Yosemity vs. Yellowstone - který národní park je pro vás lepší?

LP

V Yellowstonském národním parku jde především o pozorování medvědů a bizonů mezi horkými prameny a gejzíry na obrovském přírodním území, zasahujícím do tří států. Yosemitský národní park láká k honbě za vodopády, zlézání žulových kupolí a túrám v horském terénu, který patří k nejkrásnějším na světě.

Návštěvníci, kteří hledají krásu divoké přírody, mají v oblibě oba parky, ale mezi těmi jsou výrazné rozdíly © Thomas Barwick / Getty Images

Oba parky jsou zapsané na seznamu Světového dědictví UNESCO a oba se těší mimořádné oblibě, protože ročně přilákají miliony návštěvníků. Jsou ale mezi nimi i značné rozdíly, díky nimž může být jeden z nich považovaný za lepší než druhý, ale záleží na tom, co hledáte. Přečtěte si, kterému dáváme přednost my.

Který je lepší, pokud jde o krásu a divokou přírodu?

Yellowstone i Yosemity prakticky znamenají přírodní krásu a divoká zvířata, ale každý z nich má v těchto oblastech vlastní silné stránky.

Yellowstone přetéká divokými zvířaty, včetně bizonů, medvědů grizzly, ovcí tlustorohých a vlků © Abigail Marie / Shutterstock

Yellowstone je plný neuvěřitelné divoké přírody

První americký národní park je plný losů, jelenů wapiti, bizonů, medvědů grizzly, ovcí tlustorohých a vlků, ale nabízí rovněž jedny z nejdivočejších oblastní v zemi, které přímo lákají k prozkoumávání. 
V Yellowstonu je více než 60 % všech světových gejzírů – přírodních horkých pramenů s unikátním podzemním systémem, který způsobuje, že pravidelně vybuchují ve vysokých sloupech vroucí vody a páry. A přestože tyto ohromující jevy i sousední pestrobarevné horké prameny a bublající bahenní nádrže přitahují davy (každoročně přes 4 miliony lidí), okolní kaňony, hory a lesy jsou působivé neméně. 

Glacier Point s žulovými vrcholy táhnoucími se do dálky nabízí jeden z nejkrásnějších výhledů v Kalifornii, včetně pohledu na hory El Capitan a Half Dome z ptačí perspektivy © Nido Huebl / Shutterstock

Yosemitská krajina je dokonalá

Pohleďte nad davy lidí, a okamžitě pocítíte dojetí nad nepřekonatelnou nádherou Yosemitů: vznešeným profilem Half Dome, mohutným El Capitanem a jezery, která se v této subalpínské divočině vyjímají jako drahokamy. 

Vodopády v parku okouzlí i toho nejzmlsanějšího cestovatele, zvláště na jaře, kdy se promění v mohutné katarakty zahalené do vodní tříště. Yosemitský vodopád patří s výškou 739 metrů ve třech stupních k nejvyšším v Severní Americe, a protože tato nádherná kaskáda směřuje do otevřené krajiny s loukami, budete ji moci pozorovat z celé řady míst v údolí.
Glacier Point se žulovými vrcholy, které se táhnou do dálky, nabízí jeden z nejkrásnějších výhledů v Kalifornii. Patří k němu i El Capitan a Half Dome z ptačí perspektivy – jeden z řady dalších podobně krásných pohledů na území parku.

Vítěz: Z jednoznačné odpovědi vyklouzneme jako lasička tím, že cenu rozdělíme: Yosemity vítězí krásou přírody, Yellowstone divokou zvěří. (Poznámka: Yellowstone má vlastní odrůdu lasičky, v obou parcích žije kromě dalších kunovitých také lasice dlouhoocasá.)

Nabízejí Yosemity a Yellowstone dobrou pěší turistiku a aktivity?

Tohle nejsou místa, kde budete sedět v autě a čekat, až se k vám zatoulá medvěd škemrající o almužnu. Yellowstone i Yosemity odmění všechny, kdo jsou připraveni poznávat jejich nádherné přírodní bohatství aktivně.

