Z turisty dobrodruhem

© Pixabay

Známe to všichni, my, co rádi cestujeme, a přesto neustále dokola odkládáme naše sny, velké cesty a věčně nacházíme výmluvy proč letos své dobrodružství neodstartovat. Znáte to také? ,,Tak to nejde dál. Vážně Honzo, říkalo mi cosi uvnitř mne, nežiješ, pouze přežíváš. Tak vstávej, cestuj a žij!“

A tak jednoho dne došla trpělivost i mě a od snů jsem přešel v realizaci. Jak vlastně začít plnit takový sen? Sen o dlouhé cestě světem, bez jistoty a hranic. Z hotelových pokojů, každodenní pracovní rutiny, do víru tohoto světa. Naprosto mimo komfortní zónu, mimo zaběhlý standart. Je to prosté. Dávám výpověď ze zaměstnání a už mi vlastně nic jiného než realizace mé cesty, nezbývá. První krok je nejtěžší a nejdůležitější.
 

Z turisty dobrodruhem_1

Jsem volný, co teď?

Jako začínajícímu cestovateli, který se ocitl v kolotoči příprav, na jeho dlouholetou cestu světem, mi chyběly informace. Ono se to řekne, ,,však článků a témat je všude. To ano, ale to není zas tak úplně pravda. Článků je spousty, vážně, vážně spousty! Ale dostat jednoduché odpovědi na jednoduché otázky, je téměž nemožné. Pokud máte rádi jednoduchost a přímost, pak jste tady správně. A tak jsem se začal zajímat poctivě o toto téma, realizovat záměr a začal jsem sbírat informace.

Rád bych vám zde v jednoduchosti shrnul, co je třeba před vaší cestou udělat a zařídit, aby to bylo jednoduché a praktické. A třeba vám ušetřit spousty hodin strávených na internetu. Nejprve si ujasněme, že se nejedná o měsíční cestu na jihovýchod Asie, kde si zařádíte, odpočinete a jedete zpět domů. Mluvím zde o několika letech, strávených na cestě…

Z turisty dobrodruhem_2

Financování cesty

V první řadě to jsou finance. To je nejčastější otázka a první téma vůbec. Kde na takovou cestu vzít a kolik budu potřebovat? To záleží na tom, jak chcete na cestě žít. Zda ve stanu, v hamace, v hostelech anebo hotelech. Každému vyjde rozpočet jiný a každý máme jiné potřeby. Mě osobně stačí hamaka a stan. Jsem skromný člověk.

Pokud člověk vyráží na dlouhou cestu, určitě věci, co má doma v bytě potřebovat nebude. Prodejte je! Prodejte vše, co nebudete potřebovat. Televizi, stolní počítač, x-box a oblečení máte jistě také množství, že by se s ním dal obléknout celý orchestr. Prodejte ho! Snižte výdaje na nezbytné minimum, pokud přestanete chodit na jídla do restaurace, na pivo zajdete jednou za měsíc a zbavíte se zbytečně předraženého tarifu od O2, rázem můžete ušetřit spousty prostředků k financování cesty.

Máte vše hotovo? Prodáno? Snížené výdaje? A najednou máte na letenky a minimálně měsíc živobytí. A co dál? Hodila by se první finanční injekce. V České republice jsou platy opravdu nic moc, že ano? Tak zkuste letní brigádu v zahraničí! Je jich plno a za pár měsíců máte peněz, že můžete pomalu vyrazit. Podobně to dělejte během cesty, kde budete nabízet práci za nocleh a jídlo, nebo rovnou si nějakou práci najděte.
 

Z turisty dobrodruhem_3

Na co před cestou nezapomenout a co zařídit

CESTOVNÍ PAS
Jako nejdůležitější položka, bez které se nikam nepohnete, je cestovní pas! Ne jeden, ale nechte si zhotovit alespoň tři. Dva si nechte u sebe, ne tedy oba dva u sebe, pokud vám ukradou batoh, náhradní pas je vám k ničemu. Jeden mějte v batohu a jeden neustále u sebe. Ten třetí předejte například rodinnému příslušníkovi, který vám jej v případě nouze, rychle odešle pomocí přepravní služby. To je vaše pojistka!

OČKOVÁNÍ
Nechte si od vašeho praktického doktora vystavit mezinárodní očkovací průkaz a zjistěte si platnost vašich očkování, popřípadě jej doplňte. Jako cestovatelské minimum se považuje: žloutenka, tetanus a břišní tyfus. Záleží na tom, kam cestujete, jaké požadavky má daná země, a také co si chcete nechat dalšího přeočkovat. To je ale na vás.

ŘIDIČSKÝ PRŮKAZ
Pokud budete po cestě chtít řídit automobil, nechejte si zhotovit mezinárodní řidičské průkaz. Pozor! Jsou dva druhy. Jeden má platnost rok a druhý tři roky. Jeden užijete v USA a druhý je tuším na zbytek světa. Proč to tak je, nikdo neví a nikdo z úřadů mi nedokázal odpovědět. Za jedno vyhotovení se účtuje 50 Kč plus potřebujete malou fotografii.

