním terénu,…