Cesty, které se vinou Yellowstonem, vedou k mnoha dalším stezkám nabízejícím řadu procházek a túr. Některé z nich jsou poměrně náročné © Patrick Orton / Getty Images

Při průzkumu Yellowstonu hledejte gejzíry

Cesty, které se vinou Yellowstonem, vedou k mnoha dalším stezkám nabízejícím řadu procházek a túr. Některé z nich jsou poměrně náročné. Průzkum terénu je však omezen pouze vašimi vlastními schopnostmi.
Bunsen Peak (2610 m) je oblíbená půldenní túra na začátku sezóny, při níž nebudou návštěvníci vědět, který výhled si vybrat. Zdatní jedinci toužící po náročnějším průzkumu, si ji mohou prodloužit na celodenní túru. Stačí pokračovat po mírnějším východním svahu hory k Bunsen Peak Rd a pak prudce dolů (800 m) k úpatí zřídka navštěvovaného vodopádu Osprey Falls. 

Zpevněná a malebná Lone Star Geyser Trail je nenáročná procházka (nebo jízda na kole, pokud si vaše nohy potřebují odpočinout) po bývalé obslužné cestě k jednomu z největších gejzírů v parku. Izolovaný gejzír Lone Star tryská každé tři hodiny po dobu dvou až třiceti minut a dosahuje výšky 10 až 15 metrů.
Při dvouhodinovém výšlapu na horu Washburn bude gravitace pracovat proti vám, ale všechna námaha bude zapomenuta, až se zastavíte v cíli a vychutnáte si panoramatický výhled na park. Jde o nejoblíbenější yellowstonskou túru (10 km tam i zpět). Výstup lze absolvovat i na horském kole po lesní cestě.

Přes 1300 km turistických stezek v Yosemitech vám nabízí široký výběr © Nirian / Getty Images

Yosemity hýčkají turisty výběrem stezek

Každý, kdo před časem s úžasem sledoval strhující rekordní výkon Adama Ondry při zdolání stěny El Capitanu volným způsobem, si může udělat představu o tom, jaká vzrušující dobrodružství lze v Yosemitech zažít.
Přes 1300 km turistických stezek v Yosemitech vám nabízí široký výběr. Nenáročné trasy v údolí mohou být přeplněné, proto se davům lidí vyhněte a vydejte se nahoru. Mezi další rozptýlení patří lezení po skalách, cyklistika, projížďky po stezkách, plavání, rafting a běh na lyžích. Na legendární severní stěnu Half Dome se sjíždějí horolezci z celého světa, ale zdatní chodci se na vrchol dostanou po 27 km dlouhé okružní trase z Yosemitského údolí. Stezka překonává převýšení 1 500 metrů.

Mezi dobrodružněji zaměřenými turisty jsou oblíbené výpravy s vlastní výbavou a přenocováním, zejména na poklidných horských loukách. K některým zajímavostem vede víc stezek, vhodných pro různé úrovně zdatnosti.

Vítěz: V Yellowstonu je mnoho příležitostí k dobrodružství v divočině, ale Yosemity nabízejí vše, od nenáročných stezek na dně údolí po výstupy na skalní stěny, při kterých mrazí v zádech. Navíc Yosemity zůstávají otevřené pro mnoho aktivit i v zimě, zatímco Yellowstone se ukládá k zimnímu spánku jako medvědi.

Který park je lepší pro rodiny a páry?

Může se zdát, že Yellowstone i Yosemity jsou díky své kráse a divoké přírodě lákavé pro všechny, a je to pravda – oba parky mají přístupné stezky a další vybavení určené návštěvníkům všech úrovní zdatnosti. Ale každý má vlastní silné stránky, vyhovující různým typům cestovatelů. 

Yellowstone si díky mnoha gejzírům a bohatství divoké zvěře oblíbily rodiny © rafalkrakow / Getty Images

Yellowstone je skvělý pro rodiny

Lvi ani tygři tu nejsou, ale zato je tu spousta medvědů – krása! Přestože je nutné držet si od grizzlyho odstup 100 metrů, děti všech věkových kategorií je nepochybně rády pozorují. Díky tomu a dalším možnostem pozorování divoké zvěře je Yellowstone oblíbeným místem pro rodiny s dětmi. K dalším hitům, které si parta na zadním sedadle oblíbila, patří množství gejzírů, jimž by se klidně mohlo říkat vodní ohňostroje. Krátké okružní stezky jsou ideálním důvodem k opuštění auta a procházce přírodními krásami parku.