KOMUNIKACE a MOBILNÍ TELEFON
Co s paušálem? Musím být v kontaktu… Paušál můžete zrušit, pokud si chcete nechat své telefonní číslo, přejděte na kredit a jednou ročně pošlete sms, to stačí a číslo vám zůstane. Taky zvažte koupi místních SIM karet anebo univerzální CHAT SIM KARTU. Za 600 Kč máte na rok vystaráno s messengerem a dalšími textovými aplikacemi, téměř všude na světě. Což je super.

KOPIE DOKUMENTŮ
Máte veškeré dokumenty vystaveny a u sebe? Udělejte si jejich barevné kopie, které si nechejte zalaminovat. Nejen že máte pojistku, pokud vám selže i vaše pojistka, ale v některý zemích se vám může stát, i při kontrole policie, že po vydání vašeho pasu místní hlídce, budou chtít nejprve zaplatit peníze za vrácení dokladů zpět... Pokud jste mu tedy dali kopii, vesele se otočte a popřejte hezký den. Je to pouze kopie!

CESTOVNÍ POJIŠTĚNÍ
Tak to je kapitola sama o sobě. Máme spousty nabídek a nespočet pojištění. Ale kdo se v tom má vyznat? Pamatujte si, že v naší republice přichází v úvahu pouze Česká pojišťovna. Něco málo přes 11.000,- vás ochrání po dobu celého roku. S možností online prodloužení. Pokud umíte anglicky a nemáte dobré zkušenosti s českými produkty, zvolte pojištění TRUE TRAVELLER. Okolo 10.000,- a máte ještě lepší podmínky a plnění, než u České pojišťovny. Pojištění si ale určitě zajistěte, ten kdo tvrdí, že jej nepotřebujete, ten neví o čem mluví a nebo je hazardér.

FINANCE
Jako správný cestovatel musíte mít super přístup k financím. Je pěkný oříšek najít správnou banku, aby byly měsíční poplatky 0 Kč, ale přesto tu jsou možnosti, např. Equa Bank - za výběr v zahraničí 9 Kč, jinak vše 0 Kč. Toto je eso mezi bankami u nás. Nebo Revolut bank – ale zase ta angličtina, nicméně se vyplatí. Bankovních účtů si zřiďte víc, alespoň dva. A samozřejmě s platebními kartami VISA i MASTER Card. Nezapomeňte, aby byla karta multi-měnová. Pro jednodušší výběr EUR a USD. Využívejte také spoření na účtu.

ZDRAVÍ A PREVENCE
Před odjezdem se nechte preventivně vyšetřit u vašich doktorů. Ano, zubařů také. Pokud máte nějaké specializované doktory, vše s nimi konzultujte dostatečně předem. Cestování je super, pokud jste zdraví a silní. S bolavým zubem, nebo zhoršeným zdravotním stavem si cestování nejen neužijete, ale stává se to pěknou otravou. Pokud berete nějaké speciální léky, nechte si od doktora napsat a potvrdit papír, aby vám je na letišti nezabavili. Stává se to.

VÍZA
Víza zařizujte s dostatečným předstihem. Na oficiálních stránkách úřadů zemí, kam se chystáte a nebo na ambasádách tady v ČR. Mějte s sebou dostatek malých fotografií, pro víza řešená a vystavovaná v průběhu cesty. Ne jako já, když jsem žádal o pracovní vízum na Nový Zéland, v den ukončení příjmu žádostí. No poučil jsem se, kdo pozdě chodí, sám sobě.... však vy víte.

ÚŘADY
Před odletem se zaregistrujte v systému DROZD.mzv.cz. Je to portál pro sledování a informování vlastních občanů mimo území ČR. Určitě se vyplatí! Informujte se u své zdravotní pojišťovny a odhlaste se z ní. POZOR! Musíte datum odhlášení promyslet a musí na něj navazovat vaše celoroční cestovní pojištění. Pokud budete, byť jeden den nepojištění, hradíte si celý měsíc sami. A to vážně není potřeba. 

Z turisty dobrodruhem_6

Kdo není ostřílený dobrodruh, doporučuji také absolvovat základní kurz přežití. Zní to jako klišé a legrace, vždyť, co mě se může tak stát ...? Opět vlastní zkušenost k nezaplacení, když jsem se v roce 2015 ztratil uprostřed Rakouských Alp a téměř tři dny nepotkal živáčka, ani stopy civilizace. Tyto znalosti a dovednosti se velmi hodí a můžou vás vytáhnout ze spousty cestovatelských nástrah. Rozhodně zavítejte na kurz první pomoci! Dělají se i speciálně zaměřené pro cestovatele. Kde vás vše naučí a pomůžou sestavit vaši lékárničku.