Yosemity jsou ideální pro nerušené rozjímání

Jistě, i v Yosemitech jsou k vidění medvědi a další divoká zvířata, ale skutečná krása parku je spojena s rozjímáním nad jeho velkolepými přírodními půvaby. Klidně sedět a pozorovat hru světel na Half Dome není pro všechny věkové kategorie, což platí i pro řadu oblíbených túr mimo hlavní stezky a adrenalinové aktivity, jako je horolezectví. I když si děti v Yosemitech jistě užijí, park se nejvíc odmění těm, kteří jsou připraveni vychutnat si jeho pravou podstatu.

Vítěz: Nejlepším parkem pro návštěvníky všeho druhu je Yellowstone. Budou zde nadšené páry, které se chtějí uvelebit v některé z historických chat, dobrodruzi, vydávající se do nejodlehlejších koutů pustiny, i teenageři, toužící pořídit si to nejlepší selfie právě ve chvíli, kdy tryská Old Faithful.
Mohu se do Yellowstonu či Yosemitů podívat s omezeným rozpočtem? 
Těžko zajistitelné rezervace kempů, drahé zásoby, nákladný benzín a pronájem auta – návštěva dvou nejznámějších amerických národních parků rozhodně není levná. Existují však způsoby, jak ušetřit, a jeden z parků je pro ty, kteří hledí na rozpočet, rozhodně lepší.

Do Yellowstonu byste si museli vzít vlastní auto

Návštěvníci, kteří do Yellowstonu nemíří v rámci organizovaného výletu, létají na menší letiště Jackson (Wyoming) a Bozeman či Billings (Montana) – a letenky na žádné z nich nejsou levné. Pak budete potřebovat vlastní vozidlo; hromadná doprava nejezdí ani do parku, ani v jeho rámci.
Dostatek ubytovacích kapacit nabízejí vstupní města ve Wyomingu a Montaně: Cody, Gardiner a West Yellowstone. V každém z nich je řada tábořišť a motelů všech cenových kategorií. Uvnitř parku jsou tábořiště (většinou 29–34 USD) i dražší chaty zamluvené dlouho před začátkem léta.

Vzhledem k obrovské poptávce se tábořiště v Yosemitech prakticky nedají rezervovat © Robert Holmes / Getty Images

Yosemity jsou dosažitelné z velkých měst

Do Yosemitů se dá poměrně snadno dojet ze San Francisca (3,5 hodiny) a Los Angeles (5 hodin). Můžete si také najít levný let na některé z hlavních kalifornských letišť a pak si pronajmout auto, ale Yosemity jsou jedním z mála národních parků, do nichž se lze snadno dostat veřejnou dopravou, zejména z oblasti Bay Area. Autobusy Greyhound a vlaky Amtrak jezdí do města Merced západně od parku. Tam můžete přesednout na autobusy do Yosemitů. V parku pak dopravu k řadě hlavních zajímavostí zajišťují kyvadlové spoje. Ideální způsob dopravy do Yosemitského údolí nabízí jízdní kolo. 
Kempy v parku stojí 20–36 USD, ale vzhledem k obrovské poptávce je téměř nemožné místo si rezervovat. Yosemitské chaty jsou drahé a často plné. Nicméně městečka těsně u hranic parku, jako jsou Fish Camp, El Portal, Mariposa a Groveland, nabízejí tábořiště, motely a další ubytovací zařízení ve všech cenových kategoriích. Jejich kvalita se však značně liší.

Vítěz: Dostat se do Yellowstonu není levné: buď budete muset jet autem z velké dálky a utratit spoustu peněz za palivo, nebo si pořídíte drahou letenku na blízké letiště a utratíte spoustu peněz za půjčení auta. Oproti tomu jsou Yosemity relativně blízko velkých kalifornských měst a je možné navštívit je bez vlastního auta. Vzhledem k tomu, že ceny vstupného, stravování i ubytování jsou v obou parcích srovnatelné, jsou pro nás cenově výhodnější volbou Yosemity.

Zaujala Vás popisovaná destinace, chtěli byste se dozvědět víc a získat podrobnější informace? V e-shopu najdete tištěné průvodce. 

Byli jste na výletě, dobrodružné cestě či třeba stáži a rádi byste o tom řekli světu? Sdílejte své zážitky z cest s dalšími cestovateli přímo zde na webu anebo na Facebooku Lonely Planet Česká republika.

Napsal: Lonely Planet

Předchozí článek

10 nejlepších míst, která navštívit v Japonsku

Další článek

Za oslavami čínského Nového roku do thajského Chiang Mai

Související články

Články

Zrozen v USA - naše oblíbené destinace ze songů Springsteena

Neexistuje nic, co by ve vás probudilo větší touhu cestovat, než písničky Bruce Springsteena. Texty jsou plné požitku a svobody z nekonečných silnic, útěků z „měst plných ztracenců“ a kouzla vykoupení z „poslední šance na pořádnou jízdu“. Zasaďte to všechno do známých opuštěných ulic jako pozadí něčeho nového s láskou svého života nebo nejlepším kamarádem po boku – a máte jednoduchý a jasný slib, že vás Springsteen povznese do výšin. Ačkoli bude navždy známý jako chlapec z Jersey, který proslavil promenády zálivu a legendární místa jako Stone Pony a Ashbury Park, Springsteenovy texty přenesly posluchače daleko za hranice 7½ West End Court na Long Branch – plážové chaty, kde napsal většinu z Born to Run. Springsteenovy písně jsou…

Články

Rozkvetlá nádhera - nejlepší místa s divokými květinami v USA

Tyto kopce vám vezmou dech při pohledu na všechny ty květiny kolem! A nejen kopce, také pouště, prérie, kaňony, písečné duny, rašeliniště, lesní porosty a další místa čekají, aby vás okouzlila svou každoroční odměnou vůní a barev. Pokud už nastalo jaro tam, kde se nacházíte, nepropadejte panice – nic nezmeškáte. Sezóna divokých květin je mnohem delší, než si myslíte: pouštní květy začínají kvést brzy v roce, zatímco louky alpských oblastí vrcholí až v létě. Vždy na nich najdete něco krásně bujícího.  Jste připraveni na botanické…

Články

Roadtrip západem USA - hazard, pouště a rudé skály Nevady

Kasína a poušť. Pokud byste chtěli Nevadu shrnout do dvou slov, málokdo asi vybere jiná. Téměř tři čtvrtiny obyvatel Nevady žijí v oblasti Clark County, což ji dělá jedním z nejvíce centralizovaných států v USA a není divu, nehostinné podmínky a pouštní krajina nenabízí příliš mnoho možností k příjemnému žití. Vytvořily ale přírodní úkazy, za kterými to láká mnoho cestovatelů. Hledání krásy v Údolí Smrti Pokud jste cestu začali v Kalifornii, Death Valley je pravděpodobně místem, kde překročíte hranice do Nevady. Death Valley je největší národní park USA a může být těžké představit si, jak velkou rozlohu zabírá. Nepodceňujte proto přípravu na cestu, dotankování plné nádrže…

Články

Národní parky na jihozápadě USA

Spojené státy nejsou známé pouze svými moderními velkoměsty, obdivované mohou být právě především pro své národní parky. Jedny z nejkrásnějších parků se nacházejí na hranici čtyř států – Kalifornie, Utah, Arizona a Nevada. A svou diversitou mohou nabídnout každému návštěvníkovi něco významného a nevšedního. NP Grand Canyon Představte si krajinu plnou překrásných luk, hájů a květin, lesů s voňavými obrovskými jehličnany obklopující hory a skály, které se tyčí až do nebes, ale také vyprahlé pouště a pláně, kde přežijí jenom ti nejpřizpůsobivější. Kaňony staré miliony let, krátery, nezvyklé barevné kamenné…