Pro lepší fungování na cestě, se učte místní jazyky, nejen angličtinu. Nechcete přece vypadat jako zbohatlík ze západu, který sem přijel utratit své dolary. Pokud mluvíte, nebo se alespoň pokoušíte mluvit místní řečí, lidé vás budou brát zcela jinak a budou si vás vážit. Ono pokecat si například thajsky s místní komunitou, je docela sranda a doporučuji to všem.

Tolik na začátek a příště se podíváme na: dobrodruhovo desatero, vybavení, které stojí za zvážení a jak vypadá taková příprava materiálu.

Jmenuji se Jan JAKUB, ze stability a jistot armády, kde jsem několik let přežíval. Jsem se vydal čelit svému snu i největším strachům, a rozhodl se, nejen přežívat, ale hlavně naplno žít! Více o naší cestě se může dočíst zde na TravelHelpersCZ.

Taky se chystáte na cesty, chtěli byste se dozvědět víc o plánovaných destinaticích a získat podrobnější informace? V e-shopu najdete tištěné průvodce Lonely Planet. 

 

Byli jste na výletě, dobrodružné cestě či třeba stáži a rádi byste o tom řekli světu? Sdílejte své zážitky z cest s dalšími cestovateli přímo zde na webu anebo na Facebooku Lonely Planet Česká republika.

 

Napsal: Jan Jakub

Předchozí článek

Alentejo - hodování v portugalském kraji tradic

Další článek

10 indonéských zázraků přírody, které musíte vidět

Související články

Články

5 důvodů, proč cestovat stopem

Za poslední více než rok a půl a vůbec za celý svůj život jsem ujel stopem mnoho kilometrů. I kdybych chtěl, tak se mi je nepodaří spočítat, ale co si pamatuji přesně, jsou všechny ty úžasné příběhy, které díky tomuto způsobu cestování vznikly. Proto se vlastně snažím, šířit to dobré o stopování, aby si tento způsob cestování zkusili třeba všichni. Věřím totiž, že toho nebudou litovat, a že jim to může změnit život. Dal jsem dohromady pět důvodů, proč vlastně cestovat stopem a co to člověku vlastně může přinést?   Proč stopem? Protože i cesta…

Články

Zásady Lonely Planet ohledně peněz na cestách

Nejhorší cestovatelská noční můra. Chcete použít bankomat v nějaké odlehlé části světa, a on vám sežere kartu. Co dělat? Máte rezervovanou jízdenku do vlaku, který odjíždí v osm ráno, a banka otevírá v devět. Včera byla stávka a zítra je státní svátek. V kapse máte jen pár bankovek a ještě musíte zaplatit účet v hotelu. Sakra. Vždy můžete zkusit, jestli se nad cizincem někdo neslituje (jednou v Nepálu se nám podařilo dovolat se bankovnímu manažerovi domů a přesvědčit ho, aby vstal z postele a zachránil naši kartu), ale je dobré mít plán B, zvláště když jde o vaše těžce vydělané peníze na cestování. Základem je věnovat čas přípravě na nejhorší scénáře, než odjedete z domova – což je mnohem méně stresující než pak řešit problémy v cizí zemi. Poradíme vám, jak mít své peníze na cestách stále k dispozici a v bezpečí. Mějte hotovost Zlaté pravidlo o penězích na cestování zní: nikdy nemějte všechna vajíčka (peníze) v jednom košíku (tašce nebo peněžence). Pokud vás okradou nebo se vám ztratí věci, přijdete o všechno. Přestože plánujete využívat v zahraničí především platební kartu, mějte u sebe odpovídající hotovost…

Články

Nejlepší místa na světě, kde ochutnat zvláštní lahůdky

Teď se můžeme přít o to, jakou největší bizarnost lze připravit k jídlu... 1. Ústřice Rocky Mountain, Montana, USA Mořské plody v Montaně? No, ne tak docela. Ústřice Rocky Mountain, kterým se říká také prérijní ústřice, telecí hranolky, kovbojský kaviár a „houpající se hovězí“, jsou ve skutečnosti smažená varlata mladých býčků. Jejich pojídání je tradicí mezi západními rančery,…

Články

TOP 10 evropských destinací, které byste měli navštívit v roce 2017

Evropa nabízí neuvěřitelné množství rozmanitých cestovatelských zážitků, a tak může být rozhodování, kam se vypravit, skutečně náročné. Naštěstí vám autoři průvodců Lonely Planet připravili seznam nejlepších míst, která byste si v roce 2017 měli zařadit do svých plánů. Záhřeb, Chorvatsko Návštěvníci Chorvatska obvykle zamíří přímo na pobřeží Jaderského moře užívat si radostí, které nabízí, ale za pozornost rozhodně stojí i vzkvétající chorvatské hlavní město, ležící ve vnitrozemí. Kosmopolitní a odvážný Záhřeb (Zagreb) vás upoutá svou opojnou směsicí brutalistické…